Biogázzal termelnek majd áramot a fehérvári szennyvíztisztító telepen

Székesfehérvár Szennyvíztisztító telepén elektromos áramot fognak termelni egy 0.8 MW-os gázmotornak köszönhetően, a telep fűtését pedig a szennyvízből származó hővel biztosítják majd. A szennyvíztisztító telep energiahatékonysági fejlesztéséhez 1,583 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyert el Székesfehérvár.
2019.07.05. 15:07 |

Laczi Péter a Városüzemeltetési és Közműellátási irodavezetője elmondta, hogy a szennyvíztisztító telep 1968-ban létesült Székesfehérváron a Bakony utca végén, korábban pedig a Sóstóba folyt a szennyvíz, ami mára egy csodálatos természetvédelmi területté vált. Biogáz felhasználás azóta van a telepen, de a napi 5000m3 gáznak csak a felét használják fel. A mostani fejlesztés célja, hogy a telep fosszilis energia felhasználását biztosítsa: gáztárolót építenek és a gázhálózatot építik újjá, az épületeket hőszigetelik és a megtermelt gáz legnagyobb részéből áramot termelnek majd. A biogáz fűtésről azonban le kell mondani éppen ezért egy hőszivattyút telepítenek, ami a szennyvíz télen is 13 fokos hőmérsékletéből működik.

A telepen a boigáz motoroknak 0.8MW lesz a teljesítménye és a felhasznált villamos energia 80% lehet biztosítani. Ez éves szinten 3000 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a légkört.

Megérett az idő a szennyvíztelep korszerűsítésére, mely TOP-os forrásból valósul meg közel 1.6 milliárd forintból – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Kiemelte, hogy hosszadalmas közbeszerzési eljáráson van túl az önkormányzat, amin egy komoly referenciákkal rendelkező cég nyert. Ez egy kiemelt környezetvédelmi beruházás, amivel komoly megtakarítás érhető el az üzemeltetésben. Mint mondta a CO2 kibocsátás csökkentése a legfontosabb cél ezeknél a pályázatoknál.

2008 óta terveznek és építenek biogáz üzemeket – mondta Eszes Zsolt Inwatech Kft. ügyvezetője. Minden egyes projekt más és más és egyre korszerűbb és hatékonyabb műveket lehet építeni - hangsúlyozta. Nem csak a szén-dioxidtól, hanem a metántól is megkíméljük a környezetet a beruházással, és cél, hogy minden egyes megtermelt KWh-t fel lehessen használni. Az engedélyes tervezés zajlik jelenleg és a kivitelezést egy-másfél hónap múlva elkezdődik.

Farkas László önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy Székesfehérvár lakossága érzékeny a környezetvédelmi kérdésekre és világos válaszokat várnak. Ez a program pedig egy világos válasz erre, hhszen a szennyvíztelep várhatóan még hosszú ideig működik még. Nagyon hasznos ez a beruházás, hiszen a környezetvédelemért és egészségünkért mindent megtesz az önkormányzat.

Városfejlesztés

 1. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 2. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 3. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 4. Elkezdődik a rekortán futópálya építése a Haleszban

  Elkezdődik az új, egy kilométer hosszú, száz méteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése a Halesz ligetben. Az 57 millió forintos beruházás az Országos Futópálya-építési Program támogatásával és 50%-ban önkormányzati önrésszel valósul meg. A pálya a tervek alapján nyár végére készül el. 

  2020.05.08.
 1. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 2. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 3. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 4. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V