Biogázzal termelnek majd áramot a fehérvári szennyvíztisztító telepen

Székesfehérvár Szennyvíztisztító telepén elektromos áramot fognak termelni egy 0.8 MW-os gázmotornak köszönhetően, a telep fűtését pedig a szennyvízből származó hővel biztosítják majd. A szennyvíztisztító telep energiahatékonysági fejlesztéséhez 1,583 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyert el Székesfehérvár.
2019.07.05. 15:07 |

Laczi Péter a Városüzemeltetési és Közműellátási irodavezetője elmondta, hogy a szennyvíztisztító telep 1968-ban létesült Székesfehérváron a Bakony utca végén, korábban pedig a Sóstóba folyt a szennyvíz, ami mára egy csodálatos természetvédelmi területté vált. Biogáz felhasználás azóta van a telepen, de a napi 5000m3 gáznak csak a felét használják fel. A mostani fejlesztés célja, hogy a telep fosszilis energia felhasználását biztosítsa: gáztárolót építenek és a gázhálózatot építik újjá, az épületeket hőszigetelik és a megtermelt gáz legnagyobb részéből áramot termelnek majd. A biogáz fűtésről azonban le kell mondani éppen ezért egy hőszivattyút telepítenek, ami a szennyvíz télen is 13 fokos hőmérsékletéből működik.

A telepen a boigáz motoroknak 0.8MW lesz a teljesítménye és a felhasznált villamos energia 80% lehet biztosítani. Ez éves szinten 3000 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a légkört.

Megérett az idő a szennyvíztelep korszerűsítésére, mely TOP-os forrásból valósul meg közel 1.6 milliárd forintból – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Kiemelte, hogy hosszadalmas közbeszerzési eljáráson van túl az önkormányzat, amin egy komoly referenciákkal rendelkező cég nyert. Ez egy kiemelt környezetvédelmi beruházás, amivel komoly megtakarítás érhető el az üzemeltetésben. Mint mondta a CO2 kibocsátás csökkentése a legfontosabb cél ezeknél a pályázatoknál.

2008 óta terveznek és építenek biogáz üzemeket – mondta Eszes Zsolt Inwatech Kft. ügyvezetője. Minden egyes projekt más és más és egyre korszerűbb és hatékonyabb műveket lehet építeni - hangsúlyozta. Nem csak a szén-dioxidtól, hanem a metántól is megkíméljük a környezetet a beruházással, és cél, hogy minden egyes megtermelt KWh-t fel lehessen használni. Az engedélyes tervezés zajlik jelenleg és a kivitelezést egy-másfél hónap múlva elkezdődik.

Farkas László önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy Székesfehérvár lakossága érzékeny a környezetvédelmi kérdésekre és világos válaszokat várnak. Ez a program pedig egy világos válasz erre, hhszen a szennyvíztelep várhatóan még hosszú ideig működik még. Nagyon hasznos ez a beruházás, hiszen a környezetvédelemért és egészségünkért mindent megtesz az önkormányzat.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a játszótér és szabadidőpark építése a Vízivárosban

  A volt Vízivárosi iskola jelenleg elhanyagolt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.09.20.
 2. Megújult a Budai út 64-68. számú épület mögötti terület

  A műszaki átadást követően újra használhatják a Budai út 64-68. épület mögötti területet az ott élők és a házsoron működő üzletek. A 607 m²-es megújult felületen hamarosan kialakítják a mozgáskorlátozott parkolókat is.

  2019.09.17.
 3. Munkába állt az első fűnyíró robot a Városgondnokságon

  Az első fűnyíró robot állt munkába a Városgondnokságon, ami a Fehérváron található meredek rézsűkön lesz munkatársaink segítségére a fűnyírásban. Csütörtökön a Balatoni úti felüljáró meredek rézsűjén teszteltük az új gépet a parkfenntartó kollégák.

  2019.09.13.
 4. Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

  Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

  2019.09.11.
 1. Lakossági igény alapján közösen bővíthetik a feketehegyi postát

  A feketehegyi postafejlesztés további lehetőségeiről számolt be Forgács Zoltán, a Coop Star Zrt. műszaki vezetője és a városrész önkormányzati képviselője a Séd utcai Szamos ABC mellett, kedden. A tervek szerint a jelenleg tíz négyzetméter alapterületű postahelységet mintegy ötven négyzetméteresre bővítenék.

  2019.09.10.
 2. Irányhelyes kerékpársávokat és körforgalmakat is terveztek a Móri útra

  A néhány hete tartott Felsővárosi lakossági fórumon elhangzott lakossági közlekedési fejlesztések kapcsán tartottak bejárást hétfőn délután a Móri úton és környékén. Ez a fejlesztés párhuzamosan történne meg azzal a nagy állami útfejlesztéssel, ami a 81-es főút négysávosítását jelentené, mely észak-nyugat felől továbbhaladást biztosítana az M7-es negyedik Fehérvár melletti csomópontjáig - hangzott el a bejáráson.

  2019.09.09.
 3. 2021 nyarára megújul a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor Velencén

  Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban tartja hagyományos, tanévindító táborát a Székesfehérvári Diáktanács. A fiatalok érdekképviseleti csoportjának fontos feladata a csapatépítés mellett a tanév feladatainak áttekintése és a tisztújítás előkészítése is. A táborba csütörtökön Fehérvár polgármestere is ellátogatott, aki beszámolt a tábor felújítására készített önkormányzati tervekről is.

  2019.09.05.
 4. Közös tanévnyitóval ünnepeltek a város egyetemei a Vörösmarty Színházban

  Idén közel 1700 hallgató kezdi meg a tanévet Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A Vörösmarty Színházban a hallgatókat Székesfehérvár polgármestere és az egyetemek rektorai köszöntötték, majd az egyetemek képviselői felkötötték intézményük szalagját a város zászlajára.

  2019.09.04.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek