A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 19-én, hétfőn

Hétfőn harmadik napjához érkezik a Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 19-én, hétfőn. Az egész napos programkavalkád mellett részesei lehetünk a 28. Öreghegyi Mulatságnak és a Koronázási szertartásjátéknak, de láthatjuk még az interaktív épületfestést és a mozgó történelmi képregényt is.
2019.08.19. 07:02 |
Hétfőn ismét a középkorba repítik a gyerekeket és felnőtteket egyaránt a Koronázási Ünnepi Játékok. A belvárosi programkavalkád záró napján felépített utcarészletekkel, vásári forgataggal, korhű életképekkel, egyedülálló látványosságokkal és rengeteg játékkal várják az érdeklődőket. Újdonságként láthatjuk a muhi csatát megelevenítő, élő óriás sakkot 16.00 és 18.30 órától a Városház téren. Szintén új programelemként a bátor vitézek megmérettethetik magukat a 30 méter hosszú lovagi ügyességi pályán.

Öreghegyen hosszú évek óta hagyomány, hogy a Szent István napját megelőző napon rendezik meg a városrész legnagyobb ünnepét, az Öreghegyi Mulatságot. A 28. programsorozat augusztus 19-én, hétfőn 15.00 órakor kezdődik a Bory téren, ahol nyitva áll a Mesekert interaktív játszóház. A színpadon 15.00 órakor a Főnix Rock and Roll SE táncosai, 15.20-kor Zsigmond Lala, majd 15.40-kor a Felicita KTSE táncosai lépnek fel. A borlovagrendek hagyományos felvonulása 16.10 órakor indul az Öreghegyi Borház pincéjétől a színpadig, ahol be is mutatkoznak a borrendek. 17.00 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti a résztvevőket, majd az új kenyér és a bor megszentelésével folytatódik a rendezvény. Ezt követően Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea, majd a Zsikó zenekar koncertezik, Vikidál Gyula fellépésének 19.30 órától lehetünk részesei, végül a hagyományos utcabállal és 24.00 órától tűzijátékkal zárul az Öreghegyi Mulatság.

A IV. Béla király koronázási szertartását és életművét bemutató, hetedik Koronázási szertartásjáték 21.00 órakor kezdődik a Nemzeti Emlékhely fölé emelt szabadtéri színpadon, dr. Szikora János rendezésében. Idén is sokszereplős darabot láthatunk színművészek, táncosok és sok határon túli fiatal közreműködésével. A címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Szent Margitot Varga Lili személyesíti meg, Batu kánt Sághy Tamás játssza, a narrátor Mihályi Győző lesz.

A Fő utcán, a Virágórával szemközti ház homlokzatán különleges, 3D-s kirakós játék várja a látogatókat 21.00 órától. A IV. Béla király életét és uralkodását bemutató mozgó történelmi képregény továbbra is 21.00 és 24.00 óra között tekinthető meg a Fő utcán, a Ciszterci templom és Szent István Király Múzeum Rendház épületének homlokzatán.

Fehérvári színes

 1. Patikaszerek a kaptárból - Magyar László András előadása a Fekete Sas Patikamúzeumban

  Február 26-án, szerdán 17 órakor kezdődik Magyar László András, főmuzeológus „Patikaszerek a kaptárból” című előadása a Fekete Sas Patikamúzeumban, a székesfehérvári Országos Méhésztalálkozó és Vásár rendezvényéhez kapcsolódóan. A belépés díjtalan.

  2020.02.23.
 2. Maroshegyen volt az idei első egészségnap Székesfehérváron

  Gyorsan megtelt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár aulája szombaton reggel a Maroshegyi egészségnapon. Az idei első városrészi szűrőprogramot rendezték, melyen közel százhúsz résztvevő élt az ingyenes vizsgálatok lehetőségével. Lelkes orvosi és szakdolgozói csapat segíti a megelőzésben a fehérváriakat, akikkel az év során még számos egészségnapon és tematikus szűrésen találkozhatunk majd. Legközelebb márciusban a hölgyeket várják nyílt nőgyógyászati szűrőnapra.

  2020.02.22.
 3. Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort

  Az Arany János EGYMI Szakiskolájában tartottak farsangi mulatságot a fiataloknak pénteken. A télűző ünnepen részt vettek a Vasvári Pál Gimnázium végzős tanulói is, akik színes, táncos-zenés műsorukkal örvendeztették meg a közönséget, amibe egy kis közös Macarena-koreográfia is belefért.

  2020.02.21.
 4. Verhetetlen snowboardban a fehérvári tűzoltó - Berta Bence megvédte címét

  A székesfehérvári Berta Bence tűzoltó főtörzsőrmester megvédte aranyérmes bajnoki címét a 2020. évi Tűzoltó Sí- és Téli Terepfutó Versenyen.

  2020.02.21.
 1. Székesfehérvári lány hozta el a szakácsolimpia ezüstérmét

  Ezüstérmet nyert a 25. IKA CulinaryOlympics konyhaművészeti olimpián, más néven szakácsolimpián cukrászművészeti kategóriában, 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával a székesfehérvári Szántó Éva. A vetélkedésen több, mint 2000 induló vett részt. Szántó Éva egyéni indulóként vett részt a szakácsolimpián, cukrászművészeti kategóriában. 

  2020.02.21.
 2. Hangszerkészítő műhely Ujházi Péter A különutazás terei című kiállításában

  Február 22-én, szombaton 15 órakor nyit a hangszerkészítő műhely Ujházi Péter A különutazás terei című kiállításában, a Csók István Képtárban. Ezen a délutánon háromféle különleges hangszert készíthetnek a résztvevők (6 éven felüli gyermekek, szüleik, nagyszüleik, barátaik) a Bélaműhellyel: szférafont, konzerv gitárt és billentyűzet shakert. A programon a kiállításra megváltott belépőjeggyel lehet részt venni.

  2020.02.20.
 3. Szavazzunk a fehérvári iskolákra a Domestos Iskolamosdó Felújítási Programban

  Az Unilever Magyarország Kft. és a Klebelsberg Központ együttműködésében létrejött Domestos Iskolamosdó Felújítási Programon az idei évben három székesfehérvári intézmény is sikeres pályázatot nyújtott be. Az Arany János Óvoda és Általános Iskola, a József Attila Középiskolai Kollégium vagy a Zentai úti Általános Iskola mosdójának teljes körű felújítására március 31-ig lehet szavazni.

  2020.02.19.
 4. Macskatéka farsangi bál a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában csütörtökön

  Február 20-án, csütörtökön 17 órától Macskatéka farsangi bál lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában. A program ingyenes és nyitott az óvodás és általános iskolás korosztály számára.

  2020.02.19.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek