Az országért végzett áldozatos munkát köszönték meg a vegyivédelmieknek a Városházán

Ünnepi állománygyűlést tartott kedden 113 fővel az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred a Vegyivédelmiek Napja alkalmából a Városháza Dísztermében. Az ünnepségen felidézték, hogy az ezred tevékenysége békeidőben is kulcsfontosságú az ország számára, katonáik hősiesen álltak helyt a vörösiszap-katasztrófa és a pandémia időszakában is.
2024.05.14. 11:32 |
Az országért végzett áldozatos munkát köszönték meg a vegyivédelmieknek a Városházán

Szent Flórián egy római katona volt, akit keresztény hite miatt az Enns folyóba fojtották 303. május 4-én. Később Szent Flórián lett az árvizek és tűzvészek elleni védőszent. Ezért lett ő a tűzoltók és a kéményseprők védőszentje is, sőt 1999-óta a tűzoltók világnapjává nyilvánították ezt a napot. Így talán nem is annyira meglepő, hogy a vegyvédelmisek, akik a tűzoltókhoz hasonlóan egy az embereket érő csapások elhárításán fáradoznak, szintén Szent Flórián mártírhalálának napját választották fegyvernemi napjuknak.

A Vegyivédelmiek Napja alkalmából a Városháza Dísztermében rendezett ünnepi állománygyűlést az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred.

A csapatzászló fogadása és a Himnusz hangjai után Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság megbízott parancsnoka idézte fel Szent Flórián, a kiváló legionárius mártírhalálát, akit az igazsághoz való ragaszkodásáért tartottak nagyra.

Hajnal István ezredes szólt arról is, hogy 1951-től jelent meg a vegyvédelem a katonai szóhasználatban. A 102. Vegyiharc Ezred katonáihoz szólva kiemelte, hogy annak tagjai egyedülálló képességeik birtokában a magyar haderő műveletek abv biztosítását végzik, és folyamatosan elemzik a környezetbiztonságra vonatkozó adatokat, elkészítik a káros következmények előrejelzését, értékelését. Az ezredes szólt a vörösiszap katasztrófa idején történt példás helytállásról is, valamint felidézte azt is, hogy az ezred tagjai a pandémiás időszakban szintén fáradhatatlanul dolgoztak: 150 ezer liter fertőtlenítőszert felhasználva 3, 5 millió négyzetmétert fertőtlenítettek az országban.

Veres József ezredes, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred parancsnoka az ezred szakmaiságáról és annak elismertségéről is szólt az állománygyűlésen.

„Az elmúlt másfél évtized rámutatott, hogy békeidőben is elengedhetetlen a Vegyiharc Ezred tevékenysége. Fontos eleme a harc megvívásának a műszaki, felderítő képesség, de elengedhetetlen az abv szakcsapatok jelenléte. Sok olyan esemény történik a világban, ami felnyitja az emberek szemét, az orosz-ukrán háború óriási pofont jelentett. Amikor a háborús retorikában megjelenik a nukleáris fenyegetés, akkor vissza kell hozni azokat az elemeket, amelyek ennek elrettentésére irányulnak, mögé kell tenni azt az erőt, amit a Vegyiharc Ezred jelenít meg.” - fogalmazott az ezredes.

A Városházán Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred tagjait, kiemelve, hogy a a vegyivédelmi katonák a mai napig meghatározó szereplői a Magyar Honvédség sikereinek és fő bázisuk a Székesfehérvári Helyőrségben van. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki az elmúlt évtizedekben végzett magas színvonalú munkájukért, és a folyamatos, töretlen szakmai fejlődésükért.