Az orvosképzés legendás alakjára, Prof. Dr. Romhányi Györgyre emlékeztek

Szerdán délután hagyományosan koszorúzással tisztelegtek Prof. Dr. Romhányi György munkássága és emléke előtt Székesfehérváron az Oskola utcában. A hajdani akadémikus emléktáblájánál egykori tanítványai, a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetének képviselői hajtottak fejet.
2020.09.24. 07:25 |

„Ha ma mindenki itt lehetne, akkor bizony Romhányi professzor tanítványai el sem férnének ezen a téren! Ez az év azonban sajnos ebben a tekintetben is különleges. A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt idén sajnos csak szűk körben emlékezhetünk meg Romhányi Györgyről.” – kezdte gondolatait dr. Gógl Árpád belgyógyászt, egykori egészségügyi miniszter.

Ahogy azt a hajdani tanítvány elmondta a professzor 1905. szeptemberében, a megye szülötteként látta meg a napvilágot, éppen ezért hagyományosan szeptember végén rendezik meg Száron az akadémikusra emlékező tudományos ülést, valamint ünnepélyes keretek között adják át a Romhányi Díjat. „A mai napon mesterünkre emlékezünk és reméljük, hogy gondolatait és tanítását át tudjuk adni az utódoknak is. Hihetetlen jó korosztály nő föl ma Magyarországon, nagyon tehetségesek a fiatalok, sokat dolgoznak, jó szemléletűek! Remek helyzetben lesz a magyar egészségügy a XXI. században is!”

A 29 évvel ezelőtt, 86 éves korában elhunyt Prof. Dr. Romhányi György, Fejér megyei születésű kórboncnok előtt rótták le tiszteletüket a professzor hajdani tanítványai, Dr. Than Zoltán, Dr. Móricz István, Dr. Solt István, Dr. Derényi Gábor, Dr. Gógl Árpád, valamint Dr. Kovács Krisztián, a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke az Oskola utcában 15 évvel ezelőtt elhelyezett emléktáblánál. Az elismert akadémikus az orvosképzés olyan kiemelkedő alakja volt, aki Székesfehérvárt mindig a saját városának tekintette – mint a Ciszterci Főgimnázium egykori növendéke. Előadásainak a jegyzetei még ma is kézen forognak: a kórbonctani katedrán teljesedett ki pályája, amit a tanítványok feltétel nélküli szeretete, a szigorúság és az inspirálni tudás jellemzett. Tőle származik az a mondás, hogy: „A patológia az emberi szenvedések tana. a szervi elváltozások tükrében!”. Egész életében diákjainak azt tanította, hogy a halottak az utolsó példájukkal a boncteremben az orvosokat tanítják. Hozzá fűződik az a meghatározás is, hogy a magyar orvos alázattal szolgálja a magyar népet. 

Közélet

 1. A városban is fertőtlenít oktatási intézményt a Magyar Honvédség az őszi szünet alatt

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Magyar Honvédség katonái is részt vesznek az oktatási és nevelési intézmények fertőtlenítésében az őszi szünetben. A honvédség egyetlen vegyivédelmi zászlóalja, a székesfehérvári telephelyű MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj Biológiai Mentesítő csoportja összesen 33 intézményben dolgozik majd az október 22. és november 1. közötti időszakban.

  2020.10.22.
 2. Ökumenikus megemlékezés Fehérváron - az 1956-os forradalom áldozataiért imádkoztak

  A Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében, Spányi Antal megyés püspök meghívására, csütörtökön délelőtt a Székesegyház oldalánál elhelyezett emléktáblánál, az 1956-os emlékkereszt alatt, a történelmi egyházak helyi képviselői, Székesfehérvár és Fejér megye közéleti vezetői valamint számos megemlékező imádkozott együtt az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért.

  2020.10.22.
 3. Csendes megemlékezések a forradalom és szabadságharc áldozatairól

  Koszorúzással és imádságos megemlékezéssel tisztelegtek csütörtökön az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt Székesfehérváron. A városi és a megyei önkormányzatok vezetői, társadalmi és civil szervezetek, valamint az oktatási intézmények képviselői emlékeztek.

  2020.10.22.
 4. IX. Adni Jó Kupa kicsit másként - három helyszínen várják az adományokat

  Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Adni Jó Kupa Székesfehérváron – idén kicsit másképpen. Ezt a szervező Adni Jó Kupa Baráti Kör tagja, Belegrai Tibor jelentette be Szontaghné Kovács Erika, a Szegényeket Támogató Alapítvány irodavezetője és Mészáros Attila alpolgármester jelenlétében a Fehérvári Civil Központ előtti téren.

  2020.10.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1