Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 
2020.06.17. 11:51 |

Milyen érzésekkel kezd hozzá egy Ön által jól ismert, nagyon fontos közszolgáltató vezetéséhez?

Örömmel tölt el, hogy újra a Fejérvíz Zrt. csapatát erősíthetem, ahol korábban már 11 éven keresztül dolgoztam. A szennyvíztisztító telepen technológusként kezdtem és hat évet dolgoztam ott, mellette pedig elvégeztem a Budapesti Műszaki Egyetem vízépítő mérnöki képzését, majd a székesfehérvári csatornázási üzemet vezettem egészen 2013-ig. Ekkor kerültem a Polgármesteri Hivatalba, ahol a frissen létrehozott Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezethettem az elmúlt hét évben. Számos víziközmű rekonstrukciós munkát és beruházást végeztünk el és ezek kapcsán is napi kapcsolatban álltam a Fejérvízzel, így mondhatom, hogy nem távolodtam el az utóbbi években sem a cégtől, melynek műszaki vonalát jól ismerem.

Jelenleg 87 önkormányzat tulajdonában áll a Fejér Megyei Víz és Csatornamű Szolgáltató Zrt., de Székesfehérvár Önkormányzata a legnagyobb tulajdonos 75 százalékkal.

Hogyan történt a vezérigazgató váltás?

A 87 tulajdonosból álló közgyűlés szavazott a vezérigazgató személyéről. A mostani helyzetben egy online választáson döntöttek a tulajdonosok május 30-án és rá egy napra vettem át a munkakört Kis István korábbi vezérigazgatótól, aki harminc évig vezette a céget. Azóta szinte folyamatosan bent vagyok és bár nem túl családbarát a kezdés, de ez egy ilyen időszak. A vállalat nehéz anyagi helyzetben van, mert a 2012-óta befagyasztott víz és csatornadíjak nem fedezik a jelenlegi üzemeltetési költségeket. Jelenleg szinte az összes víziközmű szolgáltató társaság veszteséges, köztük a Fejérvíz ZRt. is. Komoly feladat áll a menedzsment előtt, hogy racionalizáljuk a működést úgy, hogy a szolgáltatás színvonala továbbra is kiváló legyen. Feszesebb gazdálkodásra lesz szükségünk és az ehhez tartozó átszervezéseket még a nyáron szeretnénk elvégezni.

Ez mit jelent majd a gyakorlatban a Fejérvíz életében?

Fejérvíz ZRt. és jogelődei 1913. óta látják el Székesfehérvár, majd Fejér megye 77 településén a vízszolgáltatás, valamint a szennyvíz- elvezetés, tisztítás feladatait. Az emberi élethez vitathatatlanul fontos közszolgáltatási feladatait társaságunk - lehetőségek szerint - maradéktalanul látta és látja el, több mint 294 ezer felhasználó - melyből 168 ezer 11 város, köztük Székesfehérvár, Bicske, Mór, Sárbogárd területén, míg 126 ezer 66 kistelepülésen él - számára biztosítva az egészséges ivóvizet és a szennyvíz- elvezetést, tisztítást. A társaság székhelyén, Székesfehérváron található a térség kiemelkedő fontosságú, veszélyhelyzet esetén járványügyi feladatokat is ellátó legnagyobb kórháza.

Jelenleg 686-an dolgozunk a Fejérvíznél és ezzel az állománnyal látjuk el 77 településen a szolgáltatást. Székesfehérváron a Sóstón, a Váralja soron, a hármashídnál, a Bakony utcában van telephelyünk és négy vidéki üzemmérnökségen is jelen vagyunk: Bicskén, Móron, Sárbogárdon és Kőszárhegyen. Magas a mérce hiszen nívós szakmai munkát végzett eddig is a Fejérvíz, amit továbbra is igyekszünk fenntartani, de a víziközműszolgáltatók gazdasági helyzete a korábban említett okok miatt igen nehéz.

