-
Kedvenc sportolóikat rajzolták le
A hagyományoknak megfelelően idén is három kategóriában hirdette meg rajzpályázatát az Alba Fehérvár és a PatikaPlus. A gyerekek alkotásait az „Én, mint Albás kézilabdázó”, „Egészségesen élek”, valamint „Kedvenc kosárlabdázómmal” témakörökben várták. A zsűriben ismert fehérvári sportolók kaptak helyet.
2024.04.25. -
Te szedd!
A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amelyet 12. alkalommal rendeznek meg. Az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy önkéntes megmozdulás keretében közösen varázsoljuk tisztábbá környezetünket. Székesfehérváron április 27-én, szombaton a Gólya dűlő környékét tisztítják meg az önkéntesek.
2024.04.25. -
Püspökkertvárosi forgatag
Koncert, kézműves foglalkozás, táncbemutató várja a családokat vasárnap Öreghegyen. Április 28-án 15 órától a Püspökkertváros zöldterületén, a Millenniumi emlékmű lábánál Bereczki Zoltán fergeteges hangulattal várja a városrészben élőket.
2024.04.25. -
Palotavárosi forgatag
Mókás délutánra hívják a családokat április 27-én, szombaton Palotavárosba, ahol 15 órától a domboldalon legurulva kézműves foglalkozások és gyermekprogramok sokasága vár mindenkit.
2024.04.25.
Birsalma vegán szaloncukor - innovációs díjat kapott Damniczki Balázs mestercukrász
A Magyar Édességgyártók Szövetsége azért alapította a díjat, hogy tagsága szavazatai alapján minden évben elismerje az előző esztendő során megjelent, innovációs szempontból kiemelkedő édességkészítői újítást.
Azon cukrászok munkáját díjazzák, akiknek a termékei ötvözik az édességkészítés hagyományait a jelen kihívásaival együtt.
A szövetség idén a Székesfehérváron készülő Damniczki birsalma vegán szaloncukornak ítélte az 2022. évi Édesség Innovációs Díjat.
„Azért dolgozunk, hogy az édességfogyasztás minél inkább a minőség irányába mozduljon el. Szubjektív, hogy ki mit szeret, azonban mindenképpen fontos, hogy egy termék minőségi alapanyagokból készüljön, az elkészítése pedig legyen innovatív.” – fogalmazott a díjátadón Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy az elmúlt 10-15 évben a hazai édességgyártás kis- és közepes vállalkozásai megerősödtek, azonban az elmúlt három esztendő sajnálatosan nem volt egyszerű. A két év COVID beszerzési, szállítási akadályokat, míg a tavaly esztendő áremelkedést hozott, így sok vállalkozás került nehéz, túlélő helyzetbe. Ennek ellenére az látszik, hogy a hazai édességfogyasztás – bár nem éri el az európai átlagfogyasztás felét sem – stabil, érdemes a szektorba beruházni és hosszú távon gondolkodni.
„A vásárlók egyre több alternatív, mentes terméket keresnek a különféle érzékenységek miatt. A vegán termékek – mint amilyen a nyertes szaloncukor is – nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. Fontos, hogy az alapanyagok minél tisztább, ellenőrzött forrásból származzanak. Lehetőleg preferáljuk a magyar alapanyagokat, főleg a gyümölcsök esetében.” – hangsúlyozta Damniczki Balázs. Elmondta, hogy náluk a karácsonyi hangulathoz szorosan hozzátartozik a birsalmasajt, gyakorlatilag ezt ültették át szaloncukor formába. Nincs benne semmiféle kemikália, így citromsav sem. Először a saját kertjükből, majd egy siófoki termelőtől származó birsalmával és 58 százalékos kakaótartalmú, minőségi, belga étcsokoládéval dolgoztak. Fontos volt, hogy a vastag, intenzív gyümölcsös részre minél vékonyabb csokibevonat kerüljön.
A mestercukrász hangsúlyozta, hogy a frissesség miatt a szaloncukrok gyártása náluk novemberben kezdődik, a tartósítószer-mentesség okán pedig ezek a termékek körülbelül januárig őrzik meg a minőségüket. Így a birsalma vegán szaloncukorral sem terveztek hosszú távra, a frissesség megőrzése volt a lényeg az ünnepekre.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Szövetségnek a díjátadó helyi megrendezéséért és gratulált a díjazottnak. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan manufaktúrája van Székesfehérvárnak, amely komoly városmarketing értékkel bír. Balázsék régóta odaadóan és minőségi módon szolgálják a hivatásukat!” – fogalmazott, majd hozzátette, egy ilyen helyi vállalkozásnál fogyasztani dupla boldogság, hiszen finomságokat ehetünk, közben összejöhetünk, beszélgethetünk másokkal, ami az élet szép pillanatait jelenti.