Államilag elismert sportakadémia lett az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia

A Városházán tartott sajtótájékoztatón jelentették be a hírt, miszerint államilag elismert sportakadémia lett az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia. Magyarország kormánya két évvel ezelőtt döntött egy olyan sportakadémiai rendszer létrehozásáról, amely elősegíti a minőségi utánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást.
2021.09.09. 16:03 |

„Fehérváriként büszkék lehetünk arra, hogy az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia megkapta a Nemzeti Akadémia státuszt, amellyel remélhetőleg továbbra is a magyar hoki bölcsője lesz.” - hangsúlyozta a csütörtöki sajtótájékoztatón Vargha Tamás. Az országgyűlési képviselő szólt arról is, hogy természetesen a finanszírozásban is kell egy biztos láb, amelynek biztosításán közösen dolgoznak a kormánnyal, a várossal és minden támogatóval.

Az eseményen, amelyen jelen volt Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Fekti István, az Akadémia ügyvezető igazgatója és Kovács Csaba szakmai igazgató, szó volt az akadémiai rendszer átalakulásáról, a szakmai tervekről, valamint bemutatkozott Stephan Lundth és Bartalis Balázs is, akik edzőként csatlakoztak a Nemzeti Akadémia stábjához.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András fontos állomásnak nevezte a fehérvári jégkorong életében a mostani döntést. A fehérvári közösség mindig megelőzte saját korát, mindig kellett egy cél, amit meg lehet valósítani. „A mostani állami döntés egy nagyon helyes döntés, nem csupán a mi akadémiánknak, hanem a magyar jégkorongnak is. Ha Székesfehérvárról beszélünk, azt gondolom, nem volt kérdés, hogy nemzeti címet kap az akadémia, hiszen rengeteg idő és fáradtságos munka áll e teljesítmény mögött.”

Mint ismert, Magyarország kormánya két évvel ezelőtt döntött egy olyan sportakadémiai rendszer létrehozásáról, amely elősegíti a minőségi utánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, a sportszakmai felkészítést és a versenyeztetést. A tavalyi évben, a rendelet módosításával megteremtette a lehetőséget a jégkorongban is arra, hogy legfeljebb 8 államilag elismert sportakadémiát jelöljenek ki. A Magyar Jégkorong Szövetség közreműködőként vett részt, majd a sportági viszonyokat, a helyi működési értékeket, illetve a régiós egyensúlyt figyelembe véve, a pályázati anyagok értékelését, a részletes auditálást, illetve a hatástanulmányok elkészítését követően az a döntés született a program irányítói részéről, hogy négy utánpótlásműhely nyerheti el az állami sportakadémiai címet - ezek között szerepelt az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia. Az ügyvezető igazgató, Fekti István szerint ez a cím az elmúlt 11 év munkájának is szól, illetve az 1977 óta íródó székesfehérvári hoki történelmének is. „Állunk elébe a kihívásoknak!” - fogalmazott.

A magyar és a székesfehérvári jégkorong az elmúlt időszakban nagyot fejlődött. Éppen ezért nekünk is most egy újabb szintet kell lépnünk, mondta Kovács Csaba szakmai igazgató, aki bemutatta Stephan Lundth-t, aki a jövőben mentoredzőként tevékenykedik majd az ifj. Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémián. A svéd szakember hatalmas tapasztalattal bír, háromszor is megnyerte edzőként a világ egyik legjobb bajnokságát, az Svéd Hoki Ligát. 2005-ben Svédország legjobb edzőjének is megválasztották. Jól ismeri a magyar jégkorongot és az utánpótlásképzésben is nagy tapasztalattal bír. Az Akadémiának sikerült megegyezni továbbá Bartalis Balázzsal is, aki innentől a fiatalok egyéni képzéséért felel majd.

Sport

 1. Fejesgól döntött, elvesztette bajnoki veretlenségét a Vidi a rangadón

  Először találkozott a szezonban a Mol Fehérvár és a Ferencváros. A csúcsrangadó első félideje kevés helyzetet hozott, gólt pedig egyet sem. A másodikban mindkét kapusnak akadt nagy védése, végül egy szöglet utáni fejessel a Fradi szerezte meg a három pontot.Mol Fehérvár - Ferencváros 0-1

  2021.09.22.
 2. Irányítója nélkül, hosszabbításban nyert az Alba a Paks ellen a kosárnyitányon

  Jonathan Stark a rajt előtt térdsérülést szenvedett, így amerikai irányítóját nélkülözve játszott a Pakssal Szekszárdon az Alba Fehérvár. Rendkívül izgalmas meccsen, hosszabbításban nyert a tizenhat triplát dobó Alba, mindkét csapat száz pont fölött termelt.Atomerőmű SE - Alba Fehérvár 104-106

  2021.09.22.
 3. Helytállt a Győr ellen, csak öttel kapott ki az Alba Fehérvár KC

  Két vereség után fogadta a topfavorit Audi ETO KC-t a fehérvári női kézilabdacsapat a bajnokságban. Boris Dvorsek tanítványai nem játszottak megilletődve, sokáig vezettek is és csak az első félidő végén kerültek nagyobb hétrányba. A másodikat pedig lehozták döntetlenre, így remekül helytálltak a klasszis ellenféllel szemben.Alba FKC - Audi ETO KC Győr 25-30

  2021.09.22.
 4. Fehérvár Sportkönyve – bemutatták Vakler Lajos városi legendákról írt új kötetét

  Városi sportlegendák, sportvezetők életútját tárja az olvasók elé a Fehérvár Sportkönyve című könyv, melyet a Városháza Dísztermében mutattak be kedden. Vakler Lajos szerző a Fehérvéri beszélgetések című televíziós műsorból vette a forrást új, tematikus kötetének elkészítéséhez.

  2021.09.21.
Nyitott tornatermek

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak