A Városházán fogadta Székesfehérvár polgármestere a HQ MND-C állományát

A Városházán tett látogatást a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) állománya. A katonákat és családtagjaikat dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta a Városháza Dísztermében. A kötetlen, baráti hangulatú találkozót követőn az egység tagjai a Belváros nevezetességeivel ismerkedtek.
2023.05.22. 23:05 |
A Városházán fogadta Székesfehérvár polgármestere a HQ MND-C állományát

A Székesfehérváron állomásozó Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozásáról 2019 októberében született kormánydöntés katona-szakmai megfontolásból. Korábban egyedül szűkebb régiónk nem rendelkezett NATO vezetési elemmel a Szövetség keleti szárnyán. A projekt Horvátország, Szlovákia és Magyarország összefogásával valósult meg, a többnemzeti parancsnokság 2020-ban állt fel és számos országot felügyel Közép-Európában.

A multinacionális szervezetben az alapító országok katonáin kívül lengyel, román, spanyol, szlovén, török, valamint német és olasz katonák is szolgálnak.

A Parancsnokság ezév április 1-jével érte el a kezdeti műveleti képességet, ennek alkalmából a Városház téren tartottak ünnepséget.


A HQ MND-C állományát a Városházán látták vendégül hétfőn délután, néhányan családtagjaikat is elhozták a programra. Az alakulatot dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Városháza Dísztermében, röviden beszélt a több mint 1000 éves Székesfehérvár történelméről, kiemelten a katonai hadműveletekről, a török hódoltságról, az első és a második világháború helyi eseményeiről és a város újjáépítéséről.

Kiemelte, hogy Székesfehérvár gazdasági, kulturális, oktatási és egészségügyi központja a régiónak. Emellett büszke katonaváros is, ahol két katonateremtőben nyugszanak más országok hős honvédei és a város számos pontján találhatóak katonai szobrok, emlékművek. Mint mondta, komoly katonai egységek állomásoznak itt, és fontos, hogy az ő családtagjaik is otthon érezzék magukat. Ehhez a város igyekszik minden segítséget, tájékoztatást megadni. A kötetlen városházi látogatást követően a HQ MND-C tagjai a Belvárossal, annak nevezetességeivel ismerkedtek.