A méhek gyógyító ereje az Apiterápiás Házban

A rendkívüli járványidőszakot követően is várja a gyógyulni vágyókat az ország legnagyobb apiterápiás háza, azaz a méhes ház Székesfehérváron. A kaptárlevegő és az állatkák biorezonanciája pihentető, gyógyító hatással van többek között az immunrendszerre, a légzőszervi, az idegrendszeri elváltozásokra, a migrénre és a stresszre. 
2020.06.26. 10:23 |

Ismeretterjesztés kapcsán is szívesen fogadja a látogatókat, családokat és a csoportokat a hét minden napján, előzetes bejelentkezés alapján Antal István tulajdonos, a ház megalkotója (+36 30 621 0825).

Az apiterápiás házat Székesfehérvár határában találjuk, az Iszkaszentgyörgy felé tartó út mentén. Jól kitáblázott útvonal vezet az utcácska legvégén található faházhoz, melyet árnyas fák, barátságos, hívogató környezet vesz körül az erdő közvetlen szomszédságában. Jelenleg 12 méhcsalád 70 kilogrammnyi tiszta tömegű egyede segíti itt a gyógyulni vágyókat.

A méhek által kibocsátott, rendkívül különleges összetételű kaptárlevegő és az állatok biorezonanciája támogatja a testi-lelki gyógyulást – mondja Antal István méhészmester, tulajdonos. Az elsődleges, immunrendszert megerősítő hatásán túl az apiterápia kezeli többek között a légzőszervi bajokat, az asztmát, a krónikus köhögést – akár a tüdőfibrózist is –, és segít a légzőkapacitás növelésében. Kiváló hatással van a keringési és az idegrendszerre, gyógyítja a krónikus fejfájást, akár a rendkívül erős migrént is, valamint az alvászavarokat és a stresszt. A tapasztalatok rendkívül kedvezőek, a kezelt betegek gyógyszerigénye jelentősen, esetenként a töredékére csökken. Daganatos betegek esetében nincs egyértelmű válasz és tapasztalat a gyógyulásra. Ha a beteg eljön, és akár egyedül, akár a hozzátartozóival a házban pihenéssel tölt egy-egy órát, az már sokat segíthet a lelki állapotán, ezzel együtt pedig a testi közérzetén is.

Az alkalmazásban nincs korhatár, a gyerekektől a felnőtteken át az idősekig bárkinek jó szívvel ajánlható a méhes kezelés, amely alkalmanként egy órán át tart. A vendégek kényelmes nyugágyakon pihennek, belélegzik a gyógyító kaptárlevegőt, a relaxáló „aláfestő zenét” pedig a méhek folyamatos dongása adja. Akinek kedve, ideje engedi, akár egy teljes éjszakát is a házban tölthet egy franciaágyon. A teljesen fából készült házban abszolút természetes körülmények uralkodnak, kemikáliás tisztítást nem alkalmaznak, sőt, a minimálisra csökkentették az elektromosságot, hogy ne zavarják meg az állatokat. A ház a méhek aktív időszakában, tavasztól őszig, többnyire májustól szeptemberig tart nyitva, a periódust azonban jelentősen befolyásolja az időjárás.

A vendégektől kérik, hogy kényelmes öltözetben érkezzenek, és a járványvédelem miatt hozzanak magukkal egy saját plédet is. Maszkot nem kell használni, mivel a kaptárlevegő szabad belélegzése a lényeg. Abszolút természetessége lévén az apiterápiát nem lehet túladagolni és nincs káros mellékhatása sem. A látogató nem kerül közvetlen kontaktusba a méhekkel, így csípés és allergiás reakció nem fordulhat elő.

Antal István a méhészkedéssel és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztő előadást és bemutatót is tart, a vendégek külön kérésére. Ez kiváló kikapcsolódás gyerek- és felnőtt csoportoknak, családoknak, nyugdíjas és munkahelyi közösségeknek. A birtokon méhészkedéshez használt különféle eszközöket, családi örökségből származó különleges tárgyakat is láthatnak az érdeklődők.

Fehérvári színes

 1. Szombattól újabb műhelyek indulnak a Fehérvári Kézműveseknél

  Ezen a hétvégén újabb szakkör és műhely indul a Kézművesek Házában: szombaton délelőttől délutánig a vászonszövés és az üvegékszer-készítés iránt érdeklődő kezdőket és haladókat várják. Jelentkezni e-mailben vagy telefonon lehet a foglalkozások vezetőinél.

  2021.06.16.
 2. Napközis táborok a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ házaiban

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) – több egyesülettel együttműködve – nyári napközis táborokat hirdet a 7–14 éves korosztály számára. Az augusztus 2–6. és 9–13. között zajló táborokba az animációsfilm-készítés, a kézműves mesterségek, valamint a kommunikáció és a marketing témája iránt érdeklődő gyerekeket várnak a szervezők.

  2021.06.16.
 3. Nyárköszöntő koncert és slam poetry est a Museum Caféban

  Csütörtökön slam poetry esttel egybekötött nyárköszöntő koncertet tart a Crescendo Selecta. A fiatal zenekar és a slammerek az udvarban lépnek fel 17 órától.

  2021.06.16.
 4. Hadtörténelmi, honvédelmi táborok lesznek a pákozdi Katonai Emlékparkban

  Hadtörténelmi, honvédelmi témájú táborokba hívja és várja az általános iskolás gyerekeket a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely. A tíznapos, bentlakásos tábor június 17-én kezdődik Velencén, ide van még néhány férőhely. A KEMPP napközis tábora öt turnuson át tart július 5-től, itt folyamatosan fogadják a jelentkezéseket.

  2021.06.16.
 1. Kisvonatos Sóstó-kirándulás és fáklyás városnézés is lesz szombaton

  Két népszerű programjára várja ismét a turistákat június 19-én, szombaton a Tourinform Iroda. 10.00 órakor kisvonatos városnézéssel egybekötött ökotúra indul a Sóstó Természetvédelmi Területre, míg 21.00 órától fáklyás esti városnézésen vehetnek részt az érdeklődők. A programokra előzetesen az Iroda honlapján lehet regisztrálni.

  2021.06.15.
 2. Szombaton Folkjuniális lesz Feketehegy-Szárazréten

  A népművészetek szombaton kiköltöznek Feketehegy-Szárazrétre. A Folkjuniálison szabadtéri színpadon gálaműsort adnak az Alba regiás gyermek néptánccsoportok, a kertben hangszerbemutató, gyermekjátszók, kézműves foglakozások várják a családokat, este pedig kertmoziba is beülhet a közönség.

  2021.06.15.
 3. Június 16-ig lehet jelentkezni a felsővárosi kosárfonó táborba

  A kosárfonó mesterség iránt érdeklődők számára rendeznek tábort a Felsővárosi Közösségi Ház kertjében, június 24–26. között, naponta 9.00–16.00 óráig. A háromnapos program keretében a kezdők megismerkedhetnek a kosárfonás alapjaival, a gyakorlottabbak pedig tökéletesíthetik tudásukat Barnáné Ujvári Hajnalka kosárfonó mester szakmai vezetésével.

  2021.06.15.
 4. Sóstói sétára hívja az érdeklődőket a Tarsoly Ifjúságért Egyesület péntek délután

  A Sóstó Természetvédelmi Területre szervez sétát a Tarsoly Ifjúságért Egyesület. A 2-3 órás túrát ezúttal is az ismert biológia-kémia szakos nyugalmazott tanár, Bujpál Péter vezeti majd. A séta június 18-án, pénteken 15 órakor a Zöld tanyától indul.

  2021.06.14.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4