A vidéki nagyvárosok fejlesztése a jövő! - megerősítette a miniszter 81-es fejlesztését

Az új, fehérvári közlekedési csomópont, Székesfehérvár negyedik autópálya-lehajtója, valamint a 13-as és a 81-es főút Komárom és Székesfehérvár közötti négysávos gyorsforgalmi út megépítése is szerepel a kormány útfelújtási programjában. – mondta dr. Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetsége ülésén tartott előadást a járvány gazdasági és társadalmi hatásairól.
2020.07.17. 07:09 |

A járvány és a gazdaságvédelem, a klímavédelem, a helyi adóbeszedés hatékonyságának javítása és a városi zöldítés, valamint az energetikai modernizáció témakörök szerepeltek a Megyei Jogú Városok Szövetségének első ülésnapján. A COVID-19 vírus okozta válsággal kapcsolatos védekezés egyes aspektusai - A járvány és gazdaságvédelem címmel tartott előadást dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Székesfehérváron, az MJVSZ ülésén.

Röviden összegezte a vírus megjelenése kapcsán hozott intézkedéseket: a gyors és megfelelő szintű beavatkozásoknak, a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt a járvány lassítása. Szólt a kutatási háttér felépítéséről, a kutatásfejlesztés struktúrájának gyors átalakításáról, az egészségipar új gyártási területeiről. Itt kiemelte, hogy az országban négy helyszínen kezdték meg a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek gyártását, amelyek tesztelése jelenleg is zajlik.

Az egészségügyi intézkedések mellett a Gazdaságvédelmi Akciótervben öt fő területet határoztak meg, amely területeken a meghozott intézkedések értéke meghaladja a 9200 milliárd forintot 2020-2022 között. „A magyar gazdaság elkezdett újra nagyobb fokozatba kapcsolni.” - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Dr. Palkovics László azt mondta: optimistábbak lehetünk, mint néhány hónappal ezelőtt, hiszen a júniusi foglalkoztatási adatok szerint többen dolgoznak most, mint januárban. Emellett folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, az elmúlt négy hétben már többen jelentkeztek ki a rendszerből, mint be. A járványügyi intézkedéseknél egyszerre több dologra kell figyelni, az emberek egészségi állapotára és a vírus terjedésére, a gazdaság állapotára, és arra is, hogy élni is tudjuk életünket. A kormány semmilyen olyan fejlesztést nem állított le, amiről korábban döntött, sőt inkább erősíteni szeretnék a vállalkozásokat.

Nehéz a jelenlegi gazdasági helyzet az önkormányzatok vonatkozásában, de látszik már a jövőkép, melynek biztos alapja az elmúlt évek gazdaságpolitikája – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere elmondta, úgy a kkv-szektorban, mint a nagyvállalatok, a magyar és külföldi tulajdonú társaságok közül számos székesfehérvári cég vehet részt a kormány által meghirdetett támogatási programban. Ezekben pedig a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése mellett már megjelentek az új beruházások is.

A sajtótájékoztatót követően Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott előadást. Az MJVSZ két évvel ezelőtt csatlakozott az Under2 klímavédelmi koalícióhoz. A nemzetközi szövetség tagjai azt vállalták, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásukat az 1990-es évek értékeihez képest. Ez meghatározza a városok beruházásait és a korszerűsítéseket is, hangzott el. Szita Károly elmondta, ősszel kezdeményez Áder János köztársasági elnökkel egy találkozót, ahol többek között a szorosabb együttműködésről, a közös tervek megvalósításáról egyeztetnek majd a megyei jogú városok polgármestereivel közösen.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.
 2. Új erdősávok a városban - 27.500 csemetét ültetnek a napokban

  Több mint 9 hektár új erdőt telepít Székesfehérváron az elkövetkezendő héten a Városgondnokság és a VADEX. Így a most ültetendő, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodik Székesfehérvár közössége. 

  2020.11.26.
 3. Karácsonyra elkészülhet a ciszterci templom átfogó felújítása

  Május végén kezdődtek meg a ciszterci templom felújítási munkálatai; a több munkaegységet is magában foglaló felújítás átadási határideje december 31-e, de a kivitelező szerint karácsonyra megtörténhet az átadás. Brückner Ákos Előd atyával, a templom plébánosával beszélgettünk.

  2020.11.25.
 4. Milyen lesz a székesfehérvári intermodális közlekedési központ?

  Az intermodális közlekedési központ a különböző közlekedési ágak közötti választás lehetőségét nyújtja az egy helyen a közlekedők számára. Fehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozik egy központban, ami kiegészül kerékpáros és egyéni autós lehetőséggel.

  2020.11.18.
 1. Megújult a Homonnai utca - a Poprádi utcában folytatódik az öreghegyi utcák felújítása

  A Donát utcát és Zsolnai utat összekötő út alatt megtörtént a régi víziközművek cseréje, a burkolat teljes szélességében megújult, az újonnan kialakított térköves járda a gyalogosok biztonságos közlekedését segíti. Az öreghegyi útprogram a Poprádi utca felújításával folytatódik, és hamarosan további döntések születhetnek újabb utcákat érintő beruházásokról, amelyek 2021-2022-ben valósulhatnak majd meg.

  2020.11.13.
 2. 750 millió forint azonnali támogatást kapott a város a Börgöndi repülőtér fejlesztésére

  A Kormány a Börgöndi Repülőtér sport- és üzleti célú fejlesztése érdekében 750 millió Forint azonnali támogatást nyújt Székesfehérvárnak. - számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.11.12.
 3. Környezetbarát víztechnológiai fejlesztés valósult meg a Széphő Zrt.-nél

  Újabb állomásához érkezett a Király sori telephely kapacitásának kitelepítése: a hőtermelő egységek létesítése után most a vízkezelés, vízgépészet „költözött át” a Bakony utcai telephelyen külön erre a célra létesített új épületbe. A nettó 863 millió forintos beruházás teljes egészében a SZÉPHŐ Zrt. finanszírozásában valósult meg és egy, még a 70-es évek végén létesített technológiát vált ki.

  2020.11.05.
 4. Kormányzati támogatást kapott Székesfehérvár a börgöndi repülőtér fejlesztésére

  A Kormány döntése értelmében több mint 375 millió forint azonnali költségvetési forráshoz jut Székesfehérvár a börgöndi repülőtérhez kapcsolódó területvásárlás finanszírozása a Modern Városok Program keretében - számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.10.31.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6