A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása

Kezdődik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épületének felújítása, amit a város Önkormányzata 600 millió forinttal támogat. A jövő héten kezdődő bruttó 235 millió forintos beruházással elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újul meg.
2020.02.07. 16:30 |

Munkaterületet adtak át az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Módszertani Intézményben: elkezdődnek a Szekfű Gyula utcai épület homlokzat- és tető-felújítási munkálatai. Az Önkormányzat a teljes felújítást 600 millió forinttal támogatja, a jövő héten kezdődő tető- és homlokzatfelújítás összértéke bruttó 235 millió forint. A közbeszerzési eljárás alapján a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végzi el a kivitelezési munkálatokat. Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető elmondta, hogy régóta várnak a felújításra: izgalmas, mozgalmas, de mindenképpen örömteli időszak kezdődik az iskolában.

A háttérben több mint másfél éves tervezői eljárás zajlott, részletes műszaki felméréssel, aminek az eredményeképpen egy átgondolt, a múlt értékeit szem előtt tartó terv született, mondta el Török Szabolcs tankerületi igazgató. A homlokzat és tető felújítását követően a belső gépészeti, illetve villamoshálózati megújítása kezdődik majd el. A tankerületi igazgató köszönetet mondott a város együttműködéséért és a támogatásért: az Önkormányzat pénzügyi forrása nélkül ez a beruházás nem valósulhatna meg, fejezte ki. A gyógypedagógiai intézmény minőségi működése fontos a városban, a köznevelés egy jelentős szegmense, így ez a fejlesztés is kiemelt fontosságú. A későbbiekben a rendelkezésre álló összegből a belső terekben is terveznek felújítást, többek között mozgáskorlátozottakat szolgáló akadálymentesítést tervezik.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a város fejlesztései között különösen fontos beruházás kezdődik el a csodálatos épületegyüttesben – a kevésbé látványos előkészítő munkálatok után. A város által a beruházáscsomaghoz biztosított 600 millió forintról már akkor döntött a város, amikor még fenntartóként, működtetőként szerepelt – az oktatás infrastruktúrájának a fejlesztésében azonban továbbra is szerepet vállal: az együttműködés az állam és a város, az önkormányzat között hangsúlyosan fontos. A költségvetésből a felújításra szánt összeg a befolyt iparűzési adónak köszönhető, így a város gazdasági szereplőinek a munkája is benne van, tette hozzá. „Végre most mind a munkakörülményeket, mind a gyermekeket, fiatalokat körülvevő világot olyanná tudjuk formálni, amit az intézmény és az itt folyó munka megérdemel.” – fogalmazott a polgármester, és a hét folyamán elindított múzeumi, szociális és köznevelési épületek felújításainak a szimbolikus hármasával a város közösségének a fejlődését emelte ki.

Az épület 1928-ban épült két épületszárnnyal, jelentősebben 1948-ban újították fel, majd az 1980-as években is történt egy gyorsütemű felújítás. Jelenleg az épület rossz műszaki állapotban van: a további műszaki állagromlás megakadályozása teszi szükségessé a homlokzat és a tető felújítását. A tetőn a palát és az alatta lévő deszkázatot cserélik le. A homlokzaton helyreállítják az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozzák a három főbejárat körüli míves keretezést, műkő lábazatot cserélnek a B szárnynál, a földszinti folyosón visszaépítenek egy ablakot, illetve az udvari homlokzat felőli teraszt, lecserélik a bádogos szerkezeteket, leverik a laza homlokzati részeket, és javítják a vakolt felületeket, a teljes felület üvegszálas glettet kap, majd ezt lefestik, mondta el Pretz János, a kivitelező cég ügyvezetője. A bontás során fog kiderülni az elemek valós állapota: a pontos kivitelezési terv csak a felújítás folyamatában készíthető el. A legideálisabb esetben már ősszel végeznek a munkálatokkal.

Az eseményen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, valamint a Tankerület, a tervező és a kivitelező cég képviselői.

Városfejlesztés

 1. Megjelent a közbeszerzése az uszodabővítés tervezésének

  Egy 10 pályás úszómedence is épülhet egy 150 főt befogadó lelátóval együtt a Csitáry G. Emil Uszoda bővítésének keretében, melyhez jelenleg a tervezőt keresik - derül ki a megjelent közbeszerzési tájékoztatóból. 

  2020.02.17.
 2. A Kodály homlokzatfelújításának költségét is tartalmazza a költségvetés tervezete

  Február 14-én pénteken dönthetnek az önkormányzati képviselők a város idei büdzséjéről, mely a 67.4 milliárdos főösszegből az intézményekre 14,16 milliárd forintot tartalmaz. Bár az általános iskolák nem önkormányzati fenntartásúak Székesfehérvár mégis fontosnak tartja, ezen intézményeket is, így többek között a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium homlokzatfelújítását is tartalmazza a büdzsé tervezete. 

  2020.02.12.
 3. Alba Bástya Központ - jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény

  Zajlanak a felújítási munkálatok az Irányi Dániel utca 4. számú épületben, ahol innovatív, összevont szociális szolgáltató központot alakítanak ki jövő áprilisra. Itt kap helyet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, amely jelenleg 16 telephelyen látja el feladatait városszerte. A több mint 500 millió forintos, uniós finanszírozású beruházásból létrejövő új intézmény Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ néven fog működni. 

  2020.02.05.
 4. Kezdődik a Szent István Király Múzeum Rendház épületének felújítása

  Hamarosan befejeződik a Szent István Király Múzeum Rendházépületéből a leletanyag és dokumentáció elköltöztetése. Ezt követően indulhat a teljes felújítás, amely az Árpád-ház program keretében valósul meg Székesfehérváron. A kormányzati támogatással létrejövő modern múzeumi tér elsőként a „Királyok és szentek - az Árpádok kora” című kiállításnak ad majd otthont 2022-ben.

  2020.02.03.
 1. Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornacsarnokának felújítása

  Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornatermének felújítása, amelynek keretében a több mint 50 millió forintos állami támogatásból 221,6 négyzetméter nyílászárót cseréltek ki, valamint akadálymentes mosdót alakítottak ki. A tornaterem az Alba Fehérvár Kosárlabda Akadémia egyik utánpótlás bázisául is szolgál.

  2020.01.23.
 2. Négy új, ingyenes e-töltőt adott át Székesfehérváron az ALDI

  Két új helyen is ingyenes töltési lehetőség várja az e-autósokat Székesfehérváron: az ALDI Jancsár közben és a Szent Flórián körúton található üzletének parkolóiban összesen négy AC töltőpontjának segítségével tölthetők fel az elektromos- és plug-in hybrid autók akkumulátorai.

  2019.12.17.
 3. További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás

  A fehérvári középiskolai campus kialakítására további 8 milliárd 375 millió forintot hagyott jóvá a kormány, a Modern Városok Program keretében. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van és várhatóan a jövő év első hónapjaiban lezárulhat. A beruházás a tanév végével kezdődhet.

  2019.12.10.
 4. Városszerte folyamatosan kerülnek ki a kerékpártámaszok

  Az 1000 kerékpártámasz program keretében a Városgondnokság tél végéig 438 biciklitárolót helyez ki Fehérvár különböző pontjain. A több mint 15 millió forintból megvalósuló munkát az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. Szombaton délelőtt a Zichy ligetbe frissen kihelyezett biciklitámaszok mellett a város polgármestere ismertette a program jelenlegi állását.

  2019.12.07.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek