A Fehérvári Mentőállomás nyugdíjba vonult rohamkocsi-vezetőjét köszöntötték

Nyugdíjba vonulása alkalmából Gál Józsefet, a Székesfehérvári Mentőállomás gépkocsivezetőjét köszöntötték a Városházán. A rutinos rohamkocsi-vezető februárban adta utolsó szolgálatát, azóta javarészt pihenéssel tölti az idejét, valamint a nyugdíj melletti visszatérését tervezi.
2023.03.09. 19:32 |
A Fehérvári Mentőállomás nyugdíjba vonult rohamkocsi-vezetőjét köszöntötték

38 évnyi szolgálat és 766.000 balesetmentesen levezetett kilométer után februárban nyugdíjba vonult Gál József, a Fehérvári Mentőállomás rohamkocsi-vezetője.

Először 1985. július 15-én jelentkezett szolgálatra, azóta végezte hatalmas szakmai alázattal hivatását. Azt a hivatást, amit egy barátja ajánlott neki, ő pedig próba szerencse, beadta a jelentkezését a mentőállomásra. Ekkor még NYSA típusú autón kezdett, majd később számos egyéb típuson, így UAZ-on, valamint a hosszútávú megbízhatóságáról híres Toyotákon is adott szolgálatot.

Szép emlékeket őriz az egészségügyben töltött évtizedekről, legfőképp az olyan momentumokra gondol szívesen, mikor egy sikeres újraélesztés után találkozhatott a beteggel, vagy éppen a rohamkocsiban kellett levezényelniük egy szülést. A szakma sajnálatos velejárója, a tragikus balesetek természetes módon megviselték mind őt, mind kollegáit, de kiemelte, hogy a bajtársak segítségével minden nehéz időszakot megtudtak beszélni. Különösen nehéz volt számára a világjárvány, hiszen a védőfelszerelésben eltöltött hosszú órák, valamint a rengeteg riasztás komoly kihívást jelentettek az egészségügyi dolgozók számára.

Az alig egy hónapja nyugdíjba vonult Gál József jelenleg legtöbb idejét családjával és barátaival tölti. Ahogy fogalmazott, mindig akadt mit tenni, így elfoglalja magát, egyelőre a szolgálat sem hiányzik neki. Gyakran jár össze barátaival, akikkel iskolás kora óta jó viszonyt ápol. Meghatódva emlékezett vissza februári búcsúztatójára, ahol a mentőállomás összes dolgozója, még a szabadnapos kollegák is köszöntötték.

Gál József nosztalgikusan gondol vissza a régi szép időkre, a mai napig szereti a szakmáját. Munkatársaival szoros viszonyt ápoltak, sok időt töltöttek együtt, ami összekovácsolta őket. Kortársai közül sokan szintúgy nyugdíjba vonultak, ám Gál József már a visszatérést tervezi: decembertől részmunkaidőben újra volán mögé ül, hogy segítse a mentőállomás munkáját.

A rohamkocsi-vezetőt a város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi tanácsnok köszöntötte a Városháza kistanácstermében. Dr. Cser-Palkovics András az elmúlt évtizedek munkájának elismerésül Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át Gál Józsefnek.