A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása

Kezdődik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épületének felújítása, amit a város Önkormányzata 600 millió forinttal támogat. A jövő héten kezdődő bruttó 235 millió forintos beruházással elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újul meg.
2020.02.07. 16:30 |

Munkaterületet adtak át az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Módszertani Intézményben: elkezdődnek a Szekfű Gyula utcai épület homlokzat- és tető-felújítási munkálatai. Az Önkormányzat a teljes felújítást 600 millió forinttal támogatja, a jövő héten kezdődő tető- és homlokzatfelújítás összértéke bruttó 235 millió forint. A közbeszerzési eljárás alapján a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végzi el a kivitelezési munkálatokat. Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető elmondta, hogy régóta várnak a felújításra: izgalmas, mozgalmas, de mindenképpen örömteli időszak kezdődik az iskolában.

A háttérben több mint másfél éves tervezői eljárás zajlott, részletes műszaki felméréssel, aminek az eredményeképpen egy átgondolt, a múlt értékeit szem előtt tartó terv született, mondta el Török Szabolcs tankerületi igazgató. A homlokzat és tető felújítását követően a belső gépészeti, illetve villamoshálózati megújítása kezdődik majd el. A tankerületi igazgató köszönetet mondott a város együttműködéséért és a támogatásért: az Önkormányzat pénzügyi forrása nélkül ez a beruházás nem valósulhatna meg, fejezte ki. A gyógypedagógiai intézmény minőségi működése fontos a városban, a köznevelés egy jelentős szegmense, így ez a fejlesztés is kiemelt fontosságú. A későbbiekben a rendelkezésre álló összegből a belső terekben is terveznek felújítást, többek között mozgáskorlátozottakat szolgáló akadálymentesítést tervezik.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a város fejlesztései között különösen fontos beruházás kezdődik el a csodálatos épületegyüttesben – a kevésbé látványos előkészítő munkálatok után. A város által a beruházáscsomaghoz biztosított 600 millió forintról már akkor döntött a város, amikor még fenntartóként, működtetőként szerepelt – az oktatás infrastruktúrájának a fejlesztésében azonban továbbra is szerepet vállal: az együttműködés az állam és a város, az önkormányzat között hangsúlyosan fontos. A költségvetésből a felújításra szánt összeg a befolyt iparűzési adónak köszönhető, így a város gazdasági szereplőinek a munkája is benne van, tette hozzá. „Végre most mind a munkakörülményeket, mind a gyermekeket, fiatalokat körülvevő világot olyanná tudjuk formálni, amit az intézmény és az itt folyó munka megérdemel.” – fogalmazott a polgármester, és a hét folyamán elindított múzeumi, szociális és köznevelési épületek felújításainak a szimbolikus hármasával a város közösségének a fejlődését emelte ki.

Az épület 1928-ban épült két épületszárnnyal, jelentősebben 1948-ban újították fel, majd az 1980-as években is történt egy gyorsütemű felújítás. Jelenleg az épület rossz műszaki állapotban van: a további műszaki állagromlás megakadályozása teszi szükségessé a homlokzat és a tető felújítását. A tetőn a palát és az alatta lévő deszkázatot cserélik le. A homlokzaton helyreállítják az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozzák a három főbejárat körüli míves keretezést, műkő lábazatot cserélnek a B szárnynál, a földszinti folyosón visszaépítenek egy ablakot, illetve az udvari homlokzat felőli teraszt, lecserélik a bádogos szerkezeteket, leverik a laza homlokzati részeket, és javítják a vakolt felületeket, a teljes felület üvegszálas glettet kap, majd ezt lefestik, mondta el Pretz János, a kivitelező cég ügyvezetője. A bontás során fog kiderülni az elemek valós állapota: a pontos kivitelezési terv csak a felújítás folyamatában készíthető el. A legideálisabb esetben már ősszel végeznek a munkálatokkal.

Az eseményen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, valamint a Tankerület, a tervező és a kivitelező cég képviselői.

Városfejlesztés

 1. A 81-es négysávosítása mellett az M7 új fehérvári csomópontját is tervezik a nyertes cégek

  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a nyerteseket a Komárom és Sárbogárd közötti közlekedésfejlesztés tervezői közbeszerzésében. A projektben mintegy 120 kilométeres észak-dél irányú közlekedési folyosó jön létre a Dunántúlon, már meglévő utak fejlesztése által. 

  2020.07.02.
 2. Több mint 200 új parkolóhely épül a kórháznál a Modern Városok Program keretében

  A Modern Városok Program keretében kezdődött el a Szent György Kórház melletti külső parkolók építése a Seregélyesi út - Kikindai utca közötti saroktelken, ahol 156 parkolóhelyet alakítanak ki szeptember 15-i határidővel, mintegy 176 millió forintos beruházással. A következő ütemben a Hunyadi úti rendelő mögötti területen folytatódik az építkezés, így két ütemben összesen 208 új, ingyenesen használható parkolóhely létesül a kórház mellett.

  2020.07.01.
 3. Ünnepélyes keretek közt letették az új Olajfa Református Óvoda alapkövét

  A Magyar Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében hatvanhat intézmény épül, illetve újul meg a 2021-2022-es nevelési évre. A programban megépül az új Olajfa Református Óvoda is, melynek alapkövét szombaton tették le. A fejlesztésnek köszönhetően az intézmény mintegy 680 négyzetméteren, 100 gyerek számára biztosít majd óvodai férőhelyet.

  2020.06.27.
 4. Június végén indulhat a vasútállomáson a gyalogos felüljáró építésének második üteme

  A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából a Híd Tám Kft kivitelezésében valósul meg a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáró építésének második üteme. A június végén induló és 2021 őszéig tartó munkálatok során elkészül a több mint 70 méter hosszú, fedett felüljáró, valamint a déli oldali lejárólépcső is.

  2020.06.23.
 1. Szabadidős paradicsom kicsiknek és nagyoknak a Palotavárosi tavak mellett

  Közlekedési tanpálya gyerekeknek, ping-pong asztalok, bringacross, kutyafuttató, műfüves focipálya, kosárlabda pálya, murvás futókör a tóparton, fittness- és kondipark, rendezvény és főzőtér 21. századi infrastruktúrával, parkolókkal, közvilágítással és vizesblokkal. Mindez egy helyen, csodálatos környezetben a  Palotavárosi tavak partján.

  2020.06.11.
 2. Elkészült az új, nagy mászóváras játszótér a Jancsár utcában

  A Jancsár utca és a Bakony utca között mintegy ötvenmillió forintos beruházással készült el a város legújabb játszótere. A nagy, két csúszdás mászóvár mellett több kisebb, a fehérvári gyerekek körében népszerű játszóeszközt telepítettek és mindegyik alá ütéscsillapító felületet építettek. A parkosítás során 14 fát és 165 bokrot ültettek.

  2020.06.10.
 3. Elkészült Székesfehérvár első parkolóháza a Távirda utca és Várkörút közötti területen

  Hétfőtől vehetik birtokba Székesfehérvár első parkolóházát az autósok, megoldva ezzel a városrész régóta fennálló parkolási gondjait. A nyitás első hetében kedvezményes, 100 Ft-os óránkénti parkolási díj mellett lehet kipróbálni az új létesítményt. 

  2020.06.08.
 4. Azonnali beavatkozás szükséges a Balatoni úton - a Vásártéri úti felüljáró újra járható

  A szakmai vizsgálatok megerősítették, hogy azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán, ahol júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a munkálatok ideje alatt. A Vásártéri úti felüljáró megerősítése viszont elkészült, ezt ma déltől már újra használhatják a közlekedők.

  2020.06.03.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2