A húrok királynője - beszélgetés Muck Évával

Bárcsak minden álom úgy teljesült volna, mint a dzsesszrajongóké, hiszen együtt, egy estén a Szabadművelődés Házában hallgathatták meg Muck Ferenc remek formációját, a Groupensaxot, ráadásul ott volt velük a Muck Éva Trió is, élén a húrok királynőjével.
2017.11.23. 08:05 |

Miként kezdi pályafutását egy basszusgitáros, ha lány, és egy kiváló zenészcsalád sarja?

A szüleink már kiskorunkban megszerettették velünk a zenét. Mi hárman, ikertestvéreimmel nagyon korán elkezdtünk zongorázni, aztán kamaszkorunkban választottunk egy második hangszert – nekem ez a basszusgitár lett. Ez eleinte inkább lázadás volt: tizennégy éves fejjel nem is gondoltam annyira komolyan, viszont apukám ragaszkodott ahhoz, hogy Szappanos Gyurinál kezdjek el tanulni, aki nagyon nagy hatással volt rám. Neki köszönhetem, hogy ennyire megszerettem a hangszert.

A gitárjáték alfája és omegája a stílus.

Apukám funkyfüggő, és én is örököltem ezt. Az én világom a funky és a hip-hop, ezeket kezdtem el tanulni, mert tetszettek. Ezekben tudtam fejlődni, de elsősorban zenei ízlés kérdése volt.

Volt olyan időszak, amikor furcsán néztek rád, mondván, mit keres egy lánynál a basszusgitár?

Ez a mai napig így van. Sokan azt gondolják, hogy ez egy férfias hangszer a nagysága miatt, de ennek a hangszernek nincsenek fizikai feltételei, kis kézzel is lehet basszusgitározni.

Hírlik, hogy rendkívül öntudatos vagy. Egy vezető személyiség hogyan építi fel karrierjét, és ezt milyen dalokkal teszi?

Két éve kezdtem el dalokat írni, amikor megnyertem a Queen of Strings versenyt. Ez olyan hatalmas elismerés volt számomra, hogy szerettem volna még többet kiadni magamból, mert addig nem foglalkoztam zeneszerzéssel. Befejeztem a Cseh Tamás Hangfoglaló programot, sikerült támogatást nyernem, ennek keretein belül készült el az első saját lemezem.

Szóba került a Húrok királynője díj – ez a világ legjobb női basszusgitárosának elismerése neves szakmai grémium, három világsztár döntése alapján.

Nagyon hízelgő visszajelzés, ugyanakkor harcolok a világ legjobbja cím ellen, mert a művészetben olyan, hogy a legjobb, nincs. Ez nem olimpia, nem egy egzakt megmérettetés. A zene vagy bármelyik művészet behatárolhatatlan. Úgy fogom fel, hogy egy nagy nemzetközi versenyt megnyertem. Jennifer Button, Mick West döntött úgy, hogy az enyém volt basszusgitár kategóriában a legjobb produkció egy adott évben. Ez számomra nem azt jelenti, hogy kész vagyok, mert szupersztárok azt mondták. Sokkal inkább arra sarkall, hogy még többet gyakoroljak, mert mindig van hova fejlődni.

Megérkeztünk az új lemezhez: a Bassology az első önálló albumod.

Mivel ez egy bemutatkozó anyag, szerettem volna, ha minél több oldalamat, minél több stílust bemutathatok. A Born free inkább egy hip-hop dal, de ami a legközelebb áll hozzám, az a Hypnose: azt érzem a legihletettebbnek, mivel egy minimalista basszusgitáros technikát mutatok be. Ezeken kívül a Bilbao áll közel hozzám, ezt a dalt apukámmal írtuk. A klasszikus zenét is magaménak érzem, így ragaszkodtam hozzá, hogy egy Bach-csellószvitet is eljátsszak basszusgitáron.

Interjú

 1. Jelentős fejlesztések a Depóniánál - beszélgetés Steigerwald Tibor ügyvezetővel

  A múlt heti közgyűlésen elfogadta Székesfehérvár képviselő testülete a Depónia 2019-es üzleti tervét. A jelenleg mintegy kettőszáz embert foglalkoztató közszolgáltató soha nem látott fejlesztések előtt áll. A tavalyi 3.6 milliárdhoz képest 4.2 milliárdos árbevétellel számolnak, jelentős bérfejlesztést is tartalmaz. Az üzleti tervről és a fejlesztésekről Steigerwald Tibor ügyvezetővel beszélgettünk.

  2019.03.29.
 2. Színvonalas városüzemeltetést és fejlesztéseket is tartalmaz a Városgondnokság idei büdzséje

  Idén is prioritás, hogy a korábbi évek színvonalához mérten biztosítsuk a városüzemeltetési feladatokat, illetve kiemelten fontos, hogy a likviditásunk minden időpontban megfelelő legyen – mondta Bozai István városgondnok az önkormányzati cég elfogadott üzleti tervéről. Idén több mint 6.5 milliárd forint az önkormányzati támogatás, ami a városüzemeltetési feladatokon felül tartalmazza a tervezett beruházások elvégzését is. 

  2019.03.18.
 3. Hiszek a közösség erejében és az építkezésben - beszélgetés Cser-Palkovics Andrással

  "A legkedvesebb, amikor látom az embereken, hogy jól érzik magukat Fehérváron és szeretik ezt a várost." - mondja Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics Andrással arról is beszélgettünk advent utolsó hetében, hogy a rengeteg fejlesztés mellett a 21. század egyik legnagyobb kihívása minden város számára közösséget teremteni és összehozni az embereket.

  2018.12.24.
 4. Beszélgetés Dr. Korzenszky Richárddal, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjelével

  Nagy érdeklődés övezte Dr. Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjelének A holisztikus ember című előadását kedden, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatának keretében megvalósuló esemény alkalmából kértük beszélgetésre a tudós bencés szerzetest.

  2018.10.16.
 1. Szemelvények Csala történetéből - beszélgetés Varró Ferenccel

  Nemrégiben mutatták be Csalán Varró Ferenc, a településrész valaha volt világát bemutató, hiánypótló kötetét. Szorgos gyűjtőmunkának köszönhetően a csalai polgárok egy olyan könyvvel gazdagodtak, mely hitelesen kalauzolja el az olvasókat a nagy múltú falu mindennapjaiba, ünnepeibe a középkortól napjainkig. Varró Ferenccel Vakler Lajos beszélgetett.

  2018.04.07.
 2. Tizenöt év a Székesfehérvári Egyházmegye élén - beszélgetés Spányi Antal püspökkel

  Püspökké szentelésének 20.,a Székesfehérvári Egyházmegye vezetésének 15. évfordulója alkalmából szerdán szentmisén és ünnepi fogadáson köszöntötték Spányi Antal, megyés püspököt, akivel a kettős jubileum alkalmából beszélgettünk a Püspöki Palotában.

  2018.04.06.
 3. Székesfehérvári és Fejér megyei értékeink nyomában - interjú Demeter Zsófiával

  Demeter Zsófia történész, muzeológus, történelem-francia nyelv és irodalom szakos tanár, egyetemi doktor. Volt múzeumigazgatóként kutatott és kutat, könyveket ír, számos tudományos disszertációja jelent meg, oktatott. Legutóbbi kiadványában is székesfehérvári emlékeket elevenít fel.

  2018.03.21.
 4. Új módszerek az orvosi diagnosztikában -beszélgetés Dr. Madácsy Lászlóval

  Orvos dinasztiából származik, csillagásznak, kutatónak, kardiológusnak készült, belgyógyász lett. Endo-kapszula centrumot alapított Székesfehérváron. Szenvedélye a sport, az evezés, úszás, szörf, vitorlázás és a kajakozás.

  2018.01.28.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek