Alba Bástya Központ - jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény

Zajlanak a felújítási munkálatok az Irányi Dániel utca 4. számú épületben, ahol innovatív, összevont szociális szolgáltató központot alakítanak ki jövő áprilisra. Itt kap helyet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, amely jelenleg 16 telephelyen látja el feladatait városszerte. A több mint 500 millió forintos, uniós finanszírozású beruházásból létrejövő új intézmény Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ néven fog működni. 
2020.02.05. 13:10 |

A társadalmi összetartozás erősítése érdekében a fejlesztés célja a helyi szinten elérhető, megfizethető, fenntartható és magas színvonalú önkormányzati közszolgáltatások biztosítása a szociális alapszolgáltatás területén, megteremtve a szolgáltatásnyújtás megfelelő infrastrukturális feltételeit. A helyi szintű humán közszolgáltatások megújítása hozzájárul a lakosság foglalkoztathatóságának javításához, az életkörülményekben rejlő területi különbségek mérsékléséhez, illetve a társadalmi összetartozás erősítéséhez.

Az építkezést sajtónyilvános bejáráson nézte meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, Tisztl Henrik intézményvezető és Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője.

Korábban a Kodolányi János Főiskola használta az Irányi Dániel utca 4. számú, utcafronti épületet, amely hosszú évek óta üresen és kihasználatlanul állt. Az önkormányzati tulajdonú ingatlan mostani fejlesztésének eredményeként a szociális ellátások – elsősorban a magasabb szükségletű célcsoport ellátásának – minősége jelentősen javul. A már működő szolgáltatások a város számos pontján található irodákból, helyiségekből egy összevont intézménybe kerülnek, egyedül a Sütő utca 12. szám alatti központi iroda marad a helyén. Létszámbővítésre is lesz lehetőség, a jelenleg 74 fős dolgozói létszám 80 fölé emelkedik az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban.

„A Család- és Gyermekjóléti Központunk, amely nagyon fontos tevékenységet végez, méltó helyre fog kerülni. Hosszú előkészítés után kezdődhetett el a munka, melyet európai uniós forrásból, a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében tudunk megvalósítani. Ez nem csak az épület felújítását, előadóterem kialakítását, hanem eszközpark és gépjárművek beszerzését is jelenti. Külön öröm, hogy a közbeszerzési eljárást egy székesfehérvári cég, az SHS Építő Kft. nyerte el.” – fogalmazott a projektnyitó rendezvényen dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Tisztl Henrik, a központ vezetője arról beszélt, hogy az egy helyen történő működés szakmai és minőségbiztosítási szempontból is nagy és pozitív előrelépést fog jelenteni. Az új épület lehetőséget ad arra, hogy az észlelő- és jelzőrendszeri koordinatív munkát még jobban megerősítsék, szakembereket hívjanak meg előadóként, támogató környezetet alakítsanak ki az egyszemélyes elbeszélgetésekre, a közösségi, csoportszintű és családi konzultációkra. Jelentősen megkönnyíti majd a szakmai munkát, hogy a társintézmények – a Gyámhivatal, a Munkaügyi Központ és a Kríziskezelő Központ – a közelben vannak.

Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az épületet szerkezetkész állapotig szétbontják, majd teljesen megújítják műszaki és energetikai szempontból is. Lesz új villamos- és fűtésrendszer, tetőszerkezet, a pinceszint vizesedése azonban komoly kihívást jelent műszaki szempontból. Az épületet teljes egészében akadálymentesítik.

Az Alba Bástya Központ részére az ügyféltér és a hozzá kapcsolódó helyiségek kialakítása a földszinten történik, ügyfélforgalom csak itt lesz. Az emeleten a Központot kiszolgáló igazgatási, üzemeltetési funkciókat ellátó személyzet kerül elhelyezésre, valamint a szakmai munkát végzők is az emeleti „office” részlegben fognak dolgozni.

Az épületben a terepszintről indulva, félemelet magasságig emelkedve található egy kb. 100 fős nagy előadóterem, mely a fejlesztés után is megtartja funkcióját, biztosítva ezzel a havi rendszerességgel megtartandó kisebb-nagyobb konferenciák, előadások, járási értekezletek, jelzőrendszeri szakmaközi megbeszélések, megyei módszertani fórumok, éves gyermekvédelmi tanácskozások helyszínét.

Az épület felújításán túl új eszközök, a bútorok jelentős része (pl. terek otthonos berendezése, irodai bútorok), berendezési, felszerelési tárgyak, IKT eszközök (pl. asztali számítógépek, laptopok, projektor) beszerzését; a külső terekhez kapcsolódó új tárgyi eszközök (játszóeszközök) beszerzését; valamint új járművek beszerzését kívánják megoldani.

A projekt keretében kettő gépjárművet szereztek be, melyeket az Alba Bástya Központ már múlt évben használatba vett és az idei évben hat darab kerékpárt is vásárolnak. A projekt a tervek szerint 2021. április 30-ig fejeződik be.

Városfejlesztés

 1. Megjelent a közbeszerzése az uszodabővítés tervezésének

  Egy 10 pályás úszómedence is épülhet egy 150 főt befogadó lelátóval együtt a Csitáry G. Emil Uszoda bővítésének keretében, melyhez jelenleg a tervezőt keresik - derül ki a megjelent közbeszerzési tájékoztatóból. 

  2020.02.17.
 2. A Kodály homlokzatfelújításának költségét is tartalmazza a költségvetés tervezete

  Február 14-én pénteken dönthetnek az önkormányzati képviselők a város idei büdzséjéről, mely a 67.4 milliárdos főösszegből az intézményekre 14,16 milliárd forintot tartalmaz. Bár az általános iskolák nem önkormányzati fenntartásúak Székesfehérvár mégis fontosnak tartja, ezen intézményeket is, így többek között a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium homlokzatfelújítását is tartalmazza a büdzsé tervezete. 

  2020.02.12.
 3. A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása

  Kezdődik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épületének felújítása, amit a város Önkormányzata 600 millió forinttal támogat. A jövő héten kezdődő bruttó 235 millió forintos beruházással elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újul meg.

  2020.02.07.
 4. Kezdődik a Szent István Király Múzeum Rendház épületének felújítása

  Hamarosan befejeződik a Szent István Király Múzeum Rendházépületéből a leletanyag és dokumentáció elköltöztetése. Ezt követően indulhat a teljes felújítás, amely az Árpád-ház program keretében valósul meg Székesfehérváron. A kormányzati támogatással létrejövő modern múzeumi tér elsőként a „Királyok és szentek - az Árpádok kora” című kiállításnak ad majd otthont 2022-ben.

  2020.02.03.
 1. Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornacsarnokának felújítása

  Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornatermének felújítása, amelynek keretében a több mint 50 millió forintos állami támogatásból 221,6 négyzetméter nyílászárót cseréltek ki, valamint akadálymentes mosdót alakítottak ki. A tornaterem az Alba Fehérvár Kosárlabda Akadémia egyik utánpótlás bázisául is szolgál.

  2020.01.23.
 2. Négy új, ingyenes e-töltőt adott át Székesfehérváron az ALDI

  Két új helyen is ingyenes töltési lehetőség várja az e-autósokat Székesfehérváron: az ALDI Jancsár közben és a Szent Flórián körúton található üzletének parkolóiban összesen négy AC töltőpontjának segítségével tölthetők fel az elektromos- és plug-in hybrid autók akkumulátorai.

  2019.12.17.
 3. További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás

  A fehérvári középiskolai campus kialakítására további 8 milliárd 375 millió forintot hagyott jóvá a kormány, a Modern Városok Program keretében. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van és várhatóan a jövő év első hónapjaiban lezárulhat. A beruházás a tanév végével kezdődhet.

  2019.12.10.
 4. Városszerte folyamatosan kerülnek ki a kerékpártámaszok

  Az 1000 kerékpártámasz program keretében a Városgondnokság tél végéig 438 biciklitárolót helyez ki Fehérvár különböző pontjain. A több mint 15 millió forintból megvalósuló munkát az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. Szombaton délelőtt a Zichy ligetbe frissen kihelyezett biciklitámaszok mellett a város polgármestere ismertette a program jelenlegi állását.

  2019.12.07.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek