Állampolgársági esküt tett hétfőn reggel Stopira

Cser-Palkovics András polgármester előtt tette le hétfőn reggel a Városházán az állampolgársági esküt Ianique dos Santos Tavares, a MOL Fehérvár FC labdarúgója. Stopira még hónapokkal ezelőtt nyújtott nyújtott be kérelmet a magyar állampolgárságért, a FIFA szabályai értelmében azonban nem öltheti magára a címeres mezt, azonban mától eggyel kevesbb légióst számlál majd a Fehérvár.
2019.12.09. 10:19 |

A MOL Fehérvár FC Zöld-foki szigeteki játékosa Portugáliában, a Santa Clara csapatánál kezdte karrierjét, majd két idényt követően 2010 nyarán a spanyol Deportivo La Corunához került, ahol a második csapatban lépett pályára. A Vidihez pedig már a Feirensétől érkezett és 2012 nyarán már kimagasló félszezont produkált, játékával hamar közönségkedvenc lett. Elsősorban az Európa Liga selejtezőiben számított rá a csapat akkori vezetőedzője, Paulo Sousa, és Stopira több nagynevű ellenféllel szemben is emlékezetes játékkal hálálta meg a bizalmat: két arany és négy ezüst a bajnoki mérlege, 181 meccsen lépett a pályára piros-kékben. 2018 nyarán és őszén előbb kiharcolta a Vidivel az Európa Liga-csoportkört, majd végig is játszotta, Thessalonikiben a PAOK ellen emlékezetes fejesgólt is szerzett.

A honosított játékost Szent István városában, magyar állampolgárként először a polgármester köszöntötte: „Megtisztelve érzem magamat, hogy újra a nemzet történelmi fővárosában, a Városházán kerülhet sor városunk egyik kiemelkedő játékosának honosítására. Stopira a városnak és a Vidi szurkolóinak a település határain túl is rendkívül sok örömöt okozott. Büszkék vagyunk rá, hogy mától kezdve közösségünknek állampolgárként is tagja. További sok sikert kívánok a sporteredményekhez, remélem még sok éven át fog itt Székesfehérváron a Vidi, és ezzel a magyar labdarúgás fellendítésében is oroszlánrészt vállalni.” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

"Nincsenek szavak, amikkel igazán le lehetne írni az érzést, ami most bennem van. Igazán különleges nap ez az életem, fantasztikus érzés, hogy mától magyar állampolgárnak mondhatom magamat. Igazán örülök, hogy megoszthattam a ceremónia pillanatait a csapattársaimmal és klub dolgozóival: köszönöm, hogy a MOL Fehérvár mellett mindig számíthattam a városra is az elmúlt hét évben. Számos jó emlék köt már Székesfehérvárhoz, de talán a legjobbak mégis azok voltak, amikor a bajnoki címeinket ünnepelhettük a szurkolóinkkal a Belvárosban. Eskümhöz híven ezentúl is azon fogok dolgozni, hogy öregbítsem a klub, a város és a magyar futball hírnevét.” – nyilatkozta a ceremónia után Stopira, aki az elmúlt hét évben 181-szer öltötte magára a piros-kék mezt.

Bár Stopira hivatalos értelemben véve magyar állampolgár lett, a FIFA szabályai szerint honosítása ellenére sem öltheti majd magára a címeres mezt, a Vidi csapata azonban, a játékos állampolgári esküje után eggyel kevesebb idegenlégióst számlál majd.

Közélet

 1. Légfertőtlenítő berendezéseket vásárol a kórház az Arconic támogatásával

  Idén már második alkalommal adományoz az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. az Arconic Alapítványon keresztül mintegy 20 ezer dollárt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház részére. Az intézmény a COVID-19 ellátó osztályok légfertőtlenítésére alkalmas berendezéseket vásárol a támogatásból.

  2020.09.23.
 2. Véradás lesz a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban október 6-án

  Harmadik alkalommal lesz Civil Véradás a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban, Székesfehérváron. A biztonságos véradás érdekében arra kérik a jelentkezőket, hogy előzetesen regisztráljanak az október 6-i alkalomra. 

  2020.09.23.
 3. Demencia Információs Órák - szakemberek segítenek a családoknak jogi kérdésekben

  Szeptember 24-én, csütörtökön 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban újabb állomásához érkezik a DIÓ, azaz a Demencia Információs Órák a Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében. A téma ezúttal: jogi kérdések. A projekt alapüzenete: van segítség! Közvetlen célcsoportjai mindazok, akik otthonukban ápolnak demenciával élő családtagot.

  2020.09.23.
 4. Temetői séta a Városszépítő- és Védő Egyesülettel csütörtökön

  A Városszépítő- és Védő Egyesület szeptember 24, csütörtökön 16:30-kor rendhagyó történelemórára várja az érdeklődőket a Hosszú-temetőben. Poklosi Péter tanár úr, az egyesület elnöke az ott nyugvó neves személyiségek síremlékeivel és a temető művészi értékű alkotásaival ismerteti meg a résztvevőket. Az érdeklődőknek a Palotai úti Hosszú-temető kápolnájánál lesz a találkozó a programra.

  2020.09.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4