Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 
2020.06.17. 11:51 |

Milyen érzésekkel kezd hozzá egy Ön által jól ismert, nagyon fontos közszolgáltató vezetéséhez?

Örömmel tölt el, hogy újra a Fejérvíz Zrt. csapatát erősíthetem, ahol korábban már 11 éven keresztül dolgoztam. A szennyvíztisztító telepen technológusként kezdtem és hat évet dolgoztam ott, mellette pedig elvégeztem a Budapesti Műszaki Egyetem vízépítő mérnöki képzését, majd a székesfehérvári csatornázási üzemet vezettem egészen 2013-ig. Ekkor kerültem a Polgármesteri Hivatalba, ahol a frissen létrehozott Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezethettem az elmúlt hét évben. Számos víziközmű rekonstrukciós munkát és beruházást végeztünk el és ezek kapcsán is napi kapcsolatban álltam a Fejérvízzel, így mondhatom, hogy nem távolodtam el az utóbbi években sem a cégtől, melynek műszaki vonalát jól ismerem.

Jelenleg 87 önkormányzat tulajdonában áll a Fejér Megyei Víz és Csatornamű Szolgáltató Zrt., de Székesfehérvár Önkormányzata a legnagyobb tulajdonos 75 százalékkal.

Hogyan történt a vezérigazgató váltás?

A 87 tulajdonosból álló közgyűlés szavazott a vezérigazgató személyéről. A mostani helyzetben egy online választáson döntöttek a tulajdonosok május 30-án és rá egy napra vettem át a munkakört Kis István korábbi vezérigazgatótól, aki harminc évig vezette a céget. Azóta szinte folyamatosan bent vagyok és bár nem túl családbarát a kezdés, de ez egy ilyen időszak. A vállalat nehéz anyagi helyzetben van, mert a 2012-óta befagyasztott víz és csatornadíjak nem fedezik a jelenlegi üzemeltetési költségeket. Jelenleg szinte az összes víziközmű szolgáltató társaság veszteséges, köztük a Fejérvíz ZRt. is. Komoly feladat áll a menedzsment előtt, hogy racionalizáljuk a működést úgy, hogy a szolgáltatás színvonala továbbra is kiváló legyen. Feszesebb gazdálkodásra lesz szükségünk és az ehhez tartozó átszervezéseket még a nyáron szeretnénk elvégezni.

Ez mit jelent majd a gyakorlatban a Fejérvíz életében?

Fejérvíz ZRt. és jogelődei 1913. óta látják el Székesfehérvár, majd Fejér megye 77 településén a vízszolgáltatás, valamint a szennyvíz- elvezetés, tisztítás feladatait. Az emberi élethez vitathatatlanul fontos közszolgáltatási feladatait társaságunk - lehetőségek szerint - maradéktalanul látta és látja el, több mint 294 ezer felhasználó - melyből 168 ezer 11 város, köztük Székesfehérvár, Bicske, Mór, Sárbogárd területén, míg 126 ezer 66 kistelepülésen él - számára biztosítva az egészséges ivóvizet és a szennyvíz- elvezetést, tisztítást. A társaság székhelyén, Székesfehérváron található a térség kiemelkedő fontosságú, veszélyhelyzet esetén járványügyi feladatokat is ellátó legnagyobb kórháza.

Jelenleg 686-an dolgozunk a Fejérvíznél és ezzel az állománnyal látjuk el 77 településen a szolgáltatást. Székesfehérváron a Sóstón, a Váralja soron, a hármashídnál, a Bakony utcában van telephelyünk és négy vidéki üzemmérnökségen is jelen vagyunk: Bicskén, Móron, Sárbogárdon és Kőszárhegyen. Magas a mérce hiszen nívós szakmai munkát végzett eddig is a Fejérvíz, amit továbbra is igyekszünk fenntartani, de a víziközműszolgáltatók gazdasági helyzete a korábban említett okok miatt igen nehéz.

A járványhelyzet miatt a kintlévőségek nőttek, ennek kapcsán kérnénk tisztelt fogyasztóinkat, hogy térjenek át az online díjfizetésre és szeretnénk, hogy minél több ügyfelünk interneten keresztül fizesse a víz- és csatornadíjat. Ez nem csak az ügyfeleknek jelent a postai sorbanállás helyett könnyebbséget a számlabefizetésben, hanem társaságunknak is, továbbá környezettudatosabb. Jelenleg a fogyasztók kis százaléka fizeti online a víz- és csatornadíjat, amit a veszélyhelyzet alatt is érezni lehetett, ugyanis nőtt ebben az időszakban a kintlévőségünk.

Mikor működik jól egy víz és szennyvíz szolgáltatás?

Azt szokták mondani, hogy a jó közmű észrevétlen, amit igyekszünk is fenntartani. A szakmai munka a Fejérvíznél kiválóan működik, amit az is bizonyít, hogy többször megnyerte a cég a víziközmű szolgáltatók országos versenyét. Mondhatom, hogy magas szinten működik a szolgáltatás, viszont egy elöregedett hálózatot kell üzemeltetni. Az utóbbi években szerencsére általánosnak mondható, hogy ha útfelújítás történik a városban, akkor szinte minden esetben cserélve lesznek a közművek is. Az elmúlt hét év alatt például összesen 27 kilométernyi új ivóvíz és szennyvíz vezeték épült Székesfehérváron. A teljes hálózat a városban mintegy 379 kilométernyi ivóvíz és 335 kilométernyi szennyvízcsatornát jelent.

Milyennek látja a céget 2013-hoz képest?

Az egész ágazatban jellemző, hogy nem túl magas a munkaerő megtartó ereje a szolgáltatóknak. Mivel évek óta nincsen a városban vízvezeték szerelő képzés, továbbá a vízépítő mérnök képzés sem túl vonzó pálya jelenleg a fiataloknak, nehéz utánpótlást találni. A képzéssel kapcsolatban a városvezetéssel és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával megpróbálunk előrelépni és szeretnénk a helyi szakképzés terén is ugyanezt tenni.

...pedig egy biztos pálya, hiszen ivóvíz szolgáltatásra nagy valószínűséggel még sokáig szükségünk lesz.

Amikor végeztem a Baján az Eötvös József Főiskolán (Vízügyi főiskolán) 2002-ben és három helyre adtam be a jelentkezésemet és mindhárom helyen tárt karokkal vártak. De valamiért a fiataloknak jelenleg nem vonzó a klasszikus vízépítő mérnök pálya, pedig egy biztos és kiszámítható jövőt jelent számukra.

Milyen állapotban szeretné látni néhány év múlva a Fejérvíz Zrt-t?

Nehéz lesz kivezetni a jelenlegi helyzetből a társaságot. Nagy szükség lenne valamilyen fajta állami beavatkozásra, éppen ezért az állami döntéshozók figyelmét is szeretnénk felhívni az ágazat finanszírozási problémáira. Olyan jövőt képzelek el a cégnél, hogy sikerül racionalizálni a működést és sikerül fiatalítani is a dolgozói állományt. A Fejérvíz munkavállalóinak több mint a fele ötven év fölötti tapasztalt munkaerő. Most, hogy végigjárom a telephelyeinket nagyon örülök annak, ha fiatalokat látok. A laborunkban például a tapasztalt szakembereink mellett fiatal vegyészek is dolgoznak. Szükség van a fiatalokra, hiszen az idősebb szakembereinknek át kell adniuk azt az egyedi szaktudást, ami a Fejérvíz működéséhez szükséges. Ha sikerül beindítanunk helyben képzéseket, akkor néhány éven belül orvosolható lesz ez a probléma. Nagyon rosszul hangzik, de vízvezeték szerelő / hálózat karbantartó pozícióba szerencsésnek mondható, ha például cukrász, hentes vagy pék képzettségűeket tudunk felvenni, mert ők legalább hozzá vannak szokva szakmájukból adódóan a nálunk elvárt higéniához. Őket általában mi tanítjuk meg a szakmára a Fejérvíznél. Nehéz a jelen, de bízom abban, hogy néhány év kemény munkájával sikerül javítani a helyzeten, hogy továbbra is kellő színvonalon szolgáltassunk a térségben.

Interjú

 1. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 2. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 3. Alkalmazkodni a környezethez és kiemelkedni belőle - beszélgetés Csutiné Schleer Erzsébet építésszel

  Az elmúlt ősszel rendezték meg a Pordán H. Ferenc-emlékkiállítást – az építészmérnök munkásságát a 4 Építész Alkotóközösség dolgozta föl: felkutatták, összegyűjtötték, rendszerezték a gazdag építésztervezői tevékenységek dokumentumait, a terveket, vázlatokat és a jegyzeteket. A XX. század utolsó harmadában, Székesfehérvár építészetének legjelesebb alkotójaként számon tartott Pordán H. Ferenc két jellegzetes épületénél Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök kalauzolt bennünket.

  2020.06.25.
 4. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 1. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 2. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.
 3. Léleksimogató kötet - interjú Bartal Klárival, az Alkonyórán írójával

  Bartal Klári Alkonyórán című kötete az elmúlt év végén kerülhetett az olvasók kezébe. Az utolsó másfél évtized verseiből és prózai írásaiból álló sokszínű összeállítás körülöleli a mozgalmas, megpróbáltatásokkal teli életutat, Szegedtől Svédországon keresztül Székesfehérvárig, a magyarság történelmi eseményeivel, saját veszteségekkel, vidám gyerekversekkel, a novellákban a közeli vagy távolabbi múlt emlékeivel.

  2020.06.16.
 4. Beszélgetés Bencze Tamással, az I. András Király Lovagrend nagymesterével

  Bencze Tamás a 2004-ben Székesfehérváron megalapított I. András Király Lovagrend nagymestere, akivel gyermekkori emlékekről, családi indíttatásról, hajózásról, katonai hagyományőrzésről és a koronavírus-járványról is beszélgettünk. 

  2020.06.09.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2