A Nemzeti Összetartozás Éve programjairól tájékoztattak az Országzászló téren

A VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület, a Fejér Szövetség és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Székesfehérvári Szervezete képviselői ismertették a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából közösen rendezendő programjaikat csütörtökön, az Országzászló téren. A sajtótájékoztatón a Nemzeti Összetartozás Éve hét nagy fehérvári közös rendezvényét jelentették be.
2020.02.13. 12:35 |

Március 10-én lesz a Székely Szabadság Napja, ezt követi április 25-én a V. Székesfehérvári Székely Bál, majd június 4-én a nemzeti gyásznap, Trianon 100. évfordulója.

Fehérvár életében a legjelentősebb dátum augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja, amikor zarándoklatot szervezünk.

Október 19-én lesz a 101. évfordulója Székesfehérvár román megszállás alóli felszabadulásának, majd jön október 31-e, a Székely Autonómia Napja, illetőleg novemberre Csángó Batyusbált tervezünk.” - összegezte az idei esztendő hét, közös szervezésű nagy rendezvény terveit Juhász László, a VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület elnöke. A rendezvényeket részletesen a társszervezetek képviselői ismertették.

Március 10-e a Székely Szabadság Napja, a három szervezet együttműködése évekkel ezelőtt ezzel a megemlékezéssel kezdődött. Ezen a napon hagyományosan a Maroshegyi Székelykapunál emlékezünk, majd a Belvárosban is lesz megemlékezés és kulturális műsor is, amelynek szervezése folyamatban van.” - emelte ki Szili Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés önkormányzati képviselője.

Április 25-én, szombaton lesz az V. Székesfehérvári Jótékonysági Székely Bál, a Kárpát-medencei Magyarság Ünnepe, melynek neve nem rövid, de mindent magába foglal; hazai és határon túli jótékonysági célokat is megvalósít, valamint, valamennyi elszakított országrészből várunk vendégeket.” - hangsúlyozta Juhász László.

A trianoni gyalázat 100. évfordulóján, 2020. június 4-én 16 óra 32 perckor harangszóval kezdődik a közös megemlékezés az Országzászló téren.” - tette hozzá Dr. Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony, Magyarország Patrónája ünnepe nemzeti azonosságtudatunk, összetartozásunk alapja. Ezen a napon Nagyboldogasszony-zarándoklatot szervezünk Székesfehérváron, ami első szent királyunk sírjához vezet és amelyre várunk mindenkit.” - tájékoztatott Kónyi-Kiss Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Székesfehérvári Szervezetének elnöke, országos alelnök, aki felhívta a figyelmet az október 19-i évfordulóra is, amely városunk román megszállás alóli felszabadulását jelentette.

A tavalyi, 100. évfordulón meghirdettük, hogy a Fehérvár maroshegyi határában 1920-ban állított, Bory Jenő által készített, Nemzeti Hadsereg-emlékművet szeretnénk helyreállítani. Ennek érdekében ezer aláírást szeretnénk összegyűjteni.” - tette hozzá Kónyi-Kiss Botond.

Szintén hagyományosan megemlékezünk, október utolsó hétvégéjén a Székely Autonómia Napja, amikor ugyancsak a maroshegyi körforgalomban, a székely kapunál gyűlünk össze, majd mécsesgyújtást és megemlékezést követően fáklyás felvonulást tervezünk erre a napra.” - ismertette Szili Csaba.

Hetedik programelemünk a Nemzeti Összetartozás Évére egy Csángó Batyusál, amelyet hagyományteremtő szándékkal kívánunk létrehozni.” - zárta a sajtótájékoztatót Juhász László, aki kiemelte: várják azon magánszemélyek vagy szervezetek jelentkezését, akik önkéntesként vagy akár fellépőként részt vennének az eseményeken.

Közélet

 1. Személyes és online fogadóórát is tart július 7-én, kedden Barlabás András

  Fogadóóárt tart Barlabás András önkormányzati képviselő július 7-én, kedden késő délután, a Városház tér 2. szám alatt. Ugyanezen a napon reggel 8 órától online fogadóóra is lesz a képviselő közösségi oldalán.

  2020.07.02.
 2. Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep a Prohászka templomban

  Július 2-án, csütörtökön 18 órakor a székesfehérvári Prohászka templomban lesz a város egyházközségeinek közös első csütörtöki Eucharisztia-ünnepe. A szentmisét a Spányi Antal, megyés püspök celebrálja a város papságával, amely után a közös szentóra kezdődik. Az esemény egyben felkészülés a 2021-ben megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

  2020.07.02.
 3. Szent Iván-napi püspöki liturgia és koljivo szentelés lesz a rác utcai templomban

  Püspöki liturgia lesz július 5-én, vasárnap Szent Iván (Keresztelő Szent János) ünnepén a Rác utcai szerb ortodox templomban, amelyet kalács és koljivo szentelés követ. Székesfehérváron minden évben az Iván napjához közeli vasárnapon van a templombúcsú, a fehérvári szerbség egyik legnagyobb ünnepe.

  2020.07.01.
 4. Júliusban is folytatódik a diplomák átadása a Kodolányin

  Elkészültek azoknak a hallgatóinknak az oklevelei, akik 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben vagy 2005-ben kezdték meg tanulmányaikat a Kodolányin. Ezeket a diplomákat július 7-től vehetik át a régi főiskolai képzésben tanuló és ott záróvizsgázott hallgatók azon az oktatási helyszínen, ahol tanulmányaikat végezték vagy záróvizsgáztak.

  2020.07.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2