Az Aranybulla tájépítészeti terveit is bemutatták az öreghegyi lakossági fórumon

A Pozsonyi út és Budai út között élő öreghegyieket várta lakossági fórumra hétfőn kora este Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő a Kossuth Lajos Általános Iskolába. Elhangzott, hogy idén befejeződik a Fiskális úton a nagy csapadékcsatorna építése és az út teljes felújítása is. Ezután indul az Öreghegy kisebb utcáinak útfelújítási programja. Idén nyáron a Homonnai és a Poprádi felújítása kezdődik.
2019.02.04. 19:17 |

Az Árpád-ház program keretén belül újul meg az Aranybulla emlékmű és környéke.

Vojtek Tímea tájépítész mérnök mutatta be a terveket, amiket a KörTeKert Stúdió készített. Az Aranybullánál megmarad a felfelé vezető út, de sokkal gyalogos-barátabb lesz. Kialakítanak egy rendezvényterületet is, amit ma parkolóként használnak az emlékmű alatt. Ez egyfajta kilátó teraszként is funkcionál majd és épül egy fa burkolatú pihenőterasz, ami akár színpadként is szolgálhat. (a tervről szóló prezentációt ITT töltheti le, .pdf 6.4MB)
Sok ülőhely és pad lesz az Aranybulla körül, ahol valószínűleg megnövekszik majd a látogatottsága a környékének, így lent egy parkolót is terveztek. Kialakítanak egy kerékpáros pihenő központot, illetve a meglévő kerékpárút összeköttetésre kerül a Budai út melletti kerékpárúttal.

A Nagyszombati út felől egy díszlépcső vezet majd fel a csúcsra, ahol egységes növénytakaró lesz a kikopott fű és rossz állapotú növényzet helyett. Minden meglévő növény megmarad és nagyon vigyáznak majd ezekre a kivitelezésnél. A legtöbb sétány mellett fasor húzódik, de rendkívül sokféle virág lesz a napos területeken. (fórumon elhangzott, hogy ha bárkinek véleménye javaslata van a tervvel kapcsolatban, a Főépítészi Iroda felé jelezheti azt)

A lakossági fórumon Cser-Palkovics András polgármester mellett ott volt Kovács Zsolt, városi rendőrkapitány, Bozai István városgondnok, Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője és Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője.

Lakossági kérdésre válaszolva Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy nem állt le és folytatódik a kórházfejlesztés és az új belgyógyászati tömb megépítése. A beruházás létjogosultságáról pedig semmilyen vita nincs a város és az állam között.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András emlékeztetett arra az öt évvel ezelőtti lakossági fórumra, amin arról volt szó, hogy a Fiskális úti nagy átmérőjű csapadék csatorna gyűjtővezeték megépítése után kezdődhet el az Öreghegy kis utcáinak felújítási programja. Tavasszal folytatódik a Fiskális út felújítása, ami még tavaly ősszel kezdődött az ivóvíz gerincvezeték cseréjével. Ez utóbbi munka 80 százalékban elkészült már és amint az időjárás lehetővé teszi folytatódik a kivitelezés az utcában. Idén a Budai - Pozsonyi közötti szakasz minden kiegészítő beruházással és közműfelújításokkal elkészül, ami mintegy 800 millió forintba kerül. Ezzel lehetővé válik, hogy az öreghegyi belső utcák útfelújítási terve összeállítható.

Több utca (Homonnai, Poprádi) vonatkozásában már idén elkezdődik a kivitelezés mintegy 400 millió Ft-ból. Az öreghegyi utcákra 2019-ben összesen 1.2 milliárd forintot költ a város önerőből.

Nagy Zsolt a Közlekedési Iroda vezetője elmondta, hogy a Fiskális úton egy nagy átmérőjű csapadékcsatorna kerül az út alá, ami képes lesz majd befogadni az Öreghegyről érkező csapadékvizet és elvezetni azt az Aszal-völgyi árokba. A Fiskális úton mindkét oldalon járda, kerékpár sávok és teljes útfelújítás is lesz a közműépítés után. Kiemelte, hogy a Nagyszombati út felújításának is készen vannak a tervei. A Homonnai, Poprádi utca felújítása még idén megtörténik. Ezen utcákban azonban van olyan ingatlan is, melynek két méterrel kijjebb van a kerítése, mint a telekhatár. Ezekben az utcákban a kivitelezés várhatóan nyár elején kezdődik.

A Homonnai utcában is nyáron kezdődik a felújítás, ami tartalmazza a csapadékvíz elvezetést is.

A Krasznai és a Stomfai utcában jövőre kezdődhet a felújítás, akárcsak a Nyitrai utcában, ahol kopóréteg csere és szegélyjavítás lesz. A Beregszászi, Lublói, Szepesi és Érsekújvári utcák kivitelezésére pedig 2020-ban indul közbeszerzés és még abban az évben tervezik indítani a kivitelezést is. Nagy Zsolt arról is beszélt a fórumon, hogy a Kassai és a Pozsonyi alsó szakaszán komoly süllyedések tapasztalhatók az úton, amit néhány éven belül orvosolni kell. A kisebb szélességű utcákban pedig sok helyen gondot okoz, hogy a kerítések jóval a telekhatáron kívül vannak. Itt nem az a probléma, hogy arra az egy méternyi területre szüksége lenne a városnak, hanem az, hogy nincs meg a megfelelő szélessége az utcáknak ahhoz, hogy a járda és a közművek is elférjenek – mondta a város polgármestere. Kérte továbbá a lakók partnerségét, hogy az utcák közössége döntse el, hogy a szűkebb, kisebb műszaki tartalommal való megvalósítást szeretnék és a kerítések mindegyike a helyén marad, vagy magasabb műszaki tartalommal bíró felújítást szeretnének, viszont ehhez meg kell lennie a megfelelő utcaszélességnek.

Közélet

 1. Húsvétvasárnap - ünnepi püspöki szentmise Urunk feltámadásának napján

  Húsvétvasárnap ünnepének délelőttjén Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét a Szent Imre templomban. „Krisztus húsvéti feltámadása arra hív meg bennünket, hogy újjászülessünk, krisztusi emberként szülessünk újjá, új erkölcsi tartással, új gondolkodásmóddal.” - emelte ki ünnepi homíliájában a főpásztor.

  2019.04.21.
 2. Húsvét vigíliája - tűz,- és vízszentelés, mise és feltámadási körmenet a belvárosban

  Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templom előterében; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. Az ünnepi éjszakán egy fiatal felnőtt vette fel a keresztség és a bérmálás szentségét. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt! Halleluja!"

  2019.04.20.
 3. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 4. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek