A tavaszi útépítés után helyezik üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert

Lakossági fórumon tájékoztatták a Csutora utcai lakókat hétfőn délután a Felsővárosban épülő csapadékvíz-elvezető rendszer építésének jelenlegi állásáról. Az utóbbi időben többen panaszkodtak a sár miatt az utcában, ahol tavasz végén helyezik majd üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert, a víznyelőkkel együtt, ráadásul idén tavasszal a nagyon magas talajvíz is probléma a város egyik mélyen fekvő utcájában.
2018.03.12. 18:38 |

Az utca mintegy öt centiméter vastag aszfaltot kap tavasszal teljes szélességében és a padka is meg lesz emelve, hogy megfelelő lefolyása legyen a csapadékvíznek, majd az útépítési munkálatok után helyezik üzembe az út szélén a víznyelőket, ami biztosítj a víz elvezetését a Csutora utcában.

Laczi Péter irodavezető elmondta, hogy 2017 májusában kezdődött a több mint 160 cm átmérőjű csapadékcsatorna építése. Őszre elkészült a fővezeték a Zámoly utcától a Csutora utca Berényi út felőli végéig, a munka készültségi foka azonban 60-65 százalékos jelenleg.

A kivitelező tavaly rendkívül gyorsan megépítette a város csapadékvíz elvezetésének egyik gerincét adó közművet, amit még nem helyeztek üzembe. A munkálatok április végén folytatódnak.

A szeptemberben befejeződött csatornaépítés után ősszel elültették még a fákat és a bokrokat az utcában, télen azonban nem volt munkavégzés. Április végén kezdődnek el a befejező munkálatok: az útépítés és padkaépítés, továbbá a tereprendezés is, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy a víz elfolyhasson a víznyelőkbe.

Laczi Péter, a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője, Szegfű Zoltán a Colas Alterra Zrt. főépítés-vezető és Földi Zoltán önkormányzati képviselő közösen tájékoztatták a lakókat a munkálatok jelenlegi állásáról.

A jelenleg lefolyástalan területek vízelvezetésének megoldása is szereppel a munkálatok között - mondták a fórumon, ahol többször kihagsúlyozták a műszaki szakemberek, hogy a  csatornát még nem helyezték üzembe, az út melletti víznyelőket sem, ezért is volt nagy sár az utcában az elmúlt hetekben.

Egy Csutora utcai lakó elmondta, hogy korábban egy nyílt árok volt az utcában, aminek a Berényi út felé volt lejtése. Elmondása szerint "ez a talajvíz magasságát is szabályozta" és nagyobb esők esetén is megoldotta a csapadékvíz elvezetését, bár mint mondta "voltak olyan időszakok nagy esőzéseknél, hogy nem bírta elvezetni a régi árok a vizet".

Elhangzott a fórumon, hogy a vízgazdálkodási tanács jóváhagyásával készültek a tervek, amit ellenőrizni is fognak, ha készen lesz a kivitelezés nyár elején. A lakók türelmét kérték, mint mondták a vízelvezetési problémák a munkálatok befejezése után fognak megoldódni a rendkívül mély fekvésű Csutora utcában.

Városfejlesztés

 1. Elkészültek az energetikai felújítások a Székesfehérvári Járási Hivatal épületeiben

  Pénteken adták át a Székesfehérvári Járási Hivatal három, energetikai korszerűsítésen átesett épületét. A Honvéd utcai, a József Attila utcai és a Mátyás király körúti épületek hazai forrásokból és önkormányzati támogatással 623 millió forintból újultak meg és a beruházás révén 30%-os megtakarítás várható a fűtési, illetve a villamos költségek tekintetében.

  2018.03.23.
 2. Négy helyen épül, új ingyenesen használható sportpark Fehérváron

  Új sportparkok épülnek Székesfehérváron állami finanszírozással: a Rácbánya mellett a Krasznai közben, az Illyés Gyula téren és a Bébic utcában alakítanak ki ingyenesen használható kondiparkot és két helyen futópályát. A cél, hogy minden városrészben legyen lehetősége a fehérváriaknak arra, hogy ingyenesen sportolhassanak.

  2018.03.22.
 3. Alapkőletétel - új tornateremmel és tantermekkel bővítik a Cisztercit

  A gimnáziumban új, modern tornacsarnokot építenek, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. Tíz új tantermet és új menzahelyiséget alakítanak ki, amely a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez. A Ciszterci Szent István Gimnázium 2,6 milliárd forintos kormányzati támogatással újul meg és bővül. 

  2018.03.21.
 4. Húsz kilométernyi új kerékpárút és sáv épül Székesfehérváron

  A tervek szerint a következő három évben összesen húsz kilométernyi kerékpárút épül Székesfehérváron – hangzott el azon az egyeztetésen, amiket a fehérvári kerékpáros létesítményekről tartottak a Városházán. A Gáz utcában, a Széna téren, a Kertalja utcában, az Alvinci, Dési és Segesvári utcákban még idén megvalósulnak a kerékpáros fejlesztések.  

  2018.03.21.
 1. A tavaszi útépítés után helyezik üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert

  Lakossági fórumon tájékoztatták a Csutora utcai lakókat hétfőn délután a Felsővárosban épülő csapadékvíz-elvezető rendszer építésének jelenlegi állásáról. Az utóbbi időben többen panaszkodtak a sár miatt az utcában, ahol tavasz végén helyezik majd üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert, a víznyelőkkel együtt, ráadásul idén tavasszal a nagyon magas talajvíz is probléma a város egyik mélyen fekvő utcájában.

  2018.03.12.
 2. A magyar gazdaság zászlóshajója lehet a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely

  Elkészült a várpalotai elkerülő 9,4 kilométeres szakasza, amely mentesíti a várost az eddigi forgalomtól. Az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki kiemelte, hogy a fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár-Várpalota-Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen.

  2018.03.09.
 3. Lerakták a Corvinus új, székesfehérvári épületének az alapkövét

  Letették csütörtökön délelőtt az alapkövét a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának. A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás.

  2018.03.08.
 4. Folytatódnak a Ligetsor felújítási munkálatai - a héten a járdát építik

  A fagyok elmúltával a járdaépítéssel folytatódnak a Ligetsor felújítási munkálatai és ha nem esik még több csapadék, akkor bő egy hét múlva az útépítés is folytatódik. A csapadékvíz elvezető csatorna építésének 90%-a, valamint az ivóvízvezeték és a szennyvízcsatorna felújítása befejeződött és szépen alakul az iskola előtti tér felújítása is.

  2018.03.07.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek