A jövő szolgálatában – elektromosautó-töltőt adtak át a Fal közben

Újabb elektromosautó-töltők létesültek Székesfehérváron. A Vantage Towers Zrt., az Elektromotive Hungary és a város Önkormányzata együttműködésében három új állomást telepítettek a városba. Egyiket – egy gyorstöltőt – a Belváros peremén, a Fal közben adták át csütörtökön, valamint a Zichy liget és az Uszoda mellé is került egy-egy töltő néhány hete. Ezekkel együtt már több mint 50 elektromos töltőállomás szolgálja az autósokat Székesfehérváron.
2024.06.13. 13:16 |
A jövő szolgálatában – elektromosautó-töltőt adtak át a Fal közben

Egy újabb fontos előrelépés történt a fenntarthatóság, a környezet- és természetvédelem terén Székesfehérváron.

A Vantage Towers Zrt., az Elektromotive Hungary és az Önkormányzat együttműködésében három új elektromosautó-töltő létesült a városban. A Fal közben található DC gyorstöltő segítségével egy bevásárlás időtartama alatt több szám kilométerre elegendő energiával lehet feltölteni az elektromos autót, míg a Csitáry G. Emil Városi Uszodánál átadott AC töltővel akár egy vízilabdameccs alatt, a Zichy-ligetben telepített AC töltővel pedig egy séta ideje közben jelentősen feltölthető az elektromos jármű. A beruházások összeértéke meghaladja a 30 millió forintot.

„Székesfehérvár egy ősi, történelmi város, de egyben egy modern város is, ahol néhány évvel ezelőtt indult el az együtt gondolkodás, tervezés az elektromobilitással kapcsolatban. Akkor még kevés elektromos autó volt a városban, ám azóta egyre több lett, sőt, megjelentek az elektromos buszok is. Létre kellett hozni tehát azokat a technikai eszközöket, melyekkel használhatóvá válnak az elektromos járművek, ám ez csak partnerekkel együtt valósítható meg. Most is egy ilyen partner közreműködéssel készült el az újabb beruházás, melynek köszönhetően elmondhatjuk, hogy Székesfehérvár az élmezőnyben van a nagyvárosok között.” – fogalmazott a Fal közben tartott átadáson dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetét fejezte ki valamennyi közreműködőnek.

A Vantage Towers Zrt. alapvetően mobil bázisállomások, azaz a mobilhálózatok fenntartását szolgáló tornyok telepítésével foglalkozik, melyeket zöldenergiával látnak el.  Arra törekszenek, hogy a bázisállomások közelébe – az Elektromotive Hungary-vel partnerségben – elektromosautó-töltőket telepítsenek, melyek különféle technikai adottságokkal, lehetőségekkel rendelkeznek – emelte ki Budai J. Gergő,  a Vantage Towers elnök-vezérigazgatója, aki szintén megköszönte a város együttműködését. Rámutatott, hogy a Fal közben felszerelt, nagy kapacitású, 180 kW-os DC töltő bármilyen elektromos autót képes feltölteni 10-20 perc alatt, míg a Zichy ligeti és az Uszoda melletti, 22 kW-os AC töltők plug-in hibrid autókat és csak elektromos autókat is fel tudnak tölteni egy-két óra alatt.

Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke az avatás kapcsán hangsúlyozta, hogy a mostani hárommal együtt már több mint 50 elektromos töltőállomás van Székesfehérváron.

A töltőállomásokat alapvetően parkolóterületekre létesítették. Az elektromosautók tulajdonosait arra kérik, hogy csakis a töltés idejére vegyék igénybe a helyeket, és ha végeztek, parkoljanak át máshova, ami egyébként ingyenes számukra. Ezzel átadják a lehetőséget a töltésre más autósoknak is.

Városfejlesztés

 1. Új játszóeszközöket adtak át

  Új játszóeszközöket adtak át két székesfehérvári játszótéren, a kisgyermekes családok örömére. A Széna téren egy nagy játszóvár készült, ami mellé ősszel fát telepítenek, míg a Zsolt utcába két mókuskereket és a homokozóhoz ülőkéket telepítettek. A beruházásokról Deák Lajosné önkormányzati képviselő adott tájékoztatást.

  2024.07.04.
 2. Elkészült a felújítás

  A munkaterületet tavaly ősz végén átadták a kivitelezőnek, azonban a kivitelezést tavasszal kezdték el a Gáz utcai garázssornál. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érintette és várhatóan még ebben az évben elkészül a felújítása a garázssor másik oldalán található útnak is.

  2024.06.20.
 3. Új bölcsőde épül

  Ünnepélyes keretek között tették le szerdán délután annak az új, 28 férőhelyes bölcsődének az alapkövét, amely a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára épül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A Székesfehérvári Hit Gyülekezete fenntartásában működő intézmény a tervek szerint idén nyitja meg kapuit.

  2024.06.19.
 4. Öleléssel búcsúztak

  Zajlik a pakolás és a visszaszámlálás a Vasvári Pál Gimnáziumban, amely átfogó felújítás előtt áll. A diákok és tanáraik egymás kezét fogva ölelték át az ódon falakat, majd az udvaron egy óriási bulival búcsúztak a szeretett intézménytől. A Vasvári a nyár folyamán beköltözik a régi Bory Jenő Általános Iskola épületébe és a teljes körű rekonstrukciót, bővítést követően, várhatóan két év múlva költözhet majd vissza a megszokott helyére.

  2024.06.18.