Alba Bástya Központ - jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény

Zajlanak a felújítási munkálatok az Irányi Dániel utca 4. számú épületben, ahol innovatív, összevont szociális szolgáltató központot alakítanak ki jövő áprilisra. Itt kap helyet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, amely jelenleg 16 telephelyen látja el feladatait városszerte. A több mint 500 millió forintos, uniós finanszírozású beruházásból létrejövő új intézmény Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ néven fog működni. 
2020.02.05. 13:10 |

A társadalmi összetartozás erősítése érdekében a fejlesztés célja a helyi szinten elérhető, megfizethető, fenntartható és magas színvonalú önkormányzati közszolgáltatások biztosítása a szociális alapszolgáltatás területén, megteremtve a szolgáltatásnyújtás megfelelő infrastrukturális feltételeit. A helyi szintű humán közszolgáltatások megújítása hozzájárul a lakosság foglalkoztathatóságának javításához, az életkörülményekben rejlő területi különbségek mérsékléséhez, illetve a társadalmi összetartozás erősítéséhez.

Az építkezést sajtónyilvános bejáráson nézte meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, Tisztl Henrik intézményvezető és Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője.

Korábban a Kodolányi János Főiskola használta az Irányi Dániel utca 4. számú, utcafronti épületet, amely hosszú évek óta üresen és kihasználatlanul állt. Az önkormányzati tulajdonú ingatlan mostani fejlesztésének eredményeként a szociális ellátások – elsősorban a magasabb szükségletű célcsoport ellátásának – minősége jelentősen javul. A már működő szolgáltatások a város számos pontján található irodákból, helyiségekből egy összevont intézménybe kerülnek, egyedül a Sütő utca 12. szám alatti központi iroda marad a helyén. Létszámbővítésre is lesz lehetőség, a jelenleg 74 fős dolgozói létszám 80 fölé emelkedik az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban.

„A Család- és Gyermekjóléti Központunk, amely nagyon fontos tevékenységet végez, méltó helyre fog kerülni. Hosszú előkészítés után kezdődhetett el a munka, melyet európai uniós forrásból, a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében tudunk megvalósítani. Ez nem csak az épület felújítását, előadóterem kialakítását, hanem eszközpark és gépjárművek beszerzését is jelenti. Külön öröm, hogy a közbeszerzési eljárást egy székesfehérvári cég, az SHS Építő Kft. nyerte el.” – fogalmazott a projektnyitó rendezvényen dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Tisztl Henrik, a központ vezetője arról beszélt, hogy az egy helyen történő működés szakmai és minőségbiztosítási szempontból is nagy és pozitív előrelépést fog jelenteni. Az új épület lehetőséget ad arra, hogy az észlelő- és jelzőrendszeri koordinatív munkát még jobban megerősítsék, szakembereket hívjanak meg előadóként, támogató környezetet alakítsanak ki az egyszemélyes elbeszélgetésekre, a közösségi, csoportszintű és családi konzultációkra. Jelentősen megkönnyíti majd a szakmai munkát, hogy a társintézmények – a Gyámhivatal, a Munkaügyi Központ és a Kríziskezelő Központ – a közelben vannak.

Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az épületet szerkezetkész állapotig szétbontják, majd teljesen megújítják műszaki és energetikai szempontból is. Lesz új villamos- és fűtésrendszer, tetőszerkezet, a pinceszint vizesedése azonban komoly kihívást jelent műszaki szempontból. Az épületet teljes egészében akadálymentesítik.

Az Alba Bástya Központ részére az ügyféltér és a hozzá kapcsolódó helyiségek kialakítása a földszinten történik, ügyfélforgalom csak itt lesz. Az emeleten a Központot kiszolgáló igazgatási, üzemeltetési funkciókat ellátó személyzet kerül elhelyezésre, valamint a szakmai munkát végzők is az emeleti „office” részlegben fognak dolgozni.

Az épületben a terepszintről indulva, félemelet magasságig emelkedve található egy kb. 100 fős nagy előadóterem, mely a fejlesztés után is megtartja funkcióját, biztosítva ezzel a havi rendszerességgel megtartandó kisebb-nagyobb konferenciák, előadások, járási értekezletek, jelzőrendszeri szakmaközi megbeszélések, megyei módszertani fórumok, éves gyermekvédelmi tanácskozások helyszínét.

Az épület felújításán túl új eszközök, a bútorok jelentős része (pl. terek otthonos berendezése, irodai bútorok), berendezési, felszerelési tárgyak, IKT eszközök (pl. asztali számítógépek, laptopok, projektor) beszerzését; a külső terekhez kapcsolódó új tárgyi eszközök (játszóeszközök) beszerzését; valamint új járművek beszerzését kívánják megoldani.

A projekt keretében kettő gépjárművet szereztek be, melyeket az Alba Bástya Központ már múlt évben használatba vett és az idei évben hat darab kerékpárt is vásárolnak. A projekt a tervek szerint 2021. április 30-ig fejeződik be.

Városfejlesztés

 1. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 2. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.
 3. Elindult az Auchan körforgalom terveinek engedélyeztetése

  "Elkészültek az Auchan körforgalom átépítésének tervei, elindult az engedélyeztetésük!" - számolt be Facebook oldalán Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott a kormány hatékony intézkedéséért a beruházás kapcsán. Az állami beruházás keretében, központi forrásból megvalósuló beruházás során az Auchannál körgeometriájú, jelzőlámpás irányítású csomópontot alakítanak ki.

  2020.03.25.
 4. Ültetik már az erdőt a Palotavárosi tavak mögött

  Március elején a területrendezéssel és a földmunkákkal kezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is elkezdődött a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd.

  2020.03.25.
 1. Új, 60 férőhelyes bölcsőde épül Maroshegyen, az Úrhidai úton

  Maroshegyen közel 60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde épül, a fejlesztéshez 1.15 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós pályázati forrást kapott Székesfehérvár. Az új bölcsőde 2022. december 31-ig megépül és a mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.

  2020.03.12.
 2. Elkezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött

  A területrendezéssel és a földmunkákkal megkezdődött az erdőtelepítés folyamata a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat - tölgyféléket, szilfákat, kőriseket - telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is kezdődik a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd. Most mintegy 25 ezer csemete ültetése történik meg, a teljes program azonban mintegy 120 ezer fa telepítését tartalmazza.

  2020.03.09.
 3. Engedélyezési fázisban az Auchan körforgalom tervei

  A 25. Közutas Napon elhangzott előadásában Bokker István, a Bokút Terv Kft. ügyvezetője az Auchan körforgalom kapacitásnövelő lehetőségeit mutatta be az elkészült terveken és beszámolt arról a friss hírről is, hogy a tervek eljutottak abba a fázisba, hogy jövő héten az építési engedélyezési eljárást is megindíthatják.

  2020.02.29.
 4. Több mint 1.1 milliárd forintot kapott a város az új maroshegyi bölcsőde építésére

  A Maroshegyen egy 50-60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde építésére nyújtott be még tavaly ősszel pályázatot Székesfehérvár, melyhez 1.15 milliárd forintnyi pályázati forrást kapott - adta hírül közösségi oldalán Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András.

  2020.02.28.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19