Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.
2019.07.08. 11:26 |

A diákoknak  lehetőségük lesz a legújabb robotokat programozni, majd azt a gyakorlatban is kipróbálni az új laborban.

A Robottechnikai Központ Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat, a Hanon Systems Hungary Kft, az Óbudai Egyetem, valamint az Arconic-Köfém Kft összefogásának eredményeként jött létre.

Az összefogás célja az volt, hogy olyan tudásközpont jöjjön létre a székesfehérvári egyetemi karon, amely a felnőttképzés területén, elsősorban az ipari robotokkal kapcsolatos kihívásokra tudja megadni a választ.

A munkaerő piac átstrukturálódása folyamatban van, az ipari parkok nagyobb szereplőinél a munkaerőhiány miatt elengedhetetlen az automatizáció, a robotizáció, s ennek következtében szükségszerű a magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységekre felkészítő képzések megfogalmazása. Az ÓE Alba Regia Műszaki Kar a helyi ipari igényekre reagálva, kidolgozta az ipari robotizálási szakmérnöki képzést, hogy a helyi ipar igényeinek megfelelő tudást adhassunk a jelentkezőknek, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a robotikához értő mérnökökre, szakemberekre. A képzésre egyetemi vagy főiskolai oklevéllel (vagy mérnöki végzettséggel) lehet jelentkezni.

Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásából, mintegy 55 millió 880 ezer Ft összegből, két labor és a fogadó iroda átépítése is megtörtént.  

A létrejött Robottechnikai Központban több ipari robot található meg a közreműködők felajánlásainak köszönhetően. Az Óbudai Egyetem Kancellária finanszírozásával Fanuc oktatási robotot vásároltak közel 6 millió forintért, az Arconic Alapítvány finanszírozásával Universal Robot 5-öt, plusz oktatási csomagot vettek 9 millió forintért, a Hanon System Hungary Kft finanszírozásával pedig, összesen 18 millió forint értékben egy ABB IRB2400 és egy Kuka KR 16-2 is gazdagítja a labort. 
összesen bruttó 18.000.000 Ft értékben. Az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ felajánlásából pedig egy Bosch SCARA is rendelkezésre áll.

A központban lehetőség nyílik a robotprogramozás megismerésére egy szakirányú gyakorlatorientált továbbképzés keretében, ahol a hangsúly a helyi ipari folyamatok, gyártósorok fenntartásán, továbbfejlesztésén, a robotintegrációs és karbantartási folyamatok megismerésén van.

Székesfehérváron ezzel létrejön egy egyedi oktatási modell, amelyben az Alba Innovár Digitális Élményközpont és az ÓE Alba Regia Műszaki Kar felnőttképzési tevékenységének köszönhetően a robotikához kapcsolódóan megvalósulhatnak különböző szintű átképzések, amelyek napjainkban egyre szükségesebbé válnak a munkaerőpiacon.

Cser-Palkovics András polgármester a Robottechnikai Központ átadásán arról szólt, hogy a robottechnika nem a jövő, hanem a jelen és nagyon fontos, hogy az ezzel kapcsolatos tudást átadják a fiataloknak, de át tudják adni a ma munkavállalóinak is.

Ez biztosítja, hogy a város a jövőben is erős gazdasági-ipari centrum tudjon lenni, a munkaerő kérdésében a kihívás egyértelműen jelentkezik. A polgármester arról a kölcsönhatásról is beszélt, amiben a város támogatást nyújtott a Robottechnikai Központ létrehozásához: mindezt azokból az adóforintokból tudta megtenni, amit a fehérvári cégeknél dolgozó munkavállalók termeltek meg.

Az ötletgazda, Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary ügyvezető igazgatója 25 éve diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol akkoriban két ipari robot programozásával sikeres diplomamunkát készített.

Karikó Zsolt arról is szólt, hogy úgy kerültek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a vállalatnak kell megtanítania robotprogramozásra és sok új technológiára: erre is megoldást jelenthet az új központ. Karikó Zsolt elmondta, szeretnénk az egyetemmel oly módon is együttműködni, hogy különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találnának. Hozzátette, érdeklődéssel várja, hogy melyik lesz az a felsőoktatási intézmény, amelyik ezeket az ipari trendeket nem csak követi, hanem megpróbálja alakítani is. Kiemelte, hogy a nyugati világban az egyetemeknek jelentős bevétele származik abból, hogy az ipart kiszolgálják kutatásokkal, fejlesztésekkel, a cél ez lenne a fehérvári felsőoktatás számára is.

Az ipari robotizálási szakmérnöki képzésről bővebben az ÓE Alba Regia Műszaki Kar weboldalán találhatnak információt.

Földesi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja kiemelte, hogy példaértékű összefogással jött létre a Robottechnikai Központ, amely megadja a lehetőséget a diákoknak arra, hogy elsajátítsák a legmodernebb tudást. "Meggyőződésem, hogy az átképzés, a felnőttképzés és a folyamatos tanulás lehet a helyi gazdaságnak és társadalomknak is az alapja." - tette hozzá. Földesi Gabriella köszönetet mondott az ötletgazdának és a kivitelezőknek azért, hogy megvalósulhatott a Robottechnikai Központ.

"A legjobb dolog, ami történhet egy műszaki felsőoktatási intézménnyel, ha a lokális ipart támogatóan létrejön egy olyan laboratórium, amiben az egyetem szellemi ereje találkozik a high-tech iparral. Óriási dolog, hogy ez az Alba Regia Műszaki Karon valósult meg. Különösen örülünk annak, hogy ez a központ a robotika területén jött létre, integrálva a gépészeti, villamosmérnöki és informatikai tudást." - emelte ki köszöntőjében Dr. Felde Imre, az egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese.

Városfejlesztés

 1. Milyen lesz a székesfehérvári intermodális közlekedési központ?

  Az intermodális közlekedési központ a különböző közlekedési ágak közötti választás lehetőségét nyújtja az egy helyen a közlekedők számára. Fehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozik egy központban, ami kiegészül kerékpáros és egyéni autós lehetőséggel.

  2020.11.18.
 2. Megvan a költségvetési forrás az Auchan körforgalom felújítására

  Egy igazán jó hírrel zárta Facebook fogadóóráját Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere: a Kormány döntött, megvan a költségvetési forrás az “Auchan-körforgalom” felújítására és bővítésére! Köszönetet mondott Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselőknek, akikkel közösen elérték, hogy ez a beruházás is bekerüljön az állami útfelújítási programba.

  2020.11.16.
 3. Megújult a Homonnai utca - a Poprádi utcában folytatódik az öreghegyi utcák felújítása

  A Donát utcát és Zsolnai utat összekötő út alatt megtörtént a régi víziközművek cseréje, a burkolat teljes szélességében megújult, az újonnan kialakított térköves járda a gyalogosok biztonságos közlekedését segíti. Az öreghegyi útprogram a Poprádi utca felújításával folytatódik, és hamarosan további döntések születhetnek újabb utcákat érintő beruházásokról, amelyek 2021-2022-ben valósulhatnak majd meg.

  2020.11.13.
 4. 750 millió forint azonnali támogatást kapott a város a Börgöndi repülőtér fejlesztésére

  A Kormány a Börgöndi Repülőtér sport- és üzleti célú fejlesztése érdekében 750 millió Forint azonnali támogatást nyújt Székesfehérvárnak. - számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.11.12.
 1. Kormányzati támogatást kapott Székesfehérvár a börgöndi repülőtér fejlesztésére

  A Kormány döntése értelmében több mint 375 millió forint azonnali költségvetési forráshoz jut Székesfehérvár a börgöndi repülőtérhez kapcsolódó területvásárlás finanszírozása a Modern Városok Program keretében - számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.10.31.
 2. Gyönyörű lesz jövő nyárra az új zöld sáv a Várkörúton

  A Városgondnokság kertészei csütörtökön mintegy ezer tő évelő növényt ültettek be a Várkörúton az Országzászló tér és a Bíróság közötti zöld sávba. A Rab János kertészmérnök tervei alapján készült zöld sáv gyönyörű lesz jövő nyárra, ha nem tapossuk ki a virágokat. 

  2020.10.15.
 3. Elkészült a Halesz ligetben az új rekortán futópálya

  Helyszíni tájékoztatón mutatták be csütörtökön, Fehérváron, a Halesz ligetben az Országos Futópálya-építési Program és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogása eredményeképpen megvalósult egy kilométeres, különleges vonalvezetésű új rekortán futópályát.

  2020.10.01.
 4. Kavicskert a körforgalmak közepén több száz tő évelő növénnyel

  A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartási csoportja végzi. Idén ősszel a Királykútnál és a Ligetsor végén található körforgalmakban kavicskertet építettek. A különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat, melyekbe mintegy kilencszáz tő évelő növényt ültettek Homoki László a Városgondnokság kertészmérnöke tervezte

  2020.09.30.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6