-
Medve Matek Fehérváron
Mintegy ezren vettek részt ma a Királyok parkjában rendezett Medve Szabadtéri Matekversenyen. Az általános iskolás és középiskolás diákok mellett vállalkozó kedvű felnőttek háromfős csapatokban neveztek, hogy egy mozgalmas, fejtörőkben gazdag délutánt töltsenek együtt a szabadban.
2024.04.26. -
Nyílt nap az Apiterápiás Házban
Nyílt napra várják az érdeklődőket a székesfehérvári Apiterápiás Házban április 27-én, szombaton 10.00 és 16.00 óra között. Kipróbálhatjuk a kaptárlevegő jótékony hatásait, lesz több előadás, ismerkedés a méhek világával és számos egyéb érdekesség.
2024.04.26. -
A fonal bűvöletében
Negyedik állomásához érkezik a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett Textiludvar – Textilkert című rendezvénysorozat. Április 27-én, szombaton 10.00 és 18.00 óra között lesz az újabb szakmai program A fonal bűvöletében címmel a Kézművesek Házában.
2024.04.26. -
Városismereti séta a Belvárosban
Ódon házak titkai címmel szervez különleges városismereti sétát a Tourinform Iroda április 27-én, szombaton 10.00 óra kezdettel. A programot Kulcsár Mariann vezeti, a részvételhez előzetes regisztrációt kérnek.
2024.04.26.
A Lajvér borok finom mélysége, csúcsai hódítottak Székesfehérváron
Megtelt a Kossuth utcai Borbár, kíváncsi várakozás előzte meg az estét. A 10 bor felsorakozott a pulton, jó néztek ki. Attila elmondta, az új címkéik bejöttek, hiába, azok jelentik a fogyasztók első „találkozását” a termékkel, illetve Szekszárd sajátja, a szekszárdi palack is segíti az értékesítést. A szőlész borászt beszélgetésünk elején a Lajvér borfilozófiájáról faggattam.
- A borvidék legmodernebb pincészetét megépítve folyamatosan arra törekszünk, hogy valami újat hozzunk a piacra, ami eddig még nem volt. Így található meg a kínálatunkban több olyan bor, ami máshol nincs ilyen összetételben, ilyen technológiával. Ebben a folyamatban a gyümölcs minősége a legfontosabb. Bár foglalkozom a bor készítésével is, de az elsődleges feladatom a szőlő művelése. A gyümölcsöt, amit megtermelünk, a legjobb technológiával olyan borrá kell alakítani a legjobb tudással, ami a palackban megmutatja mennyi munka van benne, a telepítéstől kezdve a klónok megválasztásáig, a betakarításig, szóval az egész munkafolyamatban. Ehhez folyamatosan képezzük magunkat - mondta.
A nyitótétel a rozé volt, ami már 2021 „gyermeke”, ám jó ígérettel mutatta már most is azt a bizonyos folyamatot. A Cuvée Blanc nagyobb részt Sauvignon Blanc-t, kisebb részt Cserszegi Fűszerest tartalmazott, a negyedik tétel, az Incognitó jelentette az első négy tétel ívének a csúcsát. Kuriózum bor volt ez mert fehér Kékfrankos volt, ritkaság, bár nem egyedi a kékszőlőből készült fehér bor…
A vörösek sorát a könnyed, elegáns Syrah nyitotta, a Cabernet Franc finom zamatosságával, tanninjaival hódított. A 2015-ös Merlot Selection már közelített a Lajvér borok nagyágyúi irányába, kiváló tétel volt! A Signum küvé következett a sorban, majd a Pinot Noir Limited gyümölcsbomba volt a javából, könnyedségében is telt volt. Az est zárását a szintén 2015-ös Infinity Cuvée jelentette, a Merlot, a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon házasítást ízlelgetve a csúcson érezhettük magunkat.
Jóestét köszöntünk egymásnak a találkozáskor, jó estét kaptunk, a viszontlátásra hát!