Befejeződött a Berényi út felújítása - megszűnt a forgalomkorlátozás

A felújítás befejeződött, megszűnt a forgalomterelés és –korlátozás a Berényi úton, újra teljes hosszában használható Székesfehérvár egyik forgalmas közlekedési útvonala. A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása.
2019.07.12. 15:38 |

Székesfehérvár Önkormányzata 518 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Berényi út II. ütemének felújítására, a Berényi út Vértanú és Cserkész utca közötti szakaszán.

A projekt előkészítése és engedélyezése 2016-ban megtörtént, majd a sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően, eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezési munkálatokat a Swietelsky Magyarország Kft. 2018 nyarán megkezdte.

Az  átadáson Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy három különböző projekt adódott össsze, így végül mintegy 830 millió forintból újulhatott meg komplex módon a Berényi út ezen szakasza. Hozzátette, hogy korszerű, XXI. századi út lett a Berényi út, ezért köszönet illeti a hivatalokat, tervezőket, projektgazdákat és a kivitelezőket is. A polgármester megköszönte a türelmet a környéken élőknek és a Berényi utat használóknak is. 

A közművek és az útburkolat is megújult, emellett olyan kerékpársáv rendszert alakítottak ki, ami példaértékű lehet a újabb beruházások számára is. Ezzel kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere reményét fejezte ki, hogy a különböző közlekedési eszközöket használók megtanulják az egymás mellett közlekedést, egymás segítését és támogatását. 

A kivitelezési munkálatok keretében a Berényi út érintett szakaszának teljes pályaszerkezet-cseréje megtörtént, a forgalom két forgalmi sávra szűkült, és önálló kanyarodósávok kerültek kialakításra amellett, hogy a forgalmi sávokkal párhuzamosan irányhelyes kerékpárforgalmi sávok létesültek, amely gördülékeny és biztonságos közlekedést biztosít mindkét irányba a személygépkocsival és a kerekpárral közlekedőknek egyaránt. Az érintett szakaszon a meglévő autóbusz-megállóhelyek autóbusz-öbölbe kerültek áthelyezésre, ennek okán a helyi és helyközi buszforgalom a jövőben nem tartja fenn a forgalmat akkor, amikor az autóbusz a megállóban áll.

Az átadáson jelen volt Deák Lajosné önkormányzati képviselő, aki elmondta, hogy mintegy 300 nap alatt csodát lehetett művelni. "Végre itt is korszerű és előremutató megoldásokkal kialakított útrendszert alakítottak ki, ami az egész város közlekedését segíti." - emelt ki a képviselő. 

A Berényi út felújításával párhuzamosan, egyrészt szintén európai uniós forrásból megvalósult az érintett szakaszon a szennyvíz- és ivóvízvezetékek cseréje, továbbá a csapadékcsatorna rekonstrukciója, másrészt – kisebb részben hazai forrásból, nagyobb részben önkormányzati saját forrásból – megvalósult a Berényi út III. üteme keretében a teljes kopóréteg cseréje és a körforgalom kialakítása a Szekfű Gyula utca és a Cserkész utca között.

Az 520 méter hosszúságban, teljes szerkezetében felújított útszakaszon mind a járdák, mind az autóbuszperonok akadálymentesen kerültek felújításra.

A Berényi úton biztonságos átkelést lehetővé tevő új gyalogosátkelőhelyek kerültek kialakításra, az alkalmazott műszaki megoldásnak köszönhetően a gyalogosok az útpálya felezésében elhelyezkedő lassító szigeteken biztonságban megállva ismételten meggyőződhetnek a másik irányból érkező forgalomról mindamellett, hogy az átkelőhelyek közvilágítása a felújítást követően mindenben megfelel az előírt követelményeknek.

A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása volt.

Emellett fontos cél volt a Berényi út kerékpáros-közlekedési hálózatba való beillesztése is azzal, hogy a projekt keretében a Berényi út 30/B szám alatt található orvosi rendelő mellett 9 darab ingyenesen használható, burkolt parkolóhely is kiépítésre került.

A napjainkban kiemelten fontos környezetvédelemi szempontokat is szem előtt tartotta az önkormányzat, mind a beruházás tervezése, mind annak megvalósítása során, a gyorsabb áthaladás a környéken és a városban élőkre irányuló környezeti terhelést (zaj, károsanyag-kibocsátás) csökkenti, hozzájárulva ezzel is a nemzeti környezetvédelmi célkitűzések érvényesüléséhez.

Városfejlesztés

 1. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 2. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 3. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 4. Elkezdődik a rekortán futópálya építése a Haleszban

  Elkezdődik az új, egy kilométer hosszú, száz méteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése a Halesz ligetben. Az 57 millió forintos beruházás az Országos Futópálya-építési Program támogatásával és 50%-ban önkormányzati önrésszel valósul meg. A pálya a tervek alapján nyár végére készül el. 

  2020.05.08.
 1. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 2. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 3. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 4. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V