A Móri úton is lesz kerékpárút a hét hónapig tartó felújítás után

Székesfehérvár önkormányzata az elmúlt években számos fontos gyűjtőutat megújított. Ennek folytatásaként készül a város a Móri út felújítására is, amit évtizedek óta óriási forgalom terhel. Az útszerkezetet, az út- és járdafelületet, a vízelvezetést, a közvilágítást, a kerékpáros létesítményeket és a forgalmi rendet érintő változásokat is tartalmazó felújítás pályázati forrásból valósul meg.
2021.04.07. 07:39 |

A tervdokumentáció elkészítése tavaly ősszel megtörtént, a kivitelezéshez szükséges jogerős engedélyezés lezárása pedig idén tavasszal történik. Ezt követően indulhat a kivitelezés előkészítése, a közbeszerzési eljárás lefolytatása. A helyszíni munkálatok előreláthatóan hét hónapot vesznek majd igénybe, így az érintett szakasz felújítása várhatóan még 2022-ben befejeződhet.

A közműveket is kicserélik és bicikliút is épül. A Zichy ligetnél körforgalmat alakítanak ki, ami sokkal biztonságosabbá teszi a kereszteződést

A fejlesztési szakasz a Dózsa György út 3-tól a Móri út 42-ig tart. A teljes útkeresztmetszetet érintő rekonstrukció keretében felújításra kerül az út- és a járdaburkolat, a szükséges helyeken teljes alépítménycserével, illetve a járda esetében a csapadékvíz-elvezető is kiépül. A beruházás keretében új körforgalmi csomópont épül a Zichy liget és a Móri út csatlakozásában.

Az érintett szakaszon a közvilágítás átépítésére, valamint az ivóvíz- és szennyvízvezeték teljes rekonstrukciójára is sor kerül. Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője elmondta, hogy a 642 méteres szakaszon a beruházást a közműépítés jelentősen drágítja, de ha marad rá pénz, lehetőség lesz egy további, háromszáz méteres, a Szent Vendel utcánál kialakítandó körforgalmi csomóponton túlnyúló szakasz felújítására is. A pályázat ugyanis a hosszabb szakaszon való építést is engedélyezi.

A felújítás kapcsán Földi Zoltán képviselő elmondta, hogy az elmúlt évek alatt számos lakossági fórum témája volt a Móri út rekonstrukciója, amit a helyiek érthető módon sürgettek. Az út felújítása itt nem áll meg: a kiviteli terveket a teljes útszakaszra elkészíti a város, és keresik a megfelelő pályázati forrást a továbblépéshez.

Városfejlesztés

 1. Rekortán borítású futópálya épül Maroshegyen

  Újabb rekortán borítású futópálya épül Székesfehérváron. Az Országos Futópálya-építési Program keretében idén elnyert támogatással és saját forrás felhasználásával Maroshegyen, az Aradi és a Nagyszebeni utcák közötti szabad területen valósul meg a fejlesztés. 

  2021.04.09.
 2. Faültetés teljes földcserével a Vízivárosban - nyolc nagy csemetét telepítettek

  A Vízivárosban az iskola udvara melletti murvás területen ültettek csütörtökön nagy előnevelt fákat a Városgondnokság kertészei. Egy ginkgo, kettő mezei juhar, egy-egy darab 'Elsrijk' és 'Pacific Sunset' fajtájú juhar, illetve kettő oszlopos 'Lobel' szil került a területre.

  2021.04.08.
 3. A Szivárvány Óvodában fejeződik be a tavaly indult udvarfelújítási program

  Tavaly nyáron indult az a program, aminek köszönhetően öt székesfehérvári óvoda udvara újult meg bruttó 141 millió forintos uniós forrásból. Biztonságos eszközökkel és tereprendezéssel szépültek meg az udvarok a Napsugár, az Árpád úti, a Liget sori, a Szivárvány és a Tolnai utcai óvodában. Összesen kilencszáz kisgyermek mindennapjait teszik komfortossá a fejlesztések.

  2021.04.08.
 4. Ilyen lesz az új bölcsőde a Maroshegyen - már a kiviteli tervek készülnek

  Az új bölcsőde engedélyezési tervei elkészültek, jelenleg a kiviteli tervek kidolgozása zajlik. Az építésre vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan még idén tavasszal kiírják. Az épület a tervek szerint 2022 végéig megépül, és mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.

  2021.04.06.
 1. Ütemezetten halad a felújítás - már építik a Kodály Zoltán Iskola új tornateremét

  A tervezett ütemben halad a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása, bővítése. Jelenleg a tető bontása zajlik azon az épületszárnyon, melynek beépítésével új tantermek valósulnak meg, illetve készül már az új, a korábbinál kétszer nagyobb tornaterem alapja is. A részletekről Kneifel Imre, az intézmény igazgatója adott tájékoztatást.

  2021.03.31.
 2. Restaurálják az Ybl-szobrot - április végén kerül vissza a Zichy ligetbe

  Megszépült formában egy hónap múlva tér vissza eredeti helyére Ybl Miklós szobra a Zichy ligetbe. Az alkotáson állagmegóvást végeznek, megtisztítják, statikai vázát megerősítik. A felújítási munkát az alkotó, Lestány-Goda János szobrászművész és öntőmester végzi.

  2021.03.23.
 3. Éjszaka emelték be a déli összekötő vasúti hídjának gerendáit

  Hétfőn késő estétől kezdték beemelni a déli összekötőút építésénél a budapesti vasútvonal fölé a hídgerendákat. A munkák este kezdődtek és egészen hajnalig tartottak. A tervek szerint öt este és éjszaka alatt megtörténik a hossztartók daruzása, és a kapcsolódó munkák elvégzése. 

  2021.03.23.
 4. Kerékpársávok lesznek a Zámoly utcában és megépül a járda Kiskút útján a Park centerig

  A tervek szerint még idén elkezdődik a Zámoly utcai körforgalomtól a Fecskeparti útig a kerékpársávok építése. Onnantól pedig egészen a Kiskút útja végéig önálló nyomvonalon járda és kerékpárút épül az év második felében induló beruházás keretében.

  2021.03.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár