A Királykút kereszteződésben kezdődik a Berényi út felújítása

A Királykút kereszteződésben a közműkiváltásokkal kezdődik 2-3 hét múlva a Berényi út felújítása. Itt körforgalmat alakítanak ki, aminek a kivitelezése még idén be is fejeződik. A Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig a csapadék- és a szennyvíz csatorna illetve az ivóvíz vezetékek cseréje történik meg ebben az évben, az utat a teljes pályaszerkezettel együtt jövő év második negyedévében fejezi be a kivitelező.
2018.07.06. 10:15 |

Megújulnak a járdák mindkét oldalon és kerékpársávokat is építenek. Gyalogos átkelőhelyek épülnek középszigetekkel és le- illetve felkanyarodó sávokat alakítanak ki a kereszteződésekben.

A beruházás két önkormányzati körzet közötti nagy forgalmat lebonyolító úton történik, ahol nagyon sokan közlekednek és az út alatt mintegy száz éves csatornák vannak – mondta Deák Lajosné önkormányzati képviselő. A vezér utcák és a Felsőváros csapadékvíz elvezetésének szempontjából is fontos munka kezdődik, hiszen a Berényi út alatt a Csutora utcánál, a nemrégiben megépült csapadék csatornába lehet belevezetni a vezér utcák csapadékvizét is. Deák Lajosné és Földi Zoltán önkormányzati képviselők türelmet és megértést kértek a közlekedőktől a felújítás idejére.

A Berényi út alatt a csapadékcsatorna és a szennyvízcsatorna mellett az ivóvíz vezetéket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

Nagy öröm, hogy egy ekkora beruházás kivitelezésével járulhatunk hozzá Fehérvár közlekedésének fejlődéséhez – mondta Molnár László a Swietelsky főmérnöke. Folynak az előkészítő munkák és a kivitelezés két-három hét múlva kezdődik el a Királykút kereszteződésben. A Berényi út, Mikszáth Kálmán utca, Szekfű Gyula utca és Széna tér kereszteződésében kezdődik az első üteme a munkálatoknak, ahol körforgalmat alakítanak ki. A kivitelezés a közműkiváltásokkal kezdődik majd és még ebben az évben szeretnék is befejezni az új kereszteződés kialakítását.

A Berényi út alsó szakasza alatt 400mm átmérőjű ivővíz fővezeték található, amit szintén kicserélnek az útfelújítás előtt.

A második ütemben az új Királykút körforgalom és a Vértanú utca Berényi út kereszteződése között dolgoznak majd. Ezen a szakaszon idén a közműépítés történik majd meg és jövő év elején építik az új utat a pályaszerkezet cseréjével együtt. A teljes pályaszerkezetet cserélik, ugyanis sok helyen vannak teherbírási problémái is a jelenlegi útnak.

A Királykút kereszteződésben 2-3 hét múlva lehet forgalomkorlátozásra számítani, a Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig ősz elejétől korlátozzák a forgalmat. A teljes útfelújítás jövő év második negyedévében várható.

Nemrégiben kiépült a Zámoly utcától a Koppány és a Csutora utcán keresztül a Berényi útig a csapadékvíz főgyűjtő csatorna, ami a Varga csatornába vezeti az esővizet a Berényi út felső részéről és a vezér utcákból. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az esővíz, ami eddig a Széna tér felé folyt, az a Csutora-Berényi csomóponttól az új nagy átmérőjű főgyűjtőn folyik le és a hirtelen nagy esőknél nem fog kiönteni Széna tér környékén – mondta Laczi Péter  a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője. Jelenleg a Széna tér felé lejtenek a csatornák, a mostani munkával azonban megfordítják a folyásirányt és az új csapadékcsatornába vezetik az esővizet. (A városrész csapadékvíz elvezetéséről itt olvashat bővebben!)

A TOP-6.1.5-15 kódszámú, a „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” elnevezésű konstrukcióból támogatott beruházás 2019. II. negyedévére Székesfehérváron valósul meg. A projekt keretében nyújtott vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege 518 millió forint.

A Berényi út fejújításának II. ütemében az alábbi fejlesztések valósulnak meg:
– 2x1 forgalmi sávot alakítanak ki,
– minden becsatlakozó utcánál külön balra kanyarodó sávot biztosítanak,
– befogadó sávokat és
– a gyalogos átkelőhelyeknél középső terelőszigeteket alakítanak ki.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 2. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 3. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.
 4. A fehérvári Decathlon parkolójában is lesznek elektromos töltők

  Keretmegállapodást írt alá a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. a Decathlon áruházak tulajdonosával, a társaság az áruházlánc 12 parkolójában összesen 26 elektromosautó-töltőállomást helyez üzembe az év végéig, többek között a székesfehérvári sportáruház parkolójában is.

  2019.02.13.
 1. Megújul a Százszorszép Bölcsőde - 229 milliót költenek az épületre

  Székesfehérvár területén a TOP-6.2.1-16-SF1-2017-00004 azonosítószámú „Százszorszép Bölcsőde felújítása” című projekt keretében lehetőség nyílik a családbarát, munkába állást nyújtó szolgáltatás fejlesztésére. A beruházás 229 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával valósul meg, ami az épület külső és részleges belső korszerűsítésére terjed ki.

  2019.02.06.
 2. Több mint négyszáz új parkoló épült tavaly - elkészültek a parkolóház tanulmánytervei

  A 2018-ban 411 új parkolóhely épült Székesfehérváron – mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Ebből kiemelkedik a Vízivárosi több mint 200 férőhelyes parkoló megépítése, de több más lakótelepen és az új közösségi tereknél is történtek parkolóhelyfejlesztések. Elhangzott, hogy a Palotai úti ötszáz férőhelyes parkolóház tanulmánytervei elkészültek és már a következő közgyűlés elé kerülnek. 

  2019.01.25.
 3. Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

  Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata. Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.

  2019.01.18.
 4. Hétfőn elkezdődnek a Rendház épület felújításának előkészítő munkálatai

  Az Árpád-ház Program keretében újul meg a Szent István Király Múzeum főépülete, a Rendház. A barokk műemlék a felújítást követően országos jelentőségű kiállításnak ad helyet, és a Belváros új élményhelyszínévé válva alkalmas lesz nemzetközi tárlatok fogadására is. A javaslatot pénteken tárgyalja a közgyűlés, az előkészítő munkálatok hétfőn kezdődnek.

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek