A tavaszi útépítés után helyezik üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert

Lakossági fórumon tájékoztatták a Csutora utcai lakókat hétfőn délután a Felsővárosban épülő csapadékvíz-elvezető rendszer építésének jelenlegi állásáról. Az utóbbi időben többen panaszkodtak a sár miatt az utcában, ahol tavasz végén helyezik majd üzembe a csapadékvíz elvezető rendszert, a víznyelőkkel együtt, ráadásul idén tavasszal a nagyon magas talajvíz is probléma a város egyik mélyen fekvő utcájában.
2018.03.12. 18:38 |

Az utca mintegy öt centiméter vastag aszfaltot kap tavasszal teljes szélességében és a padka is meg lesz emelve, hogy megfelelő lefolyása legyen a csapadékvíznek, majd az útépítési munkálatok után helyezik üzembe az út szélén a víznyelőket, ami biztosítj a víz elvezetését a Csutora utcában.

Laczi Péter irodavezető elmondta, hogy 2017 májusában kezdődött a több mint 160 cm átmérőjű csapadékcsatorna építése. Őszre elkészült a fővezeték a Zámoly utcától a Csutora utca Berényi út felőli végéig, a munka készültségi foka azonban 60-65 százalékos jelenleg.

A kivitelező tavaly rendkívül gyorsan megépítette a város csapadékvíz elvezetésének egyik gerincét adó közművet, amit még nem helyeztek üzembe. A munkálatok április végén folytatódnak.

A szeptemberben befejeződött csatornaépítés után ősszel elültették még a fákat és a bokrokat az utcában, télen azonban nem volt munkavégzés. Április végén kezdődnek el a befejező munkálatok: az útépítés és padkaépítés, továbbá a tereprendezés is, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy a víz elfolyhasson a víznyelőkbe.

Laczi Péter, a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője, Szegfű Zoltán a Colas Alterra Zrt. főépítés-vezető és Földi Zoltán önkormányzati képviselő közösen tájékoztatták a lakókat a munkálatok jelenlegi állásáról.

A jelenleg lefolyástalan területek vízelvezetésének megoldása is szereppel a munkálatok között - mondták a fórumon, ahol többször kihagsúlyozták a műszaki szakemberek, hogy a  csatornát még nem helyezték üzembe, az út melletti víznyelőket sem, ezért is volt nagy sár az utcában az elmúlt hetekben.

Egy Csutora utcai lakó elmondta, hogy korábban egy nyílt árok volt az utcában, aminek a Berényi út felé volt lejtése. Elmondása szerint "ez a talajvíz magasságát is szabályozta" és nagyobb esők esetén is megoldotta a csapadékvíz elvezetését, bár mint mondta "voltak olyan időszakok nagy esőzéseknél, hogy nem bírta elvezetni a régi árok a vizet".

Elhangzott a fórumon, hogy a vízgazdálkodási tanács jóváhagyásával készültek a tervek, amit ellenőrizni is fognak, ha készen lesz a kivitelezés nyár elején. A lakók türelmét kérték, mint mondták a vízelvezetési problémák a munkálatok befejezése után fognak megoldódni a rendkívül mély fekvésű Csutora utcában.

Városfejlesztés

 1. Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában

  Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában. A 4-6-8. számú házak előtt a zúzottköves felületet térkő váltotta fel, amely nemcsak esztétikailag, hanem környezetvédelmi szempontból is megfelelő. 

  2018.06.20.
 2. Árpád-ház program – készen vannak a tervei a volt Köztársaság Mozi felújításának

  Készen vannak a volt Köztársaság Mozi felújításának a tervei, melyben a méltó helyet kapnak a középkori Magyar Királyság legnagyobb és legfontosabb templomának a Nagyboldogasszony-bazilikának megmaradt kövei, de elkezdődött már a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének felújítás előtti felmérése, ahol a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” kiállítás kap majd helyet. Több más elem mellett a program része az Aranybulla-emlékmű felújítása is 2022-re.

  2018.06.13.
 3. Több mint ötven fát ültetnek majd az új, nyár végére elkészülő vízivárosi parkolóba

  Az új parkoló megtervezésénél feladat volt, hogy minél több fát lehessen ültetni a parkolók között. A területen összesen 201 férőhelyes, térköves, zöldsávval, fákkal kialakítandó parkolót terveztek közvilágítással a jelenlegi ipari területen, ahol járdákkal segítik majd a biztonságos közlekedést és egy új kutyafuttatót is kialakítanak.

  2018.06.13.
 4. Már csak a takarítás van hátra a Széna téri sportcsarnokban

  "Gyakorlatilag elkészült a sportcsarnok a Széna téren, ami júliusban, az öttusa Európa-bajnokságon mutatkozik meg a nagyközönségnek, a diákok pedig szeptembertől használhatják majd." - írta kedden reggel Facebook oldalán a város polgármestere Cser-Palkovics András és néhány friss fotót is tett fel az átadás előtt lévő csarnokról.

  2018.06.12.
 1. Elkészültek az új gyalogos átkelőhelyek a Kisteleki utcában

  Pénteken délelőtt volt a műszaki átadása a Zsolt utca és a Kisteleki utca kereszteződésénél, illetve a Kisteleki utca és a Töhötöm utca kereszteződésénél épített két új gyalogos átkelőhelynek. Deák Lajosné a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy régen szerették volna már a környéken lakók, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyek épüljenek a Kisteleki utcában.

  2018.05.25.
 2. Jelentős mennyiségű fát ültetnek ősszel a Rádió lakótelepi veszélyes nyárfák helyett

  A Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig épül egy új, térköves sétány a jelenlegi tönkrement aszfaltos járda helyett, ami a lakótelep járdafelújítási programjának első üteme. Az új járda kettő méter szélességben és 171 méter hosszan épül, amely a jelenlegi járda nyomvonalán halad majd – mondta Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző.

  2018.05.25.
 3. Munkaterület átadások városszerte - kezdődik a III. Béla király tér felújítása is

  Újabb hat helyen kezdődnek út és járdafelújítások Székesfehérváron. A III. Béla király téren a burkolat felújítása mellett parkolóépítés is kezdődik, a Széchenyi utca 33-51 között a járda felújítása két héten belül elkezdődik akárcsak a Géza utca burkolat felújítása a Karinthy tér és a Kadocsa utca között. A Rozsnyói és a Szabadkai utcákban az útépítés mellett a vízvezetékeket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

  2018.05.24.
 4. Elkészültek az új járdák az Orgona és a Hajnal utcában is

  Három Oncsa telepi utcában újulnak meg a járdák, melyből a Hajnal és az Orgona utcákban elkészült a beruházás, az Agyag utcában még tart a munka. A beruházások összesen több mint másfél kilométeres járdaszakaszt érintenek 2100 négyzetméteren. 

  2018.05.23.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek