Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.
2019.07.08. 11:26 |

A diákoknak  lehetőségük lesz a legújabb robotokat programozni, majd azt a gyakorlatban is kipróbálni az új laborban.

A Robottechnikai Központ Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat, a Hanon Systems Hungary Kft, az Óbudai Egyetem, valamint az Arconic-Köfém Kft összefogásának eredményeként jött létre.

Az összefogás célja az volt, hogy olyan tudásközpont jöjjön létre a székesfehérvári egyetemi karon, amely a felnőttképzés területén, elsősorban az ipari robotokkal kapcsolatos kihívásokra tudja megadni a választ.

A munkaerő piac átstrukturálódása folyamatban van, az ipari parkok nagyobb szereplőinél a munkaerőhiány miatt elengedhetetlen az automatizáció, a robotizáció, s ennek következtében szükségszerű a magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységekre felkészítő képzések megfogalmazása. Az ÓE Alba Regia Műszaki Kar a helyi ipari igényekre reagálva, kidolgozta az ipari robotizálási szakmérnöki képzést, hogy a helyi ipar igényeinek megfelelő tudást adhassunk a jelentkezőknek, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a robotikához értő mérnökökre, szakemberekre. A képzésre egyetemi vagy főiskolai oklevéllel (vagy mérnöki végzettséggel) lehet jelentkezni.

Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásából, mintegy 55 millió 880 ezer Ft összegből, két labor és a fogadó iroda átépítése is megtörtént.  

A létrejött Robottechnikai Központban több ipari robot található meg a közreműködők felajánlásainak köszönhetően. Az Óbudai Egyetem Kancellária finanszírozásával Fanuc oktatási robotot vásároltak közel 6 millió forintért, az Arconic Alapítvány finanszírozásával Universal Robot 5-öt, plusz oktatási csomagot vettek 9 millió forintért, a Hanon System Hungary Kft finanszírozásával pedig, összesen 18 millió forint értékben egy ABB IRB2400 és egy Kuka KR 16-2 is gazdagítja a labort. 
összesen bruttó 18.000.000 Ft értékben. Az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ felajánlásából pedig egy Bosch SCARA is rendelkezésre áll.

A központban lehetőség nyílik a robotprogramozás megismerésére egy szakirányú gyakorlatorientált továbbképzés keretében, ahol a hangsúly a helyi ipari folyamatok, gyártósorok fenntartásán, továbbfejlesztésén, a robotintegrációs és karbantartási folyamatok megismerésén van.

Székesfehérváron ezzel létrejön egy egyedi oktatási modell, amelyben az Alba Innovár Digitális Élményközpont és az ÓE Alba Regia Műszaki Kar felnőttképzési tevékenységének köszönhetően a robotikához kapcsolódóan megvalósulhatnak különböző szintű átképzések, amelyek napjainkban egyre szükségesebbé válnak a munkaerőpiacon.

Cser-Palkovics András polgármester a Robottechnikai Központ átadásán arról szólt, hogy a robottechnika nem a jövő, hanem a jelen és nagyon fontos, hogy az ezzel kapcsolatos tudást átadják a fiataloknak, de át tudják adni a ma munkavállalóinak is.

Ez biztosítja, hogy a város a jövőben is erős gazdasági-ipari centrum tudjon lenni, a munkaerő kérdésében a kihívás egyértelműen jelentkezik. A polgármester arról a kölcsönhatásról is beszélt, amiben a város támogatást nyújtott a Robottechnikai Központ létrehozásához: mindezt azokból az adóforintokból tudta megtenni, amit a fehérvári cégeknél dolgozó munkavállalók termeltek meg.

Az ötletgazda, Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary ügyvezető igazgatója 25 éve diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol akkoriban két ipari robot programozásával sikeres diplomamunkát készített.

Karikó Zsolt arról is szólt, hogy úgy kerültek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a vállalatnak kell megtanítania robotprogramozásra és sok új technológiára: erre is megoldást jelenthet az új központ. Karikó Zsolt elmondta, szeretnénk az egyetemmel oly módon is együttműködni, hogy különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találnának. Hozzátette, érdeklődéssel várja, hogy melyik lesz az a felsőoktatási intézmény, amelyik ezeket az ipari trendeket nem csak követi, hanem megpróbálja alakítani is. Kiemelte, hogy a nyugati világban az egyetemeknek jelentős bevétele származik abból, hogy az ipart kiszolgálják kutatásokkal, fejlesztésekkel, a cél ez lenne a fehérvári felsőoktatás számára is.

Az ipari robotizálási szakmérnöki képzésről bővebben az ÓE Alba Regia Műszaki Kar weboldalán találhatnak információt.

Földesi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja kiemelte, hogy példaértékű összefogással jött létre a Robottechnikai Központ, amely megadja a lehetőséget a diákoknak arra, hogy elsajátítsák a legmodernebb tudást. "Meggyőződésem, hogy az átképzés, a felnőttképzés és a folyamatos tanulás lehet a helyi gazdaságnak és társadalomknak is az alapja." - tette hozzá. Földesi Gabriella köszönetet mondott az ötletgazdának és a kivitelezőknek azért, hogy megvalósulhatott a Robottechnikai Központ.

"A legjobb dolog, ami történhet egy műszaki felsőoktatási intézménnyel, ha a lokális ipart támogatóan létrejön egy olyan laboratórium, amiben az egyetem szellemi ereje találkozik a high-tech iparral. Óriási dolog, hogy ez az Alba Regia Műszaki Karon valósult meg. Különösen örülünk annak, hogy ez a központ a robotika területén jött létre, integrálva a gépészeti, villamosmérnöki és informatikai tudást." - emelte ki köszöntőjében Dr. Felde Imre, az egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a játszótér és szabadidőpark építése a Vízivárosban

  A volt Vízivárosi iskola jelenleg elhanyagolt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.09.20.
 2. Megújult a Budai út 64-68. számú épület mögötti terület

  A műszaki átadást követően újra használhatják a Budai út 64-68. épület mögötti területet az ott élők és a házsoron működő üzletek. A 607 m²-es megújult felületen hamarosan kialakítják a mozgáskorlátozott parkolókat is.

  2019.09.17.
 3. Munkába állt az első fűnyíró robot a Városgondnokságon

  Az első fűnyíró robot állt munkába a Városgondnokságon, ami a Fehérváron található meredek rézsűkön lesz munkatársaink segítségére a fűnyírásban. Csütörtökön a Balatoni úti felüljáró meredek rézsűjén teszteltük az új gépet a parkfenntartó kollégák.

  2019.09.13.
 4. Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

  Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

  2019.09.11.
 1. Lakossági igény alapján közösen bővíthetik a feketehegyi postát

  A feketehegyi postafejlesztés további lehetőségeiről számolt be Forgács Zoltán, a Coop Star Zrt. műszaki vezetője és a városrész önkormányzati képviselője a Séd utcai Szamos ABC mellett, kedden. A tervek szerint a jelenleg tíz négyzetméter alapterületű postahelységet mintegy ötven négyzetméteresre bővítenék.

  2019.09.10.
 2. Irányhelyes kerékpársávokat és körforgalmakat is terveztek a Móri útra

  A néhány hete tartott Felsővárosi lakossági fórumon elhangzott lakossági közlekedési fejlesztések kapcsán tartottak bejárást hétfőn délután a Móri úton és környékén. Ez a fejlesztés párhuzamosan történne meg azzal a nagy állami útfejlesztéssel, ami a 81-es főút négysávosítását jelentené, mely észak-nyugat felől továbbhaladást biztosítana az M7-es negyedik Fehérvár melletti csomópontjáig - hangzott el a bejáráson.

  2019.09.09.
 3. 2021 nyarára megújul a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor Velencén

  Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban tartja hagyományos, tanévindító táborát a Székesfehérvári Diáktanács. A fiatalok érdekképviseleti csoportjának fontos feladata a csapatépítés mellett a tanév feladatainak áttekintése és a tisztújítás előkészítése is. A táborba csütörtökön Fehérvár polgármestere is ellátogatott, aki beszámolt a tábor felújítására készített önkormányzati tervekről is.

  2019.09.05.
 4. Közös tanévnyitóval ünnepeltek a város egyetemei a Vörösmarty Színházban

  Idén közel 1700 hallgató kezdi meg a tanévet Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A Vörösmarty Színházban a hallgatókat Székesfehérvár polgármestere és az egyetemek rektorai köszöntötték, majd az egyetemek képviselői felkötötték intézményük szalagját a város zászlajára.

  2019.09.04.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek