A Székesfehérvári Borklubban ismét kiváló megyei borász volt a vendég

A Székesfehérvári Borklub foglalkozásán folytatódott a megye borászainak vendégszereplése. Legutóbb, novemberben, az új borok hónapjában, Szent Márton jegyében a Vabrik pincészet volt a klub vendége. Egy új és hat „régi” bort kóstolhatott tőlük a jelen lévő tagság.
2022.11.17. 10:26 |
A Székesfehérvári Borklubban ismét kiváló megyei borász volt a vendég

A hat fehér és egy rozé bort Vabrik Ferenc tulajdonos és fia, Vabrik Ákos mutatták be. E hét termék került a poharakba a kacsa és libamájdarabokkal „dúsított” zsíros kenyér mellé.

Vabrik Ákost és Pánczél József klubtulajdonost és klubvezetőt kérdeztem a szüretről, az új borokról.

- Az idei évjárat a tavalyihoz képest mennyiségben még rosszabb volt, mint a korábbi. Ebben az évben hektáronként csak 15-20 mázsát tudtunk szüretelni a 70-90 mázsa helyett. A Zöldvelteliniből hektónkként mindössze 12 hektoliter bort tudtunk készíteni. A júliusi légköri aszály miatt lett ilyen kevés szőlőnk 2022-ben. De szerencsére a minőség kifogástalan – mondta Vabrik Ákos.

- Az évjáratot tekintve a szüreti tevékenység jó volt, nem értek össze a fajták, volt idő a szüretre, a feldolgozásra. Elhúzódott a munka a korai szőlőktől a későbbi kékszőlőkig, így mind az erjedés, mind a feldolgozás normális körülmények között zajlott. A korai fajtáknak a nagy meleg nem kedvezett, azokat bizony hajnalban kellett leszedni. Ami a minőséget illeti, fajtája válogatja. A korai szedésű szőlők esetében a lényereség elmaradt az átlagostól. Olyan vastag volt a szőlő héja, és olyan kevés lé volt az aszály miatt a bogyókban, a ritkább fürtökben, hogy előfordult, hogy átlagosan 50 százalék lé sem jött ki a szőlőszemekből.

A felmelegedés, az aszály alighanem komoly kihívás elé állítja a borosgazdákat is. Persze, ennél rosszabb minőség soha ne legyen, mint az elmúlt két évben...!