Lakossági fórumon ismertették a középiskolai campus körüli közlekedési tervet

A középiskolai campus közlekedési koncepciójáról volt tájékoztató fórum hétfőn a környék lakóinak A Szabadművelődés Házában, ahol a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője Nagy Zsolt, Mészáros Attila alpolgármester és Földi Zoltán a Felsőváros önkormányzati képviselője a tervezett csomópontok és parkolók terveit is bemutatta.
2018.10.01. 20:33 |

A Modern Városok Program fontos eleme az a Középiskolai Campus, amely a meglévő gimnáziumi értékeket megtartva, kiemelten sport- és művészeti középiskolai oktatási célokat fog megvalósítani a jövőben. A Csónakázó-tó mellett a Szabadságharcos út és a Sár utca között, 4,7 hektáron, 35.000 négyzetméternyi hasznos területen megvalósuló campusberuházás négy intézmény – a Vasvári Pál Gimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a második ütem keretében a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola – összesen több, mint 2500 diákjának biztosítja majd a tanulás lehetőségét egy 21. századi épületegyüttesben.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy teljes projektre elkészültek az engedélyes tervek. Az első ütem esetében pedig már a közbeszerzési eljárás is folyamatban van a kiviteli terv elkészítésére, illetve a kivitelezésre. Ez a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium felújítását és az egyik épületszárny lebontását, majd és újjáépítését, a Vasvári Pál Gimnázium épületének megépítését, illetve a volt Ybl Miklós Általános Iskola épületének helyén egy „C” típusú tornacsarnok létesítését tartalmazza. A tervek szerint 2019 tavaszán zárulhat le a közbeszerzési eljárás, majd a 2018/19-es tanév lezárásával elkezdheti a munkát a kivitelező. Nem több, mint 34 hónap alatt készülhet el a tervek szerint az első ütem, ami az új Vasvári Pál Gimnázium épületének megépítését tartalmazza egy tornacsarnokkal együtt továbbá a Kodolányi János Középiskola teljes felújítása is része a tervnek.

A campusz területén belül minimális lesz a gépjárműforgalom. „Tervezés közben vagyunk, nincs semmi kőbe vésve.” – kezdte a tervek bemutatását Nagy Zsolt. Mint mondta alap elgondolás volt a közlekedés tervezésénél, hogy ne hozzunk létre olyan zsákutcákat (mint jelenleg a Szabadságharcos út vége), ami megtelik és nem lehet közlekedni benne. Cél volt azonban, hogy jöjjön létre egy olyan védett zóna, ahol gyalogosan és kerékpárral lehet közlekedni.

Többféle szempontból vizsgálták az érintett területet, melynek keretében forgalomszámlálás is történt, ami alapja volt a közlekedési koncepció kialakításának. A fórumon elhangzott, hogy vannak jelenleg is kritikus kereszteződések a környéken: a Szent Vendel utcából és a Zichy liget felől is nehéz kijutni a Móri útra és a Szeder utca felől a Palotai útra is nehézkes a kijutás.

Körforgalom építését tervezik a Dózsa György út – Zichy liget kereszteződésében és a Malom utca – Szent Vendel köz – Móri út kapcsolat gyorsítása érdekében is két körforgalom létesül majd, illetve közvetlen kikötés is szerepel a tervekben a Bregyó közből a Palotai útra. A Sár utcát a Fürdő sor felől zsákutcásítják, elkerülve az átmenő forgalmat.

A Szabadságharcos út Rózsa liget melletti részét közösségi térré alakítják, így a Campus területére autóval csak a megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek tudnak majd behajtani, a tornacsarnok és a Kodolányi épülete előtti terület is a sétány része lesz. Annak ellenére, hogy 2018-ban a Liget soron és a KoronásPark mögött új parkolórészek kerületek kialakításra, a centralizált komplexum új parkolóigényeket vet fel – mind a tantestület, a szülők és akár a diákok részéről is. A jelenleg parkolható terület megszűnésével felmerülő igényt a tervezés alapján a Malom utcában, a Depónia Nonprofit Kft. kiköltözésével felszabaduló területen kialakításra kerülő P+R parkolóba csoportosítják át. Az intézmények dolgozói számára és a Campusra érkező vendégek részére pedig a kültéri emelt sportpálya alatt, illetve az intézményen belül lesz biztosítva a parkolás.

Elhangzott a fórumon, hogy ha a város birtokon belülre kerül a jelenleg magántulajdonban lévő volt malom épület esetében, akkor egy kis vízijátékot alakítanak majd ki a Malom csatornán.

Városfejlesztés

 1. Minden egy helyen! – megújult a családsegítő szolgálati rendszer az Alba Bástyában

  Befejeződött az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonú, üresen álló épületet felújították, itt kapott helyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely korábban 16 telephelyen működött városszerte.

  2022.01.24.
 2. Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba az új Mercedes-Benz buszok

  A Volánbusz idén is folytatja a flotta megújítását a 2018-ban indított nagyszabású járműfiatalítási programjának keretében. Ennek következő lépéseként forgalomba állnak az első magyar gyártású új Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú autóbuszok. A 88 járműből 26 busz Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 már meg is érkezett.

  2022.01.20.
 3. Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

  Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.

  2022.01.13.
 4. Kormányzati forrásból újulhatnak meg Öreghegy fő útjai

  Hétfőn délelőtt jelentette be Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője közösségi oldalán, hogy a Kormány elfogadta javaslatát, így 2022 és 2025 között állami forrásból teljeskörűen, közművekkel együtt megújul a Pozsonyi út, a Zsolnai út, a Nagyszombati utca, a Kassai utca és a Nyitrai utca. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szintén közösségi oldalán fejezte ki örömét a hírrel kapcsolatban.

  2022.01.10.
 1. Elkészült a Deák Ferenc utca páros oldalán a belső utak teljes felújítása

  Véget ért a Deák Ferenc utca és Lövölde út közötti területen a belső úthálózat és a parkolók felújítása. Az utolsó ütemben a 8-48. számok közötti szakaszon újult meg az útburkolat és a járda. A körzetben az Erzsébet utcában és a Deák páratlan oldalán folytatódnak az útfelújítások.

  2022.01.04.
 2. Újabb szintre emeli Fejér megye közösségi közlekedését az új intermodális csomópont

  Az egész Fejér megyére kiható közlekedési beruházás tervezőjét és kivitelezőjét keresi a NIF. Székesfehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozási pontja a jövőben kerékpáros és autós útvonalakkal egészül ki - írja a magyarepitok.hu

  2021.12.29.
 3. A Vásártér városi tulajdonban marad - erősítette meg a polgármester

  Nem értékesíti a Vásárteret Székesfehérvár Önkormányzata! – erősítette meg újra a város szándékát dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a pénteki rendkívüli közgyűlést követően beszélt erről, hiszen félreértés alakult ki a téma kapcsán.

  2021.12.20.
 4. Elkezdődött az új bölcsőde építése a Maroshegyen

  Az új maroshegyi bölcsőde a tervek szerint jövő év végéig megépül, és mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági elvárásoknak. A földmunkákkal már elkezdődött az építkezés és a kivitelező még idén végezni szeretne az alapozási munkákkal.

  2021.12.16.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár