A háborúkban elesett magyar katonák emléke előtt tisztelegtek városszerte

A háborúkban elesett magyar katonák és életüket vesztett civilek előtt tisztelgünk a Hősök Napján. Az országos kezdeményezéshez hagyományosan csatlakozott Székesfehérvár városa, pénteken az Izraelita-, a Rác- és a Hosszú temetőben, valamint a Szentlélek katonatemetőben és a Repülős és Ejtőernyős emlékműnél is tartottak koszorúzásokat.
2019.05.24. 15:05 |

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó hétvégéjén tartjuk azokra a katonákra és civilekre emlékezve, akik életüket áldozták Magyarországért.

Először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe a Hősök Napját, melyet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartottak meg. A rendszerváltoztatás után újraéledt a tiszteletadást, melyről 2001-től ismét törvény rendelkezik.

Az Izraelita temetőben Földi Zoltán önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Márkus Ferenc ezredes, míg a Rác temetőben Szigli István önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Rumi Zoltán ezredes koszorúzott.

Kora délután a Hosszútemetőben Szigli István önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Somogyi Zoltán ezredes helyezték el az emlékezés virágait, a Sárkeresztúri Szentlélek katonatemetőben pedig Mészáros Attila alpolgármester, Balogh Gergely, megyei önkormányzati képviselő, Schneider Istvánné, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetőhelyettese és Kiss László ezredes emlékezett meg a háborúkban elesett magyar katonákról.

Délután a Vásárhelyi úton, a Repülős és Ejtőernyős emlékműnél Viza Attila önkormányzati képviselő, Balogh Gergely megyei önkormányzati képviselő, Petrás József, a Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetője és Szűcs Pál ezredes tisztelgett a hősök emléke előtt.

A megemlékezések a hétvégén is folytatódnak. Május 25-én, szombaton 16.30 órakor a Donát és Zobori utca kereszteződésében található emlékkeresztnél, majd május 26-án, vasárnap 12.00 órakor Székesfehérvár Belvárosában, a Hősök terén tartanak néma koszorúzást. A Székesfehérvári Egyházmegye és a Pákozdi Katonai Emlékpark közös megemlékezése vasárnap 15 órakor kezdődik a Don-kanyar Emlékkápolnánál.

Közélet

 1. Mintegy 120 ezer fát ültetnek idén novemberben Székesfehérváron

  Pénteken dönt Székesfehérvár Közgyűlése az erdősítési - fásítási program folytatásáról. A mintegy 120 ezer fa telepítésére összesen több mint 54 millió forint saját forrást biztosít a város. A Sóstó melletti ligeterdőt juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkotja majd, a városban nagy körméretű fákat telepítenek, a Palotavárosi tavak környékén pedig 113 ezer erdészeti csemete kerül a földbe.

  2019.09.17.
 2. A náci népírtás áldozatául esett Grosz Bernátra és családjára emlékeztek

  A székesfehérvári Grosz Bernátot és családját a tulajdonukban álló Fekete Sas Szállóból hurcolták el 1944-ben és deportálták Auschwitzba. Megérkezése után az ekkor már 76 éves Grosz Bernátot, mint munkára alkalmatlant azonnal a gázkamrába küldték. A meggyilkoltak emlékére helyezték el a város első botlatókövét.

  2019.09.16.
 3. Isten éltesse Tiber Lászlót! - a város polgármestere köszöntötte a válogatott focistát

  Hetvenedik születésnapja alkalmából dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntötték Tiber Lászlót, a Videoton – ma MOL Fehérvár FC – emblematikus játékosát. 

  2019.09.16.
 4. Püspöki áldásban részesültek a Bazilika belső felújításán dolgozó szakemberek

  Spányi Antal, megyés püspök megáldotta a Szent István király-székesegyház belső rekonstrukcióján dolgozó szakembereket. A Magyarország Kormánya támogatásával megvalósuló projekt előkészítése a teljes körű restaurátori kutatással 2016-ban kezdődött. 2018-ban megvalósult a két oldalkápolna régészeti feltárása és restaurálása. 2019-ben régészeti feltárás tisztázta a templom középkori történetét. 

  2019.09.16.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek