Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.
2020.07.02. 16:08 |

Az egyes környékbeli helyszíneken található és gyűjthető növényekről, a feldolgozásukról és gyógyászati felhasználásukról szóló anyagot minden természetjáró haszonnal forgathatja majd, hiszen a kedvenc lelőhelyeket is bemutatja a negyvenöt gyógynövényt tartalmazó összeállítás.

Rita apróbojtorján-teával várt bennünket: most lehet gyűjteni a sárga virágot, amit egyszerűen „zöld antibiotikumként” emleget a programokon, és minden rendszeresen túrázó kívülről fújja, mi mindenre jó a csodanövény.

Tényleg a legjobb növény – nevet –, könnyű megtalálni, szinte mindenhol előfordul, és elég szapora, többször virágzik – így egész nyáron gyűjthető és fogyasztható, ellenjavallat nélkül. A kicsiktől a nagyokig bárki használhatja belsőleg-külsőleg, ezért is szeretjük annyira. A teája iható például megelőzésképpen, akár mindennap – két-három hetente egy-két hét szünetet beiktatva – vagy probléma esetén. Most van a szezonja, a legutóbbi lovasberényi túrán is sokat gyűjtöttünk.

A kötet ötlete a túrákhoz kapcsolható?

Igen – a túrákon mindig elmondom, hogy melyik gyógynövényt mire lehet használni, mire kell figyelni a gyűjtéskor, de ezeket sokszor nehéz megjegyezni, egyszerre túl sok az információ, ezért jó lenne, ha visszakereshetőek lennének.

A kiadvány arra is jó lesz, hogy ha valaki szeretne gyógynövényt gyűjteni, megnézheti, hova tud elmenni a megyében, és mit talál az egyes helyeken.

A természetjárás jó lehetőség, hogy magunk töltsük fel a házipatikánkat, ehhez szeretnék kedvet csinálni: akik pedig már jártasabbak, azoknak megerősítést adhat. A letölthető verzió mellett az a tervem, hogy könyv formájában is kézbe lehessen venni.

A gyógynövénygyűjtés nagyrészt a nők hobbija. Közel lehet vinni ezt a témát a férfiakhoz és a gyerekekhez?

Tényleg a nők az érdeklődőbbek, de férfiak is részt vesznek a túrákon. Sokuk számára a túlélési ösztön a motiváció: ha véletlenül baj van, milyen növényt lehetne begyűjteni, felhasználni; másrészt pedig az egészségükben bekövetkezett törés lehet az ok, hogy az alternatív gyógymódok felé fordulnak. És vannak a csapatban „kertészek”, akik szívesen termesztenének gyógynövényeket, vagy egyszerűen szeretnék beazonosítani a kertekben megjelenő cickafarkat, a pongyolapitypangot, a tyúkhúrt.

Persze sok nő el tudja hívni a család férfitagjait, mivel a jó félnapos természetjárás igazán jó program, akár az egész családnak. A gyerekeknek – például egy erdei iskolában vagy egy táborban – általában csak bemutatom a növényeket a természetben. Náluk fontosak az érdekességek: hogy például a vasfűnek misztikus ereje van, varázsoltak is vele, hogy a bojtorján adta a tépőzár elkészítésének az ötletét – és természetesen ők is imádják a kóstolókat, kíváncsiak a szörpökre, a teákra.

Hogyan fog kinézni a kiadvány?

Az általános, begyűjtésre vonatkozó bevezető után 45 gyakori gyógynövényt mutatok be: a mérvadó az volt a válogatásban, hogy mivel találkozunk a környéken, illetve csak a vadon élő fajokról lesz szó.

A viszonylag terjedelmes leírás mellett a gyakorlati tudnivalókat írtam le: a hatóanyagokról, a felhasználásról, külsőleg és belsőleg egyaránt, illetve a végén jönnek az érdekességek – például hogy az ibolya igazi afrodiziákum, Sissi királyné kedvence volt, hogy a vadházasságokat a diófák alatt kötötték, vagy a népies, régies elnevezésekről is mesélek, mint az útifűnél a ’bolhafű’, az ürömnél a ’sárkányfű’. Ezektől mindenképpen élvezetesebbek a tudnivalók.

A képekkel az élményt szeretnénk hangsúlyozni, amit a növény nyújt: hogy milyen szép a virága, vagy milyen impozáns, milyen nagy, milyen érdekesen helyezkednek el a levelek például.

Azt mondtad, arra is adsz majd tippeket, hol érdemes gyűjteni.

Erről fognak szólni a „kedvenc lelőhelyek” megjelölésű tartalmak, minden növénynél 2-3 megyei helyszínnel.

És melyek a kedveltebb lelőhelyeid?

Nekem a Velencei-hegység a favorit, mert itt lakom, sokat bóklászom a környéken, hihetetlen sok gyógynövény van, szinte kaszálni lehet – de próbálok mindig újabbakat is felfedezni, legutóbb például ilyen volt a lovasberényi.

Egy nemrégi kiránduláson, a csórin – szinte végig ugyanazon a helyen gyűjtöttünk, olyan gazdag volt az állomány, persze a szamócamező is tartóztatott bennünket. Nagyon szeretjük Bakonykútit, de a kedvelt turistahelyre csak egyszer megyünk egy évben, hogy ne raboljuk le teljesen a növényállományt…

Szeretjük még Pátkát például a füzike vagy a galagonya miatt, Gánton pedig a somot. De hosszú a sor, tényleg.

Mikor és hogyan lehet majd „belelapozni” ebbe az összeállításba?

A kiadvány a Lánczos-Szekfű ösztöndíjalap támogatásával készül: a városnak, a Fekete Sas Patikamúzeumnak és az iskoláknak ajánlom fel, küldöm el, online formában lesz hozzáférhető. És akiket érdekel a téma, már ebben az évben olvasgathatják.

Interjú

 1. A könyvtáros szakma életre szóló hivatás - interjú Beniczky Péternével

  Tudósok, geológus, református lelkész és ügyvéd felmenők mutatták az utat a humán szakterület felé, és a szeretetteljes családi otthon roskadozó könyvespolcain mindig akadt valami érdekes, új világba hívogató könyv. Beszélgetőtársam egyik nagypapája – bár nem ez volt a fő foglalkozása – katalógust készített a házi könyvtárban.

  2020.08.30.
 2. Beszélgetés Mohai Gábor, rádiós és televíziós bemondóval, előadóművésszel

  Nagy érdeklődés övezte Mohai Gábor „Kihűlt világ” című önálló verses irodalmi estjét a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán kedden. Az előadóművész, bemondó, rádiós és televíziós műsorvezető fehérvári jelenléte alkalmával válaszolt kérdéseinkre.

  2020.08.25.
 3. Hazai terepen - interjú Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvossal

  Az idei évben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vehette át a Szent István Emlékérmet és Díjat, aki ezer szállal kötődik Fejér megyéhez és Székesfehérvárhoz. Dr. Müller Cecíliát többek között arról is kérdeztük, hogyan élte meg a fehérvári közösség elismerését, milyen előkészületek zajlanak a koronavírus járvány terjedésének megakadályozására és milyen szerepe lehet ebben a helyi önkormányzatoknak.

  2020.08.18.
 4. Európa több országában öregbítette hazánk és városunk hírnevét Halmai Miklós, nagykövet

  „Tősgyökeres fehérvári vagyok, Fehérváron születtem és tanultam érettségiig, a feleségem is fehérvári, a gyermekeim is itt születtek, a szüleim is itt élnek, tehet minden fontos szál ideköt.” - vallja Halmai Miklós, Magyarország portugáliai nagykövete.

  2020.08.07.
 1. Négy évad, huszonöt beszélgetés, hetven vendég - interjú Zemlényi Katicával

  Művészet, hagyományőrzés, a helyi értékek megismerése és megőrzése – ezzel az elkötelezettséggel, attitűddel indult el négy éve a Közéleti és Kulturális Szalon programsorozata a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában. A huszonöt rendezvényen több mint hetven vendég fordult meg: olyan párosok, akiket egy valami ugyan összeköt, de az életnek akár két teljesen különböző területén végzik munkájukat, teljesítik hivatásukat. 

  2020.08.04.
 2. Hangolnak már - meglepetéssel készül augusztusra a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

  A tervek szerint – ha a járványhelyzet engedi – augusztus 19-én ismét a fúvószenéé és az egyenruhásoké lesz a főszerep Székesfehérvár Belvárosában. A VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon négy helyőrségi zenekar előadásában csendülnek fel indulók, klasszikusok és könnyűzenei melódiák.

  2020.07.21.
 3. Versenyképesség és válságállóság - interjú Szekfü Tiborral

  A Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (RVA) közel harminc éve dolgozik azon, hogy a vállalkozásoknak mindig frissülő szakmai tudást és személyre szabott, finanszírozási programokat állítsanak össze, ezzel is segítve a magyar gazdaság erősödését. Az elmúlt időszak mindenkit komoly kihívások elé állított. A járványhelyzet drasztikusan érintette a mikrovállalkozásokat is, derült ki egy felmérésből.

  2020.07.14.
 4. Megalkotni az egész univerzumra érvényes modellt - beszélgetés Vámi Tamás Álmos fizikussal

  Vámi Tamás Álmos kísérleti fizikus szakterülete a részecskefizika és a kvantumelmélet: kutatásának célja a szuperszimmetrikus részecskék felfedezése. Az ELTE-n elvégzett mesterképzés után jelenleg PhD-képzés keretében folytatja tanulmányait a Johns Hopkins Egyetemen az USA-ban, Baltimore-ban.

  2020.07.10.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1