Személyes, bátor és igaz - az október 23-i műsort próbálják a széchenyis diákok

Jól haladnak az október 23-i ünnepre készülő Kőnél keményebbek című utcaszínházi produkció próbái, amelyben a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola mintegy 60 diákja szerepel. A Matuz János által írt és rendezett műsor a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál, melyet jövő héten szerdán délután láthatunk a Városház téren.
2019.10.18. 13:35 |

"Az előadásnak személyesnek kell lennie, hogy róluk szóljon, bátornak kell lennie, hogy a színpadon jól lehessen vezetni a szereplőket és igazat kell mondani, hogy megérintse a diákok szívét." - fogalmazott a darab kapcsán Matuz János rendező.

Hozzátette, hogy egyben a színpadi szövegeknek egy olyan felépítményt kell alkotnia, hogy mindezen szándékok a közönség számára is átélhetőek legyenek. A rendező köszönetet mondott Székesfehérvár polgármesterének, hogy évről évre a fiatalok utcaszínházi előadással ünnepelhetik október 23-át, a Széchenyi igazgatójának pedig azért, hogy sok időt biztosított a diákoknak arra, hogy próbálhassanak.

A műsor koreográfusa a Vasvári Pál Gimnázium diákja, Fehérvár Táncosa, Tátrai Réka, zenei vezetője Cserta Balázs.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, évről évre fiatalokkal elevenítik fel a Belvárosban az október 23-i és a március 15-i forradalmakat Székesfehérváron: "Ez így helyes, hiszen mindkét ünnep nagyban hozzátartozik a fiatalokhoz. Azáltal, hogy diákok elevenítik fel ezeket a forradalmakat, a mai fehérvári fiatalokhoz is közelebb kerül ezen történelmi sorsfordulók üzenete." - tette hozzá a polgármester, aki arról is szólt, hogy az idei évtől változás lesz az október 23-i megemlékezés rendjében. Eddig a Vörösmarty Színházban megrendezett gálaműsor volt a nemzeti ünnepnap fő eseméménye, ez most megváltozik, mert a színházban nem lesz gála október 23-án és a fő esemény a fiatalok ünnepi műsora lesz, amelyet emlékező koszorúzás követ.

A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Horváth Lajos Zoltán elmondta, hogy az ünnepi műsor valódi színdarabbá nőtte ki magát a próbafolyamatok alatt, és a diákok megmutatták, hogy a Széchenyi Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai is rendelkeznek olyan képességekkel, mint egy gimnázium diákjai.

Közélet

 1. Ismét Székesfehérváron ülésezik az Országos Diáktanács

  Ismét Székesfehérváron tartja kihelyezett ülését az Országos Diáktanács. A kétnapos találkozón az eseti ügyek mellett az Országos Diákparlament legutóbbi ülésén megfogalmazott 45 pontot veszik végig.

  2021.10.15.
 2. Ötéves a Székesfehérvári Hallgatói Tanács – jubileumi találkozó tortával

  Ötéves fennállását ünnepli a Székesfehérvári Hallgatói Tanács. A szervezet megalakítását a város Önkormányzata azért kezdeményezte a három fehérvári felsőoktatási intézménnyel közösen, hogy igazi összegyetemi hallgatói közösség jöjjön létre. 

  2021.10.14.
 3. Álmodtam egy világot magamnak - a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány életét bemutató film készült

  Csütörtökön a Városháza dísztermében került sor az „Álmodtam egy világot magamnak" című rövidfilm premierjére, amely fehérvári alkotók munkáját dícséri és a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány életét mutatja be. Az alapítvány szellemileg és mozgásában sérült gyermekekről gondoskodik, akik hátrányos helyzetűek és akikről családjuk nem tud gondoskodni.

  2021.10.14.
 4. Közlekedés, parkolás, szabadidő, Köfém szálló - lakossági fórum volt a Köfémen

  "Különleges lakótelep a Köfém, ahol nagyon sok fa és zöldterület van, szeretjük" – mondta egy ottlakó azon a lakossági fórumon, melyet a Köfém Művelődési Házban tartottak szerdán este. Szó volt közlekedésről, parkolásról, a Köfém nagy központi zöldterületéről és persze az évek óta a volt Köfém szálló épületében működő hajléktalanszállóról, de szó esett a Ráchegyi kis utcák csapadékvíz elvezetéséről is.

  2021.10.14.

Hirdetés

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár