Az ország legmodernebb hulladékgazdálkodási gépsora indul Csalán

Az ország jelenleg legmodernebb hulladékgazdálkodási létesítménye jött létre a Depónia Nonprofit Kft. Csala – Pénzverővölgyi telephelyén, ahol a jövőben Székesfehérvár és a környező települések 335 ezer lakójának kommunális, és a társaság által ellátott összesen 145 település mintegy 500 ezer lakójának szelektív hulladékát dolgozzák fel.
2022.10.13. 15:36 |
Az ország legmodernebb hulladékgazdálkodási gépsora indul Csalán

Az újonnan épült mechanikai előkezelő és szelektív válogatóművet egy bejárás keretében nézték meg a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, a térség országgyűlési képviselői és a kivitelezésben részt vett cégek szakemberei.

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztését szolgáló, 18,5 milliárd forint összegű, uniós és hazai támogatásból megvalósuló projekt keretében hulladékgyűjtő és -szállító járművek, gépek, eszközök beszerzése mellett megépült 2 hulladékkezelő központ és 8 hulladékgyűjtő udvar a Társulás működési területén – hangzott el azon a bejáráson, amelynek keretében a székesfehérvári mechanikai előkezelő és szelektív válogatómű létesítményeit nézték meg.

A Társulás elnöke, Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András a fejlesztést előremutató, korszerű beruházásnak nevezte, mind a közszolgáltatás, mind a környezetvédelmi célok megvalósítását tekintve. Ez egy térséget érintő nagyszabású fejlesztés, amely nemcsak Fehérvárról, hanem a régióról szól. Hozzátette, ebben a 18,5 milliárd forint összeértékű fejlesztésben nemcsak ingatlanegyüttesek, hanem nagyarányban eszközbeszerzések történtek. Ezek a korszerű eszközök jelentősen segítik majd a Depónia dolgozóinak munkáját.

Az ország jelenleg legmodernebb hulladékgazdálkodási létesítménye jött létre. A gépek engedélyezési folyamata most zajlik – tájékoztatott a leendő üzemeltető Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője. Steigerwald Tibor ismertetőjében elhangzott, hogy a társaság a környékbeli települések 335 ezer lakójának hulladékát gyűjti, szállítja és kezeli. A csalai és az adonyi telephelyen 145 település mintegy 500 ezer lakójának kommunális hulladékát dolgozzák fel, és e térség teljes szelektív hulladéka Csalára érkezik. A megvalósult beruházásnak köszönhetően a tervek szerint évente 50 ezer vegyes és 15 ezer tonna szelektív hulladékot dolgoznak fel majd a csalai telephelyen – mondta Steigerwald Tibor.

A rövid tájékoztatót követően Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjai, valamint a kivitelezésben résztvevő cégek szakemberei bejárás keretében nézték meg a mechanikai előkezelő és szelektív válogatómű létesítményeit. A vegyes hulladék kezelése során a beszállított vegyes háztartási hulladékot 80 mm alatti és 80 mm feletti frakcióra választják szét. A 80 mm alatti frakció biológiai stabilizálás után a csalai hulladéklerakóba kerül, a 80 mm feletti hulladékot pedig az adonyi kezelőmű dolgozza fel. A szelektív válogató csarnokban a beszállított hulladékot zsákbontó, ballisztikus szeparátor, mágnesszalag, örvényáramú szeparátor, 3 db optikai válogatógép, illetve kézi utóválogatás segítségével vastartalmú fém, alumínium, papír, fólia, HDPE, LDPE, valamint víztiszta-, kék- és tarka PET frakciókra válogatják, majd ezeket egy nagy teljesítményű bálázógéppel könnyen mozgatható és szállítható bálákba csomagolják.

A közel húsz milliárd forintos fejlesztésben a székesfehérvári válogatóművek mellett Adonyban egy komplex mechanikai kezelőmű, valamint Oroszlányban, Móron, Székesfehérváron, Polgárdiban, Budakeszin, Gárdonyban, Dunaújvárosban és Dunaföldváron hulladékudvarok épültek. A létesítmények üzemeltetését a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás két közszolgáltatója, a DEPÓNIA Nonprofit Kft. és a VERTIKÁL Nonprofit Zrt. látja majd el.

Városfejlesztés

 1. Új zebra a Kassain

  Elkészült az új gyalogos átkelőhely a Kassai út és a Vágújhelyi utca sarkán, a buszmegállók mellett. A környéken élők kérésére készült el a fejlesztés, ami nem pusztán a burkolati jelek felfestését jelentette, hiszen egy biztonságos gyalogos átkelőhely létesítéséhez a megfelelő közvilágítást és a járdakapcsolatokat is ki kellett építeni a szegélyek szintbe süllyesztésével együtt - mondta Östör Annamária a terület önkormányzati képviselője.

  2022.12.06.
 2. Szinte kész a déli összekötő

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti déli összekötő kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 3. Pályaválasztási nap a Rákócziban

  Robotikai bemutatóval, tájékoztató előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal várta a KÉPES programban részt vevő nyolc nagyvállalat a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatosait a hétfői pályaorientációs napon. Az iskolában tartott rendezvényen a diákok megismerkedtek azokkal a képességekkel, készségekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a jövőben sikeres munkavállalók lehessenek Székesfehérváron.

  2022.11.21.
 4. Épül már az új kishíd

  Jövő év tavaszára készül el a Malom-csatorna feletti új kishíd a Fürdő utcánál. A héten a kivitelezők beemelték helyére az átvezetést biztosító vasbeton szerkezeti elemeket.

  2022.11.17.