Bemutatkozott a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója - fiatal szakember irányítja a céget

A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt új vezérigazgatóját mutatta be szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Laczi Péter korábban már 11 éven keresztül dolgozott a Fejérvíznél, a cég irányítását május végén vette át a harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól.
2020.06.17. 11:39 |

A Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatójával készült interjút ITT olvashatják!

A Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatóját dr. Cser-Palkovics András polgármester mutatta be, aki egyúttal köszönetet mondott a Fejérvíz valamennyi dolgozójának, hogy a járványügyi helyzetben kiemelkedőt alkottak és munkájuknak köszönhetően nem volt fennakadás a víziközmű szolgáltatásban. A polgármester köszönetet mondott a korábbi vezérigazgatónak, Kis Istvánnak is, aki több évtizeden keresztül szolgálta térséget a cég vezetésével. Érdemeiről szólva kiemelte, hogy Kis Istvánnak és csapatának volt köszönhető, hogy a Fűtőerőmű után a Fejérvizet nem tudták privatizálni a 2010 előtti időszakban.

Székesfehérváron az elmúlt években összesen 27 kilométernyi új ivóvíz és szennyvíz vezeték épült

Az új vezérigazgató személyéről szólva Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy régóta dolgoznak együtt, Laczi Péter korábban a Polgármesteri Hivatalban a közművek és a városüzemeltetés, azon belül a víziközmű rendszer működtetéséért és fejlesztéséért felelt irodavezetőként és munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Székesfehérváron az elmúlt években összesen 27 kilométernyi új ivóvíz és szennyvíz vezeték épült. Cser-Palkovics András polgármester felidézte, hogy a műszaki hibák visszaszorításához nagy fejlesztésekre volt szükség a városban: a nagy gyűjtőutaknál úgy újították fel az utakat, hogy a Vízgazdálkodási Alap terhére az alatta lévő közműveket is cserélték, ami lassította a beruházásokat, de összességében megérte. Kiemelte, hogy ugyanakkor maradt még bőven feladat ezen a területen is.

Komoly kihívások előtt áll a magyarországi víziközmű rendszer

Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy az egész víziközmű rendszer, beleértve az állami és az önkormányzati cégeket is, nagyon komoly kihívások előtt áll. "A vízi vagyonnak köztulajdonban a helye, ez nem lehet kérdéses. Emellett olyan kihívások vannak, amiben a Fejérvíznek kell megfelelnie, vagy állami beavatkozást kell sürgetni. Hatákonyságot növelő döntéseket kell meghozni a cégen belül, ahol csak lehet, forrásokat kell megtakarítani, ugyanakkor ez a magyarországi víziközmű cégek esetében önmagában nem elég. Állami döntésekre van szükség azért is, mert a szolgáltatás díja nem fedezi a költségeket, ezt támogatásban az államnak kellene biztosítania, hasonlóan más közszolgáltatásokhoz." - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester.

Támogatási struktúra kidolgozását kérik a minisztériumtól

A polgármester bejelentette, hogy az Önkormányzat a Fejérvízzel közösen az illetékes minisztériumhoz, az ITM-hez fordul és kérik a támogatási struktúra kidolgozását. Hozzátette, az állami víziközmű cégek támogatásra jogosultak bizonyos jogcímeken, hasonlóra lenne szükség az önkormányzati cégek esetében is, különösen azért, mert a díjmegállapítás lehetősége nincs az önkormányzatoknál, ezért nem tudják pótolni veszteségeiket.

Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés céljával egyetért, támogathatónak tartja és ez fenntartható is a különbözet biztosításával. "A rendszer másik eleme a közműadó, amit be kell fizetni, ebből fejlesztési alap létrehozását szorgalmazzuk, aminek terhére fejlesztési pályázatokat nyújthatnának be az önkormányzati cégek, ez a forrás utána a víziközmű vagyonba, annak fejlesztésébe, fenntarthatóságába kerülne visszaforgatásra." - tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy hamarosan ezzel kapcsolatban is kormányzati döntések születhetnek. Kiemelte, hogy más közszolgáltatások esetében az állam már megoldotta ezeket a kérdéseket, például a távhő esetében jól működő rendszer van.

Korábban már 11 évig dolgozott a Fejérvíz Zrt.-nél az új vezérigazgató

Laczi Péter vezérigazgató elmondta, hogy korábban már 11 éven keresztül dolgozott a Fejérvíznél. Felidézte, hogy idén augusztusban lesz 20 éve, hogy belépett a társaság kapuján gyakornokként, és hamarosan állást is ajánlottak neki a cégnél. Később az újonnan létrejött Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője lett a Polgármesteri Hivatalban, ahol számos víziközmű beruházást hajtott végre csapatával és folyamatos kapcsolatban volt a Fejérvízzel is.

"Nehéz helyzet előtt állunk, amit számos külső gazdasági körülmény befolyásol, így a befagyasztott vízdíj, rezsicsökkentés, közművezeték-adó, kötelező kedvezményes szolgáltatások nehéz helyzetbe hozták a vállalatot, ami 2013 óta nem volt nyereséges." - mondta el az előtte álló kihívásokról. Laczi Péter beszélt a munkatársak magas fluktuációjáról is, csak tavaly 107 fő fordult meg a cégnél. A május 31-i adatok szerint 686-an dolgoztak a Fejérvíznél, ma már csak 683-an.

Céjairól szólva kiemelte, hogy a munkaerőmegtartó képességet fokozni kell, jövőképet kell adni a munkatársaknak. Gondolni kell a jövőre is, ennek érdekében felvették a kapcsolatot az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával és a duális képzésre vonatkozó együttműködésről tárgyalnak.

294 ezer felhasználót látnak el a megyében

Az új vezérigazgató feszesebb gazdálkodást, a beruházások átgondolását és az automatizálás felgyorsítását ígérte. Szeretnék megtartani a magas műszaki színvonalat is,  páratlan értéknek nevezte, hogy jelenleg szinte nincs fogyasztói elégedetlenség. A Fejérvíz 686 dolgozóval Fejér megye 77 településén látja el a vízszolgáltatást és mintegy 294 ezer felhasználót lát el. Fejér megyében 11 városban, többek között Székesfehérváron, Bicskén, Móron, Sárbogárdon is a Fejérvíz látja el a vízszolgáltatást.

Gazdaság

 1. Mi a helyzet a fehérvári ingatlanpiacon a Covid után?

  Két fehérvári ingatlanost Czigola Emilt és Horányi Balázst, illetve az Ingatlannet.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet a fehérvári ingatlanpiacra. A panelek terén telítődik a piac és megfontoltabbak a vásárlók, a családi házak piacán pedig fellendülés tapasztalható.

  2020.06.30.
 2. Székesfehérváron is bővíti 5G szolgáltatásait a Vodafone

  A budapesti belváros és Zalaegerszeg után a vidéki nagyvárosokban, így Székesfehérváron is és a Balaton körül folytatja az 5G lefedettségének bővítését a Vodafone Magyarország. A fejlesztéssel 35-ről közel 300-ra nő 5G állomásaik száma az országban.

  2020.06.30.
 3. Fenntarthatósági akció és játék indul a Jancsárkertben

  A tisztább, hulladékmentes piacozásért hirdetett akciót a KDRIÜ és a Ki? Ti & Mi civil szervezet: a kampányban nemcsak információkat szerezhetünk a fenntartható életmódról, hanem pontokért is játszhatunk, ha vászontáskába vagy kosárba vásárolunk a műanyag zacskók helyett.

  2020.06.25.
 4. A kkv-k támogatására létrejött Városi Tőkealapról tájékoztatták az érdeklődőket

  A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán, a Városháza Dísztermében. A résztvevők választ kaphattak arra is, hogy mit érdemes tudni a tőkebefektetésről?

  2020.06.24.
 1. Az egyéni vállalkozók július 1-jétől a NAV-nál intézhetik ügyeiket

  Július 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket a NAV-nál kell intézni.  Az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegéden jelenthetik be a NAV részére a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket: tevékenység megkezdése, adatváltozás bejelentése, szünetelés, illetve szünetelés utáni folytatás és a tevékenység megszüntetése.

  2020.06.22.
 2. Közel félmillióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe

  Június elejéig már több mint 481 ezer adózó regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszerébe - közölte a Világgazdasággal az adóhatóság. Július 1-jéig regisztrálniuk azoknak a vállalkozásoknak valamilyen online számlázórendszerbe, amelyek más adóalanynak állítanak ki számlát.

  2020.06.19.
 3. Hiánypótló képzés indul az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  2020 szeptemberében Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében Precíziós gazdálkodás szakmérnök/szakember képzés indul, immáron harmadik alkalommal. A képzés hiánypótló adatfeldolgozási és térinformatikai ismeretek készségszintű elsajátítására fekteti a hangsúlyt.

  2020.06.19.
 4. Bemutatkozott a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója - fiatal szakember irányítja a céget

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt új vezérigazgatóját mutatta be szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Laczi Péter korábban már 11 éven keresztül dolgozott a Fejérvíznél, a cég irányítását május végén vette át a harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól.

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2