Bemutatkozni a BL-ben és állandósítani a csapat helyét a rájátszásban

A Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapata elkezdte. Nem, még nincsenek mérkőzések, a csapat megmutatta magát a sajtónak, a szurkolóknak, és már dolgoznak a jövő érdekében. Gál Péterrel az egyesület elnökével beszélgettünk a (közel)jövőről.
2022.08.22. 13:20 |
Bemutatkozni a BL-ben és állandósítani a csapat helyét a rájátszásban

- Még van hova fejlődniük az ICE HL-ben. Igaz, elég lenne “csak” egyet lépniük a csúcshoz... Bár csak egy lépés, de az nagynak és nehéznek ígérkezik, ugye?

- Igen, hiszen nagyon jó szezon után vagyunk, és szeretnénk egy hasonlóan sikeres évet megkezdeni szeptember elsején, az első Bajnokok Ligája mérkőzésünkkel. Az élet minden területére igaz az, ha alacsonyról indulsz, az első szakasz léptei gyorsabbnak és könnyebbeknek tűnnek. De, ha eljutsz egy szintre, mint mi is, akkor már minden apró lépéshez sokkal több energia és befektetett munka szükségeltetik. Reméljük, hogy ezekkel a “kis” lépésekkel is képesek leszünk tovább haladni - mondta az elnök.

- Két tűz között vannak, két tűzben edződnek, az ICE HL-ban és BL-ben. Nehéz menet vár a csapatra?

-Ha már két tűz, akkor abban bízok, hogy a két tűz kiegészíti egymást, és nagy lobogás lesz belőle... Azt gondolom, hogy a Bajnokok Ligája szereplés önmagában is nagy élmény lesz, de az ottani tevékenységünk hozzá tehet az ICE ligában való játékunkhoz, eredményeinkhez az ott szerzett tapasztalatokkal, rutinnal. Hiszem, hogy ez segíthet abban, hogy az ICE HL-ben ismét eljuthassunk a rájátszásig. Nem titok, számunkra az a prioritás, hogy az ICE HL-ben mindenképpen ott legyünk a play-offban. Hiszen az előző szezonbeli csapatnak a nagy többsége, kb. nyolcvan százaléka egyben maradt, néhány esetben cseréltünk légiós játékost, és egy, két fiatallal erősítettük meg a csapatot. Képesnek tartom őket, hogy eljussanak az első célig. Tudni kell, a rájátszás már egy más “kávéház”, mint az alapszakasz, hiszen ott a pillanatnyi helyzet, forma, sérülések sok mindent eldönthetnek jó, vagy rossz irányba.

- Három feltételnek kell megfelelni a siker érdekében. Kezdjük az elsővel: az anyagiak...

-Tudomásul kell venni Montecuccoli híres mondását, miszerint a pénz, pénz, pénz mozgatja a világot és a lehetőségeket, így ez a legfontosabb tényező sok mindenben. Hiszen a szurkolóink és a támogatóink felé való megfelelés tekintetében a szakmai munka és a mérkőzések sikeressége adja meg a minősítésünket, mint csapat, de a klub megfelelő minősítését már az jelentheti, hogy a szezont képesek vagyunk-e gazdaságilag is kézben tartani, koordinálni? A mostani dupla terhelés kiemelt anyagi terhet is jelent. Nem kell magyarázni, hogy mennyire nehéz ma a helyzet a háborúval sújtott gazdasági valóságban a Magyarországra is begyűrűző energia lehetőségeit ismerve. Az árváltozások, ár növekedések árnyékában ezek komoly kihívások elé állítják a klubunkat – is. Az árbevételek mellett nagy mértékben függünk a támogatok nagyságától, nem könnyű, de mindent megteszünk azért, hogy megfeleljünk a napi kihívásoknak.

- A második feltétel a szakmai munka...

- Na, ezt a feltételt tekintve már mosolyra húzódhat a szám, hiszen mindent megtettünk annak érdekében, hogy megmaradjon a szakmai stáb, egy változás van csupán, a kapusedző személyében, egy fiatal finn szakembert egy másik fiatal finn szakember váltott. Hisszük, hogy Szélig Viktorék ebben is jól döntöttek, igaz, nem mi kezdeményeztük a váltást, a korábbi szakember szeretett volna visszamenni a hazájába. Hiszem, tudom, joggal bízhatunk benne, hogy a tavaly elkezdett eredményes szakmai munka folytatódik a klubnál.

- A harmadik feltétel a játékosállomány. Már említette az állandóságot, de kérdés az, hogy a kétfrontos kihíváshoz elegek lesznek-e?

- Ez mindig az első 8-10 mérkőzés után dől el. Ez idén sem lesz másképp. Azt már korábban megtapasztaltuk, hogy egy dolog a játékosok pedigréje, múltja, és más dolog az, hogy az adott játékosok az öltözőbe belépve megtalálják a helyüket, vagy sem, velük a csapat alkalmas lesz csapatként működni, vagy sem? És ez a legfontosabb, hiszen egy név akármekkora is, önmagában kevés, ha nem illeszkedik a csapat, a klub szerkezetébe, akkor ez árthat a csapat egységének.

- Mi a két verseny célkitűzése? Egy: Bajnokok Ligája...

- Az a legfontosabb, hogy bemutatkozzunk... Szeretnénk jó mérkőzéseket vívni, de ne felejtsük el, hogy Európa legjobb bajnokságának a döntőse, a Zürich érkezik hozzánk elsőnek, a tavalyi Bajnokok Ligája győztese, a svéd Rögle is az ellenfelünk lesz, miként a lengyel bajnok, a Katowice.

A svájci és a svéd bajnok olyan szintet képvisel, ahova szeretnénk felfejlődni, de, hogy ez most megmutatkozik esetleg pontban, pontokban ezt majd meglátjuk a mérkőzéseken.

Mindent megteszünk ennek érdekében, ám, hogy ez mire lesz elég ma még nem tudhatjuk. A személyes elvárásom az eredményektől függetlenül az, hogy a csapatunk tegye le a névjegyét a Bajnokok Ligájában!

- Kettő: ICE HL. Célok?

- Szeretnénk folytatni azt az ívet, hogy ne csak esetleges legyen a play-offba kerülésünk, hanem bajnokságról bajnokságra számolni kelljen a Hydro Fehérvár AV19 együttesével. És ez a lényeg! Fontos, hogy jussunk el oda, és ha már ott vagyunk, igyekezzünk minél tovább menni. De, mint már beszéltünk erről, ez sok mindentől függhet, de ha nem lesznek sérülések, és egyéb gátló tényezők, akár bizakodva várhatjuk az előttünk álló szezont!