Bokrétaünnep a Szent György Kórház új tömbjénél – A Modern Városok Program újabb fehérvári fejlesztése valósul meg

A Modern Városok Program keretében megvalósuló fehérvári fejlesztések egyik legfontosabb eleme a Szent György Kórház új épülettömbje. A Magyar Kormány összességében több mint 16 milliárd forintos támogatásával zajló nagyberuházás eredményének köszönhetően még modernebb és teljesebb körű gyógyítási munka valósulhatnak majd meg, szolgálva a fehérváriakat és az ellátási területen élőket.
2023.09.15. 16:15 |
Bokrétaünnep a Szent György Kórház új tömbjénél – A Modern Városok Program újabb fehérvári fejlesztése valósul meg

Magyarország Kormánya még 2015-ben indította el a Modern Városok Programot, a hazai nagyvárosok számára legfontosabb fejlesztések megvalósításának támogatására. Székesfehérvár Önkormányzata és dr. Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére a legfontosabb célokat megjelölő megállapodásba bekerült a Szent György Kórház újabb fejlesztési üteme is.

Az új tömb – a 2015-ben átadott, Dr. Berzsenyi Zoltánról elnevezett háromszintes épületegyüttes után – immár a második lépés annak érdekében, hogy a székesfehérvári kórházban XXI. századi, modern gyógyítási és munkakörülmények valósuljanak meg. Emellett két ütemben összesen 208 új, ingyenesen használható parkolóhely létesült a kórház mellett, szintén az MVP keretében.

A Kórház most épülő, új tömbjében, az infektológiai, a pulmonológiai és az onkológiai osztály, valamint a hozzájuk kapcsolódó ambulanciák kapnak helyet, összesen 112 ágyon folyik majd a betegellátás.

A 6.113,5 m² hasznos alapterületű, háromszintes épületben összesen 64 db 1 vagy 2 ágyas, önálló vizesblokkal rendelkező, akadálymentesített kórtermet alakítanak ki. Az új épület Kórházon belüli elhelyezése és az összekötő függőfolyosó lehetővé teszi a közvetlen kapcsolatot az intézmény többi egységével, a diagnosztika és a sürgősségi betegellátó osztály között is biztosítja a rövidebb, biztonságosabb betegutat. Ezzel párhuzamosan megvalósul az új tömb működéséhez szükséges orvostechnikai és informatikai eszközök, mobil bútorok beszerzése, valamint a hotel-diagnosztika-szakrendelő épületegyüttes légtechnikai fejlesztése is. Az összekötő folyosó felújítása során korszerű nyílászárókat építenek be, és a festés mellett új hidegburkolat épül.

A Kormány és Székesfehérvár önkormányzatának megállapodásában foglaltak alapján a Modern Városok Program keretében a beruházás megvalósítására összesen 15 milliárd forintot, valamint az eszközbeszerzésekre és a légtechnikai fejlesztésre további 1,6 milliárd forint fedezetet biztosít az állam.

Most újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az épülő új tömb elérte legmagasabb pontját.

A pénteki bokrétaünnepségen Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes méltatta a nagyszabású egészségügyi fejlesztés megvalósulását, nagy napnak nevezve a mait a fehérváriak életében. „Ez az épület a mi kórházunk egyik tömbje, a fehérvári és a Fejér vármegyei gyógyító munka fontos része lesz.” – erősítette meg, köszönetet mondva a Kórház dolgozóinak, valamint a Magyar Kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek és mindenkinek, aki saját „szolgálati helyén” segítette és támogatta ennek a beruházásnak a megvalósítását.

Prof. Dr. Bucsi László főigazgató a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban már megvalósult és jelenleg zajló fejlesztésekről szólt. „Összeszedtem az elmúlt időszakban befejezett és a folyamatban lévő projekteket. Ez a mostani beruházás nagyságát tekintve, financiálisan a leghatalmasabb, ami az elmúlt időszakban elindult a Kórházban.” – hangsúlyozta a főigazgató.

Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Mészáros Attila alpolgármester mondott beszédet, kiemelve az ezen a területen megnyilvánuló segítő odafigyelést. „Kiváló partnerre lelt a városban a Kórház, igyekszünk mindenben segíteni, hogy a kórház működése, a betegellátás színvonala folyamatosan emelkedjen.”

A pénteki rendezvényen jelent volt Nyul Zoltán, Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára, továbbá Bernwallner Vilmos projektigazgató, a kivitelező Konzorcium képviseletében.

A bokrétaünnepség keretében helyszíni bejárást tartottak az épülő új kórházi tömbben. A már szerkezetileg kész épület első és második szintjén jelenleg is zajlik a gipszkarton falszerkezet kiépítése, valamint gépészeti és elektromos alapszereléseket végeznek a szakemberek. A harmadik és negyedik szinten falazási és vakolási munkálatok zajlanak, továbbá készül a párazáró falazat is. Az új épület átadására várhatóan 2024. II. negyedév végén kerül sor.

Városfejlesztés

 1. Új játszóeszközöket adtak át

  Új játszóeszközöket adtak át két székesfehérvári játszótéren, a kisgyermekes családok örömére. A Széna téren egy nagy játszóvár készült, ami mellé ősszel fát telepítenek, míg a Zsolt utcába két mókuskereket és a homokozóhoz ülőkéket telepítettek. A beruházásokról Deák Lajosné önkormányzati képviselő adott tájékoztatást.

  2024.07.04.
 2. Elkészült a felújítás

  A munkaterületet tavaly ősz végén átadták a kivitelezőnek, azonban a kivitelezést tavasszal kezdték el a Gáz utcai garázssornál. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érintette és várhatóan még ebben az évben elkészül a felújítása a garázssor másik oldalán található útnak is.

  2024.06.20.
 3. Új bölcsőde épül

  Ünnepélyes keretek között tették le szerdán délután annak az új, 28 férőhelyes bölcsődének az alapkövét, amely a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára épül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A Székesfehérvári Hit Gyülekezete fenntartásában működő intézmény a tervek szerint idén nyitja meg kapuit.

  2024.06.19.
 4. Öleléssel búcsúztak

  Zajlik a pakolás és a visszaszámlálás a Vasvári Pál Gimnáziumban, amely átfogó felújítás előtt áll. A diákok és tanáraik egymás kezét fogva ölelték át az ódon falakat, majd az udvaron egy óriási bulival búcsúztak a szeretett intézménytől. A Vasvári a nyár folyamán beköltözik a régi Bory Jenő Általános Iskola épületébe és a teljes körű rekonstrukciót, bővítést követően, várhatóan két év múlva költözhet majd vissza a megszokott helyére.

  2024.06.18.