Adó jellegű segítség és bérleti díj kedvezmények - a gazdasági konzultáció eredményei

A veszélyhelyzet kihirdetését követően gazdasági konzultációra hívta a fehérvári vállalkozásokat Székesfehérvár Önkormányzata, melyben együttgondolkodásra kérte a gazdasági szereplőket. A konzultáció eredményeiről Lehrner Zsolt alpolgármester számolt be a szeptember 25-i közgyűlésen.
2020.09.28. 16:37 |

Tájékoztatása szerint mintegy harminc kérés és észrevétel érkezett, melyek között voltak felajánlások, javaslatok és konkrét kérések is. Volt például egy fehérvári társtulajdonú kávépörkölő üzem ami például szemes kávét ajánlott fel a segítőknek, önkénteseknek, mely a Kossuth Zsuzsanna, a Frim Jakab, Kríziskezelő Központ, valamint az Alba Bástya intézményei között osztottak szét. Egy másik vállalkozás személygépkocsit, ajánlott fel vezetővel, ami a Humán Szolgáltató Intézetnél segített a gyors szállításban.

A javaslatok közül a legtöbb a tömegközlekedés, illetve a közösségi közlekedés területéről érkezett. Többen javasolták, hogy a helyi közlekedésben csuklós autóbuszok közlekedjenek elsősorban azért, hogy a távolságtartást be tudják tartani az utasok. Elektromos autóbuszok gyártásával kapcsolatban és érkezett észrevétel. Lehrner Zsolt alpolgármester ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Ikarus bázisán halad az elektromos autóbusz program is, amibe Fehérvár pilot szerepet fog vállalni az országban.

Kerékpárutak fejlesztésére is volt javaslat. A város a biciklis közlekedés fejlesztésének folytatásáról pont a legutóbbi közgyűlésen döntött, miszerint további 14 kilométer hosszan bővítik és kapcsolják össze a bicikliutakat a városban.

Nagyon széles volt a különböző anyagi segítségkérés a vállalkozásoktól. A bértámogatáson keresztül a bérleti díjak átvállalásáig sokrétűek voltak a kérések. A konzultáció célja többek között a gazdaság újraindítása, illetve a vállalkozások segítsége volt. Fehérvár alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az Önkormányzat egyébként összhangban és kiegészítve az állami intézkedéseket, generális megoldásokkal teremtette meg a kedvezmények, igénybevételek lehetőségét. Úgy, mint bérleti díjak mérséklése, elengedése, közterület használati díjak elengedése, és fizetési könnyítések, amikkel éltek is a vállalkozások.

A nem szociális célú helységek bérleti díjának csökkentésével, 24 vállalkozás élt eddig, ami 26,5 millió forintos támogatást jelent. Fizetési halasztást nem lakáscélú helységek bérleti díjára összesen 81 magánszemély és vállalkozás együttesen 9,3 millió forintértékben vett igénybe, illetve részesült támogatásban. A városi piacon és az iparcikk piacon a bérlőknek adott kedvezmény összességében 12,6 millió forint volt. A közterület használati díjkedvezményt 55 gazdasági társaság, elsősorban vendéglátóipari egységek kaptak, ami hétmillió forintnyi támogatást jelent.

Lehrner Zsolt alpolgármester kiemelte, hogy az Önkormányzat ezeket a döntéseket úgy hozta meg, hogy közben a várost is sújtotta a járvány miatt kialakult bevételkiesés, és számos más területen szükség volt azonnali önkormányzati intézkedések beavatkozására. Az önkormányzat az állammal összhangban különböző, elsősorban adó jellegű segítséget és jogszabály módosítást is hozott: ilyen például a vállalkozások helyi iparűzési adó bevallási és befizetési határidejét május 30. helyett szeptember 30-ára módosította. A helyi adó visszaigénylésre jogosult, illetve az adó visszaigénylésre jogosult, jogosultságot pedig május 30-ával meg is tehették a vállalkozások. Az adóelőleg kiegészítés jogintézménye megszüntetésre került, és adóelőleg mérséklési kérelemmel élhettek már ebben az évben is a vállalkozások.

A város alpolgármestere felhívta a vállalkozások figyelmét az RVA-nál igényelhető mikrohitel finanszírozás lehetőségére. Emellett kiemelte még az újonnan létrehozott, pont a válság idején létrehozott ötmilliárdos tőkealapot, amit azok a vállalkozások érhetnek el amelyek tőkehiánnyal, tőkeszegénységgel rendelkeznek vagy csökkent a tőkéjük.

Gazdaság

 1. Belváros parkolóház - ahol mindig van szabad parkolóhely

  Parkolóházban parkolni Székesfehérváron, egyáltalán nem luxus. Túl azon, hogy fedett és őrzött helyen, biztonságban tudhatjuk gépjárművünket, a szolgáltatásért nem feltétlenül kell többet fizetnünk, mintha az utcán, fizetős övezetben hagynánk autónkat. Ráadásul a parkolóhelyek kényelmesen megközelíthetők, a le- és felvezető útszakaszok sem meredekek, különösebb manőverezgetés nélkül is könnyedén be lehet parkolni.

  2020.10.07.
 2. Letette új fehérvári gyárának alapkövét a Howmet-Köfém Kft.

  Az új létesítménnyel a cég jelentősen megnöveli majd a préskovácsolt alumínium Alcoa Wheels kerekek gyártási kapacitását, amely a vállalat legkönnyebb nehéz tehergépjármű- és autóbusz-kereke. A 9,26 milliárd forint összértékű beruházáshoz a magyar állam 3,159 milliárd forintos készpénztámogatással járult hozzá.

  2020.10.05.
 3. Több mint egymilliárdos beruházással épült meg az Alba-Zöchling új raktárcsarnoka

  Az Alba-Zöchling új raktárcsarnokának átadó ünnepségére került sor pénteken a Vásárhelyi úti logisztikai bázison. Az 1 milliárd forintot meghaladó beruházással létrejött új, 6600 m2-es raktárban mintegy 8000 raklap fér el és fűthető résszel is rendelkezik. A rendszerváltáskor 7 munkatárssal induló cég ma az alvállalkozói kört is beleértve nagyjából 300 család megélhetését biztosítja Székesfehérváron és környékén.

  2020.10.02.
 4. Felavatták Móron Miklós Csabi és családja új pincéjét

  Ünnepélyes keretek között, a 2020. évi Móri Bornapok első estéjén, avatták fel Móron Miklós Csabi és családja új picéjét. A több mint 130 milliós beruházás keretében az Ezerjó utca 1-3. szám alatt modern pincerendszert alakított ki a Miklós család, megteremtve ezzel az összeköttetést a két pince alatt. Az eseményen részt vett Habsburg György főherceg, dr. Nagy István agrárminiszter, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere.

  2020.10.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1