A Lajvér borok finom mélysége, csúcsai hódítottak Székesfehérváron

Székesfehérvár vendége volt a szekszárdi Lajvér Borház. Nagy Attila szőlész, borász vezette a néhány perc híján háromórás programot. Összesen 10 bor került terítékre, 1 rozé, három fehér és hat vörös.
2021.10.15. 11:49 |

Megtelt a Kossuth utcai Borbár, kíváncsi várakozás előzte meg az estét. A 10 bor felsorakozott a pulton, jó néztek ki. Attila elmondta, az új címkéik bejöttek, hiába, azok jelentik a fogyasztók első „találkozását” a termékkel, illetve Szekszárd sajátja, a szekszárdi palack is segíti az értékesítést. A szőlész borászt beszélgetésünk elején a Lajvér borfilozófiájáról faggattam.

- A borvidék legmodernebb pincészetét megépítve folyamatosan arra törekszünk, hogy valami újat hozzunk a piacra, ami eddig még nem volt. Így található meg a kínálatunkban több olyan bor, ami máshol nincs ilyen összetételben, ilyen technológiával. Ebben a folyamatban a gyümölcs minősége a legfontosabb. Bár foglalkozom a bor készítésével is, de az elsődleges feladatom a szőlő művelése. A gyümölcsöt, amit megtermelünk, a legjobb technológiával olyan borrá kell alakítani a legjobb tudással, ami a palackban megmutatja mennyi munka van benne, a telepítéstől kezdve a klónok megválasztásáig, a betakarításig, szóval az egész munkafolyamatban. Ehhez folyamatosan képezzük magunkat - mondta.

A nyitótétel a rozé volt, ami már 2021 „gyermeke”, ám jó ígérettel mutatta már most is azt a bizonyos folyamatot.  A Cuvée Blanc nagyobb részt Sauvignon Blanc-t, kisebb részt Cserszegi Fűszerest tartalmazott, a negyedik tétel, az Incognitó jelentette az első négy tétel ívének a csúcsát. Kuriózum bor volt ez mert fehér Kékfrankos volt, ritkaság, bár nem egyedi a kékszőlőből készült fehér bor…

A vörösek sorát a könnyed, elegáns Syrah nyitotta, a Cabernet Franc finom zamatosságával, tanninjaival hódított. A 2015-ös Merlot Selection már közelített a Lajvér borok nagyágyúi irányába, kiváló tétel volt! A Signum küvé következett a sorban, majd a Pinot Noir Limited gyümölcsbomba volt a javából, könnyedségében is telt volt. Az est zárását a szintén 2015-ös Infinity Cuvée jelentette, a Merlot, a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon házasítást ízlelgetve a csúcson érezhettük magunkat.

Jóestét köszöntünk egymásnak a találkozáskor, jó estét kaptunk, a viszontlátásra hát!

Fehérvári színes

 1. Megismétlik a palotavárosi időutazást január 28-án a Tolnai utcai Tagkönyvtárban

  A nagy sikerre való tekintettel megismétlik az Időutazás a Palotavárosban című ismeretterjesztő előadást a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A január 28-án, pénteken 17 órakor kezdődő eseményre az intézmény e-mail címén vagy telefonszámán lehet regisztrálni.

  2022.01.26.
 2. Házasság hete 2022. - fontos a kettesben töltött, minőségi idő

  A Házasság hete alkalmából játékot hirdet házaspárok számára a SZÉNA Egyesület. A feladat nem más, mint az, hogy a házasság hetét megelőzően randevúra hívjátok a kedveseteket. A feladat teljesítéséről pedig egy fotót és 2-3 mondatos élménybeszámolót kell küldeni a  szenaegyesulet@gmail.com címre

  2022.01.26.
 3. Net Nagyi a Gárdonyiban – tanfolyam az okoseszközök és az internet használatáról

  Net Nagyi címmel hirdetett tanfolyamot a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár az okoseszközök és az internet használatáról. A hat alkalomból álló, önköltséges kurzus február 22-én indul, jelentkezni az intézményben lehet.

  2022.01.25.
 4. "Nemzetemnek katonája vagyok" - a Honvédség és Társadalom Baráti Kör rajzpályázata

  A népszerű pályázatot ezúttal is a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a nagyváradi Tanoda Egyesület szervezi. A kezdeményezésben részt vehetnek 8-18 éves diákok, vagy az ebből a korosztályból szerveződő, maximum 4 fős alkotócsoportok a Kárpát-medence bármely pontjáról, de akár távolabbi területekről is.

  2022.01.25.
 1. Február 7-én indul a Szeresd a Földet! projektverseny

  Szeresd a Földet! címmel egyfordulós projektverseny indul február 7-én alsó és felső tagozatos diákok, illetve középiskolások számára. A versenyre egyénileg is lehet jelentkezni!

  2022.01.25.
 2. Sulizsák - közel 1300 kg használt ruhát gyűjtöttek a vasváris diákok

  Idén a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola is csatlakozott a Sulizsák programhoz. A fenntarthatóságot, környezettudatosságot szolgáló újrahasznosítási programban az elmúlt években már több fehérvári iskola is részt vett. Január első két hetében a vasváris diákok és szüleik a pedagógusokkal közösen közel 1300 kg használt ruhát, cipőt, táskát zsákoltak be annak érdekében, hogy azok a feldolgozást követően az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, vagy éppen szigetelőanyagként kezdjenek új életet.

  2022.01.24.
 3. A Szivárvány Óvodába érkezett az Agrárkamara „Gazda leszek” programja

  A „Gazda leszek” program 2022-ben is folytatódik, megismerve és vonzóvá téve ezáltal az agráriumot a gyermekek számára. Ennek keretében a székesfehérvári Szivárvány Óvoda, Püspökkertvárosi Tagóvodájába látogatott a NAK Fejér Megyei Szervezete.

  2022.01.24.
 4. Tizenkét diákot díjaztak a Tollpihe meseíró pályázaton

  Átadták a XVII. Tollpihe meseíró pályázat díjait: a 61 beérkezett pályamunkából 12-t díjazott a zsűri. Külön kategóriában szerepeltek a 3-4-es, az 5-6-as és a 7-8-as tanulók.

  2022.01.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár