„ÁLLJ PÁLYÁRA!” - két napos pályaválasztási kiállítás nyílt Fehérváron

Pénteken nyílt meg és szombatig tart a Fejér Megyei Kormányhivatal pályaválasztási kiállítása a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Kirendeltségén, a Seregélyesi út 123. szám alatt, ahol közel 100 kiállító várja a diákokat, szüleiket, pedagógusokat. A megyében működő közép- és felsőfokú oktatási intézmények, munkáltatók hasznos információkat nyújtanak a végzős általános iskolásoknak a továbbtanuláshoz, a szakmaválasztáshoz. 
2018.11.09. 10:34 |

Székesfehérváron november 9-én, pénteken és november 10-én, szombaton várják az érdeklődő fiatalokat, szüleiket és tanáraikat.

A Fejér Megyei Kormányhivatal és jogelőd intézményei már 19. alkalommal rendezik meg az „ÁLLJ PÁLYÁRA!” kiállítást Székesfehérváron és Dunaújvárosban. A megyeszékhelyen közel 100 kiállító mutatja be képzési kínálatát pénteken és szombaton. A cél, hogy a megye egyik leghatékonyabb seregszemléjén megszólítsák a pályát választó, pályakezdő fiatalokat, gyakorlatorientált tanácsokkal lássák el őket, és irányt mutassanak életük egyik legfontosabb választásához.

Az eseményen az érdeklődők átfogó ismereteket szerezhetnek az egyes szakmákról. Elsősorban a megyében működő szakközép- és szakiskolákról, a felsőfokú oktatási intézményekről, az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint a hazai képzési és általános munkavállalási lehetőségekről is.

Székesfehérvár nemcsak a magyar gazdaság, hanem a közép-európai gazdaság egyik meghatározó központja. Ez a tény önmagában is indokolja, hogy miért kiemelten fontos ezzel a kérdéskörrel foglalkozni, Pontosan ismerjük a munkaerőpiaci helyzetet, ezért talán soha nem volt aktuálisabb ez a kérdés, mint manapság és ami még aktuálisabbá teszi, az a fajta változás, ami a munkaerőpiacon világszerte bekövetkezik. Ezt a változást úgy lehetne összefoglalni, hogy nem is pontosan ismerjük és tudjuk, hogy a digitális korszak, a robottechnológia megjelenése mit fog jelenteni a munkaerőpiac számára a következő években, évtizedekben.” - hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András.

Van feladata és felelőssége ebben természetesen a szülőknek, az intézményrendszernek, államnak, önkormányzatnak, de a fiataloknak is, mégpedig az, hogy megértsék azt, hogy az a tudás, amelyet ma megszerezhetnek, biztonságot ad ahhoz, hogy megválaszthassák azt a hivatást, amiben szeretnének dolgozni. Ez nemcsak a munkájukat, a családjuk megélhetését, hanem az ő életüket is meg fogja határozni, hiszen pontosan tudjuk, hogy ha valaki azt a hivatást választja, amelyben majd szeret dolgozni, akkor a munka a része tud lenni az egyéni élet teljességének. Ehhez azonban jól kell tudni dönteni.” - tette hozzá Fehérvár polgármestere.

A mi felelősségünk, hogy a ma fiataljait felkészítsük egy olyan digitális világra, amit ők nem úszhatnak meg, nemcsak a munkahelyük, hivatásuk megválasztása, hanem az életük vonatkozásában sem, hiszen át fogja szőni az életüket ez a technológia.

Nem a jövő technológiájáról beszélünk, ez itt van ma már Székesfehérváron, ipari parkjaink, ipari üzemeink jelenleg is több ezer robottal dolgoznak, amelyek mellé szakemberek kellenek.” - zárta gondolatait Dr. Cser-Palkovics András.

Az Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft huszonhat esztendeje vesz részt a munkaerőpiacon, a pénzügyminiszter gyakorolja a szervezet tulajdonosi felügyeletét. Nagyon sok képzésben, pályázatokon veszünk részt, ezeknek köszönhetően jelentős tapasztalattal rendelkezünk. A sokadik ipari forradalom közepette, nagy felelősség döntést hozni a jövőt illetően.” - emelte ki Dr. Karakó László, az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A pályaválasztás gyakorlatilag a felnőtté válás első lépcsőfoka, ennek megfelelő jelentőséget, súlyt kell hogy adjunk ennek a döntési szituációnak. A pályaválasztás ugyanakkor lehetőség is, arra, hogy az egyén, a diák továbbfejlődjön. Ebben minden segítséget meg kell, hogy adjunk nekik.” - hangsúlyozta Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A pályaválasztási kiállításra a Seregélyesi út 123. szám alatt november 9-én, pénteken 16.00 óráig, míg november 10-én, szombaton 9 és 12 óra között látogathatnak ki az érdeklődők.

Az „Állj pályára” szakmai kiállításra Székesfehérvárra érkezett a „Szakmavilág” roadshow kamion. A pályaválasztás előtt álló diákok a virtuális térben VR szemüveg segítségével próbálhatják ki az építőipari, az autóipari, a vendéglátó-ipari és a kreatív szakmákat. A pályaválasztási kiállításon a közel 100 standon az érdeklődők átfogó ismereteket szerezhetnek az egyes szakmákról. Elsősorban a megyében működő szakközép- és szakiskolákról, a felsőfokú oktatási intézményekről, az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint a hazai képzési és általános munkavállalási lehetőségekről is. A kiállítást a diákok által összeállított színvonalas kulturális programok kísérik.

Az eseményen közreműködött a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és EGYMI énekkara, Kneifel Imre, karnagy vezetésével és az Arany Dobverő-díjas 21 Gramm Akusztik zenekar is.

Közélet

 1. Húsvét vigíliája - tűz,- és vízszentelés, mise és feltámadási körmenet a belvárosban

  Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templom előterében; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. Az ünnepi éjszakán egy fiatal felnőtt vette fel a keresztség és a bérmálás szentségét. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt! Halleluja!"

  2019.04.20.
 2. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 3. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.
 4. Triduum - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédei a nagyheti lelki úton

  „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval idén közös húsvéti lelki készületre hívták a családokat Székesfehérvár papjai, Virágvasárnaptól kezdve Húsvétvasárnapig. A Nagyhét első három napján Spányi Antal megyés püspök nagyböjti lelkigyakorlatos szentbeszédeire várták a város híveit a székesfehérvári Szent Imre templomba. 

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek