Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.
2019.07.08. 11:26 |

A diákoknak  lehetőségük lesz a legújabb robotokat programozni, majd azt a gyakorlatban is kipróbálni az új laborban.

A Robottechnikai Központ Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat, a Hanon Systems Hungary Kft, az Óbudai Egyetem, valamint az Arconic-Köfém Kft összefogásának eredményeként jött létre.

Az összefogás célja az volt, hogy olyan tudásközpont jöjjön létre a székesfehérvári egyetemi karon, amely a felnőttképzés területén, elsősorban az ipari robotokkal kapcsolatos kihívásokra tudja megadni a választ.

A munkaerő piac átstrukturálódása folyamatban van, az ipari parkok nagyobb szereplőinél a munkaerőhiány miatt elengedhetetlen az automatizáció, a robotizáció, s ennek következtében szükségszerű a magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységekre felkészítő képzések megfogalmazása. Az ÓE Alba Regia Műszaki Kar a helyi ipari igényekre reagálva, kidolgozta az ipari robotizálási szakmérnöki képzést, hogy a helyi ipar igényeinek megfelelő tudást adhassunk a jelentkezőknek, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a robotikához értő mérnökökre, szakemberekre. A képzésre egyetemi vagy főiskolai oklevéllel (vagy mérnöki végzettséggel) lehet jelentkezni.

Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásából, mintegy 55 millió 880 ezer Ft összegből, két labor és a fogadó iroda átépítése is megtörtént.  

A létrejött Robottechnikai Központban több ipari robot található meg a közreműködők felajánlásainak köszönhetően. Az Óbudai Egyetem Kancellária finanszírozásával Fanuc oktatási robotot vásároltak közel 6 millió forintért, az Arconic Alapítvány finanszírozásával Universal Robot 5-öt, plusz oktatási csomagot vettek 9 millió forintért, a Hanon System Hungary Kft finanszírozásával pedig, összesen 18 millió forint értékben egy ABB IRB2400 és egy Kuka KR 16-2 is gazdagítja a labort. 
összesen bruttó 18.000.000 Ft értékben. Az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ felajánlásából pedig egy Bosch SCARA is rendelkezésre áll.

A központban lehetőség nyílik a robotprogramozás megismerésére egy szakirányú gyakorlatorientált továbbképzés keretében, ahol a hangsúly a helyi ipari folyamatok, gyártósorok fenntartásán, továbbfejlesztésén, a robotintegrációs és karbantartási folyamatok megismerésén van.

Székesfehérváron ezzel létrejön egy egyedi oktatási modell, amelyben az Alba Innovár Digitális Élményközpont és az ÓE Alba Regia Műszaki Kar felnőttképzési tevékenységének köszönhetően a robotikához kapcsolódóan megvalósulhatnak különböző szintű átképzések, amelyek napjainkban egyre szükségesebbé válnak a munkaerőpiacon.

Cser-Palkovics András polgármester a Robottechnikai Központ átadásán arról szólt, hogy a robottechnika nem a jövő, hanem a jelen és nagyon fontos, hogy az ezzel kapcsolatos tudást átadják a fiataloknak, de át tudják adni a ma munkavállalóinak is.

Ez biztosítja, hogy a város a jövőben is erős gazdasági-ipari centrum tudjon lenni, a munkaerő kérdésében a kihívás egyértelműen jelentkezik. A polgármester arról a kölcsönhatásról is beszélt, amiben a város támogatást nyújtott a Robottechnikai Központ létrehozásához: mindezt azokból az adóforintokból tudta megtenni, amit a fehérvári cégeknél dolgozó munkavállalók termeltek meg.

Az ötletgazda, Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary ügyvezető igazgatója 25 éve diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol akkoriban két ipari robot programozásával sikeres diplomamunkát készített.

Karikó Zsolt arról is szólt, hogy úgy kerültek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a vállalatnak kell megtanítania robotprogramozásra és sok új technológiára: erre is megoldást jelenthet az új központ. Karikó Zsolt elmondta, szeretnénk az egyetemmel oly módon is együttműködni, hogy különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találnának. Hozzátette, érdeklődéssel várja, hogy melyik lesz az a felsőoktatási intézmény, amelyik ezeket az ipari trendeket nem csak követi, hanem megpróbálja alakítani is. Kiemelte, hogy a nyugati világban az egyetemeknek jelentős bevétele származik abból, hogy az ipart kiszolgálják kutatásokkal, fejlesztésekkel, a cél ez lenne a fehérvári felsőoktatás számára is.

Az ipari robotizálási szakmérnöki képzésről bővebben az ÓE Alba Regia Műszaki Kar weboldalán találhatnak információt.

Földesi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja kiemelte, hogy példaértékű összefogással jött létre a Robottechnikai Központ, amely megadja a lehetőséget a diákoknak arra, hogy elsajátítsák a legmodernebb tudást. "Meggyőződésem, hogy az átképzés, a felnőttképzés és a folyamatos tanulás lehet a helyi gazdaságnak és társadalomknak is az alapja." - tette hozzá. Földesi Gabriella köszönetet mondott az ötletgazdának és a kivitelezőknek azért, hogy megvalósulhatott a Robottechnikai Központ.

"A legjobb dolog, ami történhet egy műszaki felsőoktatási intézménnyel, ha a lokális ipart támogatóan létrejön egy olyan laboratórium, amiben az egyetem szellemi ereje találkozik a high-tech iparral. Óriási dolog, hogy ez az Alba Regia Műszaki Karon valósult meg. Különösen örülünk annak, hogy ez a központ a robotika területén jött létre, integrálva a gépészeti, villamosmérnöki és informatikai tudást." - emelte ki köszöntőjében Dr. Felde Imre, az egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese.

Városfejlesztés

 1. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 2. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 3. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 4. Elkezdődik a rekortán futópálya építése a Haleszban

  Elkezdődik az új, egy kilométer hosszú, száz méteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése a Halesz ligetben. Az 57 millió forintos beruházás az Országos Futópálya-építési Program támogatásával és 50%-ban önkormányzati önrésszel valósul meg. A pálya a tervek alapján nyár végére készül el. 

  2020.05.08.
 1. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 2. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 3. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 4. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V