A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása

Kezdődik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épületének felújítása, amit a város Önkormányzata 600 millió forinttal támogat. A jövő héten kezdődő bruttó 235 millió forintos beruházással elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újul meg.
2020.02.07. 16:30 |

Munkaterületet adtak át az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Módszertani Intézményben: elkezdődnek a Szekfű Gyula utcai épület homlokzat- és tető-felújítási munkálatai. Az Önkormányzat a teljes felújítást 600 millió forinttal támogatja, a jövő héten kezdődő tető- és homlokzatfelújítás összértéke bruttó 235 millió forint. A közbeszerzési eljárás alapján a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végzi el a kivitelezési munkálatokat. Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető elmondta, hogy régóta várnak a felújításra: izgalmas, mozgalmas, de mindenképpen örömteli időszak kezdődik az iskolában.

A háttérben több mint másfél éves tervezői eljárás zajlott, részletes műszaki felméréssel, aminek az eredményeképpen egy átgondolt, a múlt értékeit szem előtt tartó terv született, mondta el Török Szabolcs tankerületi igazgató. A homlokzat és tető felújítását követően a belső gépészeti, illetve villamoshálózati megújítása kezdődik majd el. A tankerületi igazgató köszönetet mondott a város együttműködéséért és a támogatásért: az Önkormányzat pénzügyi forrása nélkül ez a beruházás nem valósulhatna meg, fejezte ki. A gyógypedagógiai intézmény minőségi működése fontos a városban, a köznevelés egy jelentős szegmense, így ez a fejlesztés is kiemelt fontosságú. A későbbiekben a rendelkezésre álló összegből a belső terekben is terveznek felújítást, többek között mozgáskorlátozottakat szolgáló akadálymentesítést tervezik.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a város fejlesztései között különösen fontos beruházás kezdődik el a csodálatos épületegyüttesben – a kevésbé látványos előkészítő munkálatok után. A város által a beruházáscsomaghoz biztosított 600 millió forintról már akkor döntött a város, amikor még fenntartóként, működtetőként szerepelt – az oktatás infrastruktúrájának a fejlesztésében azonban továbbra is szerepet vállal: az együttműködés az állam és a város, az önkormányzat között hangsúlyosan fontos. A költségvetésből a felújításra szánt összeg a befolyt iparűzési adónak köszönhető, így a város gazdasági szereplőinek a munkája is benne van, tette hozzá. „Végre most mind a munkakörülményeket, mind a gyermekeket, fiatalokat körülvevő világot olyanná tudjuk formálni, amit az intézmény és az itt folyó munka megérdemel.” – fogalmazott a polgármester, és a hét folyamán elindított múzeumi, szociális és köznevelési épületek felújításainak a szimbolikus hármasával a város közösségének a fejlődését emelte ki.

Az épület 1928-ban épült két épületszárnnyal, jelentősebben 1948-ban újították fel, majd az 1980-as években is történt egy gyorsütemű felújítás. Jelenleg az épület rossz műszaki állapotban van: a további műszaki állagromlás megakadályozása teszi szükségessé a homlokzat és a tető felújítását. A tetőn a palát és az alatta lévő deszkázatot cserélik le. A homlokzaton helyreállítják az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozzák a három főbejárat körüli míves keretezést, műkő lábazatot cserélnek a B szárnynál, a földszinti folyosón visszaépítenek egy ablakot, illetve az udvari homlokzat felőli teraszt, lecserélik a bádogos szerkezeteket, leverik a laza homlokzati részeket, és javítják a vakolt felületeket, a teljes felület üvegszálas glettet kap, majd ezt lefestik, mondta el Pretz János, a kivitelező cég ügyvezetője. A bontás során fog kiderülni az elemek valós állapota: a pontos kivitelezési terv csak a felújítás folyamatában készíthető el. A legideálisabb esetben már ősszel végeznek a munkálatokkal.

Az eseményen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, valamint a Tankerület, a tervező és a kivitelező cég képviselői.

Városfejlesztés

 1. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 2. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.
 3. Elindult az Auchan körforgalom terveinek engedélyeztetése

  "Elkészültek az Auchan körforgalom átépítésének tervei, elindult az engedélyeztetésük!" - számolt be Facebook oldalán Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott a kormány hatékony intézkedéséért a beruházás kapcsán. Az állami beruházás keretében, központi forrásból megvalósuló beruházás során az Auchannál körgeometriájú, jelzőlámpás irányítású csomópontot alakítanak ki.

  2020.03.25.
 4. Ültetik már az erdőt a Palotavárosi tavak mögött

  Március elején a területrendezéssel és a földmunkákkal kezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is elkezdődött a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd.

  2020.03.25.
 1. Új, 60 férőhelyes bölcsőde épül Maroshegyen, az Úrhidai úton

  Maroshegyen közel 60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde épül, a fejlesztéshez 1.15 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós pályázati forrást kapott Székesfehérvár. Az új bölcsőde 2022. december 31-ig megépül és a mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.

  2020.03.12.
 2. Elkezdődött az erdőtelepítés a Palotavárosi tavak mögött

  A területrendezéssel és a földmunkákkal megkezdődött az erdőtelepítés folyamata a Palotavárosi tavak mögött, ahol őshonos magyar fajtákat - tölgyféléket, szilfákat, kőriseket - telepítenek a mintegy három hektáros területre. A Sóstó mellett a Sárkersztúri úti parkolónál is kezdődik a ligeterdő telepítése, melyet: ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkot majd. Most mintegy 25 ezer csemete ültetése történik meg, a teljes program azonban mintegy 120 ezer fa telepítését tartalmazza.

  2020.03.09.
 3. Engedélyezési fázisban az Auchan körforgalom tervei

  A 25. Közutas Napon elhangzott előadásában Bokker István, a Bokút Terv Kft. ügyvezetője az Auchan körforgalom kapacitásnövelő lehetőségeit mutatta be az elkészült terveken és beszámolt arról a friss hírről is, hogy a tervek eljutottak abba a fázisba, hogy jövő héten az építési engedélyezési eljárást is megindíthatják.

  2020.02.29.
 4. Több mint 1.1 milliárd forintot kapott a város az új maroshegyi bölcsőde építésére

  A Maroshegyen egy 50-60 gyermek ellátását biztosító új bölcsőde építésére nyújtott be még tavaly ősszel pályázatot Székesfehérvár, melyhez 1.15 milliárd forintnyi pályázati forrást kapott - adta hírül közösségi oldalán Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András.

  2020.02.28.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19