A kultúra mint éltető erő - beszélgetés Bokros Judit Penna Regia-díjas újságíróval

Bokros Judit már két évtizede tudósít a város irodalmi, képzőművészeti életéről és a kultúrával bármely területen összefüggésbe hozható eseményekről. Családi indíttatásból került a kultúra és a költészet közelébe, ám saját tevékenysége, alkotó munkája révén sikerült elérnie, hogy nevét immár nemcsak tanár-költő édesapja révén, hanem saját jogon is jegyzik.
2023.03.16. 17:08 |
A kultúra mint éltető erő - beszélgetés Bokros Judit Penna Regia-díjas újságíróval

Elhivatottan vezeti a Vörösmarty Kuckót, segíti a fiatalokat az irodalom megismerése és megszeretése felé vezető úton.

Tanulmányaim után a Fejér Megyei Hírlapnál a kulturális rovathoz kerültem – ennek immár két évtizede. Azóta sokat változott a lap szerkezete és a mindennapi életünk, de engem továbbra is a helyi művészeti élettel és alkotókkal kapcsolatos témák foglalkoztatnak leginkább.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni, mi a legfőbb különbség egy újságíró és egy költő gondolatmegfogalmazásai között?

Íróként, költőként máshogy, sokkal pontosabban tudom elmondani, ami érdekel és megérint. Az egy jóval személyesebb ügy, mint egy cikkben megírt gondolatfolyam.

Hogyan helyezed el magadat újságíróként és a kulturális életben Székesfehérváron?

Kulturális újságíróként tekintek magamra, hiszen elsősorban kulturális témájú cikkeket – azaz színházzal, irodalommal kapcsolatos anyagokat – jegyzek. Szeretem előtérbe hozni azokat a szereplőket, akik nincsenek egyébként előtérben, azaz teszik a dolgukat, de nem kerülnek a sajtó látókörébe. Ezen túl azokat a teljesítményeket is jó persze megmutatni, amelyek kiemelkedőek, illetve szeretem azokat a témákat is, amikor egy-egy „elesettebb”, segítségre szoruló vagy fogyatékos emberről, alkotóról szóló interjút készíthetek.

Bokros Judit március 15-én vehette át a Penna Regia-díjat Székesfehérvár polgármesterétől, Cser-Palkovics Andrástól.

Mennyire jelent kiteljesedést, hogy immár nemcsak tudósítóként, hanem alkotóként is jelen vagy a fehérvári kulturális életben?

Először a VÁR folyóiratban jelentek meg verseim és prózai írásaim, amelyeket az utóbbi időben már több fórumon és lapban követték publikációk. Az első ilyen az Élet és Irodalom volt, ami számomra nagyon nagy dolog volt. Hamarosan meg fog jelenni versem a Győri Műhely folyóiratban, és várhatóan a Vigíliában is. Örülök, hogy ez is elindulni látszik... A verseskötet (Felfedezés címmel 2023. január 23-án jelent meg – a szerk.) is ennek a bennem végbemenő folyamatnak az eredménye, amelyhez 2022-ben városi támogatást, Lánczos-Szekfű Ösztöndíjat is kaptam. Ennek nagyon örültem, ennek köszönhetően jelenhetett meg a Felfedezés című kötetem. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy idén én vehetem át a Penna Regia-díjat.

Az irodalom iránt érdeklődő fiatalok megszólítása, érzékenyítése mióta fontos része az életednek?

Körülbelül másfél éve érkezett hozzám megkeresés a Vörösmarty Társaságtól – akikkel régóta kapcsolatban vagyok –, hogy segítsek nekik a fiatalításban. Ekkor hoztuk létre a Vörösmarty Kuckót, amelyet immár több mint egy éve P. Maklári Évával közösen vezetünk. Nem voltam korábban tizenéves fiatalok közelében, így nem is gondoltam, mennyire jó ez! Nagyon kreatív gondolataik vannak, nagyon őszinték, és többeken látszik, hogy az érdeklődésen túl művelik is magukat. De az a legjobb, hogy jönnek rendszeresen az eseményeinkre, és így egy közösség alakult ki, ahol ők is jól érzik magukat egymás között. Szakmai műhely is ez, hiszen számítanak a többiek véleményére az elhangzó szövegek kapcsán, szokták véleményezni egymás alkotásait.