Bitcoin és kriptopénzek – teltházas nyitóelőadás az MCC-ben

Az ősz beköszöntével elindultak a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Központjának képzései és ismeretterjesztő rendezvényei is. Az első, teltházas előadáson Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének vezetője olyan érdekes témákról beszélt mint, hogy jó befektetés-e a bitcoin, vagy hogy milyen esetekben éri meg fizetni vele?
2022.09.15. 07:10 |
Bitcoin és kriptopénzek – teltházas nyitóelőadás az MCC-ben

A közgazdász az előadáson arról is szólt, hogy a jelenlegi helyzet - amikor magas az infláció és ezért a jegybankok folyamatosan emelik a kamatokat - nem teremt jó, támogató környezetet a befektetéseknek, így a bitcoinnak sem.

A felvázolt jelenség megfigyelhető volt a korábbi – még a Covid előtti – kamatemelési ciklusban is, amit szintén megérzett a bitcoin árfolyama. A bitcoint a környezeti fenntarthatósági szempontok szerint is vizsgálta az MCC Gazdaságpolitikai műhelyének vezetője, megállapítva, hogy mindössze kettő darab utalás egy darab vadonatúj iPad „eldobásának” felel meg, a kriptopénzt rengeteg számítógép bányássza, amelyek folyamatosan amortizálódnak. Szólt arról is, hogy több áramot fogyaszt a bitcoin üzemeltetése egy évre vetítve, mint Svájc komplett éves áramfogyasztása minden gyárával, lakásával, a CERN-el, és az összes svájci bankkal együtt.

Értékőrző funkcióját vizsgálva a bitcoin értéke nagyon ingadozó: az előadó a népszerű pizza-történeten keresztül szemléltette ezt.

2010 májusában két pizzát vett a A Papa John's-ból Hanyecz László, bányászprogramot író, USA-ban élő magyar informatikus. Egy bitcoinfórumon tette meg az ajánlatot: „10 000 bitcoint fizetek két pizzáért…mondjuk, 2 nagyért, hogy maradjon másnapra is. Szeretnék rá hagymát, paprikát, kolbászt, gombát, paradicsomot és pepperonit… a szokásos dolgokat, nem kérek rá fura halat vagy bármi ilyet. Jelezz, ha érdekel, megegyezünk.”

A 41 dollár értékű nagy pizza a világ első kriptovalutás vásárlása volt az akkor egyéves bitcoinnal. A történet azért vált legendássá, mert bár a pizzát eladó Jeremy Sturdivant sem tollasodott meg jelentősen a tranzakción - körülbelül 400 dollárért adott túl a bitcoinokon - de senki sem gondolta akkor, hogy alig három év után már 6 millió dollárt ért a pizzáért kifizetett kriptopénz, később pedig volt olyan időszak, hogy félmilliárd dollárt..

Sebestyén Géza közgazdász a blockchain technológiát is elmagyarázta a hallgatóságnak.

A blokklánc lényegében egy digitális blokkokból álló lista, amelynek minden eleme titkosítva van a tranzakciók során. Miután egy blokkot ellenőriztek, bekerül a láncba, és többé már nem lehet kitörölni vagy módosítani. Egy konkrét utalást vizsgálva például a bitcoin esetében ezért itt nem 3 másodpercről beszélünk, hanem ketyegnek a 10 percek, ha végre bekerül az utalás, akkor is érdemes várni még négy-öt blokkot, az pedig már egy óra.. így nem érdemes vele például élelmiszerboltban fizetni. További szempont, hogy nem olcsó egy utalás, elsősorban annak éri meg, aki több millió dollárt, vagy legalább százezreket utal át bitcoinban. 2017-ben egy utalásért már 60 dollárt kellett fizetni átlagosan.

Gazdaság

 1. KarrierKavalkád Fehérváron

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Konnekt Egyesület 2023. december 2-án, szombaton KarrierKavalkádot szervez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében, ahol előadások, szakmai beszélgetések, önismereti workshopok segíthetnek abban, hogy a fiatalok megtalálhassák, vagy közelebbről megismerhessék álmaik szakmáját.

  2023.09.21.
 2. Coop Rally Fehérvári megállóval – a minőségi magyar élelmiszereket népszerűsítik

  A COOP üzletlánc a korábbi évek hagyományait követve 17. alkalommal szervezte meg a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket középpontba állító COOP Rallyt. Az állomások között idén is szerepelt a székesfehérvári Alföldi Tej Kft., amely az elmúlt 20 évben kiemelkedő résztvevőjévé vált a magyarországi tejtermelő és tejfeldolgozó piacnak.

  2023.09.14.
 3. Fehérvári sikerek az Euroskillsen

  Egy arany- és egy ezüstéremmel térhettek haza a székesfehérvári fiatalok a Szakmák Európa-bajnokságáról! A Gdanksban megrendezett Euroskills 2023 versenyen Nagy Dániel, a Vörösmarty Technikum volt diákja épületasztalos kategóriában lett a legjobb, míg Kovács Erik és Farkas Bálint, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatói az ipari robotika versenyében második helyezést értek el.

  2023.09.11.
 4. Szczecinekbe szállítanak

  Az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója Sipos Zoltán és a Lengyelország északnyugati részén fekvő Szczecinek város polgármestere Daniel Rak aláírásukkal erősítették meg az Ikarus győzelmét a város elektromos buszokra kiírt közbeszerzési tenderén.

  2023.08.31.