Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.
2019.07.08. 11:26 |

A diákoknak  lehetőségük lesz a legújabb robotokat programozni, majd azt a gyakorlatban is kipróbálni az új laborban.

A Robottechnikai Központ Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat, a Hanon Systems Hungary Kft, az Óbudai Egyetem, valamint az Arconic-Köfém Kft összefogásának eredményeként jött létre.

Az összefogás célja az volt, hogy olyan tudásközpont jöjjön létre a székesfehérvári egyetemi karon, amely a felnőttképzés területén, elsősorban az ipari robotokkal kapcsolatos kihívásokra tudja megadni a választ.

A munkaerő piac átstrukturálódása folyamatban van, az ipari parkok nagyobb szereplőinél a munkaerőhiány miatt elengedhetetlen az automatizáció, a robotizáció, s ennek következtében szükségszerű a magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységekre felkészítő képzések megfogalmazása. Az ÓE Alba Regia Műszaki Kar a helyi ipari igényekre reagálva, kidolgozta az ipari robotizálási szakmérnöki képzést, hogy a helyi ipar igényeinek megfelelő tudást adhassunk a jelentkezőknek, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a robotikához értő mérnökökre, szakemberekre. A képzésre egyetemi vagy főiskolai oklevéllel (vagy mérnöki végzettséggel) lehet jelentkezni.

Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásából, mintegy 55 millió 880 ezer Ft összegből, két labor és a fogadó iroda átépítése is megtörtént.  

A létrejött Robottechnikai Központban több ipari robot található meg a közreműködők felajánlásainak köszönhetően. Az Óbudai Egyetem Kancellária finanszírozásával Fanuc oktatási robotot vásároltak közel 6 millió forintért, az Arconic Alapítvány finanszírozásával Universal Robot 5-öt, plusz oktatási csomagot vettek 9 millió forintért, a Hanon System Hungary Kft finanszírozásával pedig, összesen 18 millió forint értékben egy ABB IRB2400 és egy Kuka KR 16-2 is gazdagítja a labort. 
összesen bruttó 18.000.000 Ft értékben. Az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ felajánlásából pedig egy Bosch SCARA is rendelkezésre áll.

A központban lehetőség nyílik a robotprogramozás megismerésére egy szakirányú gyakorlatorientált továbbképzés keretében, ahol a hangsúly a helyi ipari folyamatok, gyártósorok fenntartásán, továbbfejlesztésén, a robotintegrációs és karbantartási folyamatok megismerésén van.

Székesfehérváron ezzel létrejön egy egyedi oktatási modell, amelyben az Alba Innovár Digitális Élményközpont és az ÓE Alba Regia Műszaki Kar felnőttképzési tevékenységének köszönhetően a robotikához kapcsolódóan megvalósulhatnak különböző szintű átképzések, amelyek napjainkban egyre szükségesebbé válnak a munkaerőpiacon.

Cser-Palkovics András polgármester a Robottechnikai Központ átadásán arról szólt, hogy a robottechnika nem a jövő, hanem a jelen és nagyon fontos, hogy az ezzel kapcsolatos tudást átadják a fiataloknak, de át tudják adni a ma munkavállalóinak is.

Ez biztosítja, hogy a város a jövőben is erős gazdasági-ipari centrum tudjon lenni, a munkaerő kérdésében a kihívás egyértelműen jelentkezik. A polgármester arról a kölcsönhatásról is beszélt, amiben a város támogatást nyújtott a Robottechnikai Központ létrehozásához: mindezt azokból az adóforintokból tudta megtenni, amit a fehérvári cégeknél dolgozó munkavállalók termeltek meg.

Az ötletgazda, Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary ügyvezető igazgatója 25 éve diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol akkoriban két ipari robot programozásával sikeres diplomamunkát készített.

Karikó Zsolt arról is szólt, hogy úgy kerültek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a vállalatnak kell megtanítania robotprogramozásra és sok új technológiára: erre is megoldást jelenthet az új központ. Karikó Zsolt elmondta, szeretnénk az egyetemmel oly módon is együttműködni, hogy különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találnának. Hozzátette, érdeklődéssel várja, hogy melyik lesz az a felsőoktatási intézmény, amelyik ezeket az ipari trendeket nem csak követi, hanem megpróbálja alakítani is. Kiemelte, hogy a nyugati világban az egyetemeknek jelentős bevétele származik abból, hogy az ipart kiszolgálják kutatásokkal, fejlesztésekkel, a cél ez lenne a fehérvári felsőoktatás számára is.

