A KOHÁSZ szobrával tiszteleg szakemberei előtt az Arconic-Köfém

Szoboravatással zárult a mai napon a Köfém Hengermű-Öntöde 80 éves fennállását ünneplő egy éves eseménysorozat. A KOHÁSZ köztéri szobrát állította fel a Székesfehérvárhoz szervesen kötődő, nagy múltú szervezet a város vezetőivel közösen a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ előtt. A magas minőségű hengerelt alumínium félkésztermékeket előállító vállalat, magas szaktudású szakemberei előtt tiszteleg Pintér Balázs szobrászművész alkotásával.
2022.05.11. 13:42 |

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. Európa egyik vezető alumíniumipari hengerműve és öntödéje. Az 1941-ben indult Köfém Hengermű-Öntöde mára Magyarországon egyedülálló alumínium-feldolgozó gyárként, a folyamatos kapacitásnövelő beruházásoknak köszönhetően 80 éve sikeresen működik. A székesfehérvári üzem 37 országba szállítja világszínvonalú termékeit, amelyet a gyár 800 dolgozója állít elő a kor kihívásainak megfelelő gépek és eszközök segítségével.

Tisztelgés a szakemberek előtt

„A KOHÁSZ szoborral vállalatunk szakembereink előtt tiszteleg, akik 80 éves fennállásunk során erejükkel, tudásukkal és szakértelmükkel hozzájárultak múltbeli és jelenlegi eredményeinkhez, és megalapozták jövőnket. Mára már 4 generáció szaktudására építve állítjuk elő termékeinket Székesfehérváron. Vállalatunk elkötelezett munkatársainak folyamatos fejlesztése iránt, és büszke vagyok a kollégák közreműködésével kialakított, országosan is elismert öntödei és hengerműi szakképzésünkre. A dolgozók biztonsága és elkötelezettsége kiemelten fontos számunkra, ezért stabil, versenyképes munkahelyet, folyamatos szakmai továbbképzéseket biztosítunk számukra, és globális vállalatként kulturálisan sokszínű környezetben, munkatársainkkal közösen kialakított értékek mentén működünk” - mondta el Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és HR vezetője.

A Hengermű-Öntöde és a város közös múltja és jövője

A vállalat és Székesfehérvár története több szálon is összeforr. Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. és jogelődei felelős munkaadóként folyamatosan hozzájárulnak Székesfehérvár, a régió, valamint a magyar alumíniumipar fejlődéséhez. A társadalmi felelősségvállalás jegyében az Arconic Alapítvánnyal közösen a vállalat elkötelezetten támogatja a helyi szervezetek működését 2021-ban 225 ezer dollárral, 2022-ben pedig további 250 ezer dollárral segíti a közösség és a város fejlődését.
„Székesfehérvár gazdaságának fontos alappillérét jelenti az a cégcsoport, amely az egykori Köfémből nőtte ki magát. Az elmúlt nyolc évtizedben rengeteg család – akár több generáció – életének volt meghatározó része a vállalat, mint ahogy ma is sokakat foglalkoztatnak. Számos, társadalmi felelősségvállalást célzó programban partnerei a városnak. A helyi közösség nevében is köszönöm az Arconic, valamint minden egykori és mai köfémes kolléga munkáját!” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és gyárvezetője kiemelte: „A 8 évtizedes székesfehérvári jelenlét örökségét tovább vivő Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. önálló vállalatként 2020-ban kezdte meg a működését, és múltunk hagyományait megőrizve azóta is a legmagasabb minőségű termékekkel szolgáljuk ki partnereinket, az autóipar, tehergépjármű alkatrészek, építőipar, háztartási és egyéb ipari eszközök piacain.” Hozzátette: „Elkötelezettek vagyunk, hogy vállalatunk további hosszú évtizedeken keresztül fenntarthatóan képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit Székesfehérváron."

A KOHÁSZ szobra

A KOHÁSZ szobra közel 2,5 méter magas, speciális fémöntés eljárással készült alumíniumból, Pintér Balázs szobrászművész tervei alapján Nagy Károly műhelyének közreműködésével. A figurális alkotás a kohász munkájának jellemző pillanatát ragadja meg - öntés közben mutatja be. A szobrot Jakab János mester öntő olvasztár szakember munkatársuk ihlette. Az ábrázolás során törekedtek a kohász élethű bemutatására, a különböző védőfelszerelések - az arcvédő, a védősisak, a kesztyűk - szerepeltetésére. Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a városnak adományozza a KOHÁSZ szobrát.

A jubileumi év további eseményei voltak

Fenntarthatósági célkitűzéseik részeként a szoboravatás előtt 80 fát ültettek el a vállalat munkatársai az Arconic sétányon. A jubileumi ünnepségsorozat része volt az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozata, amely bemutatja az alumíniumipar fejlődését és működését. Emellett 4 generáció munkavállalóinak személyes emléktárgyaiból nyílt kiállítás a Köfém Oktatási és Közművelődési Központban, és egy termelési kisfilm révén a szélesebb közönség is bepillantást nyerhetett az alumíniumgyártás folyamatába. A vállalat az eseménysorozat keretében a volt Köfém utódvállalatával közösen egy játszóteret is átad a városnak még ebben az évben.

Az Arconic Corporation (NYSE: ARNC) a világ egyik vezető alumíniumalapanyag előállító vállalata, amelynek központja Pittsburgh-ben, Pennsylvaniában található. Termékei között vékony és vastag alumínium lemezek és szalagok, illetve innovatív építészeti termékek találhatók, amelyek a teherszállításban, a repülőgépgyártásban, az építőiparban, a csomagolóiparban és egyéb iparágakban kerülnek felhasználásra. 2020-ban a vállalat 5,7 milliárd dolláros árbevételre tett szert. A vállalat 10 országban lévő 24 üzemében megközelítőleg 13 400 főt foglalkoztat világszerte. Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a teherszállítási ágazat gyártói. A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90%-át exportálja. 

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár