A Királykút kereszteződésben kezdődik a Berényi út felújítása

A Királykút kereszteződésben a közműkiváltásokkal kezdődik 2-3 hét múlva a Berényi út felújítása. Itt körforgalmat alakítanak ki, aminek a kivitelezése még idén be is fejeződik. A Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig a csapadék- és a szennyvíz csatorna illetve az ivóvíz vezetékek cseréje történik meg ebben az évben, az utat a teljes pályaszerkezettel együtt jövő év második negyedévében fejezi be a kivitelező.
2018.07.06. 10:15 |

Megújulnak a járdák mindkét oldalon és kerékpársávokat is építenek. Gyalogos átkelőhelyek épülnek középszigetekkel és le- illetve felkanyarodó sávokat alakítanak ki a kereszteződésekben.

A beruházás két önkormányzati körzet közötti nagy forgalmat lebonyolító úton történik, ahol nagyon sokan közlekednek és az út alatt mintegy száz éves csatornák vannak – mondta Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A vezér utcák és a Felsőváros csapadékvíz elvezetésének szempontjából is fontos munka kezdődik, hiszen a Berényi út alatt a Csutora utcánál, a nemrégiben megépült csapadék csatornába lehet belevezetni a vezér utcák csapadékvizét is. Deák Lajosné és Földi Zoltán önkormányzati képviselők türelmet és megértést kértek a közlekedőktől a felújítás idejére.

A Berényi út alatt a csapadékcsatorna és a szennyvízcsatorna mellett az ivóvíz vezetéket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

Nagy öröm, hogy egy ekkora beruházás kivitelezésével járulhatunk hozzá Fehérvár közlekedésének fejlődéséhez – mondta Molnár László a Swietelsky főmérnöke. Folynak az előkészítő munkák és a kivitelezés két-három hét múlva kezdődik el a Királykút kereszteződésben. A Berényi út, Mikszáth Kálmán utca, Szekfű Gyula utca és Széna tér kereszteződésében kezdődik az első üteme a munkálatoknak, ahol körforgalmat alakítanak ki. A kivitelezés a közműkiváltásokkal kezdődik majd és még ebben az évben szeretnék is befejezni az új kereszteződés kialakítását.

A Berényi út alsó szakasza alatt 400mm átmérőjű ivővíz fővezeték található, amit szintén kicserélnek az útfelújítás előtt.

A második ütemben az új Királykút körforgalom és a Vértanú utca Berényi út kereszteződése között dolgoznak majd. Ezen a szakaszon idén a közműépítés történik majd meg és jövő év elején építik az új utat a pályaszerkezet cseréjével együtt. A teljes pályaszerkezetet cserélik, ugyanis sok helyen vannak teherbírási problémái is a jelenlegi útnak.

A Királykút kereszteződésben 2-3 hét múlva lehet forgalomkorlátozásra számítani, a Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig ősz elejétől korlátozzák a forgalmat. A teljes útfelújítás jövő év második negyedévében várható.

Nemrégiben kiépült a Zámoly utcától a Koppány és a Csutora utcán keresztül a Berényi útig a csapadékvíz főgyűjtő csatorna, ami a Varga csatornába vezeti az esővizet a Berényi út felső részéről és a vezér utcákból. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az esővíz, ami eddig a Széna tér felé folyt, az a Csutora-Berényi csomóponttól az új nagy átmérőjű főgyűjtőn folyik le és a hirtelen nagy esőknél nem fog kiönteni Széna tér környékén – mondta Laczi Péter  a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője. Jelenleg a Széna tér felé lejtenek a csatornák, a mostani munkával azonban megfordítják a folyásirányt és az új csapadékcsatornába vezetik az esővizet. (A városrész csapadékvíz elvezetéséről itt olvashat bővebben!)

A TOP-6.1.5-15 kódszámú, a „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” elnevezésű konstrukcióból támogatott beruházás 2019. II. negyedévére Székesfehérváron valósul meg. A projekt keretében nyújtott vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege 518 millió forint.

A Berényi út fejújításának II. ütemében az alábbi fejlesztések valósulnak meg:
– 2x1 forgalmi sávot alakítanak ki,
– minden becsatlakozó utcánál külön balra kanyarodó sávot biztosítanak,
– befogadó sávokat és
– a gyalogos átkelőhelyeknél középső terelőszigeteket alakítanak ki.

Városfejlesztés

 1. Vízvezetékeket építenek át a Fiskális úton - öt hónapig tart a rekonstrukció

  A Fiskális út teljes keresztmetszetét érintő rekonstrukció zajlik október 1-től, elsőként a víz gerincvezetékek átépítési munkálatai kezdődnek meg. Az átépítés a Budai úti tolózáraknától a Béla úti csatlakozásig tart és várhatóan 5 hónapot vesz igénybe.

  2018.09.20.
 2. Több ütemben valósul meg a Vásárhelyi út felújítása

  A közgyűlés pénteki ülésén döntött arról, hogy több ütemre bontva valósítja meg a Vásárhelyi út felújítását. Az elkészült engedélyes tervek alapján a beruházás egymilliárd forintba kerülne, amihez csak közel 365 millió forint pályázati forrás biztosított – ezért döntött a több évre bontott, ütemezett felújítás mellett a város, ami saját forrásból valósul majd meg. 

  2018.09.15.
 3. Újabb tér újul meg a Belvárosban – tervezői tájékoztató a Bartók Béla térről

  Két ütemben – elsőként a kiszolgáló közművek tekintetében, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával – újul meg a Bartók Béla tér. A tervezők látványtervet is bemutattak, de ez még munkaanyag, a véglegesítés előtt az érdeklődő fehérváriak széles körben megismerhetik majd a Bartók Béla tér kialakítására vonatkozó terveket. A képviselőknek a tervezők tartottak bemutatót a héten.

  2018.09.13.
 4. Önkéntes nap a Tolnaiban - idén három fehérvári óvodaudvar újult meg

  A KÉPES program keretében végeztek önkéntes munkát szerdán a Tolnai Úti Óvoda udvarán, amely szeptemberre mintegy 15 millió forintos beruházás keretében újult meg. Őszre új udvari játékok és megszépült környezet várta a gyerekeket a Brunszvik Teréz Óvodában és a Felsővárosi Óvodában is. 

  2018.09.12.
 1. Elkészült a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ második üteme is

  Elkészült és Kerkay Rita kiállításával hivatalosan is megnyílt a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és Kultúrudvar második üteme. A városrészben három éve kezdték tervezni, hogy egy olyan kulturális központ kialakítását az új közösségi ház mögötti udvaron, mely sokszínű, sokfunkciójú, széles közösséget szólít meg, kiszolgálja a városrész összes korcsoportját és hozzájárul az oktatás színesítéséhez.

  2018.09.10.
 2. Megújult épületben kezdték az évet a Rákóczi Úti Óvodában is

  Közel 400 millió forintból kívül és belül is megújult a Rákóczi Utcai Óvoda épülete. Az intézmény 210 férőhellyel és 7 csoporttal kezdte meg az új nevelési évet. Teljesen felújították az elektromos- és a fűtésrendszert, kicseréltek valamennyi nyílászárót és a belső falfelületek is újak. Az megújult intézményben csütörtökön reggel a város polgármestere Cser-Palkovics András tartott bejárást.

  2018.09.06.
 3. Plusz sávval is bővítik a Széchenyi - Horváth István kereszteződést

  Munkaterület-átadással kezdődött hétfőn délután az a fejlesztés, melynek során megújul, kibővül a Széchenyi út és a Horvát István utca kereszteződése. A jövőben négy sávos lesz a belváros felé vezető oldalon, egy jobbra, kettő egyenesen, egy pedig balra, megtartva ezzel Tóváros könnyebb elérhetőségét. A fejlesztés járdákat és kerékpárutakat is érint. A kivitelezőnek 90 nap áll rendelkezésére, hogy a terveket megvalósítsa.

  2018.09.03.
 4. Dobot Magician - újabb robotok érkeztek az Alba Innovárba

  Szeptember 3-án hétfőn az iskolával együtt az Alba Innovár második évadja is elindult. Az ipari robotok gyors térhódításával együtt pedig ide is megérkeztek Magyarországon elsőként azok a Dobot Magician típusú robotok, amikkel hatékonyan meg lehet mutatni a tényleges ipari környezetet és tökéletesen szimulálja a világ legnagyobb ipari robotjainak a működését. 

  2018.09.03.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek