Augusztus 10-én pénteken kezdődnek a Székesfehérvári Királyi Napok

Kevesebb mint egy hét van vissza a Királyi Napokig, ami egyszerre szól a történelmünkről, a hagyományainkról, értékeinkről, de szól a mai Fehérvár széles kulturális életéről is. Sokan várják már a megnyitót, ami augusztus 10-én pénteken este fél kilenckor lesz. Ebben az évben II. András és családja körül zajlanak majd a programok. Idén Sárospatak, Szent Erzsébet szülőhelye lesz a vendég a királyok városában.
2018.08.04. 19:22 |

A Nemzeti Emlékhelyen az egykori koronázótemplom maradványai fölött már áll az a színpad, ahol augusztus 18-án és 19-én a szertartásjátékon megnézhetjük, hogyan koronázták 1205-ben a Szent Koronával II. Andrást magyar királlyá.

A történelemünk, ami a Királyi Napokon megelevenedik, itt történt Székesfehérváron, a Nemzet Történelmi Fővárosában.

Az idei ünnep II. András és családja körül zajlik majd – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. „Nagyon közeleg az az évforduló, 2022, ami Fehérvár alapításának 1050. évfordulója, és az Aranybulla Fehérvári kibocsátásának 800. évfordulója is lesz egyben. Az idei programok egy kicsit fel is vezetik ezt az ünnepet: a szertartásjáték és a múzeumba nyíló kiállítás is II. Andrásról szól majd. Idén is nagyon várom, hogy sok-sok mosolygós ember érezze jól magát az idei Királyi Napokon. Köszönöm mindenkinek azt az együttműködést, aminek eredményeként az ország egyik legértékesebb fesztiváljává nőtte ki magát a Királyi Napok.”

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András, Igaz Krisztina a Fehérvári Programszervező Kft  szakmai vezetője, Szikora János a Vörösmarty Színház igazgatója, Ruff Tamás a Helyőrségi Zenekar karnagya és Majoros Andor az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője közösen ismertette az idei Királyi Napok programját.

Az évről évre sokak által szeretett programok idén is várják majd a közönséget. A Musica Sacra, a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál vagy éppen a Nemzetközi Néptáncfesztivál, de lesznek könnyűzenei koncertek is a Belvárosban és a fény utcán kívül lesz egy különleges fényfestés is a Bíróság épületére.

A Székesfehérvári Királyi Napok minden évben új elemekkel egészül ki, így lesz ez idén is.

A megnyitón idén is meglepetés fényjátékkal készülünk – mondta Igaz Krisztina, majd kiemelte, hogy három estén keresztül 3D architekturális épületvetítés lesz a Bíróság épületén. A Nemzetközi Néptáncfesztivál után 16-án lesz a katonazenekari fesztivál és ugyanezen a napon érkezik Fehérvárra a Tour de Hongrie mezőnye továbbá kezdődnek a könnyűzenei estek is. Augusztus 18-án és 19-én lesz a Koronázási Szertartásjáték.

Kultúra

 1. Miénk e föld - fiatalok utcaszínházi előadása idézte fel a forradalmat

  "Miénk e föld!" címmel mutattak be utcaszínházi produkciót október 23-án fehérvári diákok részvételével az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A Városház téri színpadon bemutatott történet egy sajátos generációs eszmélést ábrázolt fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral és iróniával.

  2018.10.23.
 2. Kiállítással és színdarabbal ünnepelték az örmény kultúrát a Művészetek Házában

  Örmény hagyományőrző kulturális rendezvénynek adott helyet a Művészetek Háza vasárnap a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtekinthették Ermone-Zabel Martaian kifinomult technikával készült képzőművészeti alkotásait és láthatták a Hotel Yerevan egyfelvonásos vígjátékot is.

  2018.10.21.
 3. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 4. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka