Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.
2020.07.02. 16:08 |

Az egyes környékbeli helyszíneken található és gyűjthető növényekről, a feldolgozásukról és gyógyászati felhasználásukról szóló anyagot minden természetjáró haszonnal forgathatja majd, hiszen a kedvenc lelőhelyeket is bemutatja a negyvenöt gyógynövényt tartalmazó összeállítás.

Rita apróbojtorján-teával várt bennünket: most lehet gyűjteni a sárga virágot, amit egyszerűen „zöld antibiotikumként” emleget a programokon, és minden rendszeresen túrázó kívülről fújja, mi mindenre jó a csodanövény.

Tényleg a legjobb növény – nevet –, könnyű megtalálni, szinte mindenhol előfordul, és elég szapora, többször virágzik – így egész nyáron gyűjthető és fogyasztható, ellenjavallat nélkül. A kicsiktől a nagyokig bárki használhatja belsőleg-külsőleg, ezért is szeretjük annyira. A teája iható például megelőzésképpen, akár mindennap – két-három hetente egy-két hét szünetet beiktatva – vagy probléma esetén. Most van a szezonja, a legutóbbi lovasberényi túrán is sokat gyűjtöttünk.

A kötet ötlete a túrákhoz kapcsolható?

Igen – a túrákon mindig elmondom, hogy melyik gyógynövényt mire lehet használni, mire kell figyelni a gyűjtéskor, de ezeket sokszor nehéz megjegyezni, egyszerre túl sok az információ, ezért jó lenne, ha visszakereshetőek lennének.

A kiadvány arra is jó lesz, hogy ha valaki szeretne gyógynövényt gyűjteni, megnézheti, hova tud elmenni a megyében, és mit talál az egyes helyeken.

A természetjárás jó lehetőség, hogy magunk töltsük fel a házipatikánkat, ehhez szeretnék kedvet csinálni: akik pedig már jártasabbak, azoknak megerősítést adhat. A letölthető verzió mellett az a tervem, hogy könyv formájában is kézbe lehessen venni.

A gyógynövénygyűjtés nagyrészt a nők hobbija. Közel lehet vinni ezt a témát a férfiakhoz és a gyerekekhez?

Tényleg a nők az érdeklődőbbek, de férfiak is részt vesznek a túrákon. Sokuk számára a túlélési ösztön a motiváció: ha véletlenül baj van, milyen növényt lehetne begyűjteni, felhasználni; másrészt pedig az egészségükben bekövetkezett törés lehet az ok, hogy az alternatív gyógymódok felé fordulnak. És vannak a csapatban „kertészek”, akik szívesen termesztenének gyógynövényeket, vagy egyszerűen szeretnék beazonosítani a kertekben megjelenő cickafarkat, a pongyolapitypangot, a tyúkhúrt.

Persze sok nő el tudja hívni a család férfitagjait, mivel a jó félnapos természetjárás igazán jó program, akár az egész családnak. A gyerekeknek – például egy erdei iskolában vagy egy táborban – általában csak bemutatom a növényeket a természetben. Náluk fontosak az érdekességek: hogy például a vasfűnek misztikus ereje van, varázsoltak is vele, hogy a bojtorján adta a tépőzár elkészítésének az ötletét – és természetesen ők is imádják a kóstolókat, kíváncsiak a szörpökre, a teákra.

Hogyan fog kinézni a kiadvány?

Az általános, begyűjtésre vonatkozó bevezető után 45 gyakori gyógynövényt mutatok be: a mérvadó az volt a válogatásban, hogy mivel találkozunk a környéken, illetve csak a vadon élő fajokról lesz szó.

A viszonylag terjedelmes leírás mellett a gyakorlati tudnivalókat írtam le: a hatóanyagokról, a felhasználásról, külsőleg és belsőleg egyaránt, illetve a végén jönnek az érdekességek – például hogy az ibolya igazi afrodiziákum, Sissi királyné kedvence volt, hogy a vadházasságokat a diófák alatt kötötték, vagy a népies, régies elnevezésekről is mesélek, mint az útifűnél a ’bolhafű’, az ürömnél a ’sárkányfű’. Ezektől mindenképpen élvezetesebbek a tudnivalók.

A képekkel az élményt szeretnénk hangsúlyozni, amit a növény nyújt: hogy milyen szép a virága, vagy milyen impozáns, milyen nagy, milyen érdekesen helyezkednek el a levelek például.

Azt mondtad, arra is adsz majd tippeket, hol érdemes gyűjteni.

Erről fognak szólni a „kedvenc lelőhelyek” megjelölésű tartalmak, minden növénynél 2-3 megyei helyszínnel.

És melyek a kedveltebb lelőhelyeid?

Nekem a Velencei-hegység a favorit, mert itt lakom, sokat bóklászom a környéken, hihetetlen sok gyógynövény van, szinte kaszálni lehet – de próbálok mindig újabbakat is felfedezni, legutóbb például ilyen volt a lovasberényi.

Egy nemrégi kiránduláson, a csórin – szinte végig ugyanazon a helyen gyűjtöttünk, olyan gazdag volt az állomány, persze a szamócamező is tartóztatott bennünket. Nagyon szeretjük Bakonykútit, de a kedvelt turistahelyre csak egyszer megyünk egy évben, hogy ne raboljuk le teljesen a növényállományt…

Szeretjük még Pátkát például a füzike vagy a galagonya miatt, Gánton pedig a somot. De hosszú a sor, tényleg.

Mikor és hogyan lehet majd „belelapozni” ebbe az összeállításba?

A kiadvány a Lánczos-Szekfű ösztöndíjalap támogatásával készül: a városnak, a Fekete Sas Patikamúzeumnak és az iskoláknak ajánlom fel, küldöm el, online formában lesz hozzáférhető. És akiket érdekel a téma, már ebben az évben olvasgathatják.

Interjú

 1. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 2. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 3. "Székesfehérvár helyőrségben szolgálni megtiszteltetés és felelősség "

  Vokla János ezredes pályafutása Hódmezővásárhelyen indult, majd 1999-ben került Székesfehérvárra, ahol a szárazföldi vezérkarban teljesített szolgálatot öt éven át. 2020. július 1-jétől nevezték ki a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokának - róla  szól a legújabb ÖKK Podcast adása.

  2021.01.11.
 4. Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

  Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?

  2021.01.06.
 1. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 2. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.
 3. Új név a fehérvári táncvilágbajnokok listáján - interjú Pauker Barbarával

  Fehérvári, nagyon fiatal, csinos, kedves, vasváris, rendkívül tehetséges, és nem mellesleg már most kétszeres világbajnoki ezüstérmes szólóban, ötszörös világbajnok duóban, és novemberben bezsebelte élete első egyéni világbajnoki címét is a Dance Star Szövetség nemzetközi bajnokságán. Az ÖKK interjúsorozatának következő részében Pauker Barbara hip-hop tánc világbajnok válaszolt a kérdésekre.

  2020.12.03.
 4. Topográfus, történész és néprajzkutató - beszélgetés Váczi Márkkal

  A fehérvári kulturális életben nem ismeretlen Váczi Márk neve. A fiatal topográfussal, történésszel és néprajzkutatóval számos platformon és még több témában olvashattak vagy hallhattak interjúkat, láthattak videókat az érdeklődők. A Magyar Városkutató Intézet munkatársával készített beszélgetésben hivatásáról és Duci bácsiról olvashatnak összefoglalót.

  2020.11.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár