A húrok királynője - beszélgetés Muck Évával

Bárcsak minden álom úgy teljesült volna, mint a dzsesszrajongóké, hiszen együtt, egy estén a Szabadművelődés Házában hallgathatták meg Muck Ferenc remek formációját, a Groupensaxot, ráadásul ott volt velük a Muck Éva Trió is, élén a húrok királynőjével.
2017.11.23. 08:05 |

Miként kezdi pályafutását egy basszusgitáros, ha lány, és egy kiváló zenészcsalád sarja?

A szüleink már kiskorunkban megszerettették velünk a zenét. Mi hárman, ikertestvéreimmel nagyon korán elkezdtünk zongorázni, aztán kamaszkorunkban választottunk egy második hangszert – nekem ez a basszusgitár lett. Ez eleinte inkább lázadás volt: tizennégy éves fejjel nem is gondoltam annyira komolyan, viszont apukám ragaszkodott ahhoz, hogy Szappanos Gyurinál kezdjek el tanulni, aki nagyon nagy hatással volt rám. Neki köszönhetem, hogy ennyire megszerettem a hangszert.

A gitárjáték alfája és omegája a stílus.

Apukám funkyfüggő, és én is örököltem ezt. Az én világom a funky és a hip-hop, ezeket kezdtem el tanulni, mert tetszettek. Ezekben tudtam fejlődni, de elsősorban zenei ízlés kérdése volt.

Volt olyan időszak, amikor furcsán néztek rád, mondván, mit keres egy lánynál a basszusgitár?

Ez a mai napig így van. Sokan azt gondolják, hogy ez egy férfias hangszer a nagysága miatt, de ennek a hangszernek nincsenek fizikai feltételei, kis kézzel is lehet basszusgitározni.

Hírlik, hogy rendkívül öntudatos vagy. Egy vezető személyiség hogyan építi fel karrierjét, és ezt milyen dalokkal teszi?

Két éve kezdtem el dalokat írni, amikor megnyertem a Queen of Strings versenyt. Ez olyan hatalmas elismerés volt számomra, hogy szerettem volna még többet kiadni magamból, mert addig nem foglalkoztam zeneszerzéssel. Befejeztem a Cseh Tamás Hangfoglaló programot, sikerült támogatást nyernem, ennek keretein belül készült el az első saját lemezem.

Szóba került a Húrok királynője díj – ez a világ legjobb női basszusgitárosának elismerése neves szakmai grémium, három világsztár döntése alapján.

Nagyon hízelgő visszajelzés, ugyanakkor harcolok a világ legjobbja cím ellen, mert a művészetben olyan, hogy a legjobb, nincs. Ez nem olimpia, nem egy egzakt megmérettetés. A zene vagy bármelyik művészet behatárolhatatlan. Úgy fogom fel, hogy egy nagy nemzetközi versenyt megnyertem. Jennifer Button, Mick West döntött úgy, hogy az enyém volt basszusgitár kategóriában a legjobb produkció egy adott évben. Ez számomra nem azt jelenti, hogy kész vagyok, mert szupersztárok azt mondták. Sokkal inkább arra sarkall, hogy még többet gyakoroljak, mert mindig van hova fejlődni.

Megérkeztünk az új lemezhez: a Bassology az első önálló albumod.

Mivel ez egy bemutatkozó anyag, szerettem volna, ha minél több oldalamat, minél több stílust bemutathatok. A Born free inkább egy hip-hop dal, de ami a legközelebb áll hozzám, az a Hypnose: azt érzem a legihletettebbnek, mivel egy minimalista basszusgitáros technikát mutatok be. Ezeken kívül a Bilbao áll közel hozzám, ezt a dalt apukámmal írtuk. A klasszikus zenét is magaménak érzem, így ragaszkodtam hozzá, hogy egy Bach-csellószvitet is eljátsszak basszusgitáron.

Interjú

 1. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 2. Végtelen erő, energia, küzdelem, száguldás emberi sorsok és lelkiállapotok között

  Szirtes Edina „Mókus” muzsikus és zeneszerző évek óta jegyzi a Koronázási Szertartásjáték zenéjét. Az alkotó lelkesedéssel mesélt többek között az alkotás folyamatáról, kedvenc tavalyi jelenetéről és megosztotta gondolatait a szövegkönyvről is.

  2019.08.02.
 3. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 4. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 1. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.
 2. Székesfehérvár a templomok városa - számtalan rejtett kincs vár még felfedezésre

  Tornyai Gábor közvetlensége és emberismerete magával ragadó. Amellett, hogy katolikus pap, még mentálhigiénés szakember is, akihez bátran lehet életvezetési tanácsokért fordulni. Gábor atya nemcsak prédikációiban találta meg a megszólítás lehetőségét, hanem évek óta szerepel a Vörösmarty Rádió műsoraiban is. Emellett igazi lokálpatrióta, aki szereti felfedezni a várost, ahol él.

  2019.07.23.
 3. Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

  Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 

  2019.07.16.
 4. Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

  Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.

  2019.06.28.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek