Bemutatkozott a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója - fiatal szakember irányítja a céget

A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt új vezérigazgatóját mutatta be szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Laczi Péter korábban már 11 éven keresztül dolgozott a Fejérvíznél, a cég irányítását május végén vette át a harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól.
2020.06.17. 11:39 |

A Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatójával készült interjút ITT olvashatják!

A Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatóját dr. Cser-Palkovics András polgármester mutatta be, aki egyúttal köszönetet mondott a Fejérvíz valamennyi dolgozójának, hogy a járványügyi helyzetben kiemelkedőt alkottak és munkájuknak köszönhetően nem volt fennakadás a víziközmű szolgáltatásban. A polgármester köszönetet mondott a korábbi vezérigazgatónak, Kis Istvánnak is, aki több évtizeden keresztül szolgálta térséget a cég vezetésével. Érdemeiről szólva kiemelte, hogy Kis Istvánnak és csapatának volt köszönhető, hogy a Fűtőerőmű után a Fejérvizet nem tudták privatizálni a 2010 előtti időszakban.

Székesfehérváron az elmúlt években összesen 27 kilométernyi új ivóvíz és szennyvíz vezeték épült

Az új vezérigazgató személyéről szólva Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy régóta dolgoznak együtt, Laczi Péter korábban a Polgármesteri Hivatalban a közművek és a városüzemeltetés, azon belül a víziközmű rendszer működtetéséért és fejlesztéséért felelt irodavezetőként és munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Székesfehérváron az elmúlt években összesen 27 kilométernyi új ivóvíz és szennyvíz vezeték épült. Cser-Palkovics András polgármester felidézte, hogy a műszaki hibák visszaszorításához nagy fejlesztésekre volt szükség a városban: a nagy gyűjtőutaknál úgy újították fel az utakat, hogy a Vízgazdálkodási Alap terhére az alatta lévő közműveket is cserélték, ami lassította a beruházásokat, de összességében megérte. Kiemelte, hogy ugyanakkor maradt még bőven feladat ezen a területen is.

Komoly kihívások előtt áll a magyarországi víziközmű rendszer

Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy az egész víziközmű rendszer, beleértve az állami és az önkormányzati cégeket is, nagyon komoly kihívások előtt áll. "A vízi vagyonnak köztulajdonban a helye, ez nem lehet kérdéses. Emellett olyan kihívások vannak, amiben a Fejérvíznek kell megfelelnie, vagy állami beavatkozást kell sürgetni. Hatákonyságot növelő döntéseket kell meghozni a cégen belül, ahol csak lehet, forrásokat kell megtakarítani, ugyanakkor ez a magyarországi víziközmű cégek esetében önmagában nem elég. Állami döntésekre van szükség azért is, mert a szolgáltatás díja nem fedezi a költségeket, ezt támogatásban az államnak kellene biztosítania, hasonlóan más közszolgáltatásokhoz." - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester.

Támogatási struktúra kidolgozását kérik a minisztériumtól

A polgármester bejelentette, hogy az Önkormányzat a Fejérvízzel közösen az illetékes minisztériumhoz, az ITM-hez fordul és kérik a támogatási struktúra kidolgozását. Hozzátette, az állami víziközmű cégek támogatásra jogosultak bizonyos jogcímeken, hasonlóra lenne szükség az önkormányzati cégek esetében is, különösen azért, mert a díjmegállapítás lehetősége nincs az önkormányzatoknál, ezért nem tudják pótolni veszteségeiket.

Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés céljával egyetért, támogathatónak tartja és ez fenntartható is a különbözet biztosításával. "A rendszer másik eleme a közműadó, amit be kell fizetni, ebből fejlesztési alap létrehozását szorgalmazzuk, aminek terhére fejlesztési pályázatokat nyújthatnának be az önkormányzati cégek, ez a forrás utána a víziközmű vagyonba, annak fejlesztésébe, fenntarthatóságába kerülne visszaforgatásra." - tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy hamarosan ezzel kapcsolatban is kormányzati döntések születhetnek. Kiemelte, hogy más közszolgáltatások esetében az állam már megoldotta ezeket a kérdéseket, például a távhő esetében jól működő rendszer van.

Korábban már 11 évig dolgozott a Fejérvíz Zrt.-nél az új vezérigazgató

Laczi Péter vezérigazgató elmondta, hogy korábban már 11 éven keresztül dolgozott a Fejérvíznél. Felidézte, hogy idén augusztusban lesz 20 éve, hogy belépett a társaság kapuján gyakornokként, és hamarosan állást is ajánlottak neki a cégnél. Később az újonnan létrejött Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője lett a Polgármesteri Hivatalban, ahol számos víziközmű beruházást hajtott végre csapatával és folyamatos kapcsolatban volt a Fejérvízzel is.

"Nehéz helyzet előtt állunk, amit számos külső gazdasági körülmény befolyásol, így a befagyasztott vízdíj, rezsicsökkentés, közművezeték-adó, kötelező kedvezményes szolgáltatások nehéz helyzetbe hozták a vállalatot, ami 2013 óta nem volt nyereséges." - mondta el az előtte álló kihívásokról. Laczi Péter beszélt a munkatársak magas fluktuációjáról is, csak tavaly 107 fő fordult meg a cégnél. A május 31-i adatok szerint 686-an dolgoztak a Fejérvíznél, ma már csak 683-an.

Céjairól szólva kiemelte, hogy a munkaerőmegtartó képességet fokozni kell, jövőképet kell adni a munkatársaknak. Gondolni kell a jövőre is, ennek érdekében felvették a kapcsolatot az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával és a duális képzésre vonatkozó együttműködésről tárgyalnak.

294 ezer felhasználót látnak el a megyében

Az új vezérigazgató feszesebb gazdálkodást, a beruházások átgondolását és az automatizálás felgyorsítását ígérte. Szeretnék megtartani a magas műszaki színvonalat is,  páratlan értéknek nevezte, hogy jelenleg szinte nincs fogyasztói elégedetlenség. A Fejérvíz 686 dolgozóval Fejér megye 77 településén látja el a vízszolgáltatást és mintegy 294 ezer felhasználót lát el. Fejér megyében 11 városban, többek között Székesfehérváron, Bicskén, Móron, Sárbogárdon is a Fejérvíz látja el a vízszolgáltatást.

Gazdaság

 1. Fejér termék 2022 – február végéig meghosszabbították a pályázati határidőt

  A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében hirdette meg ismét a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A kezdeményezés határidejét 2021. december 31-ről 2022. február 28-ra módosították. Az elismerő cím elnyerésére a megyében előállított minőségi kézműves termékek és élelmiszerek készítői pályázhatnak.

  2022.01.25.
 2. Munkahelyi egészségvédelem a VIDEOTON-ban - minden eszközt bevetnek

  A munkahelyi egészségmegőrzés a vállalati kultúra szerves részét képezi a Videoton Holding Zrt-nél. Sinkó Ottó vezérigazgató részletesen számolt be a Gazdasági Kalauznak arról, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek dolgozóik egészségének megőrzéséért.

  2022.01.25.
 3. Külpiaci növekedéshez kapott támogatást a Videoton Holding Zrt.

  A Külpiaci Növekedési Támogatási Program keretében a Videoton Holding Zrt. több mint 400 millió forintnyi állami támogatást kapott bulgáriai üzeme fejlesztéséhez. A támogatásról szóló oklevelet pénteken délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen adta át Videoton Holding Zrt. vezetőségének.

  2022.01.21.
 4. Kihívásokkal teli évben is stabil gazdálkodással számol az idei költségvetés Székesfehérváron

  Elkészült Székesfehérvár 2022. évi költségvetésének tervezete. Ma a Városházán sajtónyilvános tájékoztató keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester aláírta az előterjesztést és átadta azt dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző számára. A tervezetet január 28-án, jövő pénteken tárgyalja a város Közgyűlése.

  2022.01.21.
 1. Megváltozott munkaképességű embereknek ad munkahelyet az új székesfehérvári üzem

  A KÉZMŰ-, ERFO-, FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. új üzeme már most 75 székesfehérvári és térségbeli megváltozott munkaképességű munkavállalónak ad munkát és kiszámítható jövedelmet. A papírtermékek gyártásával és megmunkálásával foglalkozó üzemben tavaszra akár összesen 120 főre is nőhet a foglalkoztatottak száma a Zombori úton.

  2022.01.12.
 2. „2021 – Újra jobb gazdasági évet zártunk Székesfehérváron!”

  „A város gazdasági teljesítményének egyik jó mérőszáma, hogy mennyi adóbevétele van az önkormányzatnak.” – írja közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki a 2021-es esztendő adóbevételeit, vagy éppen például a magánszemélyek helyiadó-mentességét alapul véve mutatja be posztjában a helyi gazdaság, illetve az önkormányzati gazdálkodás aktuális adatait. 

  2022.01.04.
 3. Öt év alatt négyszeresére nő az elektromos autók száma a magyar utakon a Jövő Mobilitása Szövetség szerint

  Öt év alatt megnégyszereződik a tisztán elektromos autók száma a Jövő Mobilitása Szövetség szerint: az adatok alapján az idén az első 10 hónapban mintegy ötven százalékkal, 18 800-ra nőtt az elektromos autók száma Magyarországon, míg az előrejelzés szerint 2022 végén már 30 ezer, három éve múlva 75 ezer, 2026 végén pedig 125 ezer elektromos autó közlekedik majd a magyar utakon.

  2022.01.01.
 4. Egy év alatt átlagosan 13 százalékkal nőttek a lakásbérleti díjak

  Országos szinten 1,1 százalékkal nőttek a bérleti díjak a kiadó lakások piacán novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, így januárhoz képest már 13 százalékos volt a növekedés. A KSH és az ingatlan.com adatai alapján Székesfehérváron a legmagasabbak a vidéki árak, átlagosan 124 ezer forintért kínálják a kiadó ingatlanokat, ami a helyi életminőségnek és a város dinamikus gazdasági életének is köszönhető.

  2021.12.28.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár