A Királykút kereszteződésben kezdődik a Berényi út felújítása

A Királykút kereszteződésben a közműkiváltásokkal kezdődik 2-3 hét múlva a Berényi út felújítása. Itt körforgalmat alakítanak ki, aminek a kivitelezése még idén be is fejeződik. A Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig a csapadék- és a szennyvíz csatorna illetve az ivóvíz vezetékek cseréje történik meg ebben az évben, az utat a teljes pályaszerkezettel együtt jövő év második negyedévében fejezi be a kivitelező.
2018.07.06. 10:15 |

Megújulnak a járdák mindkét oldalon és kerékpársávokat is építenek. Gyalogos átkelőhelyek épülnek középszigetekkel és le- illetve felkanyarodó sávokat alakítanak ki a kereszteződésekben.

A beruházás két önkormányzati körzet közötti nagy forgalmat lebonyolító úton történik, ahol nagyon sokan közlekednek és az út alatt mintegy száz éves csatornák vannak – mondta Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A vezér utcák és a Felsőváros csapadékvíz elvezetésének szempontjából is fontos munka kezdődik, hiszen a Berényi út alatt a Csutora utcánál, a nemrégiben megépült csapadék csatornába lehet belevezetni a vezér utcák csapadékvizét is. Deák Lajosné és Földi Zoltán önkormányzati képviselők türelmet és megértést kértek a közlekedőktől a felújítás idejére.

A Berényi út alatt a csapadékcsatorna és a szennyvízcsatorna mellett az ivóvíz vezetéket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

Nagy öröm, hogy egy ekkora beruházás kivitelezésével járulhatunk hozzá Fehérvár közlekedésének fejlődéséhez – mondta Molnár László a Swietelsky főmérnöke. Folynak az előkészítő munkák és a kivitelezés két-három hét múlva kezdődik el a Királykút kereszteződésben. A Berényi út, Mikszáth Kálmán utca, Szekfű Gyula utca és Széna tér kereszteződésében kezdődik az első üteme a munkálatoknak, ahol körforgalmat alakítanak ki. A kivitelezés a közműkiváltásokkal kezdődik majd és még ebben az évben szeretnék is befejezni az új kereszteződés kialakítását.

A Berényi út alsó szakasza alatt 400mm átmérőjű ivővíz fővezeték található, amit szintén kicserélnek az útfelújítás előtt.

A második ütemben az új Királykút körforgalom és a Vértanú utca Berényi út kereszteződése között dolgoznak majd. Ezen a szakaszon idén a közműépítés történik majd meg és jövő év elején építik az új utat a pályaszerkezet cseréjével együtt. A teljes pályaszerkezetet cserélik, ugyanis sok helyen vannak teherbírási problémái is a jelenlegi útnak.

A Királykút kereszteződésben 2-3 hét múlva lehet forgalomkorlátozásra számítani, a Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig ősz elejétől korlátozzák a forgalmat. A teljes útfelújítás jövő év második negyedévében várható.

Nemrégiben kiépült a Zámoly utcától a Koppány és a Csutora utcán keresztül a Berényi útig a csapadékvíz főgyűjtő csatorna, ami a Varga csatornába vezeti az esővizet a Berényi út felső részéről és a vezér utcákból. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az esővíz, ami eddig a Széna tér felé folyt, az a Csutora-Berényi csomóponttól az új nagy átmérőjű főgyűjtőn folyik le és a hirtelen nagy esőknél nem fog kiönteni Széna tér környékén – mondta Laczi Péter  a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője. Jelenleg a Széna tér felé lejtenek a csatornák, a mostani munkával azonban megfordítják a folyásirányt és az új csapadékcsatornába vezetik az esővizet. (A városrész csapadékvíz elvezetéséről itt olvashat bővebben!)

A TOP-6.1.5-15 kódszámú, a „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” elnevezésű konstrukcióból támogatott beruházás 2019. II. negyedévére Székesfehérváron valósul meg. A projekt keretében nyújtott vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege 518 millió forint.

A Berényi út fejújításának II. ütemében az alábbi fejlesztések valósulnak meg:
– 2x1 forgalmi sávot alakítanak ki,
– minden becsatlakozó utcánál külön balra kanyarodó sávot biztosítanak,
– befogadó sávokat és
– a gyalogos átkelőhelyeknél középső terelőszigeteket alakítanak ki.

Városfejlesztés

 1. Útfelújítások Székesfehérváron - újabb öt munkaterületet adtak át szerdán

  Munkaterület átadásokat tartottak szerdán délelőtt Fehérvár több pontján. Kezdődik a felújítása a József Attila utca belső szervizútjának és parkolóinak, a Budai út 92-100 melletti szervizútnak és parkolónak, az Öreghegyen a Bajmóci utcának és a Dobsinai utcának is. A Deák Ferenc utca belső útjai is megújulnak, ez utóbbi  munkának az első üteme kezdődik. Székesfehérváron jelenleg minden városrészben van út, járda vagy parkolóépítés.

  2018.07.11.
 2. Új utcaseprő autó állt munkába Székesfehérváron

  Egy Hako Citymaster 2200 típusú seprőgép állt munkába a Városgondnokság Köztisztasági csoportjánál, hogy Székesfehérvár utcáinak tisztán tartásában segédkezzen. A Hako Citymaster 2200 típusú, új utcaseprő gép mintegy 36 millió forintba került, ami az utcaseprő gépek piacán jó árnak mondható.

  2018.07.10.
 3. Elkészült a Ligetsor felújítása - a teljes közműhálózat is megújult

  Tavaly májusban kezdődött és mostanra elkészült a Ligetsor felújítása. A felújítás kevésbé látványos eleme volt, hogy új csapadékcsatorna épült és az útburkolat alatt húzódó, a város egyik főellátó ivóvíz vezetékének, és az elöregedett gravitációs szennyvíz csatornának a cseréje is megtörtént. Az út mellett parkolók és biztonságos kerékpár sávok is épültek.

  2018.07.05.
 4. Elkezdődött a Lépcső utca felújítása - augusztusban elkészülnek

  A régészeti gödör takarításával, feltöltésével kezdődött a lépcső utca felújítása, majd a lépcső alapozása következik. A régi kőböl faragott vízelvezető árkot amit feltártak a régészek geotextiliával és homokkal védik: becsomagolják ezeket, a vízelvezetést kialakítják, majd zsaluzzák és betonozzák az új lépcső alapját.

  2018.07.04.
 1. Kreatív közlekedési megoldások – véget ért a mobilitási alkotótábor

  Pénteken zárult az egyhetes mobilitási alkotótábor, ahol egyetemi hallgatók kerestek kreatív és innovatív megoldásokat a középiskolai campus mobilitási kihívásaira. Ötletes megoldások születtek a Rózsaliget, a Csónakázó-tó és a malom épületének campus-ba való integrálására is.

  2018.06.29.
 2. A Szilvamagból a maroshegyi Interspar melletti üzletházba költözött a 4. sz Posta

  A maroshegyi 4. számú Posta új, komfortos, tágas helyiségben működik tovább a maroshegyi Interspar melletti Prémium Center üzletközpontban. Az eddigi háromablakos postahelyiséget egy nagyobb, öt munkaállomásos, akadálymentesített helyiség váltotta fel. A nyitvatartás is változott: 10 órától 18 óráig van nyitva az új Posta. 

  2018.06.28.
 3. Szépülő fehérvári iskolák - megújul a Munkácsy és a Kodály is

  Míg a nyár folyamán kisebb munkák zajlanak a városi iskolákban, több oktatási intézményben nagyszabású felújítási munkák kezdődhetnek meg a következő tanévben. Még ebben az évben megkezdődhet a Munkácsy és a Vasvári Általános Iskola fejlesztése, a Kodályban pedig 2019-ben egy átfogó beruházás valósulhat meg.

  2018.06.28.
 4. Felújítás a Géza utcában - a héten szeretnék befejezni az aszfaltozást

  Szerdán a kopóréteket aszfaltozta a kivitelező a Orinoco Kft. a Géza utca belső szervízútján, csütörtökön pedig már a forgalmas fő közlekedési útra viszik fel az új burkolatot. Az utcában korábban megújult a járda, a csapadékvíz elvezetés is. A szegélyek javítása és a csatornafedlapok beállítása után, ha nem esik az eső péntekre elkészül mindenhol az új kopóréteg.

  2018.06.27.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek