Befejeződött a Berényi út felújítása - megszűnt a forgalomkorlátozás

A felújítás befejeződött, megszűnt a forgalomterelés és –korlátozás a Berényi úton, újra teljes hosszában használható Székesfehérvár egyik forgalmas közlekedési útvonala. A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása.
2019.07.12. 15:38 |

Székesfehérvár Önkormányzata 518 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Berényi út II. ütemének felújítására, a Berényi út Vértanú és Cserkész utca közötti szakaszán.

A projekt előkészítése és engedélyezése 2016-ban megtörtént, majd a sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően, eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezési munkálatokat a Swietelsky Magyarország Kft. 2018 nyarán megkezdte.

Az  átadáson Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy három különböző projekt adódott össsze, így végül mintegy 830 millió forintból újulhatott meg komplex módon a Berényi út ezen szakasza. Hozzátette, hogy korszerű, XXI. századi út lett a Berényi út, ezért köszönet illeti a hivatalokat, tervezőket, projektgazdákat és a kivitelezőket is. A polgármester megköszönte a türelmet a környéken élőknek és a Berényi utat használóknak is. 

A közművek és az útburkolat is megújult, emellett olyan kerékpársáv rendszert alakítottak ki, ami példaértékű lehet a újabb beruházások számára is. Ezzel kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere reményét fejezte ki, hogy a különböző közlekedési eszközöket használók megtanulják az egymás mellett közlekedést, egymás segítését és támogatását. 

A kivitelezési munkálatok keretében a Berényi út érintett szakaszának teljes pályaszerkezet-cseréje megtörtént, a forgalom két forgalmi sávra szűkült, és önálló kanyarodósávok kerültek kialakításra amellett, hogy a forgalmi sávokkal párhuzamosan irányhelyes kerékpárforgalmi sávok létesültek, amely gördülékeny és biztonságos közlekedést biztosít mindkét irányba a személygépkocsival és a kerekpárral közlekedőknek egyaránt. Az érintett szakaszon a meglévő autóbusz-megállóhelyek autóbusz-öbölbe kerültek áthelyezésre, ennek okán a helyi és helyközi buszforgalom a jövőben nem tartja fenn a forgalmat akkor, amikor az autóbusz a megállóban áll.

Az átadáson jelen volt Deák Lajosné önkormányzati képviselő, aki elmondta, hogy mintegy 300 nap alatt csodát lehetett művelni. "Végre itt is korszerű és előremutató megoldásokkal kialakított útrendszert alakítottak ki, ami az egész város közlekedését segíti." - emelt ki a képviselő. 

A Berényi út felújításával párhuzamosan, egyrészt szintén európai uniós forrásból megvalósult az érintett szakaszon a szennyvíz- és ivóvízvezetékek cseréje, továbbá a csapadékcsatorna rekonstrukciója, másrészt – kisebb részben hazai forrásból, nagyobb részben önkormányzati saját forrásból – megvalósult a Berényi út III. üteme keretében a teljes kopóréteg cseréje és a körforgalom kialakítása a Szekfű Gyula utca és a Cserkész utca között.

Az 520 méter hosszúságban, teljes szerkezetében felújított útszakaszon mind a járdák, mind az autóbuszperonok akadálymentesen kerültek felújításra.

A Berényi úton biztonságos átkelést lehetővé tevő új gyalogosátkelőhelyek kerültek kialakításra, az alkalmazott műszaki megoldásnak köszönhetően a gyalogosok az útpálya felezésében elhelyezkedő lassító szigeteken biztonságban megállva ismételten meggyőződhetnek a másik irányból érkező forgalomról mindamellett, hogy az átkelőhelyek közvilágítása a felújítást követően mindenben megfelel az előírt követelményeknek.

A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása volt.

Emellett fontos cél volt a Berényi út kerékpáros-közlekedési hálózatba való beillesztése is azzal, hogy a projekt keretében a Berényi út 30/B szám alatt található orvosi rendelő mellett 9 darab ingyenesen használható, burkolt parkolóhely is kiépítésre került.

A napjainkban kiemelten fontos környezetvédelemi szempontokat is szem előtt tartotta az önkormányzat, mind a beruházás tervezése, mind annak megvalósítása során, a gyorsabb áthaladás a környéken és a városban élőkre irányuló környezeti terhelést (zaj, károsanyag-kibocsátás) csökkenti, hozzájárulva ezzel is a nemzeti környezetvédelmi célkitűzések érvényesüléséhez.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a játszótér és szabadidőpark építése a Vízivárosban

  A volt Vízivárosi iskola jelenleg elhanyagolt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.09.20.
 2. Megújult a Budai út 64-68. számú épület mögötti terület

  A műszaki átadást követően újra használhatják a Budai út 64-68. épület mögötti területet az ott élők és a házsoron működő üzletek. A 607 m²-es megújult felületen hamarosan kialakítják a mozgáskorlátozott parkolókat is.

  2019.09.17.
 3. Munkába állt az első fűnyíró robot a Városgondnokságon

  Az első fűnyíró robot állt munkába a Városgondnokságon, ami a Fehérváron található meredek rézsűkön lesz munkatársaink segítségére a fűnyírásban. Csütörtökön a Balatoni úti felüljáró meredek rézsűjén teszteltük az új gépet a parkfenntartó kollégák.

  2019.09.13.
 4. Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

  Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

  2019.09.11.
 1. Lakossági igény alapján közösen bővíthetik a feketehegyi postát

  A feketehegyi postafejlesztés további lehetőségeiről számolt be Forgács Zoltán, a Coop Star Zrt. műszaki vezetője és a városrész önkormányzati képviselője a Séd utcai Szamos ABC mellett, kedden. A tervek szerint a jelenleg tíz négyzetméter alapterületű postahelységet mintegy ötven négyzetméteresre bővítenék.

  2019.09.10.
 2. Irányhelyes kerékpársávokat és körforgalmakat is terveztek a Móri útra

  A néhány hete tartott Felsővárosi lakossági fórumon elhangzott lakossági közlekedési fejlesztések kapcsán tartottak bejárást hétfőn délután a Móri úton és környékén. Ez a fejlesztés párhuzamosan történne meg azzal a nagy állami útfejlesztéssel, ami a 81-es főút négysávosítását jelentené, mely észak-nyugat felől továbbhaladást biztosítana az M7-es negyedik Fehérvár melletti csomópontjáig - hangzott el a bejáráson.

  2019.09.09.
 3. 2021 nyarára megújul a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor Velencén

  Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban tartja hagyományos, tanévindító táborát a Székesfehérvári Diáktanács. A fiatalok érdekképviseleti csoportjának fontos feladata a csapatépítés mellett a tanév feladatainak áttekintése és a tisztújítás előkészítése is. A táborba csütörtökön Fehérvár polgármestere is ellátogatott, aki beszámolt a tábor felújítására készített önkormányzati tervekről is.

  2019.09.05.
 4. Közös tanévnyitóval ünnepeltek a város egyetemei a Vörösmarty Színházban

  Idén közel 1700 hallgató kezdi meg a tanévet Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A Vörösmarty Színházban a hallgatókat Székesfehérvár polgármestere és az egyetemek rektorai köszöntötték, majd az egyetemek képviselői felkötötték intézményük szalagját a város zászlajára.

  2019.09.04.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek