A Nemzeti Összetartozás Éve programjairól tájékoztattak az Országzászló téren

A VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület, a Fejér Szövetség és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Székesfehérvári Szervezete képviselői ismertették a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából közösen rendezendő programjaikat csütörtökön, az Országzászló téren. A sajtótájékoztatón a Nemzeti Összetartozás Éve hét nagy fehérvári közös rendezvényét jelentették be.
2020.02.13. 12:35 |

Március 10-én lesz a Székely Szabadság Napja, ezt követi április 25-én a V. Székesfehérvári Székely Bál, majd június 4-én a nemzeti gyásznap, Trianon 100. évfordulója.

Fehérvár életében a legjelentősebb dátum augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja, amikor zarándoklatot szervezünk.

Október 19-én lesz a 101. évfordulója Székesfehérvár román megszállás alóli felszabadulásának, majd jön október 31-e, a Székely Autonómia Napja, illetőleg novemberre Csángó Batyusbált tervezünk.” - összegezte az idei esztendő hét, közös szervezésű nagy rendezvény terveit Juhász László, a VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület elnöke. A rendezvényeket részletesen a társszervezetek képviselői ismertették.

Március 10-e a Székely Szabadság Napja, a három szervezet együttműködése évekkel ezelőtt ezzel a megemlékezéssel kezdődött. Ezen a napon hagyományosan a Maroshegyi Székelykapunál emlékezünk, majd a Belvárosban is lesz megemlékezés és kulturális műsor is, amelynek szervezése folyamatban van.” - emelte ki Szili Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés önkormányzati képviselője.

Április 25-én, szombaton lesz az V. Székesfehérvári Jótékonysági Székely Bál, a Kárpát-medencei Magyarság Ünnepe, melynek neve nem rövid, de mindent magába foglal; hazai és határon túli jótékonysági célokat is megvalósít, valamint, valamennyi elszakított országrészből várunk vendégeket.” - hangsúlyozta Juhász László.

A trianoni gyalázat 100. évfordulóján, 2020. június 4-én 16 óra 32 perckor harangszóval kezdődik a közös megemlékezés az Országzászló téren.” - tette hozzá Dr. Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony, Magyarország Patrónája ünnepe nemzeti azonosságtudatunk, összetartozásunk alapja. Ezen a napon Nagyboldogasszony-zarándoklatot szervezünk Székesfehérváron, ami első szent királyunk sírjához vezet és amelyre várunk mindenkit.” - tájékoztatott Kónyi-Kiss Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Székesfehérvári Szervezetének elnöke, országos alelnök, aki felhívta a figyelmet az október 19-i évfordulóra is, amely városunk román megszállás alóli felszabadulását jelentette.

A tavalyi, 100. évfordulón meghirdettük, hogy a Fehérvár maroshegyi határában 1920-ban állított, Bory Jenő által készített, Nemzeti Hadsereg-emlékművet szeretnénk helyreállítani. Ennek érdekében ezer aláírást szeretnénk összegyűjteni.” - tette hozzá Kónyi-Kiss Botond.

Szintén hagyományosan megemlékezünk, október utolsó hétvégéjén a Székely Autonómia Napja, amikor ugyancsak a maroshegyi körforgalomban, a székely kapunál gyűlünk össze, majd mécsesgyújtást és megemlékezést követően fáklyás felvonulást tervezünk erre a napra.” - ismertette Szili Csaba.

Hetedik programelemünk a Nemzeti Összetartozás Évére egy Csángó Batyusál, amelyet hagyományteremtő szándékkal kívánunk létrehozni.” - zárta a sajtótájékoztatót Juhász László, aki kiemelte: várják azon magánszemélyek vagy szervezetek jelentkezését, akik önkéntesként vagy akár fellépőként részt vennének az eseményeken.

Közélet

 1. Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon

  Február 20-án, csütörtökön 17 órától várják az érdeklődőket Tóth Tamás, esperes-plébános „Az önismeret fontossága a mindennapokban” című útkereső elmélkedésére a Kisfaludi Közösségi Házba. (Könyves Kálmán u. 10.) A belépés díjtalan.

  2020.02.18.
 2. Applikációval segítenek az autizmussal élőknek

  Hamarosan mobil applikáció, és a hozzátartozó internet alapú szolgáltatás is segíti az autista gyermekek és felnőttek mindennapi életvitelét. Egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően az az autizmussal élők, családtagjaik, és az őket segítő szakemberek könnyedén és közösen állíthatják össze a felhasználó számára szükséges segítséget.

  2020.02.17.
 3. Maroshegyen szerveznek egészségnapot február 22-én

  Állapotfelméréssel és különféle egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket február 22-én, szombaton a Maroshegyi egészségnapon. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, dietetikai tanácsadás, csontsűrűségmérés és boka-kar-index meghatározása is lesz.

  2020.02.17.
 4. Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást

  Székesfehérvár 2020-ban is folytatja 65 év felettieknek járó támogatás programját, amelynek fedezete szerepel a városi költségvetésben. 2019-ben 21,6 ezer személy volt jogosult a támogatásra: a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott 19.948 fő kérelmezőből összesen 19.346-an voltak jogosultak az ellátásra és kapták meg az 5000 forintos juttatást. A támogatás igényléséhez a formanyomtatványt ITT töltheti le!

  2020.02.17.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek