A vidéki nagyvárosok fejlesztése a jövő! - megerősítette a miniszter 81-es fejlesztését

Az új, fehérvári közlekedési csomópont, Székesfehérvár negyedik autópálya-lehajtója, valamint a 13-as és a 81-es főút Komárom és Székesfehérvár közötti négysávos gyorsforgalmi út megépítése is szerepel a kormány útfelújtási programjában. – mondta dr. Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetsége ülésén tartott előadást a járvány gazdasági és társadalmi hatásairól.
2020.07.17. 07:09 |

A járvány és a gazdaságvédelem, a klímavédelem, a helyi adóbeszedés hatékonyságának javítása és a városi zöldítés, valamint az energetikai modernizáció témakörök szerepeltek a Megyei Jogú Városok Szövetségének első ülésnapján. A COVID-19 vírus okozta válsággal kapcsolatos védekezés egyes aspektusai - A járvány és gazdaságvédelem címmel tartott előadást dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Székesfehérváron, az MJVSZ ülésén.

Röviden összegezte a vírus megjelenése kapcsán hozott intézkedéseket: a gyors és megfelelő szintű beavatkozásoknak, a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt a járvány lassítása. Szólt a kutatási háttér felépítéséről, a kutatásfejlesztés struktúrájának gyors átalakításáról, az egészségipar új gyártási területeiről. Itt kiemelte, hogy az országban négy helyszínen kezdték meg a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek gyártását, amelyek tesztelése jelenleg is zajlik.

Az egészségügyi intézkedések mellett a Gazdaságvédelmi Akciótervben öt fő területet határoztak meg, amely területeken a meghozott intézkedések értéke meghaladja a 9200 milliárd forintot 2020-2022 között. „A magyar gazdaság elkezdett újra nagyobb fokozatba kapcsolni.” - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Dr. Palkovics László azt mondta: optimistábbak lehetünk, mint néhány hónappal ezelőtt, hiszen a júniusi foglalkoztatási adatok szerint többen dolgoznak most, mint januárban. Emellett folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, az elmúlt négy hétben már többen jelentkeztek ki a rendszerből, mint be. A járványügyi intézkedéseknél egyszerre több dologra kell figyelni, az emberek egészségi állapotára és a vírus terjedésére, a gazdaság állapotára, és arra is, hogy élni is tudjuk életünket. A kormány semmilyen olyan fejlesztést nem állított le, amiről korábban döntött, sőt inkább erősíteni szeretnék a vállalkozásokat.

Nehéz a jelenlegi gazdasági helyzet az önkormányzatok vonatkozásában, de látszik már a jövőkép, melynek biztos alapja az elmúlt évek gazdaságpolitikája – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere elmondta, úgy a kkv-szektorban, mint a nagyvállalatok, a magyar és külföldi tulajdonú társaságok közül számos székesfehérvári cég vehet részt a kormány által meghirdetett támogatási programban. Ezekben pedig a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése mellett már megjelentek az új beruházások is.

A sajtótájékoztatót követően Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott előadást. Az MJVSZ két évvel ezelőtt csatlakozott az Under2 klímavédelmi koalícióhoz. A nemzetközi szövetség tagjai azt vállalták, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásukat az 1990-es évek értékeihez képest. Ez meghatározza a városok beruházásait és a korszerűsítéseket is, hangzott el. Szita Károly elmondta, ősszel kezdeményez Áder János köztársasági elnökkel egy találkozót, ahol többek között a szorosabb együttműködésről, a közös tervek megvalósításáról egyeztetnek majd a megyei jogú városok polgármestereivel közösen.

Városfejlesztés

 1. Új közösségi tér a Belvárosban - zajlik a Bartók Béla tér megújítása

  A Bartók Béla tér és közvetlen környezetének revitalizációja többéves és több ütemből álló fejlesztés, amely pályázati támogatással valósul meg. A jelenleg zajló második ütem keretében egységes közösségi tér alakul ki. 

  2020.08.12.
 2. Augusztus végére befejeződik a Balatoni úti felüljáró felújítása

  A jelenleg zajló munkálatok az előzetesen meghatározott ütemtervnek megfelelően zajlanak, egyelőre úgy tűnik, hogy nincs műszaki akadálya a tervezet augusztus végi befejezésnek, így szeptemberre már ismét használhatják majd a közlekedők a Balatoni úti felüljárót.

  2020.08.11.
 3. Öt fehérvári óvoda teljesen megújul jövő tavaszra

  Öt székesfehérvári óvoda udvara újul meg 185 millió forint értékű TOP-os forrásból. Az Árpád Úti Óvoda, a Ligetsori Óvoda, a Napsugár Óvoda, a Szivárvány Óvoda és a Tolnai Utcai Óvoda Sziget Utcai Tagóvodájában új, biztonságos eszközöket telepítenek és komoly tereprendezéssel teszik szebbé az udvarokat. A felújítások jövő tavaszra készülnek el.

  2020.08.10.
 4. A terveknek megfelelően folyik a Balatoni úti felüljáró felújítása

  A kivitelezési munkák ütemezetten haladnak a város egyik legforgalmasabb gyűjtő- és összekötő útján, így jelenleg nincs akadálya annak, hogy augusztus végével átadják a megújult és biztonságos Balatoni úti felüljárót. A kivitelező nyomatékosan kéri, hogy a munkaterületen senki se közlekedjen, mert balesetveszélyes.

  2020.07.30.
 1. Ütemezetten halad a Balatoni úti felüljáró felújítása

  Megvannak az első hét tapasztalatai a Balatoni úti felüljárón zajló felújítás kapcsán. Az első napokban kialakult torlódások után most a nap nagy részében jól lehet haladni, és tudatos útvonaltervezéssel kisebb várakozási időkkel számolhatnak a közlekedők. A felújítás is ütemezetten halad, most a kopóréteg és a járda bontása után az alépítmények javítását végzi a kivitelező. 

  2020.07.21.
 2. A vidéki nagyvárosok fejlesztése a jövő! - megerősítette a miniszter 81-es fejlesztését

  Az új, fehérvári közlekedési csomópont, Székesfehérvár negyedik autópálya-lehajtója, valamint a 13-as és a 81-es főút Komárom és Székesfehérvár közötti négysávos gyorsforgalmi út megépítése is szerepel a kormány útfelújtási programjában. – mondta dr. Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetsége ülésén tartott előadást a járvány gazdasági és társadalmi hatásairól.

  2020.07.17.
 3. KÉPES program – három fehérvári iskola udvarát újítják fel

  A KÉPES, azaz a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a vállalati szféra és az önkormányzat összefogásában olyan megoldásra váró feladatok valósuljanak meg, melyek maradandó értéket teremtenek a helyi közösség számára 2013 óta.

  2020.07.16.
 4. Növekvő érdeklődés a Sóstón - új szolgáltatásokkal bővül a látogatóközpont

  Új szolgáltatások indulnak a Sóstó Látogatóközpontban: a "Családi kaland" keretében  a családok egy 3 órás ökotúrán vehetnek részt játékos, gyerekekre szabott feladatokkal kiegészítve és külön programot dolgoztak ki születésnapi zsúrok megtartására is. Elindult a Sóstó új honlapja, ahol minden újdonság megtalálható.

  2020.07.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30