Az ipari robotizálási szakmérnöki képzésről bővebben az ÓE Alba Regia Műszaki Kar weboldalán találhatnak információt.

Földesi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja kiemelte, hogy példaértékű összefogással jött létre a Robottechnikai Központ, amely megadja a lehetőséget a diákoknak arra, hogy elsajátítsák a legmodernebb tudást. "Meggyőződésem, hogy az átképzés, a felnőttképzés és a folyamatos tanulás lehet a helyi gazdaságnak és társadalomknak is az alapja." - tette hozzá. Földesi Gabriella köszönetet mondott az ötletgazdának és a kivitelezőknek azért, hogy megvalósulhatott a Robottechnikai Központ.

"A legjobb dolog, ami történhet egy műszaki felsőoktatási intézménnyel, ha a lokális ipart támogatóan létrejön egy olyan laboratórium, amiben az egyetem szellemi ereje találkozik a high-tech iparral. Óriási dolog, hogy ez az Alba Regia Műszaki Karon valósult meg. Különösen örülünk annak, hogy ez a központ a robotika területén jött létre, integrálva a gépészeti, villamosmérnöki és informatikai tudást." - emelte ki köszöntőjében Dr. Felde Imre, az egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a Rákóczi úti burkolat javítása

  Befejezték a Rákóczi úti burkolat javítását: déltől átadták a forgalomnak a Várkörút – Watthay utca közötti szakaszt.

  2019.07.17.
 2. A gáz és az ivóvíz fővezeték után kezdődik a csapadék csatorna építése a Fiskális úton

  A szennyvíz, gáz és ivóvíz vezetékek cseréje után kezdődik a nagy átmérőjű csapadék csatorna kiépítése a Fiskális út alatt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az öreghegyi nagyobb belső utcák felújítása elkezdődhessen. A közműépítés és útfelújítás után, egy a kor igényeinek megfelelő, kerékpárúttal és jó minőségű járdákkal ellátott utat vehetünk majd birtokba.

  2019.07.15.
 3. Befejeződött a Berényi út felújítása - megszűnt a forgalomkorlátozás

  A felújítás befejeződött, megszűnt a forgalomterelés és –korlátozás a Berényi úton, újra teljes hosszában használható Székesfehérvár egyik forgalmas közlekedési útvonala. A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása.

  2019.07.12.
 4. Bemutatták az „Auchan-körforgalom” kapacitásbővítésére készülő terveket

  Fontos egyeztetésre hívta Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Közút megyei igazgatója csütörtökön a Sóstói Ipari Parkban működő cégek, illetve bevásárlóközpont képviselőit. Az „Auchan-csomópont” kapacitásbővítésének terveit ismerhették meg, véleményezhették a résztvevők. Olyan rendszer kialakítását tervezik, ami segíti az állandó torlódás és balesetveszély megszüntetését. 

  2019.07.11.
 1. Faültetéssel is jár az új parkoló kialakítása a Horvát István lakótelepen

  A környék lakóinak javaslatára összesen 17 új parkolóhelyet alakítottak ki a Horvát István lakótelepen a református óvoda melletti területen, ami a meglévő 8-9 állásos térköves parkolóhoz csatlakozik. Az új parkoló építésével együtt ősszel hét fát is ültetnek a környéken és sok bokrot telepítenek a parkoló köré. 

  2019.07.11.
 2. Vízmedencés szökőkút köti össze a Fő utcát a Zichy ligettel

  Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz. Biciklitárolós, korszerű utcabútorok kerülnek majd az új szökőkút köré. A liget intenzív használata során több helyen kitaposták a növényzetet, melyet szintén további növénytelepítéssel pótolnak. 

  2019.07.09.
 3. Befejeződött a Széchenyi utcai járdák felújítása

  A Széchenyi utca 27-29., illetve a 39-43. előtti járdaszakasz is megújult az elmúlt hetekben az 5. számú választókörzetben. A két beruházás összértéke mintegy 11,5 millió forint volt, mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Mészáros Attila önkormányzati képviselő.

  2019.07.09.
 4. Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.

  2019.07.08.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek