Biogázzal termelnek majd áramot a fehérvári szennyvíztisztító telepen

Székesfehérvár Szennyvíztisztító telepén elektromos áramot fognak termelni egy 0.8 MW-os gázmotornak köszönhetően, a telep fűtését pedig a szennyvízből származó hővel biztosítják majd. A szennyvíztisztító telep energiahatékonysági fejlesztéséhez 1,583 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyert el Székesfehérvár.
2019.07.05. 15:07 |

Laczi Péter a Városüzemeltetési és Közműellátási irodavezetője elmondta, hogy a szennyvíztisztító telep 1968-ban létesült Székesfehérváron a Bakony utca végén, korábban pedig a Sóstóba folyt a szennyvíz, ami mára egy csodálatos természetvédelmi területté vált. Biogáz felhasználás azóta van a telepen, de a napi 5000m3 gáznak csak a felét használják fel. A mostani fejlesztés célja, hogy a telep fosszilis energia felhasználását biztosítsa: gáztárolót építenek és a gázhálózatot építik újjá, az épületeket hőszigetelik és a megtermelt gáz legnagyobb részéből áramot termelnek majd. A biogáz fűtésről azonban le kell mondani éppen ezért egy hőszivattyút telepítenek, ami a szennyvíz télen is 13 fokos hőmérsékletéből működik.

A telepen a boigáz motoroknak 0.8MW lesz a teljesítménye és a felhasznált villamos energia 80% lehet biztosítani. Ez éves szinten 3000 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a légkört.

Megérett az idő a szennyvíztelep korszerűsítésére, mely TOP-os forrásból valósul meg közel 1.6 milliárd forintból – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Kiemelte, hogy hosszadalmas közbeszerzési eljáráson van túl az önkormányzat, amin egy komoly referenciákkal rendelkező cég nyert. Ez egy kiemelt környezetvédelmi beruházás, amivel komoly megtakarítás érhető el az üzemeltetésben. Mint mondta a CO2 kibocsátás csökkentése a legfontosabb cél ezeknél a pályázatoknál.

2008 óta terveznek és építenek biogáz üzemeket – mondta Eszes Zsolt Inwatech Kft. ügyvezetője. Minden egyes projekt más és más és egyre korszerűbb és hatékonyabb műveket lehet építeni - hangsúlyozta. Nem csak a szén-dioxidtól, hanem a metántól is megkíméljük a környezetet a beruházással, és cél, hogy minden egyes megtermelt KWh-t fel lehessen használni. Az engedélyes tervezés zajlik jelenleg és a kivitelezést egy-másfél hónap múlva elkezdődik.

Farkas László önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy Székesfehérvár lakossága érzékeny a környezetvédelmi kérdésekre és világos válaszokat várnak. Ez a program pedig egy világos válasz erre, hhszen a szennyvíztelep várhatóan még hosszú ideig működik még. Nagyon hasznos ez a beruházás, hiszen a környezetvédelemért és egészségünkért mindent megtesz az önkormányzat.

Városfejlesztés

 1. Milyen lesz a székesfehérvári intermodális közlekedési központ?

  Az intermodális közlekedési központ a különböző közlekedési ágak közötti választás lehetőségét nyújtja az egy helyen a közlekedők számára. Fehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozik egy központban, ami kiegészül kerékpáros és egyéni autós lehetőséggel.

  2020.11.18.
 2. Megvan a költségvetési forrás az Auchan körforgalom felújítására

  Egy igazán jó hírrel zárta Facebook fogadóóráját Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere: a Kormány döntött, megvan a költségvetési forrás az “Auchan-körforgalom” felújítására és bővítésére! Köszönetet mondott Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselőknek, akikkel közösen elérték, hogy ez a beruházás is bekerüljön az állami útfelújítási programba.

  2020.11.16.
 3. Megújult a Homonnai utca - a Poprádi utcában folytatódik az öreghegyi utcák felújítása

  A Donát utcát és Zsolnai utat összekötő út alatt megtörtént a régi víziközművek cseréje, a burkolat teljes szélességében megújult, az újonnan kialakított térköves járda a gyalogosok biztonságos közlekedését segíti. Az öreghegyi útprogram a Poprádi utca felújításával folytatódik, és hamarosan további döntések születhetnek újabb utcákat érintő beruházásokról, amelyek 2021-2022-ben valósulhatnak majd meg.

  2020.11.13.
 4. 750 millió forint azonnali támogatást kapott a város a Börgöndi repülőtér fejlesztésére

  A Kormány a Börgöndi Repülőtér sport- és üzleti célú fejlesztése érdekében 750 millió Forint azonnali támogatást nyújt Székesfehérvárnak. - számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.11.12.
 1. Kormányzati támogatást kapott Székesfehérvár a börgöndi repülőtér fejlesztésére

  A Kormány döntése értelmében több mint 375 millió forint azonnali költségvetési forráshoz jut Székesfehérvár a börgöndi repülőtérhez kapcsolódó területvásárlás finanszírozása a Modern Városok Program keretében - számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.10.31.
 2. Gyönyörű lesz jövő nyárra az új zöld sáv a Várkörúton

  A Városgondnokság kertészei csütörtökön mintegy ezer tő évelő növényt ültettek be a Várkörúton az Országzászló tér és a Bíróság közötti zöld sávba. A Rab János kertészmérnök tervei alapján készült zöld sáv gyönyörű lesz jövő nyárra, ha nem tapossuk ki a virágokat. 

  2020.10.15.
 3. Elkészült a Halesz ligetben az új rekortán futópálya

  Helyszíni tájékoztatón mutatták be csütörtökön, Fehérváron, a Halesz ligetben az Országos Futópálya-építési Program és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogása eredményeképpen megvalósult egy kilométeres, különleges vonalvezetésű új rekortán futópályát.

  2020.10.01.
 4. Kavicskert a körforgalmak közepén több száz tő évelő növénnyel

  A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartási csoportja végzi. Idén ősszel a Királykútnál és a Ligetsor végén található körforgalmakban kavicskertet építettek. A különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat, melyekbe mintegy kilencszáz tő évelő növényt ültettek Homoki László a Városgondnokság kertészmérnöke tervezte

  2020.09.30.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6