A jármű, a pálya és az ember - közutas szakmai nap Fehérváron

Minden, ami kerékpározás mottóval rendezték idén a Közutas Szakmai Napot a Jáky József Szakgimnáziumban, ahol hagyományosan az iskola névadójának szobránál koszorúzással emlékeztek az elődökre a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Szervezetének tagjai.
2018.03.03. 10:37 |

Szőke Ferenc a KTE Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket és foglalta össze a közutas szakma 2017-es történéseit, majd Polányi Péter az egyesület közúti szakcsoportjának elnöke vezette a szakmai napot.

Mint mondta tervezői szemmel nagyon érdekes látni a biciklis utakat, ugyanis a tervezők autodidakta mérnökök és nem volt semmilyen szakirodalom ahhoz, hogy megtanuljuk a tökéletes módszereket és a szakmában vita is van a különböző nézetek között. Nagyon sok lehetőség van Fehérvárban, hogy egy jól működő, összefüggő hálózat legyen, amire lehetőség is van jelenleg – emelte ki Polányi Péter. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy azok a legjobb tervezők ezen a téren, akik maguk is kerékpároznak és a saját bőrükön érzik azt, hogy mi veszélyes és mi biztonságos. Vannak viszont olyan tervezők is, akik személyes tapasztalatok nélkül terveznek és ez sajnos látszik is a munkán.

Megrendelői oldalról az utóbbi években egyre nagyobb figyelem övezi a kerékpáros létesítmények tervezését?

Igen, szerencsére rengeteg pályázati lehetőség van és a megrendelői oldalt leginkább ezek a lehetőségek motiválják. Szerencsére sok kerékpáros beruházásra van pályázati forrás és ezért a megrendelői oldal is erősen fókuszál erre és természetesen nekünk segítenünk kell a szakmával a megrendeléseket.

Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője előadásában Fehérvár kerékpárút hálózatának mintegy 20 km-es bővítésről beszélt, ami a tervek szerint a következő három-négy éven belül valósul meg. Jelenleg 35 km kerékpárút van Fehérváron és a következő évek fejlesztései arról is szólnak, hogy az összeköttetéseket biztosítsák a már meglévő kerékpárutak között. TOP forrásból három ütemben lesz Fehérváron kerékpárút fejlesztés és ennek keretében, mintegy 1.4 milliárd forintból 14 km-nyi út épül. Többek között olyan fejlesztések is lesznek, mint a Palotai úton a jelenleg közös gyalogos és kerékpárút átépítése és akadálymentesítése. A városi finanszírozásban épülő kerékpáros utak mellett pedig a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala is áthalad a városon, ami állami finanszírozással épül.

Nagy Zsolt beszélt arról, hogy a Berényi úton, melynek idén folytatódik a felújítása és a hamarosan elkészülő Ligetsoron is lesz kerékpárút, továbbá a Gáz utca - Széna tér útvonal kerékpársávjainak is elkészültek már a tervei. Ezek célja, hogy összeköttetés legyen a Budai úttal.

Az alsóvárosi és maroshegyi kerékpáros fejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a Vásárhelyi út felújítása is tartalmaz kerékpárút építést. A megújuló Csíkvári úton a Budapest-Balaton kerékpárút halad majd keresztül és az Alvinci - Dési és Segesvári utcákban is kijelölnek a városrészben kerékpáros nyomokat. Ezekkel a fejlesztésekkel pedig összeköttetésbe kerül a nemrégiben a Sóstó Ipari Parkban elkészült kerékpárút.

Nagy Zsolt olyan tervezett kerékpárút fejlesztésekről is beszélt előadásában, ami az Új Váralja sor - Takarodó út és Mártírok úti felüljárón épülő kerékpáros létesítmények vagy a déli összekötő út tervezett kerékpárútja. A Közlekedéstudományi Egyesület tagjai pedig a már kész terveket is megismerhették a szakmai napon.

Közélet

 1. Ilyen volt a szeptemberi szúnyogirtás a levegőből

  A szúnyogirtást csípésszám vizsgálat előzi meg. Ez az elmúlt napokban igen magas, percenkénti 75-110 csípésszámot mért Fehérváron. A csütörtöki irtást az Önkormányzat megrendelésére a Városgondnokság végeztette. Az indulás előtt a térképes egyeztetés mellett az irtószer mennyiségét is ellenőrizték, továbbá minden gépen van GPS követő ami rögzítette a pontos repülési útvonalat is.

  2018.09.20.
 2. Fogyatékkal élők juthatnak kommunikációs eszközökhöz - még jelentkezhet a programra

  Fogyatékkal élő emberek juthatnak korszerű info-kommunikációs eszközökhöz a „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” elnevezésű országos program keretében. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 600 fő mozgáskorlátozott embert támogat olyan eszközökkel, amelyek a mindennapi ügyintézést, a képzéseket és a munkavállalást segítik. Ilyen eszközök az egérkiváltó eszközök, a speciális billentyűzetek, kapcsolók vagy tekintetkövető eszközök. 

  2018.09.20.
 3. A hagyomány folytatódik - gólyabál lesz október 10-én a Magyar Királyban

  Ebben az évben már a harmadik Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabál várja a városban tanuló elsőéves egyetemi hallgatókat október 10-én. A Hotel Magyar Király kapui 20.30 órakor tárulnak ki, a buli hajnalig négyig tart majd bálkirálynő- és bálkirályválasztással, tombolával és persze kiváló zenékkel.

  2018.09.20.
 4. Mise és közös imádság vasárnap a Szőlő utcai keresztnél

  Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szerveznek szabadtéri misét a Szőlő utcai keresztnél, a Szent kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódva. A vasárnap 15 órakor kezdődő misét Tóth Tamás esperes, plébános celebrálja.

  2018.09.20.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek