Befejeződött a Berényi út felújítása - megszűnt a forgalomkorlátozás

A felújítás befejeződött, megszűnt a forgalomterelés és –korlátozás a Berényi úton, újra teljes hosszában használható Székesfehérvár egyik forgalmas közlekedési útvonala. A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása.
2019.07.12. 15:38 |

Székesfehérvár Önkormányzata 518 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Berényi út II. ütemének felújítására, a Berényi út Vértanú és Cserkész utca közötti szakaszán.

A projekt előkészítése és engedélyezése 2016-ban megtörtént, majd a sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően, eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezési munkálatokat a Swietelsky Magyarország Kft. 2018 nyarán megkezdte.

Az  átadáson Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy három különböző projekt adódott össsze, így végül mintegy 830 millió forintból újulhatott meg komplex módon a Berényi út ezen szakasza. Hozzátette, hogy korszerű, XXI. századi út lett a Berényi út, ezért köszönet illeti a hivatalokat, tervezőket, projektgazdákat és a kivitelezőket is. A polgármester megköszönte a türelmet a környéken élőknek és a Berényi utat használóknak is. 

A közművek és az útburkolat is megújult, emellett olyan kerékpársáv rendszert alakítottak ki, ami példaértékű lehet a újabb beruházások számára is. Ezzel kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere reményét fejezte ki, hogy a különböző közlekedési eszközöket használók megtanulják az egymás mellett közlekedést, egymás segítését és támogatását. 

A kivitelezési munkálatok keretében a Berényi út érintett szakaszának teljes pályaszerkezet-cseréje megtörtént, a forgalom két forgalmi sávra szűkült, és önálló kanyarodósávok kerültek kialakításra amellett, hogy a forgalmi sávokkal párhuzamosan irányhelyes kerékpárforgalmi sávok létesültek, amely gördülékeny és biztonságos közlekedést biztosít mindkét irányba a személygépkocsival és a kerekpárral közlekedőknek egyaránt. Az érintett szakaszon a meglévő autóbusz-megállóhelyek autóbusz-öbölbe kerültek áthelyezésre, ennek okán a helyi és helyközi buszforgalom a jövőben nem tartja fenn a forgalmat akkor, amikor az autóbusz a megállóban áll.

Az átadáson jelen volt Deák Lajosné önkormányzati képviselő, aki elmondta, hogy mintegy 300 nap alatt csodát lehetett művelni. "Végre itt is korszerű és előremutató megoldásokkal kialakított útrendszert alakítottak ki, ami az egész város közlekedését segíti." - emelt ki a képviselő. 

A Berényi út felújításával párhuzamosan, egyrészt szintén európai uniós forrásból megvalósult az érintett szakaszon a szennyvíz- és ivóvízvezetékek cseréje, továbbá a csapadékcsatorna rekonstrukciója, másrészt – kisebb részben hazai forrásból, nagyobb részben önkormányzati saját forrásból – megvalósult a Berényi út III. üteme keretében a teljes kopóréteg cseréje és a körforgalom kialakítása a Szekfű Gyula utca és a Cserkész utca között.

Az 520 méter hosszúságban, teljes szerkezetében felújított útszakaszon mind a járdák, mind az autóbuszperonok akadálymentesen kerültek felújításra.

A Berényi úton biztonságos átkelést lehetővé tevő új gyalogosátkelőhelyek kerültek kialakításra, az alkalmazott műszaki megoldásnak köszönhetően a gyalogosok az útpálya felezésében elhelyezkedő lassító szigeteken biztonságban megállva ismételten meggyőződhetnek a másik irányból érkező forgalomról mindamellett, hogy az átkelőhelyek közvilágítása a felújítást követően mindenben megfelel az előírt követelményeknek.

A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása volt.

Emellett fontos cél volt a Berényi út kerékpáros-közlekedési hálózatba való beillesztése is azzal, hogy a projekt keretében a Berényi út 30/B szám alatt található orvosi rendelő mellett 9 darab ingyenesen használható, burkolt parkolóhely is kiépítésre került.

A napjainkban kiemelten fontos környezetvédelemi szempontokat is szem előtt tartotta az önkormányzat, mind a beruházás tervezése, mind annak megvalósítása során, a gyorsabb áthaladás a környéken és a városban élőkre irányuló környezeti terhelést (zaj, károsanyag-kibocsátás) csökkenti, hozzájárulva ezzel is a nemzeti környezetvédelmi célkitűzések érvényesüléséhez.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a Rákóczi úti burkolat javítása

  Befejezték a Rákóczi úti burkolat javítását: déltől átadták a forgalomnak a Várkörút – Watthay utca közötti szakaszt.

  2019.07.17.
 2. A gáz és az ivóvíz fővezeték után kezdődik a csapadék csatorna építése a Fiskális úton

  A szennyvíz, gáz és ivóvíz vezetékek cseréje után kezdődik a nagy átmérőjű csapadék csatorna kiépítése a Fiskális út alatt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az öreghegyi nagyobb belső utcák felújítása elkezdődhessen. A közműépítés és útfelújítás után, egy a kor igényeinek megfelelő, kerékpárúttal és jó minőségű járdákkal ellátott utat vehetünk majd birtokba.

  2019.07.15.
 3. Bemutatták az „Auchan-körforgalom” kapacitásbővítésére készülő terveket

  Fontos egyeztetésre hívta Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Közút megyei igazgatója csütörtökön a Sóstói Ipari Parkban működő cégek, illetve bevásárlóközpont képviselőit. Az „Auchan-csomópont” kapacitásbővítésének terveit ismerhették meg, véleményezhették a résztvevők. Olyan rendszer kialakítását tervezik, ami segíti az állandó torlódás és balesetveszély megszüntetését. 

  2019.07.11.
 4. 17 új parkolóhely a Cserepes közben – ősszel fasort telepítenek köré

  A Cserepes köz 2. mellett 17 új parkolóhelyet alakítottak ki az elmúlt hetekben, mellette pedig egy fasort is telepítenek ősszel. A beruházás a Városgondnokság Út-Híd programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2019.07.11.
 1. Faültetéssel is jár az új parkoló kialakítása a Horvát István lakótelepen

  A környék lakóinak javaslatára összesen 17 új parkolóhelyet alakítottak ki a Horvát István lakótelepen a református óvoda melletti területen, ami a meglévő 8-9 állásos térköves parkolóhoz csatlakozik. Az új parkoló építésével együtt ősszel hét fát is ültetnek a környéken és sok bokrot telepítenek a parkoló köré. 

  2019.07.11.
 2. Vízmedencés szökőkút köti össze a Fő utcát a Zichy ligettel

  Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz. Biciklitárolós, korszerű utcabútorok kerülnek majd az új szökőkút köré. A liget intenzív használata során több helyen kitaposták a növényzetet, melyet szintén további növénytelepítéssel pótolnak. 

  2019.07.09.
 3. Befejeződött a Széchenyi utcai járdák felújítása

  A Széchenyi utca 27-29., illetve a 39-43. előtti járdaszakasz is megújult az elmúlt hetekben az 5. számú választókörzetben. A két beruházás összértéke mintegy 11,5 millió forint volt, mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Mészáros Attila önkormányzati képviselő.

  2019.07.09.
 4. Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.

  2019.07.08.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek