Azonnali beavatkozás szükséges a Balatoni úton - a Vásártéri úti felüljáró újra járható

A szakmai vizsgálatok megerősítették, hogy azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán, ahol júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a munkálatok ideje alatt. A Vásártéri úti felüljáró megerősítése viszont elkészült, ezt ma déltől már újra használhatják a közlekedők.

2020.06.03. 11:08 |

A tervek szerint július elején indul a munka a Balatoni úton és be is fejeződik augusztusban.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a mai nappal használatba vehetik az autósok a Vásártér utcai felüljáró felújított szakaszát, azonban a Balatoni úttal kapcsolatban is vannak fontos fejlemények: elkészültek azok a szakmai vizsgálatok és megérkeztek azok a szakvélemények, amelyek az úthoz és az ehhez kapcsolódó töltésrendszerhez kapcsolódnak. "Ezek alapján azonnali beavatkozásra van szükség. Az ehhez kapcsolódó előkészítő munka megkezdődött és napokon belül megjelenik az a közbeszerzési kiírás is, amivel elindul a Balatoni út ezen szakaszának felújítása. Ez nem csak útburkolat és járdafelújítást jelent, hanem a töltés megerősítését is, ezért is van szükség erre a beavatkozásra." - mondta el Székesfehérvár polgármestere, aki kiemelte, hogy júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a Balatoni úton. 

Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, hogy a tervek szerint július elején indul a munka és be is fejeződik augusztusban. A polgármester hangsúlyozta, hogy a Balatoni út másfél-két hónapos lezárása a maroshegyieknek és a környékből Fehérvárra érkezőknek is komoly problémát fog jelenteni, de nyáron talán könnyebb a mindig forgalmas útszakaszt kivenni a használatból, hiszen a járványhelyzet megmutatta, hogy Székesfehérváron jóval kevesebb a közlekedési dugó, ha szünetel az iskolába járás. 

Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy a mai napon írja alá azt a költségvetés-módosítást, ami mintegy 7,5 milliárd forinttal csökkenti a bevételi oldalát az elfogadott februári költségvetésnek: ez azt is jelenti, hogy a kiadási oldalt is ennek arányában kell csökkenteni. "Ugyanakkor még mindig marad egy olyan tartalékösszege az önkormányzatnak, amit az olyan típusú vis maior helyzetek kezelésére is fordíthatunk, mint például a Balatoni út felújítása, ami nem várhat. Ezt a forrást ez a költségvetési módosítás tartalmazni fogja" - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere kiemelve, hogy a város elég erős ahhoz, hogy még ebben a helyzetben is meg tudja tenni a felújítást. 

Két állapotfelmérés igazolta az azonnali beavatkozás szükségességét

A Balatoni út több mint 70 évvel ezelőtt épült felüljáró-szakaszán az elmúlt hónapokban két állapotfelmérés is készült. A vizsgálatok megállapították, hogy a töltés állékonysága nem felel meg a megnövekedett forgalom okozta hatásoknak, a leszivárgó csapadékvíz folyamatosan rongálja az útalapot. Emiatt a Balatoni út Horvát István utca és Borszéki utca közötti szakaszán azonnali beavatkozásra van szükség – derült ki a most elkészült geotechnikai vizsgálatok eredményéből. Mészáros Attila alpolgármester kiemelte, hogy az érintett Balatoni úti szakaszon a tömörségét és állékonyságát is vizsgálta a felmérés, amely megállapította, hogy az állékonysága az átlagos 85-90%-hoz képest jóval kisebb, így minél hamarabb el kell indítani a felújítást. "A járda korábbi burkolatát új aszfaltfelületre cserélik, és a szakemberek szerint szükséges a járda melletti fák kivágása is, hogy azok gyökérzete ne lazítsa tovább a töltés szerkezét" - mondta el az alpolgármester, aki kérte a környéken lakók és a Balatoni utat rendszeresen használók türelmét és megértését a felújítás idejére. Az alpolgármester szólt a Vásártér utcai felüljáró felújításáról is. 

Az autósok ma déli 12 órától ismét használhatják a Vásártér utcai felüljárót

Az elmúlt hónapokban a töltés injektálásos, habbeton-kitöltéses megerősítést kapott, megtörtént a dilatációs szerkezet és az aszfaltburkolat cseréje is. A hídon és az útpadkán összegyűlő vizet elvezető rendszer is felújításra került, így kizárható lesz a későbbi szivárgások lehetősége. Az autósok ma déli 12 órától ismét használhatják a felüljárót, de a hídon továbbra is súlykorlátozás van érvényben.

Nem járhatnak teherautók a Balatoni úton

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy a maroshegyiek számára a Balatoni úti felüljáró létfontosságú közlekedési útvonal és ugyanilyen fontos az is, hogy az út biztonságos legyen. Hozzátette, hogy a nagy személygépkocsi forgalom mellett sok gyalogos, kerékpáros használja az útszakaszt, így fontos a járda és kerékpárút felújítása is. A képviselő szólt arról is, hogy a kivágandó fák pótlására olyan megoldást kell találni, ami nem okoz kárt a töltésben. Brájer Éva elmondta, hogy a terhelés csillapítása érdekében rövidesen a tehergépjárművek nem használhatják majd a Balatoni út érintett szakaszát. Erre figyelmeztető közlekedési táblákat helyeznek majd ki. 

A képviselő köszönetet mondott azért, hogy a koronavírus után, egy megváltozott költségvetési helyzetben is biztosítja az önkormányzat a többszáz milliós forrást a felújításhoz.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Homoksor - újabb parkolók épülnek Sóstón

  Újabb szakaszába lépett a Sóstó természetvédelmi terület és a stadion környékének megújulása. A Homoksor és Csíkvári út között újabb, mintegy 90 parkolóhelyet alakítanak ki és sor kerül a Homoksor burkolatának felújítására és az ivóvízvezetékek, illetve azok házi bekötéseinek cseréjére is. A parkolók még augusztus végén elkészülnek, a Homoksor teljes felújítása 2021 februárjára várható.

  2020.07.09.
 2. Kezdődik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor újjáépítése

  A velencei tábor területén egy új kétszintes főépület lesz, 150 fő kiszolgálására alkalmas tálaló konyhával, mellette 18 kisház, melyből három teljesen akadálymentesített lesz. A tábor befogadóképessége 143 fős lesz, a főépületben pedig lehetőség lesz egész évben használni a négy fős szobákat. A felújítás a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztés.

  2020.07.06.
 3. A 81-es négysávosítása mellett az M7 új fehérvári csomópontját is tervezik a nyertes cégek

  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a nyerteseket a Komárom és Sárbogárd közötti közlekedésfejlesztés tervezői közbeszerzésében. A projektben mintegy 120 kilométeres észak-dél irányú közlekedési folyosó jön létre a Dunántúlon, már meglévő utak fejlesztése által. 

  2020.07.02.
 4. Több mint 200 új parkolóhely épül a kórháznál a Modern Városok Program keretében

  A Modern Városok Program keretében kezdődött el a Szent György Kórház melletti külső parkolók építése a Seregélyesi út - Kikindai utca közötti saroktelken, ahol 156 parkolóhelyet alakítanak ki szeptember 15-i határidővel, mintegy 176 millió forintos beruházással. A következő ütemben a Hunyadi úti rendelő mögötti területen folytatódik az építkezés, így két ütemben összesen 208 új, ingyenesen használható parkolóhely létesül a kórház mellett.

  2020.07.01.
 1. Június végén indulhat a vasútállomáson a gyalogos felüljáró építésének második üteme

  A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából a Híd Tám Kft kivitelezésében valósul meg a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáró építésének második üteme. A június végén induló és 2021 őszéig tartó munkálatok során elkészül a több mint 70 méter hosszú, fedett felüljáró, valamint a déli oldali lejárólépcső is.

  2020.06.23.
 2. Akadálymentesítették, korszerűsítették a Szent István Művelődési Házat

  Látás- és hallássérültek, illetve mozgáskorlátozottak számára is látogathatóvá tették a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házat. Az elmúlt hónapokban végzett akadálymentesítésnek köszönhetően az intézményt számos olyan helyiséggel és berendezéssel látták el, melyeknek köszönhetően a fogyatékkal élők elérhetik és élvezhetik a különféle programokat. A rendkívüli időszakban elvégzett munkálatokról Jakubek Tiborné, az intézmény igazgatója adott tájékoztatást.

  2020.06.15.
 3. Szabadidős paradicsom kicsiknek és nagyoknak a Palotavárosi tavak mellett

  Közlekedési tanpálya gyerekeknek, ping-pong asztalok, bringacross, kutyafuttató, műfüves focipálya, kosárlabda pálya, murvás futókör a tóparton, fittness- és kondipark, rendezvény és főzőtér 21. századi infrastruktúrával, parkolókkal, közvilágítással és vizesblokkal. Mindez egy helyen, csodálatos környezetben a  Palotavárosi tavak partján.

  2020.06.11.
 4. Elkészült az új, nagy mászóváras játszótér a Jancsár utcában

  A Jancsár utca és a Bakony utca között mintegy ötvenmillió forintos beruházással készült el a város legújabb játszótere. A nagy, két csúszdás mászóvár mellett több kisebb, a fehérvári gyerekek körében népszerű játszóeszközt telepítettek és mindegyik alá ütéscsillapító felületet építettek. A parkosítás során 14 fát és 165 bokrot ültettek.

  2020.06.10.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2