A járványhelyzet miatt a kintlévőségek nőttek, ennek kapcsán kérnénk tisztelt fogyasztóinkat, hogy térjenek át az online díjfizetésre és szeretnénk, hogy minél több ügyfelünk interneten keresztül fizesse a víz- és csatornadíjat. Ez nem csak az ügyfeleknek jelent a postai sorbanállás helyett könnyebbséget a számlabefizetésben, hanem társaságunknak is, továbbá környezettudatosabb. Jelenleg a fogyasztók kis százaléka fizeti online a víz- és csatornadíjat, amit a veszélyhelyzet alatt is érezni lehetett, ugyanis nőtt ebben az időszakban a kintlévőségünk.

Mikor működik jól egy víz és szennyvíz szolgáltatás?

Azt szokták mondani, hogy a jó közmű észrevétlen, amit igyekszünk is fenntartani. A szakmai munka a Fejérvíznél kiválóan működik, amit az is bizonyít, hogy többször megnyerte a cég a víziközmű szolgáltatók országos versenyét. Mondhatom, hogy magas szinten működik a szolgáltatás, viszont egy elöregedett hálózatot kell üzemeltetni. Az utóbbi években szerencsére általánosnak mondható, hogy ha útfelújítás történik a városban, akkor szinte minden esetben cserélve lesznek a közművek is. Az elmúlt hét év alatt például összesen 27 kilométernyi új ivóvíz és szennyvíz vezeték épült Székesfehérváron. A teljes hálózat a városban mintegy 379 kilométernyi ivóvíz és 335 kilométernyi szennyvízcsatornát jelent.

Milyennek látja a céget 2013-hoz képest?

Az egész ágazatban jellemző, hogy nem túl magas a munkaerő megtartó ereje a szolgáltatóknak. Mivel évek óta nincsen a városban vízvezeték szerelő képzés, továbbá a vízépítő mérnök képzés sem túl vonzó pálya jelenleg a fiataloknak, nehéz utánpótlást találni. A képzéssel kapcsolatban a városvezetéssel és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával megpróbálunk előrelépni és szeretnénk a helyi szakképzés terén is ugyanezt tenni.

...pedig egy biztos pálya, hiszen ivóvíz szolgáltatásra nagy valószínűséggel még sokáig szükségünk lesz.

Amikor végeztem a Baján az Eötvös József Főiskolán (Vízügyi főiskolán) 2002-ben és három helyre adtam be a jelentkezésemet és mindhárom helyen tárt karokkal vártak. De valamiért a fiataloknak jelenleg nem vonzó a klasszikus vízépítő mérnök pálya, pedig egy biztos és kiszámítható jövőt jelent számukra.

Milyen állapotban szeretné látni néhány év múlva a Fejérvíz Zrt-t?

Nehéz lesz kivezetni a jelenlegi helyzetből a társaságot. Nagy szükség lenne valamilyen fajta állami beavatkozásra, éppen ezért az állami döntéshozók figyelmét is szeretnénk felhívni az ágazat finanszírozási problémáira. Olyan jövőt képzelek el a cégnél, hogy sikerül racionalizálni a működést és sikerül fiatalítani is a dolgozói állományt. A Fejérvíz munkavállalóinak több mint a fele ötven év fölötti tapasztalt munkaerő. Most, hogy végigjárom a telephelyeinket nagyon örülök annak, ha fiatalokat látok. A laborunkban például a tapasztalt szakembereink mellett fiatal vegyészek is dolgoznak. Szükség van a fiatalokra, hiszen az idősebb szakembereinknek át kell adniuk azt az egyedi szaktudást, ami a Fejérvíz működéséhez szükséges. Ha sikerül beindítanunk helyben képzéseket, akkor néhány éven belül orvosolható lesz ez a probléma. Nagyon rosszul hangzik, de vízvezeték szerelő / hálózat karbantartó pozícióba szerencsésnek mondható, ha például cukrász, hentes vagy pék képzettségűeket tudunk felvenni, mert ők legalább hozzá vannak szokva szakmájukból adódóan a nálunk elvárt higéniához. Őket általában mi tanítjuk meg a szakmára a Fejérvíznél. Nehéz a jelen, de bízom abban, hogy néhány év kemény munkájával sikerül javítani a helyzeten, hogy továbbra is kellő színvonalon szolgáltassunk a térségben.

Interjú

 1. "Minden karmester zenész is" - beszélgetés Hamar Zsolt Liszt-díjas karnaggyal

  A Farkas Ferenc-bérlet következő estjén, január 17-én, hétfőn ritkán hallható zenetörténeti különlegességekkel várja az érdeklődőket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar élén Hamar Zsolt Liszt-díjas, érdemes művész áll majd. A neves karmester a muzsikáról és a szimfonikusokkal való közös munkáról is beszélt.

  2022.01.16.
 2. Atlétika: Mohai Regina - futás és tanulás felsőfokon 2022-ben

  Mohai Regina atléta, az ARAK utánpótláskorú gátfutó kitűnősége, a (közel)jövő nagy ígérete. Vele beszélgettünk a mögötte hagyott esztendő eredményeiről, illetve előre néztünk kicsit: mit vár 2022-től, mit szeretne elérni idén?

  2022.01.06.
 3. Mivel tudjuk felkészíteni gyermekeink immunrendszerét a téli vírusos időszakra?

  Gyermekeink immunrendszerének kifejlődéséhez fontos a változatos, egészséges étrend, a kellő mennyiségű folyadékbevitel és az elegendő alvás. A gyermekkorban elkezdett rendszeres sport, a szabad levegőn való tartózkodás elengedhetetlen. Bizonyított a D-vitamin szerepe az immunrendszer jó működésében – a mi égövünkön ezt pótolni kell!

  2022.01.06.
 4. A zene, ami szavak nélkül is megszólít, a dallamok átölelnek, körbevesznek szépségükkel!

  Ruff Tamás, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere, a Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. Volt már tanár, karmester, színházi ember. Az ő portréját rajzoltam fel, szavakkal.

  2022.01.04.
 1. Atlétika: Takács Boglárka korosztályos versenyzőként lett felnőtt magyar bajnok!

  Takács Boglárka. Ez a név volt az egyik válasz Tölgyesi Elődtől ama kérdésemre az ARAK évzáró ünnepségén, hogy ki az az atléta, akivel a 2021-es év eredményei alapján beszélgetni kellene? A szakosztályvezető az első helyen Takács Boglárkát említette.

  2022.01.02.
 2. A világhírű operaénekesnő, a zene és a sport - beszélgetés Miklósa Erikával

  Miklósa Erika Kiskunhalasról indult, és jutott el a világhírig. A Kossuth- és Liszt-díjas magyar koloratúrszoprán operaénekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja gyerekkorában sportolónak készült, hiszen szülei is sportolók voltak. Egy baleset következtében le kellett mondania az atlétikáról, és érdeklődése a zene és éneklés felé irányult.

  2022.01.01.
 3. 2021 mérlegen, 2022 a horizonton - beszélgetés Cser-Palkovics András polgármesterrel

  Év vége a számvetés és a tervezés időszaka is - így van ez Székesfehérvár életében is. A város 2021-es évéről és az előttünk álló kihívásokról Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk. Az interjúban szó volt a multicsarnok helyzetéről, közlekedési nehézségekről, a 2022-re várható költségvetésről és szinte minden olyan helyi témáról, ami a következő évünket meghatározza.

  2021.12.27.
 4. Karácsonyról, gyermekkorról, zenéről Dobri Dániel kortárs zeneszerzővel

  A zsúfolásig megtelt Ciszterci Templomban rendezték idén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Karácsonyi Oratórium című koncertjét. A kezdés előtt Dobri Dániellel, a zenekar kortárs zeneszerzőjével, az egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk karácsonyról, zenéről.

  2021.12.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár