A LED-csereprogram legjobbjai között - zöld bajnok Székesfehérvár!

A lakossági LED-csereprogram legjobbjai között szerepelt Székesfehérvár. A CYEB Kft. által két évvel ezelőtt indított, a lakossági energiamegtakarítást segítő ingyenes programhoz Székesfehérvár Önkormányzata is sikeresen csatlakozott.
2024.05.29. 07:07 |
A LED-csereprogram legjobbjai között - zöld bajnok Székesfehérvár!

A pályázatban összesen 37 047 izzót cseréltek le, a 3127 fehérvári háztartásnak ez évente közel 45 millió forint megtakarítást jelent. 

Az országos pályázatban résztvevő településeket kedden Budakalászon, egy nagyszabású ünnepség keretében köszöntötték. Városunk nevében Mészáros Attila alpolgármester vehette át a Zöld Bajnok elismerést.

A végső energia legnagyobb felhasználója hazánkban a lakosság. A CYEB Kft. társadalmi felelősségvállalási programjának keretében hirdette meg az energiatakarékos izzócserét két évvel ezelőtt. A lakossági LED-csereprogram résztvevői meghatározott feltételek mellett ingyen juthattak LED-ekhez, és cserélhették le a háztartásaikban található régi izzókat új, korszerű fényforrásokra. A programhoz Székesfehérvár Önkormányzata is csatlakozott. A CYEB kedden egy ünnepség keretében köszöntötte együttműködő partnereit.

Az ünnepségen beszédet mondott Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki szólt a konzervatív zöldenergia-politika kialakításáról, a jövőt jelentő kutatásfejlesztés fontosságáról, a megújuló energiáról, valamint annak tárolási lehetőségeiről is. A résztvevőket dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő köszöntötte, majd Szebeni Márton, a CYEB Kft. ügyvezető igazgatója szólt a komplex energetikai költségcsökkentés lehetőségeiről. Ezt több szakmai előadás követte, és ez után adták át a Zöld Bajnok elismeréseket.

Mészáros Attila alpolgármester az átadást követően elmondta: városunk két éve, az elsők között csatlakozott a programhoz, hiszen kiemelt cél, hogy csökkentsük az energiafelhasználást, kíméljük a környezetünket.

A pályázatban közel 40 ezer izzót cseréltek ki 3127 székesfehérvári otthonban, amelyek éves megtakarítása 44 millió forint. A program által megvalósult összes megtakarítás: 115 030 935 Ft. Éves szinten 432 tonnával csökkent így a károsanyag-kibocsátás.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a felújítás

  A munkaterületet tavaly ősz végén átadták a kivitelezőnek, azonban a kivitelezést tavasszal kezdték el a Gáz utcai garázssornál. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érintette és várhatóan még ebben az évben elkészül a felújítása a garázssor másik oldalán található útnak is.

  2024.06.20.
 2. Új bölcsőde épül

  Ünnepélyes keretek között tették le szerdán délután annak az új, 28 férőhelyes bölcsődének az alapkövét, amely a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára épül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A Székesfehérvári Hit Gyülekezete fenntartásában működő intézmény a tervek szerint idén nyitja meg kapuit.

  2024.06.19.
 3. Öleléssel búcsúztak

  Zajlik a pakolás és a visszaszámlálás a Vasvári Pál Gimnáziumban, amely átfogó felújítás előtt áll. A diákok és tanáraik egymás kezét fogva ölelték át az ódon falakat, majd az udvaron egy óriási bulival búcsúztak a szeretett intézménytől. A Vasvári a nyár folyamán beköltözik a régi Bory Jenő Általános Iskola épületébe és a teljes körű rekonstrukciót, bővítést követően, várhatóan két év múlva költözhet majd vissza a megszokott helyére.

  2024.06.18.
 4. Több mint 50 e-töltő

  Újabb elektromosautó-töltők létesültek Székesfehérváron. A Vantage Towers Zrt., az Elektromotive Hungary és a város Önkormányzata együttműködésében három új állomást telepítettek a városba. Egyiket – egy gyorstöltőt – a Belváros peremén, a Fal közben adták át csütörtökön, valamint a Zichy liget és az Uszoda mellé is került egy-egy töltő néhány hete. Ezekkel együtt már több mint 50 elektromos töltőállomás szolgálja az autósokat Székesfehérváron.

  2024.06.13.