Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 
2020.06.17. 11:51 |

Milyen érzésekkel kezd hozzá egy Ön által jól ismert, nagyon fontos közszolgáltató vezetéséhez?

Örömmel tölt el, hogy újra a Fejérvíz Zrt. csapatát erősíthetem, ahol korábban már 11 éven keresztül dolgoztam. A szennyvíztisztító telepen technológusként kezdtem és hat évet dolgoztam ott, mellette pedig elvégeztem a Budapesti Műszaki Egyetem vízépítő mérnöki képzését, majd a székesfehérvári csatornázási üzemet vezettem egészen 2013-ig. Ekkor kerültem a Polgármesteri Hivatalba, ahol a frissen létrehozott Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezethettem az elmúlt hét évben. Számos víziközmű rekonstrukciós munkát és beruházást végeztünk el és ezek kapcsán is napi kapcsolatban álltam a Fejérvízzel, így mondhatom, hogy nem távolodtam el az utóbbi években sem a cégtől, melynek műszaki vonalát jól ismerem.

Jelenleg 87 önkormányzat tulajdonában áll a Fejér Megyei Víz és Csatornamű Szolgáltató Zrt., de Székesfehérvár Önkormányzata a legnagyobb tulajdonos 75 százalékkal.

Hogyan történt a vezérigazgató váltás?

A 87 tulajdonosból álló közgyűlés szavazott a vezérigazgató személyéről. A mostani helyzetben egy online választáson döntöttek a tulajdonosok május 30-án és rá egy napra vettem át a munkakört Kis István korábbi vezérigazgatótól, aki harminc évig vezette a céget. Azóta szinte folyamatosan bent vagyok és bár nem túl családbarát a kezdés, de ez egy ilyen időszak. A vállalat nehéz anyagi helyzetben van, mert a 2012-óta befagyasztott víz és csatornadíjak nem fedezik a jelenlegi üzemeltetési költségeket. Jelenleg szinte az összes víziközmű szolgáltató társaság veszteséges, köztük a Fejérvíz ZRt. is. Komoly feladat áll a menedzsment előtt, hogy racionalizáljuk a működést úgy, hogy a szolgáltatás színvonala továbbra is kiváló legyen. Feszesebb gazdálkodásra lesz szükségünk és az ehhez tartozó átszervezéseket még a nyáron szeretnénk elvégezni.

Ez mit jelent majd a gyakorlatban a Fejérvíz életében?

Fejérvíz ZRt. és jogelődei 1913. óta látják el Székesfehérvár, majd Fejér megye 77 településén a vízszolgáltatás, valamint a szennyvíz- elvezetés, tisztítás feladatait. Az emberi élethez vitathatatlanul fontos közszolgáltatási feladatait társaságunk - lehetőségek szerint - maradéktalanul látta és látja el, több mint 294 ezer felhasználó - melyből 168 ezer 11 város, köztük Székesfehérvár, Bicske, Mór, Sárbogárd területén, míg 126 ezer 66 kistelepülésen él - számára biztosítva az egészséges ivóvizet és a szennyvíz- elvezetést, tisztítást. A társaság székhelyén, Székesfehérváron található a térség kiemelkedő fontosságú, veszélyhelyzet esetén járványügyi feladatokat is ellátó legnagyobb kórháza.

Jelenleg 686-an dolgozunk a Fejérvíznél és ezzel az állománnyal látjuk el 77 településen a szolgáltatást. Székesfehérváron a Sóstón, a Váralja soron, a hármashídnál, a Bakony utcában van telephelyünk és négy vidéki üzemmérnökségen is jelen vagyunk: Bicskén, Móron, Sárbogárdon és Kőszárhegyen. Magas a mérce hiszen nívós szakmai munkát végzett eddig is a Fejérvíz, amit továbbra is igyekszünk fenntartani, de a víziközműszolgáltatók gazdasági helyzete a korábban említett okok miatt igen nehéz.

A járványhelyzet miatt a kintlévőségek nőttek, ennek kapcsán kérnénk tisztelt fogyasztóinkat, hogy térjenek át az online díjfizetésre és szeretnénk, hogy minél több ügyfelünk interneten keresztül fizesse a víz- és csatornadíjat. Ez nem csak az ügyfeleknek jelent a postai sorbanállás helyett könnyebbséget a számlabefizetésben, hanem társaságunknak is, továbbá környezettudatosabb. Jelenleg a fogyasztók kis százaléka fizeti online a víz- és csatornadíjat, amit a veszélyhelyzet alatt is érezni lehetett, ugyanis nőtt ebben az időszakban a kintlévőségünk.

Mikor működik jól egy víz és szennyvíz szolgáltatás?

Azt szokták mondani, hogy a jó közmű észrevétlen, amit igyekszünk is fenntartani. A szakmai munka a Fejérvíznél kiválóan működik, amit az is bizonyít, hogy többször megnyerte a cég a víziközmű szolgáltatók országos versenyét. Mondhatom, hogy magas szinten működik a szolgáltatás, viszont egy elöregedett hálózatot kell üzemeltetni. Az utóbbi években szerencsére általánosnak mondható, hogy ha útfelújítás történik a városban, akkor szinte minden esetben cserélve lesznek a közművek is. Az elmúlt hét év alatt például összesen 27 kilométernyi új ivóvíz és szennyvíz vezeték épült Székesfehérváron. A teljes hálózat a városban mintegy 379 kilométernyi ivóvíz és 335 kilométernyi szennyvízcsatornát jelent.

Milyennek látja a céget 2013-hoz képest?

Az egész ágazatban jellemző, hogy nem túl magas a munkaerő megtartó ereje a szolgáltatóknak. Mivel évek óta nincsen a városban vízvezeték szerelő képzés, továbbá a vízépítő mérnök képzés sem túl vonzó pálya jelenleg a fiataloknak, nehéz utánpótlást találni. A képzéssel kapcsolatban a városvezetéssel és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával megpróbálunk előrelépni és szeretnénk a helyi szakképzés terén is ugyanezt tenni.

...pedig egy biztos pálya, hiszen ivóvíz szolgáltatásra nagy valószínűséggel még sokáig szükségünk lesz.

Amikor végeztem a Baján az Eötvös József Főiskolán (Vízügyi főiskolán) 2002-ben és három helyre adtam be a jelentkezésemet és mindhárom helyen tárt karokkal vártak. De valamiért a fiataloknak jelenleg nem vonzó a klasszikus vízépítő mérnök pálya, pedig egy biztos és kiszámítható jövőt jelent számukra.

Milyen állapotban szeretné látni néhány év múlva a Fejérvíz Zrt-t?

Nehéz lesz kivezetni a jelenlegi helyzetből a társaságot. Nagy szükség lenne valamilyen fajta állami beavatkozásra, éppen ezért az állami döntéshozók figyelmét is szeretnénk felhívni az ágazat finanszírozási problémáira. Olyan jövőt képzelek el a cégnél, hogy sikerül racionalizálni a működést és sikerül fiatalítani is a dolgozói állományt. A Fejérvíz munkavállalóinak több mint a fele ötven év fölötti tapasztalt munkaerő. Most, hogy végigjárom a telephelyeinket nagyon örülök annak, ha fiatalokat látok. A laborunkban például a tapasztalt szakembereink mellett fiatal vegyészek is dolgoznak. Szükség van a fiatalokra, hiszen az idősebb szakembereinknek át kell adniuk azt az egyedi szaktudást, ami a Fejérvíz működéséhez szükséges. Ha sikerül beindítanunk helyben képzéseket, akkor néhány éven belül orvosolható lesz ez a probléma. Nagyon rosszul hangzik, de vízvezeték szerelő / hálózat karbantartó pozícióba szerencsésnek mondható, ha például cukrász, hentes vagy pék képzettségűeket tudunk felvenni, mert ők legalább hozzá vannak szokva szakmájukból adódóan a nálunk elvárt higéniához. Őket általában mi tanítjuk meg a szakmára a Fejérvíznél. Nehéz a jelen, de bízom abban, hogy néhány év kemény munkájával sikerül javítani a helyzeten, hogy továbbra is kellő színvonalon szolgáltassunk a térségben.

Interjú

 1. „Legyen újra rend” - beszélgetés az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Bélával

  Idén már kilencedik alkalommal várták az érdeklődőket az Emlékparki Nyár összművészeti programjaira a pákozdi Nemzeti Emlékhelyen. A sorozat pénteken az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Béla „Legyen újra rend” című ünnepi koncertjével folytatódott. A Kossuth-díjas énekmondót a pályáját átívelően kérdeztük az elmúlt évtizedekről.

  2021.07.09.
 2. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 3. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 4. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 1. Az élet nagy dolgaiban a bennünk lévő iránytű segít eligazodni – interjú Ferenczy Noémivel

  Egy közülünk címmel jelent meg Ferenczy Noémi könyve, amelyben keresztény vértanúk történetét dolgozza fel. A Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusa Szikszai György háromszáz éve megjelent, a Mártírok oszlopa című könyvében olvasható történeteket fogalmazott át.

  2021.04.16.
 2. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 3. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 4. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1