„ÁLLJ PÁLYÁRA!” - két napos pályaválasztási kiállítás nyílt Fehérváron

Pénteken nyílt meg és szombatig tart a Fejér Megyei Kormányhivatal pályaválasztási kiállítása a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Kirendeltségén, a Seregélyesi út 123. szám alatt, ahol közel 100 kiállító várja a diákokat, szüleiket, pedagógusokat. A megyében működő közép- és felsőfokú oktatási intézmények, munkáltatók hasznos információkat nyújtanak a végzős általános iskolásoknak a továbbtanuláshoz, a szakmaválasztáshoz. 
2018.11.09. 10:34 |

Székesfehérváron november 9-én, pénteken és november 10-én, szombaton várják az érdeklődő fiatalokat, szüleiket és tanáraikat.

A Fejér Megyei Kormányhivatal és jogelőd intézményei már 19. alkalommal rendezik meg az „ÁLLJ PÁLYÁRA!” kiállítást Székesfehérváron és Dunaújvárosban. A megyeszékhelyen közel 100 kiállító mutatja be képzési kínálatát pénteken és szombaton. A cél, hogy a megye egyik leghatékonyabb seregszemléjén megszólítsák a pályát választó, pályakezdő fiatalokat, gyakorlatorientált tanácsokkal lássák el őket, és irányt mutassanak életük egyik legfontosabb választásához.

Az eseményen az érdeklődők átfogó ismereteket szerezhetnek az egyes szakmákról. Elsősorban a megyében működő szakközép- és szakiskolákról, a felsőfokú oktatási intézményekről, az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint a hazai képzési és általános munkavállalási lehetőségekről is.

Székesfehérvár nemcsak a magyar gazdaság, hanem a közép-európai gazdaság egyik meghatározó központja. Ez a tény önmagában is indokolja, hogy miért kiemelten fontos ezzel a kérdéskörrel foglalkozni, Pontosan ismerjük a munkaerőpiaci helyzetet, ezért talán soha nem volt aktuálisabb ez a kérdés, mint manapság és ami még aktuálisabbá teszi, az a fajta változás, ami a munkaerőpiacon világszerte bekövetkezik. Ezt a változást úgy lehetne összefoglalni, hogy nem is pontosan ismerjük és tudjuk, hogy a digitális korszak, a robottechnológia megjelenése mit fog jelenteni a munkaerőpiac számára a következő években, évtizedekben.” - hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András.

Van feladata és felelőssége ebben természetesen a szülőknek, az intézményrendszernek, államnak, önkormányzatnak, de a fiataloknak is, mégpedig az, hogy megértsék azt, hogy az a tudás, amelyet ma megszerezhetnek, biztonságot ad ahhoz, hogy megválaszthassák azt a hivatást, amiben szeretnének dolgozni. Ez nemcsak a munkájukat, a családjuk megélhetését, hanem az ő életüket is meg fogja határozni, hiszen pontosan tudjuk, hogy ha valaki azt a hivatást választja, amelyben majd szeret dolgozni, akkor a munka a része tud lenni az egyéni élet teljességének. Ehhez azonban jól kell tudni dönteni.” - tette hozzá Fehérvár polgármestere.

A mi felelősségünk, hogy a ma fiataljait felkészítsük egy olyan digitális világra, amit ők nem úszhatnak meg, nemcsak a munkahelyük, hivatásuk megválasztása, hanem az életük vonatkozásában sem, hiszen át fogja szőni az életüket ez a technológia.

Nem a jövő technológiájáról beszélünk, ez itt van ma már Székesfehérváron, ipari parkjaink, ipari üzemeink jelenleg is több ezer robottal dolgoznak, amelyek mellé szakemberek kellenek.” - zárta gondolatait Dr. Cser-Palkovics András.

Az Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft huszonhat esztendeje vesz részt a munkaerőpiacon, a pénzügyminiszter gyakorolja a szervezet tulajdonosi felügyeletét. Nagyon sok képzésben, pályázatokon veszünk részt, ezeknek köszönhetően jelentős tapasztalattal rendelkezünk. A sokadik ipari forradalom közepette, nagy felelősség döntést hozni a jövőt illetően.” - emelte ki Dr. Karakó László, az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A pályaválasztás gyakorlatilag a felnőtté válás első lépcsőfoka, ennek megfelelő jelentőséget, súlyt kell hogy adjunk ennek a döntési szituációnak. A pályaválasztás ugyanakkor lehetőség is, arra, hogy az egyén, a diák továbbfejlődjön. Ebben minden segítséget meg kell, hogy adjunk nekik.” - hangsúlyozta Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A pályaválasztási kiállításra a Seregélyesi út 123. szám alatt november 9-én, pénteken 16.00 óráig, míg november 10-én, szombaton 9 és 12 óra között látogathatnak ki az érdeklődők.

Az „Állj pályára” szakmai kiállításra Székesfehérvárra érkezett a „Szakmavilág” roadshow kamion. A pályaválasztás előtt álló diákok a virtuális térben VR szemüveg segítségével próbálhatják ki az építőipari, az autóipari, a vendéglátó-ipari és a kreatív szakmákat. A pályaválasztási kiállításon a közel 100 standon az érdeklődők átfogó ismereteket szerezhetnek az egyes szakmákról. Elsősorban a megyében működő szakközép- és szakiskolákról, a felsőfokú oktatási intézményekről, az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint a hazai képzési és általános munkavállalási lehetőségekről is. A kiállítást a diákok által összeállított színvonalas kulturális programok kísérik.

Az eseményen közreműködött a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és EGYMI énekkara, Kneifel Imre, karnagy vezetésével és az Arany Dobverő-díjas 21 Gramm Akusztik zenekar is.

Közélet

 1. November 19-én kezdődik a Szent Erzsébet napi adománygyűjtés az Öreghegyen

  Idén novemberben már hetedik alkalommal szervez adomány-gyűjtést az Öreghegyi Közösségi Ház a nehéz körülmények között élő emberek megsegítésére. Játékokat, felnőtt- és gyermekruhákat, cipőket, ágyneműket, lakástextileket, háztartási gépeket, kisebb bútorokat, könyveket és játékokat és tartós élelmiszereket gyűjtenek.

  2018.11.14.
 2. Egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki országszerte - Fehérváron mutatták be a programot

  Az „Egynapos sebészeti fejlesztésekről Székesfehérváron” című szakmai konferenciához kapcsolódva sajtótájékoztatón mutatták be szerdán, Fehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „Aktív fekvőbeteg-ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” elnevezésű programját, amelynek keretében egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki országszerte18 fekvőbeteg-ellátó intézmény 20 helyszínén. 

  2018.11.14.
 3. In memoriam Takács László (1927-2018)

  Székesfehérvár Önkormányzata, a gyászoló családdal közösen, szomorú szívvel adja hírül, hogy november 13-án, kedden reggel 91 éves korában elhunyt Takács László, városunk egykori alpolgármestere. 

  2018.11.14.
 4. A Családok éve jegyében kerül sor az idei Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napokra

  Öt napot és öt tematikus nagyrendezvényt ölel fel az idei Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok november 19-e és november 23-a között. Külön napot szentelnek majd a gyermekeknek, a nevelőszülőknek, a szakmának, a támogatóknak, a rendezvénysorozat pedig nyílt nappal zárul a megyei gyermekvédelmi intézményekben.

  2018.11.13.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek