Advent első hétvégéjére ünnepi fényekbe öltözött Székesfehérvár

Székesfehérvár ünnepváró hagyományainak fontos részei az adventi hétvégék a Belvárosban. Idén a járványhelyzet miatt sajnos a megszokott programok kimaradnak, de amit lehet – igazodva a rendkívüli körülményekhez -, megtartanak. Szombaton késő délután a Városház tér és a fehérváriak közös karácsonyfáján felgyúltak az ünnepi fények.
2020.11.28. 20:42 |

A Városháza erkélyén dr. Cser-Palkovics András polgármester és Balla Dávid, a Szóval győzni! kommunikációs bajnokság idei győztese nyomták meg a gombot, a téren sétálók pedig jól hallhatóan fejezték ki tetszésüket, ahogy minden „fénybe öltözött”.

A város polgármestere kiemelte, hogy egy nehéz esztendő ér lassan véget, amelyben a körülmények okán az ünnepi felkészülés is még bensőségesebb tud lenni. „Nagyon nagy szükség van erre a megnyugtató és békés időszakra. Nem tudunk idén mindent úgy csinálni, ahogy azt korábban megszoktuk, de mi magunk igazán széppé tehetjük ezt az adventet – akár egy belvárosi sétával. Ebben a gyönyörű környezetben, ami a fényekkel most is megmutatja, miért szeretjük ezt a várost mindenkor. Egy nagyon szép időszakot kezdhettünk el közösen, érzelmekben és mosolyokban gazdag karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek advent heteire!”

A Szóval győzni! idei megrendezését is befolyásolta a koronavírus-járvány. Ám amikor több halasztás után, novemberben sor került a döntőre és Balla Dávid első helyezett lett, akkor még senki nem gondolta, hogy nem az adventi színpadon, egy ünnepváró műsor keretében kerül sor a díszvilágítás felkapcsolására. Éppen az idei ünnep rendhagyó voltát emelte ki a kommunikációs bajnokság győztese is: „Sajnos az idei évben nem lehetnek majd velünk a barátaink, a rokonok köre, de szűk családunkkal közösen ugyanúgy megtarthatjuk ennek az ünnepnek a valódi szépségeit. A karácsony továbbra is a szeretet ünnepe marad! Itt, a városban sétálni, csodálni a gyönyörű fényeket pedig igazi közösségi élményt adhat számukra.”

Az idei esztendőben közös adventi koszorú sincs a téren, de a Városháza erkélyén kint van négy óriási adventi gyertya. Ezekből az elsőnek a fénye is felgyúlt szombaton, jelezve, hogy elkezdődött a fehérváriak közös ünnepváró időszaka.

Vasárnap 17 órától online adventi gyertyagyújtás lesz amelyet a Fehérvár Televízióban és a városi honlapon a www.szekesfehervar.hu/elo lehet figyelemmel kísérni. December elsejétől pedig a város Facebook-oldalán nyílik majd meg minden nap 19 órakor az adventi kalendárium egy-egy ablaka egy kedves produkcióval, míg a Fehérvári Programszervező Kft. közösségi oldalán s korábbi esztendők adventi produkcióiból láthatnak válogatást az ünnepváró napokban.

Fehérvári színes

 1. A Loveinfo-t is fejlesztette a Széna Egyesület az Arconic támogatásával

  A 25 éves SZÉNA Egyesület - az Arconic Foundation támogatásának köszönhetően – sikeres mentális egészségprojektet valósított meg székesfehérvári általános- és középiskolákban. Céljuk volt a LoveInfo program fejlesztése, mely a fiataloknak szexuális nevelést, drogprevenciót egyaránt szolgáló, mobil applikáció, ami iOS-en és Androidon is elérhető app. A LoveInfo program webes felülete is elérhetővé vált a www.loveinfo.hu címen. 

  2021.01.27.
 2. Közterületi ültetésre is felajánlhatják a gyökeres fenyőket

  A Városgondnokság arra kéri azokat, akik gyökeres fenyőfát díszítettek fel karácsonykor és azt nem tudják vagy nem akarják elültetni saját kertjükben, hogy felajánlhatják azt közterületi kiültetésre. A felajánló lakók a parkfenntartási csoporttal tudnak egyeztetni a fenyőfáról. A tervek szerint az amúgy is örökzöldes beültetéssel rendelkező Budai - Lövölde háromszögbe ültetnék a fákat.

  2021.01.27.
 3. Mert játszani mindenki szeret - podcast a MintaKINCStár játékfejlesztőjével

  A kisgyermekek a játékon keresztül tanulnak, a játék segíti őket készségeik fejlesztésében. Míg ők azt gondolják, hogy „csak” játszanak, fejlődik a türelmük, kitartásuk, a gondolkodásuk, a kudarctűrő és együttműködési készségük is. A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

  2021.01.27.
 4. Kihirdették a Tollpihe Meseíró Pályázat eredményeit

  Rendhagyó módon, online formában hirdették ki idén a Tollpihe Meseíró Pályázat eredményeit. A versenyre 34 fantáziadús írásművet küldtek be a Fejér megyei általános iskolások. A zsűri tagjai a pályázatot meghirdető Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Facebook oldalán értékelték az alkotók munkáit.

  2021.01.25.
 1. Mi alapján válasszunk elektromos autót?

  Megszületett az elhatározás, hogy környezettudatosabb közlekedési módon autózzon, de hogyan tovább? Az elektromos autók már szinte minden igény kielégítésére alkalmasak, ezért először tisztában kell lenni a saját elvárásainkkal. Székesfehérváron már évek óta egyre több elektromos autót használ az önkormányzat és a városi cégek is.

  2021.01.23.
 2. Iskola-előkészítő foglalkozás lesz február 3-án a Szent Imre Általános Iskolában

  A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szeretettel hívja és várja az iskolába készülő nagycsoportos óvodások szüleit - a vírushelyzet miatt korlátozottabb lehetőségek között - február 3-án.

  2021.01.23.
 3. A Fehérvár Hero nyerte ’Az Év Applikációja különdíjat’

  A városi felkérésre az Absurd Reklámügynökség által fejlesztett Fehérvár Hero applikációja 'Az Év Applikációja különdíjat' nyerte el. Az Év honlapja pályázatán ’A Közösség’ kategóriában elnyert oklevelét az országos roadshow keretében adták át. A tavaly októberben elindított applikáció különböző, Székesfehérvárral kapcsolatos feladatok teljesítésére hívta a játékos kedvűeket, ezzel is erősítve a helyi közösséget.

  2021.01.22.
 4. A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza vágott vincevesszőt

  A vincevessző ünnepén Csóbor Balázs a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza metszett szőlővesszőt, majd megvizsgálta a rügyek állapotát, hogy nem érte-e fagykár a szőlőt. Ugyancsak a rügyek alapján jósolt a várható termésről: megállapította, hogy a rügyek zöldek és átvészelték az elmúlt napok száraz fagyos időjárását. 

  2021.01.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár