A helyi adórendelet módosításáról és a múzeumigazgató személyéről is döntöttek

A képviselők a pénteki közgyűlésen döntöttek arról, hogy módosítják a helyi adórendeletet, megmarad a differenciált rendszer, de 100 m² -ről 50m² -re csökken a nulla forintos adómértékű sáv. Magánszemély továbbra sem fizet helyi adót. Változnak a parkolási díjak és zónák is. Zárt ülésen választották ki a Szent István Király Múzeum igazgatóját Pokrovenszki Krisztián személyében.
2019.11.29. 11:57 |

A közgyűlés többsége elfogadta azt a határozatot, mely kimondja, hogy fehérvári magánszemélyek a következő években sem fizetnek helyi adót

A közgyűlés elején a helyi adórendeletek módosítását vitatták meg a képviselők, a 16 igen 4 nem 1 tartózkodással elfogadott módosítás értelmében változik az építményadó rendszere és mértéke. Megmarad a differenciált rendszer, de 100 m² -ről 50 m² -re csökken a nulla forintos adómértékű sáv. A fizetendő négyzetméterár az 50 m² feletti részre vonatkozik. 2020 január 1-től az általános sávban az 50 m² feletti ingatlanok esetében 1200 forintot kell fizetnie évente négyzetméterenként a vállalkozásoknak. A változásoktól évi 400-450 millió forintos bevételnövekedést vár az önkormányzat, összehasonlításban az építményadó terhelése a városban így Győrhöz lesz hasonló.

A módosítással kapcsolatos vitában Barlabás András önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy felhatalmazás nélküli, "nem demokratikus" megszorító csomagról van szó a kis és középvállalkozókra ráerőltetve és a kkv-knak garanciát kell kapnia arra, hogy ez nem történhet meg újra. Molnár Tamás képviselő arra tett javaslatot, hogy a módosító javalat növekménye négy területen legyen elköltve: ezek pedig a fiatalok digitális tudásának fejlesztése, a kórház támogatása, a klímavédelem, valamint olyan rászoruló családok támogatása, akik önerejükből nem tudják a megvásárolni a nem kötelező, de javasolt védőoltásokat a gyermekeiknek. Márton Roland önkormányzati képviselő kiemelte, hogy az ellenzéki oldal nem támogatja a helyi adó emelését és arról is szólt, hogy az egy főre vetített helyiadó terhelés kiemelkedően magas a városban, ezért nincs szükség az intézkedésre. Farkas László önkormányzati képviselő szerint szükség volt az adópolitika áttekintésére, a módosítás kiszámíthatóságot jelent, hiszen a jogszabály 2025-ig határozza meg az adó mértékét. Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő szerint a módosítás "magánszemélyeket" is hátrányosan érint, olyan családi vállalkozásokat, akik alkalmazott nélkül dolgoznak.
A rendelet módosítása kapcsán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a döntéseknél a városvezetés azt tartotta a legfontosabbnak, hogy javítsa a város versenyképességét, illetve az adórendszer stabilitásával megadja a lehetőséget a helyi vállalkozásoknak, hogy előre lássák a következő 5 évre, milyen adórendszerben és milyen adóteherrel számolhatnak. Felidézte, hogy ez nem példa nélküli, hiszen 2014-ben is 2020-ig határozták meg a kereteket a helyi adók tekintetében. Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, hogy magánszemélyt terhelő adó továbbra sem lesz Székesfehérváron. Kiemelte, hogy a helyi gazdaság elég erős ahhoz, hogy hozzájáruljon a város fejlődéséhez. Szólt arról is, hogy a kötelező feladatokra kap állami forrásokat az önkormányzat, az önként vállaltakat a helyi adókból lehet biztosítani: ilyen például a felsőoktatás vagy a megyei kórház támogatása. Hangsúlyozta azt is, hogy a helyi adóbevételből befolyó összegeket helyben költi el a város a helyi fejlesztésekre, ezek közvetlenül és közvetve is erősítik a város gazdaságát, vállalkozásait.

Módosul a parkolási rendelet, de a napi egyórás ingyenes parkolás NFC parkoló kártyával továbbra is megmarad a II. övezetben.

Módosul a parkolás rendjéről szóló önkormányzati rendelet is, változnak a díjak és egyes zónahatárok. A székesfehérvári állandó lakcímmel rendelkezők továbbra is alacsony díjon válthatják ki parkoló bérleteiket a III. övezetben és az NFC parkoló kártyával elérhető egyórai díjmentes parkolás lehetősége is megmarad a II. övezetben. Az I. övezetben 340-ről 390 Ft/órára, a II. övezetben 190-ről 290 Ft/órára, III. övezetben 110-ről 190Ft/órára nő a parkolási díj. A lakossági bérlet 3100 Ft-ról 5000 forintra emelkedik.

Székesfehérvár polgármestere a parkolási rendelet módosítása kapcsán elmondta, hogy a fizetős zónák kiterjesztése az adott városrészekben élők társasházi döntései és lakossági fórumon elhangzott kérései alapján történt, mint ahogyan az is, hogy ne engedjenek kisteherautók számára lakossági bérletet vásárolni. Hangsúlyozta, hogy a napi egyórás ingyenes parkolás is megmarad, ami 100-150 millió forintba kerül a városnak éves szinten.
A közgyűlés döntött az Alba Innovár Digitális Élményközpont működésének támogatásáról, a központban az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg a diákok.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata döntött a Százszorszép Bölcsőde bölcsődevezetőjének megbízásáról is: Katona Vass Krisztina jelenlegi bölcsődevezető irányíthatja az intézményt 2024. december 31-ig.

Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Szent István Király Múzeum igazgatójának megbízásáról, meghallgatva a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének szakmai véleményét is.

A képviselők Pokrovenszki Krisztián, korábbi megbízott igazgatót támogatták döntésükkel, a hivatalos kinevezéshez szükség lesz még a miniszteri jóváhagyásra is. Pokrovenszki Krisztián az ELTE régészet mesterképzési szakán lett okleveles régész, a Miskolci Egyetemen pedig régész alapszakos bölcsész diplomát szerzett és geoinformatikai szakmérnök azon túl, hogy mérnök informatikus is. "Nagy többséggel született meg a döntés és jó volt olvasni a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének szakmai véleményét is, akik kitértek arra, hogy példaértékű az az együttműködés, ami a fenntartó és a múzeum között kialakult." - fogalmazott a döntés kapcsán Cser-Palkovics András polgármester.

Közélet

 1. Határszemle - aszályhelyzet van a székesfehérvári külterületi szántókon

  A talaj közel 10 cm mélyen ki van száradva a vizsgált területen és a sokéves átlaghoz viszonyítva 56 mm-rel kevesebb csapadék hullott az utóbbi 90 napban Székesfehérváron és környékén - mondta Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke az OMSZ hivatalos statisztikáira is hivatkozva. 

  2020.06.04.
 2. Az Albatrosz Repülő Egyesület megemlékezése június 4-én Fehérvár felett

  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek. Június 4-én, csütörtökön 10 órakor országszerte több mint 144 repülő emelkedik a magasba. Az Albatrosz Repülő Egyesület három gépe tisztelgő repülést hajt végre Székesfehérvár fölött.

  2020.06.03.
 3. Tanszergyűjtés lesz az Európa Klubban - június 9-19. között várják az adományokat

  Év végi tanszergyűjtést szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány tanulóinak. A fel nem használt tanszereket, segédeszközöket a Fő utca 3. szám alatti Európa Klubba várják június 9-19-ig munkanapokon, 16 és 18 óra között.

  2020.06.03.
 4. Trianon 100 Székesfehérváron – egész napos emlékező programsorozattal készül a város június 4-én

  Egész napos emlékező programsorozattal készül Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek június 4-én, csütörtökön a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. 

  2020.06.03.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V