A korlátozások ellenére is sok kutya veszett el szilveszterkor Fehérváron

Nem voltak jelentős hatással a szilveszter körüli korlátozások az állatmentő szervezetek munkájára Székesfehérváron. Idén is sok állat elkóborolt a durrogtatás okozta sokkhatás miatt, de vannak pozitív tapasztalatok is.
2021.01.05. 14:56 |

Az ASKA menhelyre négy nap alatt közel harminc bejelentés érkezett, a talált kutyák mindegyikét haza tudták juttatni. A HEROSZ Fehérvári Állatotthona is folyamatosan kapja a bejelentéseket, bár a csúcsot a következő napokra várják.

Örömmel fogadták az állatmentő szervezetek a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó szigorításokat szilveszter előtt. Az új szabályok azonban nem teljesen hozták meg a várt hatást, hiszen voltak és még mindig vannak félelmükben elkóborolt állatok, de a segítségnyújtást illetően jó tapasztalatok is születtek.

„A legnagyobb gondot szokás szerint az jelentette, hogy nem csak december 31-én, hanem 28-a és január 2-a között folyamatosan tűzijátékoztak, petárdáztak, ami miatt a kutyák világgá szaladtak. Rengeteg bejelentést kaptunk és kapunk, megállás nélkül végezzük a mentést.” – fogalmazott Molnár Tamásné, az ASKA menhely vezetője.

Elmondta, hogy a befogott állatok száma nem csökkent, de mindegyiket nagyon hamar haza tudták adni a chipnek köszönhetően. Köszönet és dicséret illeti a lakosságot, különösen a székesfehérváriakat, akik közül többen otthonaikba fogadták a megtalált kutyákat, és értesítették az állatmentőket. Kiemelten nehéz eset történt Pusztavámon, ahol egy mocsárba ragadt tacskót mentettek meg a polgárőröknek köszönhetően.

A szakember úgy látja, fontos lenne kompromisszumot kötni. „Fogadjuk el, hogy vannak, akik szeretnek tűzijátékozni, de akkor ez történjen csak december 31-én. Erre felkészülhetnek  a gazdák az állataik biztonságos elzárásával, de napokon keresztül ezt nem tudják megtenni. A sokkhatás okozta menekülési kényszer súlyos sérüléseket okozhat a kutyáknál, a cicáknál és a vadon élő állatoknál egyaránt, de minket, embereket is megvisel, úgyhogy nagyon jó lenne egy kompromisszumos megoldás.” 

Az ASKA állatmenhelyen a +36 30 206 5372-es vagy a +36 30 317 4370-es számon fogadják a bejelentéseket.

A HEROSZ Fehérvári Állatotthonában sem tapasztaltak lényeges változást. „Sokan keresik kétségbeesetten az elveszett állataikat, bár a rohamot a következő napokra várjuk. A szilvesztert követő egy hétben emelkedik meg jobban a kereső hívások és Facebook-üzenetek száma. Azt várjuk, hogy a beérkező állatok száma is a következő napokban fog megnövekedni.” – mondta Krepsz Gyöngyi, az állatotthon vezetője.

A HEROSZ Fehérvári Állatotthona a +36 30 9858-309-es számon hívható.

Hozzátette, Székesfehérváron többnyire a kertvárosi övezetekben és egyes külterületeken volt sok ’durrogtatás’, de a településeken is eltérő mértékű hangoskodást tapasztaltak a menhely önkéntesei. Az állatok a szökést követően nagyon nagy távolságokat képesek megtenni, és menekülnek az emberek elől. Néhány nap elteltével azonban megéheznek, fáznak, és újból keresik az emberek közelségét, ekkor találhatják meg és foghatják be őket. Ennek megelőzésére fontos lenne, hogy az érzékeny kutyákat még a kertes házaknál is csak pórázon engedjék ki a szabadba szilveszterkor. Idén a szökések számát némileg csökkenthette, hogy a gazdák otthon tartózkodtak a karantén miatt.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy aki talált állatot fog be, készítsen róla fotót és leírást, a megtalálás helyének és idejének pontos megjelölésével együtt, ennek alapján a különféle felületeken sokkal könnyebb a beazonosítás.

Fehérvári színes

 1. Van aki már a szánkót is elővette - havas péntek délelőtt Fehérváron

  Néhány év múlva még az is előfordulhat, hogy a Közélet rovat hírei közés soroljuk majd a havas napokat. A Belváros környékén szinte mindenhol gyorsan elolvad a hatalmas pelyhekben esett hó, a magasabban fekvő kertvárosi részeken pedig volt, aki már a szánkót is elővette.

  2021.01.08.
 2. Hétvégéig még ünnepi díszben ragyog Fehérvár Belvárosa

  Vasárnapig gyönyörködhetünk a Belváros ünnepi díszeiben, és sétálhatunk a karácsonyi hangulatot idéző fények alatt. A rendkívüli és szokottnál csendesebb időszakra tekintettel nem Vízkeresztkor, azaz ma kezdik el az adventi és karácsonyi díszek bontását, hanem csak a jövő héten hétfőn. 

  2021.01.08.
 3. Oktatásszervezési programkoordinátort keres Fehérváron a Mathias Corvinus Collegium

  Oktatásszervezési programkoordinátort keres középiskolás programjához Székesfehérváron a Mathias Corvinus Collegium, mely Magyarországon és a világon is egyedülálló értékközösség, amely 1996-ban magánkezdeményezésként született meg.

  2021.01.07.
 4. A Jancsárkert mindennapjai - a kulcsszó az egészséges életmód

  A piac portékái a Székesfehérvár és környékén élő őstermelők, kistermelők gondosan művelt földjeiről, takaros gazdaságaiból érkeznek. Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke beszélt arról, hogy garantált minőség várja a vásárlókat a koronavírus-járvány idején is.

  2021.01.07.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár