Ápolók ünnepe a Szent György Kórházban - Bíró Krisztina az "Év ápolója"

Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első országos főápolónőjének szobránál tisztelegtek szerdán Székesfehérváron, a Magyar Ápolók Napján. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Romhányi auditóriumában átadták az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat Az év ápolója címet Bíró Krisztina, Az év asszisztense címet pedig Szabó István kapta, a munkatársak tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Hertelendi Annamária foglalkozás-egészségügyi főorvost.
2020.02.19. 12:45 |

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház hotelépülete előtti parkban, a résztvevők Kossuth Zsuzsanna 2017-ben állított mellszobra előtt tisztelegtek.

Kossuth Lajos húga 1817-ben született, 1849 áprilisában nevezték ki a tábori kórházak főápolónőjévé. Szervező munkájának eredményeként három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített és biztosította, hogy önkéntes adományokból önként jelentkezők végezzék a sebesültek és betegek ápolását, ellátását. Az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló volt. Aktívan segítette Kossuth Lajos munkásságát, bizonyítva emberségét, bátorságát, a haza iránti hűségét, szakmai alázatát. A vesztes szabadságharc után Kossuth Zsuzsanna először Belgiumban, majd az Amerikai Egyesült Államokban töltötte száműzetését, szegénységben, betegségben, 1854-ben bekövetkezett korai haláláig. Emlékének megőrzésére 1998-ban emlékdíjat alapítottak, a Magyar Országgyűlés 2014-ben február 19-ét – születésének napját – a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából tiszteletüket fejezték ki a megye és a város nevében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Mészáros Attila alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, valamint az intézmény, az egészségügyi szolgáltatók és alapítványok képviselői. 

A koszorúzást követően a Romhányi Auditóriumban ünnepséggel és tudományos szimpóziummal folytatódott a program. Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta hivatalosan is a Magyar Ápolók Napja, ezzel missziójára emlékezve ez a hazai ápolásügy elismerése is.

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke beszédében az ápolói hivatás fontosságát hangsúlyozta, amelyet a WHO nemzetközi szervezete is kitüntetett figyelemmel kísér, hiszen a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők Évének nyilvánította.

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a nemes előd hősies és önfeláldozó cselekedete volt az alapköve a hazai ápolási szakma fejlődésének, amely négy évvel megelőzte Florence Nightingale angol ápolónő, a modern nővérképzés, valamint betegellátás reformerének tevékenységét is. Mint mondta, 2018 óta az ápolói hivatás került a nemzetközi szervezetek fókuszába is, hiszen az ICN, az Ápolók Nemzetközi Tanácsa, a WHO és Katalin cambridge-i hercegnő döntöttek úgy, hogy kampányt indítanak 2018 és 2020 között: „A Nursing now! – Ápolás most! kampányhoz kapcsolódóan a WHO nemzetközi szervezete a 2020. évet az Ápolók és Szülésznők Évének nyilvánította, ezzel is kiemelve a szakma, a képzés és az utánpótlás fontosságát, hiszen az ellátás rendszeréből jelenleg 18 millió egészségügyi szakdolgozó hiányzik.” – tette hozzá az elnök.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Az év ápolója címet 2020-ban Bíró Krisztina, a 2-es számú Belgyógyászati osztály főnővér-helyettese, Az év asszisztense címet pedig Szabó István, a Pszichiátriai Gondozó vezetőasszisztense vehette át. Az ápolóközösség megítélése alapján tiszteletbeli ápolóvá választották Dr. Hertelendi Annamária foglalkozás-egészségügyi főorvost. Az ünnepségen köszöntötték mindazokat, akik 1970-ben, ötven éve végeztek, és akiktől az utódok a szakmát tanulták a kórházban.

Az ünnepségen a Szent György Kórus lépett fel Tóka Szabolcs karnagy vezetésével. 

Közélet

 1. Az ápolók és a szülésznők munkáját ismerik el április 7-én, az Egészség Világnapján

  Az ápolók és szülésznők nemzetközi évének nyilvánította a 2020-as esztendőt az WHO (Egészségügyi Világszervezet). Ugyanez lesz a témája az Egészség Világnapjának is, melyet április 7-én ünnepelnek világszerte. Székesfehérvár polgármestere arra kérte a városlakókat, hogy a kedd esti nyolc órás tapssal a teljes egészségügyi és szociális szektor elhivatott dolgozói iránt fejezzék ki a tiszteletüket.

  2020.04.06.
 2. Kínai partnerintézmény segítségével érkeztek szájmaszkok az Óbudai Egyetemre

  Az Óbudai Egyetem partnerintézménye a kínai Ningbo University of Technology, az ő közbenjárásukkal érkeztek szájmaszkok az egyetemre. Kézikönyveket is küldtek, amelyek a víruskezeléssel kapcsolatos tapasztalatokat rögzítik.

  2020.04.06.
 3. Esküvő a rendkívüli időszakban – a már kitűzött szertartásokat megtartják

  A rendkívüli körülmények között is megtartják a már kitűzött esküvőket Székesfehérváron, ha a jegyespárok vállalják. A szertartás létszámkorlátos, így többen a lemondás vagy a halasztás mellett döntöttek.

  2020.04.06.
 4. A házi gyermekorvosok rendelési ideje is módosult

  A kialakult járványhelyzetben változott a székesfehérvári gyermekorvosi rendelések betegfogadási ideje és rendje is. Az Operatív Törzs ajánlása alapján az Önkormányzat továbbra is azt kéri, hogy először telefonon konzultáljanak orvosukkal és csak a legszükségesebb esetben keressék fel őket személyesen. A házi gyermekorvosok legfrissebb rendelési ideje megtalálható honlapunkon is.

  2020.04.06.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin