Biogázzal termelnek majd áramot a fehérvári szennyvíztisztító telepen

Székesfehérvár Szennyvíztisztító telepén elektromos áramot fognak termelni egy 0.8 MW-os gázmotornak köszönhetően, a telep fűtését pedig a szennyvízből származó hővel biztosítják majd. A szennyvíztisztító telep energiahatékonysági fejlesztéséhez 1,583 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyert el Székesfehérvár.
2019.07.05. 15:07 |

Laczi Péter a Városüzemeltetési és Közműellátási irodavezetője elmondta, hogy a szennyvíztisztító telep 1968-ban létesült Székesfehérváron a Bakony utca végén, korábban pedig a Sóstóba folyt a szennyvíz, ami mára egy csodálatos természetvédelmi területté vált. Biogáz felhasználás azóta van a telepen, de a napi 5000m3 gáznak csak a felét használják fel. A mostani fejlesztés célja, hogy a telep fosszilis energia felhasználását biztosítsa: gáztárolót építenek és a gázhálózatot építik újjá, az épületeket hőszigetelik és a megtermelt gáz legnagyobb részéből áramot termelnek majd. A biogáz fűtésről azonban le kell mondani éppen ezért egy hőszivattyút telepítenek, ami a szennyvíz télen is 13 fokos hőmérsékletéből működik.

A telepen a boigáz motoroknak 0.8MW lesz a teljesítménye és a felhasznált villamos energia 80% lehet biztosítani. Ez éves szinten 3000 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a légkört.

Megérett az idő a szennyvíztelep korszerűsítésére, mely TOP-os forrásból valósul meg közel 1.6 milliárd forintból – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Kiemelte, hogy hosszadalmas közbeszerzési eljáráson van túl az önkormányzat, amin egy komoly referenciákkal rendelkező cég nyert. Ez egy kiemelt környezetvédelmi beruházás, amivel komoly megtakarítás érhető el az üzemeltetésben. Mint mondta a CO2 kibocsátás csökkentése a legfontosabb cél ezeknél a pályázatoknál.

2008 óta terveznek és építenek biogáz üzemeket – mondta Eszes Zsolt Inwatech Kft. ügyvezetője. Minden egyes projekt más és más és egyre korszerűbb és hatékonyabb műveket lehet építeni - hangsúlyozta. Nem csak a szén-dioxidtól, hanem a metántól is megkíméljük a környezetet a beruházással, és cél, hogy minden egyes megtermelt KWh-t fel lehessen használni. Az engedélyes tervezés zajlik jelenleg és a kivitelezést egy-másfél hónap múlva elkezdődik.

Farkas László önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy Székesfehérvár lakossága érzékeny a környezetvédelmi kérdésekre és világos válaszokat várnak. Ez a program pedig egy világos válasz erre, hhszen a szennyvíztelep várhatóan még hosszú ideig működik még. Nagyon hasznos ez a beruházás, hiszen a környezetvédelemért és egészségünkért mindent megtesz az önkormányzat.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a Rákóczi úti burkolat javítása

  Befejezték a Rákóczi úti burkolat javítását: déltől átadták a forgalomnak a Várkörút – Watthay utca közötti szakaszt.

  2019.07.17.
 2. A gáz és az ivóvíz fővezeték után kezdődik a csapadék csatorna építése a Fiskális úton

  A szennyvíz, gáz és ivóvíz vezetékek cseréje után kezdődik a nagy átmérőjű csapadék csatorna kiépítése a Fiskális út alatt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az öreghegyi nagyobb belső utcák felújítása elkezdődhessen. A közműépítés és útfelújítás után, egy a kor igényeinek megfelelő, kerékpárúttal és jó minőségű járdákkal ellátott utat vehetünk majd birtokba.

  2019.07.15.
 3. Befejeződött a Berényi út felújítása - megszűnt a forgalomkorlátozás

  A felújítás befejeződött, megszűnt a forgalomterelés és –korlátozás a Berényi úton, újra teljes hosszában használható Székesfehérvár egyik forgalmas közlekedési útvonala. A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása.

  2019.07.12.
 4. Bemutatták az „Auchan-körforgalom” kapacitásbővítésére készülő terveket

  Fontos egyeztetésre hívta Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Közút megyei igazgatója csütörtökön a Sóstói Ipari Parkban működő cégek, illetve bevásárlóközpont képviselőit. Az „Auchan-csomópont” kapacitásbővítésének terveit ismerhették meg, véleményezhették a résztvevők. Olyan rendszer kialakítását tervezik, ami segíti az állandó torlódás és balesetveszély megszüntetését. 

  2019.07.11.
 1. Faültetéssel is jár az új parkoló kialakítása a Horvát István lakótelepen

  A környék lakóinak javaslatára összesen 17 új parkolóhelyet alakítottak ki a Horvát István lakótelepen a református óvoda melletti területen, ami a meglévő 8-9 állásos térköves parkolóhoz csatlakozik. Az új parkoló építésével együtt ősszel hét fát is ültetnek a környéken és sok bokrot telepítenek a parkoló köré. 

  2019.07.11.
 2. Vízmedencés szökőkút köti össze a Fő utcát a Zichy ligettel

  Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz. Biciklitárolós, korszerű utcabútorok kerülnek majd az új szökőkút köré. A liget intenzív használata során több helyen kitaposták a növényzetet, melyet szintén további növénytelepítéssel pótolnak. 

  2019.07.09.
 3. Befejeződött a Széchenyi utcai járdák felújítása

  A Széchenyi utca 27-29., illetve a 39-43. előtti járdaszakasz is megújult az elmúlt hetekben az 5. számú választókörzetben. A két beruházás összértéke mintegy 11,5 millió forint volt, mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Mészáros Attila önkormányzati képviselő.

  2019.07.09.
 4. Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.

  2019.07.08.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek