A Királykút kereszteződésben kezdődik a Berényi út felújítása

A Királykút kereszteződésben a közműkiváltásokkal kezdődik 2-3 hét múlva a Berényi út felújítása. Itt körforgalmat alakítanak ki, aminek a kivitelezése még idén be is fejeződik. A Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig a csapadék- és a szennyvíz csatorna illetve az ivóvíz vezetékek cseréje történik meg ebben az évben, az utat a teljes pályaszerkezettel együtt jövő év második negyedévében fejezi be a kivitelező.
2018.07.06. 10:15 |

Megújulnak a járdák mindkét oldalon és kerékpársávokat is építenek. Gyalogos átkelőhelyek épülnek középszigetekkel és le- illetve felkanyarodó sávokat alakítanak ki a kereszteződésekben.

A beruházás két önkormányzati körzet közötti nagy forgalmat lebonyolító úton történik, ahol nagyon sokan közlekednek és az út alatt mintegy száz éves csatornák vannak – mondta Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A vezér utcák és a Felsőváros csapadékvíz elvezetésének szempontjából is fontos munka kezdődik, hiszen a Berényi út alatt a Csutora utcánál, a nemrégiben megépült csapadék csatornába lehet belevezetni a vezér utcák csapadékvizét is. Deák Lajosné és Földi Zoltán önkormányzati képviselők türelmet és megértést kértek a közlekedőktől a felújítás idejére.

A Berényi út alatt a csapadékcsatorna és a szennyvízcsatorna mellett az ivóvíz vezetéket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

Nagy öröm, hogy egy ekkora beruházás kivitelezésével járulhatunk hozzá Fehérvár közlekedésének fejlődéséhez – mondta Molnár László a Swietelsky főmérnöke. Folynak az előkészítő munkák és a kivitelezés két-három hét múlva kezdődik el a Királykút kereszteződésben. A Berényi út, Mikszáth Kálmán utca, Szekfű Gyula utca és Széna tér kereszteződésében kezdődik az első üteme a munkálatoknak, ahol körforgalmat alakítanak ki. A kivitelezés a közműkiváltásokkal kezdődik majd és még ebben az évben szeretnék is befejezni az új kereszteződés kialakítását.

A Berényi út alsó szakasza alatt 400mm átmérőjű ivővíz fővezeték található, amit szintén kicserélnek az útfelújítás előtt.

A második ütemben az új Királykút körforgalom és a Vértanú utca Berényi út kereszteződése között dolgoznak majd. Ezen a szakaszon idén a közműépítés történik majd meg és jövő év elején építik az új utat a pályaszerkezet cseréjével együtt. A teljes pályaszerkezetet cserélik, ugyanis sok helyen vannak teherbírási problémái is a jelenlegi útnak.

A Királykút kereszteződésben 2-3 hét múlva lehet forgalomkorlátozásra számítani, a Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig ősz elejétől korlátozzák a forgalmat. A teljes útfelújítás jövő év második negyedévében várható.

Nemrégiben kiépült a Zámoly utcától a Koppány és a Csutora utcán keresztül a Berényi útig a csapadékvíz főgyűjtő csatorna, ami a Varga csatornába vezeti az esővizet a Berényi út felső részéről és a vezér utcákból. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az esővíz, ami eddig a Széna tér felé folyt, az a Csutora-Berényi csomóponttól az új nagy átmérőjű főgyűjtőn folyik le és a hirtelen nagy esőknél nem fog kiönteni Széna tér környékén – mondta Laczi Péter  a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője. Jelenleg a Széna tér felé lejtenek a csatornák, a mostani munkával azonban megfordítják a folyásirányt és az új csapadékcsatornába vezetik az esővizet. (A városrész csapadékvíz elvezetéséről itt olvashat bővebben!)

A TOP-6.1.5-15 kódszámú, a „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” elnevezésű konstrukcióból támogatott beruházás 2019. II. negyedévére Székesfehérváron valósul meg. A projekt keretében nyújtott vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege 518 millió forint.

