Be new, be green! - tanácsok a tavaszi megújuláshoz

A tavasz beköszöntével, amikor a természet felébred téli álmából, mi magunk is megpróbálunk regenerálódni, aktivizálódni. Ehhez nyújt segítséget a Motívum Kulturális Egyesület Backstage című ingyenes programsorozatának következő rendezvénye, amelynek középpontjában az egészség áll. Az eseménynek a Művészetek Háza ad otthont március 7-én, szombaton.
2020.03.02. 15:05 |

Tavasszal nemcsak a természet éled újjá, hanem mi magunk is új erőre kapunk: a kellemes idő, a napsütés sokakat csábít a szabadba sportolni, túrázni, kertészkedni. A piacokon és a boltok polcain felbukkanó egyre több friss zöldség és gyümölcs is sokunkat motivál arra, hogy változtassunk életmódunkon, több vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. A Backstage programsorozat márciusi eseménye az egészséges életmódhoz ad gyakorlati segítséget. A rendezvény előadói mini workshopokat is tartanak, ahol a gyakorlatban is bemutatják az előadásukban elhangzottakat.

A természetjárás, a tavaszi túrák során érdemes megcsodálni városunk tavaszi élővilágát.

Fehérvár legismertebb természetvédelmi területe a Sóstó Természetvédelmi Terület, de emellett számos további helyszín várja a kirándulókat: az Aszalvölgyi árok, a Palotavárosi tavak és a Rácbánya környéke is számos látnivalót kínál. Csete Gábor, Székesfehérvár természetvédelmi referense ennek helyi lehetőségeiről beszél majd; előadásában szó esik a természetben töltött idő fontosságáról és emberre gyakorolt hatásáról is.

A tavaszi élővilágot házhoz is lehet hozni, hiszen akinek nincs kertje, az is teremthet magának mini biokertet az erkélyen, hogy saját nevelésű fűszerekkel, zöldségekkel lássa el konyháját.

Fekete László őstermelő és Schultz György, a Jancsárkert termelői- és biopiac vezetője ennek gyakorlati megvalósításáról beszélnek majd és bemutatót is tartanak.

A leggyakoribb újévi fogadalmak közé tartozik a sportolás elkezdése, a fogyás, az életmódváltás. Év elején rendszeresen megtelnek az edzőtermek – aztán tavaszra általában elfogy a lelkesedés és az energia. Hogy ez ne így legyen, ebben segít Pletser Ádám egészségtan tanár, testépítés és fitnesz szakedző, aki az egészséges életmódról tart előadást és workshopot.

A szabadtéri vagy edzőtermi sportolás, ha nem kellő körültekintéssel végezzük, kisebb-nagyobb sérüléseket is okozhat – ezek megelőzéséről, az észszerű sportolásról beszél majd Ballagó Enikő gyógytornász. Takács József elsősegély tanár, mentőápoló a szakszerű elsősegélynyújtásról oszt meg ismereteket és gyakorlati bemutatót is tart.

A rendezvény Müller Judit jóga foglalkozásával zárul majd, amelynek résztvevői kipróbálhatják ezt a népszerű, a test és lélek számára egyaránt hasznos mozgásformát. Kérjük az érdeklődőket, hogy a szükséges felszerelést (pl. jógaszőnyeg) hozzák magukkal!

A résztvevőknek érdemes magukkal hozni a programsorozat első, novemberi rendezvényén kibocsátott matricagyűjtő füzetet, hiszen aki valamennyi Backstage-programon részt vesz, és azt a füzetbe ragasztott bélyegekkel igazolja, a júniusig tartó rendezvénysorozat végén ajándékot kap.

Az ingyenes eseménysorozat a TOP-7.1.1.16-H-ESZA-2019-00452 számú „Backstage – komplex művészeti rendezvények Székesfehérváron” projekt keretében valósul meg.

Részletes program:

Előadások és workshopok:
10.00 Csete Gábor: Székesfehérvár természetvédelme
11.00 Takács József: Elsősegélynyújtás
12.00 Ballagó Enikő: Sportolj ésszel! – Sportsérülések és kezelésük
13.00 Pletser Ádám: Egészség mindenáron?!
14.00 Schultz György és Fekete László: Biokert az erkélyen

Mozogjunk együtt!
15.15 Jóga foglalkozás Müller Judittal

További információk:
Sári Máté
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: +3670/682-0232
E-mail: backstagepalyazat@gmail.com
Honlap: www.fehervariprogram.hu
Facebook: www.facebook.com/fehervariprogram

Fehérvári színes

 1. Hasznos elfoglaltságot kínál online műhelyében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

   Online műhelyt indított a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, hogy tartalmas elfoglaltságot kínáljon a járvány miatt otthonukban tartózkodók számára. A szervezet a honlapján és Facebook-oldalán mutat be egyszerűen alkalmazható technikákat, melyekkel ötletes, mutatós ajándék- és dísztárgyakat készíthetünk. Hamarosan videós bemutatók is lesznek – ígérik a kézművesek.

  2020.04.02.
 2. Játékra hívja a fehérváriakat a város új applikációja

  Az új Székesfehérvár applikáció is csatlakozott a Maradj Otthon Fehérvár! kihíváshoz, melynek keretében minden héten egy megadott témában várják az otthon készült fotókat videókat. Az város applikációjának Hibabejelentés funkciójával bejelenthetőek az otthoni "karantén-problémák". A legötletesebb képek beküldői a veszélyhelyzet elmúltával értékes ajándékokat nyernek majd! 

  2020.04.02.
 3. Szabályt követő árusok és vásárlók a Városi Piacon

  A megváltozott vásárlási rendhez hamar alkalmazkodtak, és betartják az új szabályokat a Városi Piac vásárlói és árusai. Szájmaszk és kesztyű használata, bankkártyás fizetés – erre törekszik mindenki. Az egyéni felelősség mellett a város a helyi gazdaság védelme érdekében olyan intézkedéseket hozott, amelyek segítséget nyújtanak az árusoknak, őstermelőknek a veszélyhelyzetben.

  2020.04.02.
 4. Továbbra is lehet horgászni a Palotavárosi-tavaknál és a Csónakázó-tónál

  Bár a kijárási korlátozással még szigorúbb szabályok léptek életbe az egészség védelme érdekében, az előírások betartása mellett a város tavainál továbbra is lehet horgászni. Április végig bővült a lehetőségek köre, ugyanis a sporthorgászok érvényes területi jeggyel április végéig napközben is horgászhatnak a Csónakázó-tónál. Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége ügyvezetője a jelenlegi helyzetről adott tájékoztatást.

  2020.04.02.
 1. Az otthoni oktatás a téma a #maradjotthonFehérvár második körében

  Már a második hete tart a #maradjotthonFehérvár online kihívás, amelyben kreatív játékra hívta dr. Cser-Palkovics András a fehérváriakat. A múlt heti „Értük maradok otthon!” után most a digitális, otthoni oktatás témájában várják továbbra is a fotókat és videókat a gyerekek, a tanárok, de akár a szülők szemszögéből is. A pályázatok leadási határideje – mint ahogy mindig – péntek éjfél.

  2020.04.01.
 2. Április 11-ig biztosan zárva tart a HEROSZ Állatotthon, de az adományokat fogadják

  A rendkívüli helyzetre tekintettel április 11-ig zárva tart a HEROSZ Fehérvári Állatotthona. Örökbefogadó gazdákat, látogatókat egyelőre nem fogadnak, a talált, sérült állatokat azonban időpont-foglalással átveszik. Az adományokat a főbejárat melletti gyűjtőládába helyezhetik el a jó szándékú emberek. AZ ASKA menhelyen szigorú óvintézkedések mellett, telefonos egyeztetés után fogadják az örökbefogadókat. 

  2020.04.01.
 3. Online gyógytorna-konzultáció és telefonos dietetikai tanácsadás

  Az EFI folytatja az egészséges életmóddal, prevencióval kapcsolatos tevékenységét: amíg a személyes foglalkozások szünetelnek, addig sem maradnak el a gyógytorna-, dietetikai vagy pszichológiai konzultációk, tanácsadások. A szakemberek a díjmentes szolgáltatást video chaten, illetve telefonon kínálják a lakosoknak.

  2020.04.01.
 4. Most derül ki a közösségünk ereje! – a túrázók a rendkívüli időszakban is összetartanak

  A koronavírus okozta rendkívüli időszak próbára teszi a székesfehérvári természetjárókat, a túrázókat is. A Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület és a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség törölte minden rendezvényét és túráját. A közösség azonban összetart, a rendszeres kommunikáció, a segítő szándék és egymás biztatása sokat segít a mentális karbantartásban.

  2020.03.31.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin