Bokros Judit újságíró kapta az idei évben a Penna Regia díjat

Bokros Judit újságíró, a Fejér Megyei Hírlap munkatársa kapta idén a Penna Regia díjat. Judit rendszeresen publikál a Fejér Megyei Hírlapban, és versei közül több az Élet és Irodalomban is megjelent. Nagy figyelmet szentel a székesfehérvári irodalmi és művészeti élet megismertetésének és ötletgazdája, háziasszonya az Aranyat érő beszélgetések sorozatnak is.
2023.03.15. 11:29 |
Bokros Judit újságíró kapta az idei évben a Penna Regia díjat

Penna Regia díj annak adományozható, aki a sajtó munkatársaként Székesfehérvár életének bemutatásával elősegítette a város ismertségét, elismertségét, a helyi közélet nyilvánosságát, illetve hozzájárult Székesfehérvár országos és nemzetközi megismertetéséhez, népszerűsítéséhez.

Mint a díjátadón elhangzott, Bokros Judit édesapja Bokros János költő és tanár volt, ezzel Judit családi indíttatása az irodalom és a publikálás irányába ifjú korában megmutatkozott. Tanulmányai során a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció Bölcsészettudomány szakán végzett, amely során a színház- és drámatudomány végzettséget is megszerezte.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a díj átadása előtt köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt két napban Szlovéniában Kranj városában járt, ahol a két ország Parlamentjének házelnökeivel közösen avatták fel Petőfi Sándor szobrát, ami a szlovén költőóriás, France Prešeren szobra mellett áll. „Kortársak voltak és ugyanúgy egy-egy nemzet szabadságvágyát fejezték ki. A költészet és az irodalom mellett, azonban arról is szólt az életük, hogy egy-egy nemzet hogyan érheti el a függetlenségét.”

Mint Fehérvár polgármestere fogalmazott a szabadság sok összetevőből áll, ennek egyik alapvetően fontos része a nyilvánosság és ezen belül is a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága. „Különösen igaz ez egy olyan zajban, ami a közösségi média által uralt világot jellemzi. Óriási a felelőssége azoknak, akik megkapták azt a képességet és lehetőséget, hogy írjanak, szerkesszenek és döntsenek arról, hogy mi egy-egy hír értéke. A zaj óriási és ha valaki ebben nem figyel oda utat is téveszthet, viszont ha ezt megteszi, akkor segíthet az embereknek megérteni az embereket körülvevő világot. Ezért is gyönyörű hivatás és szolgálat az újságírói tevékenység, ami nagy felelősséggel jár.”

Elmondta, hogy több helyről is érkezett jelölés az idei kitüntetettre, aki úgy ír, hogy érzi a hírek súlyát, értékét és ezt alapul véve számol be a történésekről a közösségnek. Ezt már nem csak újságíróként, hanem költőként is teszi, amire a város közössége is büszke. Mint mondta a képviselő-testület egyhangúan döntött az elismerés odaítéléséről. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a díj átadása az ünnep reggelén azt is üzeni, hogy a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága elengedhetetlenül fontos.

Bokros Judit vezeti a Vörösmarty Társaság ifjúsági csoportját, a Vörösmarty Kuckót P.Maklári Évával a társaság egyik alelnökével együtt. Mint fogalmazta egy interjúban, „A klubot azért hoztuk létre, hogy az irodalom iránt érdeklődő fiataloknak segítséget nyújtsunk. A Vörösmarty Társaság ezzel azt szeretné elérni, hogy írásaikat a fiatalok ne csak az íróasztalnak szánják, hanem kortársaik előtt is mutassák meg, azokat megvitassák és akár témákat is javasoljanak egymásnak. A kuckó is értük jött létre, hogy megmutassák, érdemes írni, mert ezzel másokat is inspirálnak és oda-vissza hat mindenkire…. közösséget alkotnak.”

Székesfehérvár irodalmi folyóiratában a VÁR című kiadvány Diáksarok rovatát vezeti, ahol mindig más-más fehérvári középiskola diákíróinak szövegeiből közölnek válogatást. Rendszeresen publikál a Fejér Megyei Hírlapban és a versei megjelennek az Élet és Irodalom hetilapban is.

Judit nagy figyelmet szentel a székesfehérvári irodalmi és művészeti élet szereplőinek megismertetésének, ötletgazdája és háziasszonya az Aranyat érő beszélgetések sorozatnak, amelyet az Aranybulla Könyvtárban vezet több mint egy éve. Mindig új és újabb tervei vannak, amelyek a fehérvári irodalmi életet színesítik, gazdagítják. Közeli tervei között szerepel egy nyári újságíró tábor indítása fehérvári középiskolások számára. Bokros Judit verseskötete Felfedezés címmel 2023. január 23. napján jelent meg.

Közélet