A Berényi út fejújításának II. ütemében az alábbi fejlesztések valósulnak meg:
– 2x1 forgalmi sávot alakítanak ki,
– minden becsatlakozó utcánál külön balra kanyarodó sávot biztosítanak,
– befogadó sávokat és
– a gyalogos átkelőhelyeknél középső terelőszigeteket alakítanak ki.

Városfejlesztés

 1. Tavasz végére készülhet el a Corvinus székesfehérvári campusának B épülete

  Várhatóan 2019 májusában készülhet el a Székesfehérvári Campus B épületének felújítása a Corvinus Egyetemen. A beruházás, amely az épület teljes gépészeti és esztétikai rekonstrukcióját foglalja magába, jelenleg 50%-os készültségi szinten van. A közel kétezer négyzetméteres épület öt előadóteremnek, több konferenciateremnek és a campus könyvtárának is helyet ad majd.

  2018.11.14.
 2. Faültetés a Felsővárosban - Ostorfa sort telepítettek szerdán a Királykúton

  A Királykúton az elöregedett és beteg nyárfák helyére 16, az átlagosnál jóval nagyobb, 20-25cm körméretű ostorfát telepített a Városgondnokság szerdán. Ezek a fajták rendkívül jól bírják a városi klímát és viszonylag gyors növekedésűek. Összesen mintegy kilencezer tő fás szárú növény kerül idén ősszel és kora tavasszal a fehérvári közterületekre. 

  2018.11.14.
 3. Fejlesztések a fehérvári fogorvosi ügyeleten - új fogászati széket vásárolt a város

  Egy új fogászati szék és a hozzá tartozó eszközök kerültek az Orvosok Házában található fogászati ügyeletre. A mintegy hatmillió forintba kerülő eszközt városi forrásból szerezte be a Humán Szolgáltató Intézet. A város polgármestere elmondta, hogy tárgyalnak arról a város fogorvosaival, hogy minél több helyen modern körülmények várják a betegeket Székesfehérváron.

  2018.11.13.
 4. Kerékpáros fejlesztések idén és jövőre Székesfehérváron

  Idén és jövőre mintegy 14 km új kerékpárút és kerékpáros nyomvonal épül városszerte. Még idén elkészül az Alvinci, a Dési, a Segesvári, a Cserkész és a Kertalja utcákban a kerékpáros nyomvonal, jövőre pedig a Gáz utcában, a Széna téren, a Mikszáth Kálmán utcában, a Kiskút útján és Berényi úton is új kerékpárúton közlekedhetünk majd.

  2018.11.12.
 1. Csütörtökön már a kopóréteget aszfaltozták a Bajmóci utcában

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében hamarosan befejeződik az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kap, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcának megújult a csapadékvízelvezetési rendszere is. 

  2018.11.08.
 2. Több mint hatszáz fát és nyolcezer cserjét telepítenek idén ősszel Fehérváron

  Elkezdte a Városgondnokág az őszi a faültetéseket. Székesfehérváron összesen 617 darab díszfát telepítenek ősszel és kora tavasszal. A fák mellett pedig 7903 tő díszcserjét és 413 örökzöld növényt ültetnek számos helyszínen. Összesen mintegy kilencezer tő fás szárú növény kerül a fehérvári közterületekre. Egy szezon alatt ennyi növényt még soha nem ültetettek Székesfehérváron.

  2018.11.08.
 3. Többsávos, lámpás körforgalommá alakítják az Auchan csomópontot

  Székesfehérvár országgyűlési képviselője Vargha Tamás Facebook oldalán számolt be arról, hogy a szaktárca elrendelte az Auchan körforgalom jelzőlámpákkal ellátott, többsávú körforgalommá való alakítása terveinek elkészítését. Mint írja „nagy szükség van erre a beruházásra városunk közlekedése szempontjából.”

  2018.11.07.
 4. Ötvennél is több parkolót építenek és 18 fát ültetnek a színház mögött

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében a munkaterület-átadással elkezdődött a Dr. Koch László utcában az új 53 férőhelyes parkoló építése, a színház mögötti, jelenleg kerítéssel határolt murvás területen. A parkolóépítéssel 18 nagy körméretű, előnevelt fát is ültetnek

  2018.11.06.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek