Biztonságos internetezést oktatnak a saját családjuk nélkül nevelkedő gyerekeknek

Egy évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán a LURKÓ Gyermekvédelmi Egyesület laptopokat gyűjtött egyesületünk, és pályáztunk azért, hogy a saját családjuk nélkül nevelkedő, általunk támogatott iskolásaink részt tudjanak venni az online oktatásban. Most pedig, a legrászorultabb diákok, egy jótékonysági felajánlásnak köszönhetően február elejétől bekapcsolódhattak egy 20 alkalmas, interaktív tudásfejlesztésbe.
2021.02.12. 08:02 |

2021. február és júniusa között öt állami gondozott 10-13 év közötti gyermek, heti 90 percben online oktatás keretében „Digitális felfedező” kurzuson vehet részt. Amelyben meg tudják alapozni önnbizalmukat, és tudatos jelenlétüket az online térben. Kipróbálják magukat számítógépes alkotó szerepekben: programozhatnak, készíthetnek számítógépes játékokat, és videót is vághatnak. El fogják sajátítani az internetes keresés biztonságos módját, és azt, hogy kritikusan viszonyuljanak a különféle tartalmakhoz.

Kipróbálják a tízujjas gépelést. Felismerhetik az internetes veszélyforrásokat, és felfedezik digitális lábnyomukat. Megismerkednek az online kommunikáció sajátosságaival, az adatbiztonság fontos kérdéseivel, és a tudatos tartalommegosztással.

Nagyon fontos, hogy a közösségi térben (Facebook, Instagram, Tik-tok) megnövekedtek a rosszindulatú támadások, aktivizálódtak a kíberbűnözők, ami a gyerekekre is leselkedő veszélyt jelent. Ez komoly lélektani következményekkel járhat: felerősödhetnek a deviáns viselkedési magatartásformák, nem számolnak a fizikai életben bekövetkező következményekkel, félelem alakulhat ki a valós fizikai kontaktusoktól, személyes beszélgetésektől, a FOMO – Fear of Missing Out (Félelem a kimaradástól) kialakulásának veszélyéről nem is beszélve. Ezen hatások – a sok-sok pozitívval szemben – elkerülésére is kiválóan alkalmas lesz Ivettnek, Lénának, Martinnak, Rebekának és Rolandnak a fiatal szakemberek által oktatott téma.

A programsorozatot a székesfehérvári Lurkó Gyermekvédelmi Egyesület szervezi, míg a gyerekek oktatását a budapesti Digitális Tudásért Alapítvány végzi - tájékoztatott Janóné Ildikó a LURKÓ Gyermekvédelmi Egyesület program- és ügyvezetője.

Fehérvári színes

 1. Nőnapi meglepetést tervez városszerte a Vörösmarty Színház

  A székesfehérvári teátrum március 8-án, a Nőnapon sem fog megfeledkezni a hölgyekről, a koronavírus járvánnyal terhelt időszakában különleges meglepetésével szeretne felüdülést okozni a fehérvári intézmények és cégek munkavállalóinak.

  2021.03.04.
 2. Karbonböjt – tavaszi kezdeményezés a zöld háztartásokért

  A második hetében jár a fenntarthatóság jegyében hirdetett Karbonböjt program, amihez helyi környezetvédők is csatlakoztak. A kezdeményezés lényege, hogy az energiatakarékosság céljából egyszerű praktikákra hívják fel a figyelmet, amelyekkel mindenkinek lehet zöld háztartása, alacsony karbonlábnyommal.

  2021.03.03.
 3. Segít a süti! - adományokkal támogathatjuk a kórháznak felajánlott meglepetéseket

  A Segít a süti akciót a SZÉNA Egyesület önkéntesei indították azért, hogy köszönetet és elismerést fejezzenek ki az édes meglepetéscsomagokkal a kórház dolgozóinak. A járvány harmadik, felfutó hullámában is folytatódik a program, amihez a legkisebb adományokat is örömmel fogadják.

  2021.03.03.
 4. Közlekedési Tudáspróba - márciusban alapvizsgát tesz minden 4-7. osztályos diák

  A legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat ismerhették meg játékos formában a Közlekedő kisokosból az általános iskolások. A kiadványból felkészülve március 1-12. között közlekedési alapvizsgát tesz minden 4-7. osztályos diák.

  2021.03.03.
 1. Zsenge medvehagyma és pettyegetett tüdőfű a Bakonyban

  A jó idő megérkeztével egyre több, a természetben előforduló gyógynövénnyel találkozhatunk a kirándulások során. Lencsés Rita szakértő, a Herbarius programok vezetője személyes tapasztalatokat és képeket is megosztott egy Tés környéki túráról: a zsenge medvehagymáról, a pettyegetett tüdőfűről és a salátaboglárkáról.

  2021.03.01.
 2. "Én az életemnek akarok esélyt adni" – újabb fehérvári kisfilm az oltás mellett

  Egyetemista, kisvonat vezető, orvos és színházigazgató is szerepel Székesfehérvár oltásnépszerűsítő kampányának újabb kisfilmjében. A februárban indult sorozatban mesélnek arról, hogy miért döntöttek az oltás mellett.

  2021.03.01.
 3. Ha a helyzet engedi, június végén lesz a Tűzzel-Vassal Fesztivál a kézművesekkel

  Szakmák találkozása címmel a gyermekjátékok készítésével kapcsolatban szerveznek konferenciát és kiállítást, amely online vagy – amennyiben az intézkedések engedik – személyes részvételű lesz. Május 15-én Textiludvar-Textilház címmel lenne vásárral egybekötött, egész napos program a Kézművesek Házánál, valamint június 26-ra tervezik a XVII. Tűzzel-Vassal Fesztivált.

  2021.02.28.
 4. Játékos versenyt hirdet iskolásoknak és családoknak az Öreghegyi Plébánia

  Általános és középiskolásoknak, illetve családoknak hirdet játékos versenyt az Öreghegyi Római Katolikus Plébánia. A Tervezz te is Istennel! pályázatban lehet plébániát megálmodni, bibliai történeteket megjeleníteni vagy akár kirándulást, „Teokecsing”-et tervezni. A pályaműveket március végéig lehet elküldeni.

  2021.02.28.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4