Személyes, bátor és igaz - az október 23-i műsort próbálják a széchenyis diákok

Jól haladnak az október 23-i ünnepre készülő Kőnél keményebbek című utcaszínházi produkció próbái, amelyben a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola mintegy 60 diákja szerepel. A Matuz János által írt és rendezett műsor a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál, melyet jövő héten szerdán délután láthatunk a Városház téren.
2019.10.18. 13:35 |

"Az előadásnak személyesnek kell lennie, hogy róluk szóljon, bátornak kell lennie, hogy a színpadon jól lehessen vezetni a szereplőket és igazat kell mondani, hogy megérintse a diákok szívét." - fogalmazott a darab kapcsán Matuz János rendező.

Hozzátette, hogy egyben a színpadi szövegeknek egy olyan felépítményt kell alkotnia, hogy mindezen szándékok a közönség számára is átélhetőek legyenek. A rendező köszönetet mondott Székesfehérvár polgármesterének, hogy évről évre a fiatalok utcaszínházi előadással ünnepelhetik október 23-át, a Széchenyi igazgatójának pedig azért, hogy sok időt biztosított a diákoknak arra, hogy próbálhassanak.

A műsor koreográfusa a Vasvári Pál Gimnázium diákja, Fehérvár Táncosa, Tátrai Réka, zenei vezetője Cserta Balázs.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, évről évre fiatalokkal elevenítik fel a Belvárosban az október 23-i és a március 15-i forradalmakat Székesfehérváron: "Ez így helyes, hiszen mindkét ünnep nagyban hozzátartozik a fiatalokhoz. Azáltal, hogy diákok elevenítik fel ezeket a forradalmakat, a mai fehérvári fiatalokhoz is közelebb kerül ezen történelmi sorsfordulók üzenete." - tette hozzá a polgármester, aki arról is szólt, hogy az idei évtől változás lesz az október 23-i megemlékezés rendjében. Eddig a Vörösmarty Színházban megrendezett gálaműsor volt a nemzeti ünnepnap fő eseméménye, ez most megváltozik, mert a színházban nem lesz gála október 23-án és a fő esemény a fiatalok ünnepi műsora lesz, amelyet emlékező koszorúzás követ.

A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Horváth Lajos Zoltán elmondta, hogy az ünnepi műsor valódi színdarabbá nőtte ki magát a próbafolyamatok alatt, és a diákok megmutatták, hogy a Széchenyi Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai is rendelkeznek olyan képességekkel, mint egy gimnázium diákjai.

Közélet

 1. A Szenátus a vírushelyzet városi feladatellátásáról tanácskozott

  A Szenátus testületének mai ülésén dr. Cser-Palkovics András polgármester vezetésével a vírushelyzethez kapcsolódó városi feladatellátásról volt szó. A fórumon dr. Kincses Zsolt Dávid hatósági főosztályvezető foglalta össze a kapcsolódó információkat, a védekezési mechanizmus közjogi kereteire, a tájékoztatásra és a lokális rendszer kialakítására helyezve a hangsúlyt.

  2020.07.15.
 2. Első kézből Fehérvár - polgármesteri tájékoztató

  A szerdai közmeghallgatásról és közgyűlésről ír szerdai bejegyzésében dr. Cser-Palkovics András. Az Első kézből Fehérvár posztban a legfontosabb döntésekről olvashatnak a polgármester közösségi oldalán, valamint aktuális adatok és helyi hírek is szerepelnek a közzétett anyagban.

  2020.07.15.
 3. Iskolák felújításáról is döntött a szerdai Közgyűlés

  Jóval több mint másfél milliárdos energiahatékonysági felújítás kezdődik számos székesfehérvári iskolában: komplex energetikai felújítás lesz a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, a Telekiben, a Hétvezérben, a Táncsicsban és a Vízivárosi iskolában illetve további 15 intézményben szerelnek fel napelemes rendszereket Székesfehérváron.

  2020.07.15.
 4. Közmeghallgatás volt szerdán reggel a koronavírus járvány tapasztalatairól a Városházán

  Szerdán reggel tartott közmeghallgatást a Városháza Dísztermében Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése, melynek témája a koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos intézkedések tapasztalata volt.

  2020.07.15.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2