A török alóli felszabadulásra emlékeztek a Nemzeti Emlékhelyen

A 332 évvel ezelőtti eseményekről kedden délelőtt emlékeztek meg a Nemzeti Emlékhelyen. Székesfehérvár. A néma koszorúzáson dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke a városi képviselőtestület frakcióinak képviselőivel közösen vettek részt.
2020.05.19. 12:20 |

Székesfehérvár Önkormányzata néma koszorúzással tisztelgett a Nemzeti Emlékhelyen a város török uralom alóli felszabadulásának évfordulója alkalmából kedden. Buda 1686-ban történt visszafoglalását követően Székesfehérvárt is hamarosan ostromzár alá fogták a császári csapatok, valójában azonban kiéheztették a falakon belül élőket. A hosszas blokád éhínséget eredményezett és a kilátástalan helyzetben lévő törökök tárgyalásokat kezdtek a vár kapitulációjáról, 1688. május 19-én pedig a török helyőrség végleg elhagyta Isztolni Belgrádot.

Székesfehérvár a másfél évszázados török hódoltság után, azok kiűzésével tudott visszacsatlakozni a nyugati civilizációhoz, amiből az oszmán-török uralom kiragadta. 1688. május 19-én Székesfehérvár 1000 fős védőőrsége és kb. 3000 fős törökökkel együtt távozó lakossága elhagyta Isztolni Belgradot, és ezzel véget ért Székesfehérvár 143 éves török fennhatósága. A török kiűzése után romok maradtak csupán az egykori pompás városból. A beérkezőket elkeserítő látvány fogadta: szemét, kosz mindenütt. A semmiből kellett egy új várost felépíteni.

A 332 évvel ezelőtt történtekre nap, mint nap emlékeztet a Monostor-bástya melletti felirat: ALBA REGALIS RE CVPERATA – Székesfehérvár visszafoglalva. Az emléktábla előtt a 332. évforduló alkalmából, kedden délelőtt csendes megemlékezés keretében koszorút helyezett el dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint a városi képviselőtestület tagjai.

Székesfehérvár történelmi pillanatait, a felszabadulás eseményeit eleveníti fel a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont egy kvíz-játék formájában, amely ITT érhető el a város honlapján.

Közélet

 1. Trianon 100 Székesfehérváron – egész napos emlékező programsorozattal készül a város június 4-én

  Egész napos emlékező programsorozattal készül Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek június 4-én, csütörtökön a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. 

  2020.06.03.
 2. A Felsővárosi templomban folytatódnak a közös elsőcsütörtöki alkalmak

  Június 4-én, csütörtökön 18 órakor a székesfehérvári felsővárosi templomban lesz a város egyházközségeinek közös elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnepe. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja a város papságával, amely után közös szentóra kezdődik. Az esemény egyben felkészülés a 2021-ben megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

  2020.06.03.
 3. Újra a megszokott rendben tart nyitva a parkolási ügyfélszolgálat

  A fizető parkolás rendszere július 1-jével áll vissza, de június 2-ától a parkolási csoport ügyfélszolgálata a megszokott módon tart nyitva, hétfő kedd csütörtök 8:00 - 15:30, szerda 8:00- 18:00, pénteken 8:00 - 13:00. Az ügyféltérben egyszerre csak 2 fő tartózkodhat és a védőmaszk viselete kötelező. 

  2020.06.02.
 4. Napközis táborokat szervez július 20-tól a SZÉNA Egyesület

  A SZÉNA Egyesület napközis tábort szervez júliusra és augusztusra 6-12 éves gyerekek számára. A táborok tervezett helyszíne a Magyar Evangélikus Egyházközösség Közösségi Háza.

  2020.06.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V