A háborúkban elesett magyar katonák emléke előtt tisztelegtek városszerte

A háborúkban elesett magyar katonák és életüket vesztett civilek előtt tisztelgünk a Hősök Napján. Az országos kezdeményezéshez hagyományosan csatlakozott Székesfehérvár városa, pénteken az Izraelita-, a Rác- és a Hosszú temetőben, valamint a Szentlélek katonatemetőben és a Repülős és Ejtőernyős emlékműnél is tartottak koszorúzásokat.
2019.05.24. 15:05 |

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó hétvégéjén tartjuk azokra a katonákra és civilekre emlékezve, akik életüket áldozták Magyarországért.

Először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe a Hősök Napját, melyet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartottak meg. A rendszerváltoztatás után újraéledt a tiszteletadást, melyről 2001-től ismét törvény rendelkezik.

Az Izraelita temetőben Földi Zoltán önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Márkus Ferenc ezredes, míg a Rác temetőben Szigli István önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Rumi Zoltán ezredes koszorúzott.

Kora délután a Hosszútemetőben Szigli István önkormányzati képviselő, Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője és Somogyi Zoltán ezredes helyezték el az emlékezés virágait, a Sárkeresztúri Szentlélek katonatemetőben pedig Mészáros Attila alpolgármester, Balogh Gergely, megyei önkormányzati képviselő, Schneider Istvánné, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetőhelyettese és Kiss László ezredes emlékezett meg a háborúkban elesett magyar katonákról.

Délután a Vásárhelyi úton, a Repülős és Ejtőernyős emlékműnél Viza Attila önkormányzati képviselő, Balogh Gergely megyei önkormányzati képviselő, Petrás József, a Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetője és Szűcs Pál ezredes tisztelgett a hősök emléke előtt.

A megemlékezések a hétvégén is folytatódnak. Május 25-én, szombaton 16.30 órakor a Donát és Zobori utca kereszteződésében található emlékkeresztnél, majd május 26-án, vasárnap 12.00 órakor Székesfehérvár Belvárosában, a Hősök terén tartanak néma koszorúzást. A Székesfehérvári Egyházmegye és a Pákozdi Katonai Emlékpark közös megemlékezése vasárnap 15 órakor kezdődik a Don-kanyar Emlékkápolnánál.

Közélet

 1. A Vízivárosi Nyugdíjas Klub alapításának 25. évfordulóját ünnepelték

  Huszonöt esztendeje működik a nyugdíjas klub Vízivárosban; a negyedszázados fennállását ünneplő szervezet tagjait és vezetőit Fehérvár polgármestere köszöntötte kedden, a Kiskakas Vendéglőben. Az aktív szervezet jelenleg mintegy harminc tagot számlál, akik heti rendszerességgel találkoznak, illetőleg vesznek részt közös programokon. 

  2019.06.25.
 2. Sikeres felnőttképzés az Alba Innovár és az Arconic együttműködésével

  Sikerrel zárult az az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program, melyet közösen indított az Alba Innovár Digitális Élményközpont, az Arconic és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A januárban kezdődött 320 órás tanfolyam eredményeként 11 arconicos dolgozó vette át digitális közép-, illetve emeltszintű diplomáját.

  2019.06.25.
 3. Papokat és diakónust szentelt Spányi Antal, püspök a Prohászka templomban

  A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén végzik a pap,- és diakónusszentelést. Hétfőn, a Prohászka Emléktemplomban Spányi Antal, megyés püspök pappá szentelte Lindmayer Miklós, Mészáros Barnabás, Mitrovics Zsolt és Sisa István Lénárd, diakónusokat, valamint diakónussá szentelte Győri Balázs István, akolitust. A felszenteltek megbízást kaptak az áldozópapi és szerpapi tisztség betöltésére. 

  2019.06.24.
 4. A hadifogságban elhunyt Gyóni Géza költőre emlékeznek

  Június 25-én, kedden 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Díszudvarán emlékeznek meg Gyóni Géza, költő születésének 135., halálának 102. évfordulójáról. A megemlékezést követően Toldi Éva pedagógus, szerkesztő, újságíró előadására várják az érdeklődőket.

  2019.06.24.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek